Chrysler verkoop gaat door, Fiat neemt aandeel [updated]

Auteur: , 16 Reacties

Jawel, de kogel is door de spreekwoordelijke kerk. De twee merken die onderaan staan in het J.D. Power tevredenheidsonderzoek mogen gaan samenwerken. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat Fiat een alliantie met Chrysler mag starten, de US Supreme Court verwierp de eis van een groep investeerders.

Het hooggerechtshof heeft de verzoeken van het Indiana pensioenfonds en andere tegenstanders van de transactie afgewezen. Uitstel van de verkoop is niet redelijk, zo heeft het hof nu bepaald. Dat houdt in dat Fiat vandaag officieel een groot gedeelte van het failliete Amerikaanse automerk mag kopen.

De nieuwe onderneming, Chrysler Group LLC, zal voor 20 procent in handen zijn van de Italianen. De Amerikaanse overheid krijgt 9,85 procent, Canada krijgt 2,46 procent en 67,69 procent is voor de UAW (United Auto Workers), het pensioen- en gezondheidszorg trustfonds. De Amerikaanse en Canadese overheden financieren de verkoop met 2 miljard dollar. (via bloomberg)

UPDATE: Chrysler Group LLC and Fiat Group announced today that they have finalized their previously announced global strategic alliance, forming a “new” Chrysler that has the resources, technology and worldwide distribution network required to compete effectively on a global scale. The new Chrysler will begin operations immediately.16 reacties

Er zitten precies toch nog verstandige mensen daar in Amerika. Of toch mensen die niet zo fanatiek patriotisch zijn.

Of het op termijn een goeie beslissing zal zijn is nog maar de vraag met zulke 2 merken.
lijkt me een goede zaak, geen gezeik. Overnemen, herstructueren, winst maken.
Uitspraak was te verwahten: het minste van 2 kwaden
denk eerder dat ze fiat meesleuren ,naar beneden.
Poolse Fiats scoren over het algemeen heel goed. Zowel in tevredenheid als in pannenstatistik. Eigelijk wel logisch ook – je laat je huis toch ook liever door een Pool dan door een Italiaan schilderen?
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die het op een bepaald moment heel slecht doen, maar wel overleven, het 10 jaar later vaak beter doen dan branche genoten die het nu juist heel goed doen. Het zou met fiat/chrysler wel eens hetzelfde kunnen zijn, als ze de komende 2 jaar overleven dan kan er over 10 jaar een erg mooi bedrijf staan denk ik.
Het gezond boerenverstand haalt het van de wet. Daar kan je enkel blij om zijn. Theoretisch schendt deze fusie inderdaad de belangen van enkele bevoorrechte schuldeisers. Maar de staatstteun die met de Opel/Magna overeenkomst gemoeid is, is ook allesbehalve kosjer.
Voor de vele Amerikaanse liefhebbers van Italiaanse wagens is het alvast feest.
@ Laue
“lijkt me een goede zaak, geen gezeik. Overnemen, herstructueren, winst maken.”

Juist, en dat is heus niet makkelijker gezegt dan gedaan…
Eerst dacht ik ook dat het een goede deal zou zijn, maar Fiat is wel een minderheidsaandeelhouder….. 20% maar…. Was dat in eerste instantie niet meer?

En het UAW, 69,79% van de aandelen! Die zuigen zoals ze afgelopen 10 tallen jaren al gedaan hebben ( als een stel parasieten ) bij de autofabrikanten in de VS, al het geld weg bij het nieuwe Chrysler.
Update…

Sergio Marchionne to Serve as Chief Executive Officer

C. Robert Kidder to be named Chairman of U.S. Automaker
@ autoblogger: vrind Sergio heeft werelddominantie als levensmotto, dus verbaast me niks!

Ben benieuwd hoe we over een jaar of 10 tegen iemand als Marchionne aankijken… Held of schlemiel??
@Svenska: inderdaad, ben ook benieuwd! Het is nu vooral zelfverheerlijking.
Fiat heeft vetorecht met die 20%, en de vakbonden hebben niks te zeggen, dat hoort bij de overname deal. :)
Fiat heeft inderdaad 20% bij aanvang en krijgt 15% extra als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan (productie van een zuinige chrysler in amerika, verkoop van chryslers op europese en zuid-amerikaanse markten). UAW en US en Canadese overheden hebben respectievelijk 55%, 8% en 2%. bij goed rekenen zie je dat er 15% gereserveerd is.
Als alle overheidsleningen zijn terugbetaald kan Fiat haar belang uitbreiden tot 51% of meer. Dat moet dan tegen marktprijzen van de bestaande aandeelhouders worden gekocht.
R. van der Bolt
Ik begrijp niet waar de informatie vandaan komt dat fiats kwalitatief slecht en onbetrouwbaar zouden zijn. Iemand die een beetje autotechnisch onderbouwd is, ziet bij onderzoek dat fiats zeer doordacht, degelijk en innovatief geconstrueerd zijn. Bij autorijders die van beurt tot beurt rijden, en in de tussentijd niet de motorkap openen voor een visuele inspectie en controle van niveau van motorolie en koelvloeistof, is de kans groot dat er problemen ontstaan. Hier hoort ook het rustig rijden met koude motor bij tot deze op temperatuur is. Gebeurt dit niet, dan is de kans aanzienlijk dat er problemen ontstaan. Veel hangt af van onderhoud, rijstijl en gebruik.
r.van der bolt , je bent men held jonge .
dat zeg ik al jaar en dag dat fiat zeker niet onbetrouwbaar is , in tegendeel zelfs , ik vind ze betrouwbaarder als een volkswagen .
ik wil zelfs niet anders meer als een fiat of een alfa romeo .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).