Gespot: DeTomaso Mangusta

Auteur: , 30 Reacties

Weliswaar is deze DeTomaso op een evenement gespot, zelfs daar is het een zeldzame auto. Een bloedmooie, Italiaanse auto met een schimmig bestaan.

De DeTomaso die iedereen kent is namelijk de Pantera. Van die Pantera zijn er maar liefst 7200 stuks gemaakt, waar er van deze Mangusta maar 400 zijn gemaakt.

De auto’s zagen er fenomenaal uit, zaten belabberd in elkaar en gingen als de brandweer. Een en al tegenspraak, zoals het een Italiaan betaamt. Bovendien een auto die een prachtig verhaal met zich mee draagt en het autorijden nog tot een ware uitdaging maakte.

Technisch gezien was de wegligging belabberd, de motor veel te gewelddadig en de styling zeer efficiënt. Naast het feit dat ze er snel uit zagen, hadden de DeTomaso’s maar weinig last van de natuurwetten. Ze waren laag en gestroomlijnd, wat in erg hoge topsnelheden resulteerde. Er wordt vaak gezegd dat de Pantera in zijn tijd de hoogste topsnelheid had. De wegligging was echter beangstigend, vooral in de oudere Mangusta. Slechts 32 procent van het gewicht hield de voorwielen aan de grond. Dit in combinatie met een koppelrijk Ford motorblok resulteerde regelmatig in een wat beangstigend stuurgevoel.

Het beste verhaal van de Mangusta zit hem in het motorblok. Mangusta is Italiaans voor Mangoeste, een zoogdier waarvan een aantal zich met cobra’s voeden, die giftige slangen. Bij het maken van de Mangusta was er sprake van het gebruiken van een specifiek Ford-motorblok dat naar het schijnt uiteindelijk naar Shelby is gegaan. Dit motorblok is, je raad het al, in de Shelby Cobra gestopt. Een beetje Italiaan laat dit niet op zich zitten. DeTomaso heeft er dus voor gekozen op uiterst subtiele manier Shelby terug te pakken.

Prestaties? De Mangusta woog net geen 1200kg. Deze is geleverd met zowel een 4.7 als 5L Ford V8. Deze laatste perste er een ruime 300pk uit. Hiermee was een topsnelheid van 250km/u mogelijk voor iedereen met genoeg lef en een stille doodswens.

Meer foto’s op autojunk.nl, met dank aan Thatsme voor de spot!

DeTomaso Mangusta30 reacties

ziet er goed uit, mooie spot!
doet me wel beetje denken aan de oudere Lamborghini’s.. :)
Welke auto staat naast de Mangusta ,?

Wel 5*
Heerlijk merk, DeTomaso!
Prachtige wagen doet indd denken aan de oudere Lambo’s…
Ik zie er zelfs iets in van de de huidige lamborghini’s in……
Heeft dit ding toevallig een middenmotor dat er maar 32% van het gewicht op de voorwielen rust?
@Haatto:

Volgens mij is dat een DeTomaso Biguà/Qvale Mangusta.
ik heb er vaker 1 gezien op een plaatje maar vind de pantera mooier….
Je kan als je erg goed kijkt er nog wel een Jarama of een Islera in zien. Misschien als je heel goed kan zien zelfs nog een countach. Maar verder in de Lambo tijdlijn gaat deze auto helemaal niet. Ik zie er eerder nog een Panthera in :mrgreen:
@ leroy

ja net zoals in de Pantera
@kippieknaus

Ik denk eerder aan de miura
@Hesp,
Het is de deTomaso Biuga..
“Een en al tegenspraak, zoals het een Italiaan betaamt”
Die zin zou bijna Ruben’s column ontkrachten…
@ Haatto

Dat is een deTomaso Guara ;)
Heb ik ook nog foto’s van..

uppen?
Ik heb die kentekens btw niet zo verkracht geshopt hoor :|
@Thatsme
Hell yeah ;)
Aston Martijn
wat sta er nou naast ??????
Ach ja, het is geen Guara…
@Aston Martijn:

Deze staat er naast: http://www.autojunk.nl/pix/view/158800
@ Haatto:

Een Detomaso Guara ;)
Leuke auto om te zien maar wie die uitlaten eronder heeft gebakken verdient niet meer dan een trabant om aan te knoeien! En al zou het origineel zijn dan is het echt een misser 1e klas.
Maar geef toch mij maar de boot Mangusta. :)
Prachtig, één van mijn droomauto’s. Net als verwanten als een Iso Grifo, of een Bizzarrini 5300. Auto’s die verre van perfect zijn, maar dat meer dan goedmaken met hun karakter en uiterlijk.

BTW: Die uitlaten zijn volgens mij origineel, dat ging in die tijd wel vaker zo ;)
Weinig moeite gedaan om de nummerplaat onleesbaar te maken…
Ouch, de Mangusta heeft helemaal niets vd Espada . . . In het echt zijn er meer overeenkomsten met de Maserati Bora.
Ik zag gisteren nog een Facel Vega HK500 rijden. Vrijwel even zeldzaam.
Waanzinnig mooie auto. Ik zet ‘m in het zelfde hokje als de Monteverdi Hai.
Eerlijk gezegd vind ik deze nog vele malen mooier dan de Pantera, ooit stond er een Mangusta bij een lokale handelaar. Totaal shabby en vies. Geen idee wat er mee is gebeurd.
Deze auto zelf niet zo lang geleden ook weer herontdekt. In die periode veranderde bijna alles wat Giugiaro aanraakte in goud, en deze auto was daar een voorbeeld van. De uitstraling is tegelijkertijd masculine, geraffineerd en net dat kleine beetje futuristisch.

Mijn russisch is wat roestig maar de foto’s op deze pagina zeggen genoeg:
http://www.carstyling.ru/cars.1966_DeTomaso_Mangusta.html

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).