Olieverbruik wereldwijd keihard gedaald

Auteur: , 36 Reacties

Voor het eerst sinds lange tijd (1982) is het verbruik wereldwijd afgenomen.

De vraag naar olie daalde gemiddeld met maar liefst 420.000 vaten (0,6%) per dag. In de rijkere Oeso-landen ging het nog harder, daar nam de vraag af met 1,5 miljoen vaten. De productie van olie ging wel omhoog en met een stijging van 380.000 komt de totale dagelijkse productie uit op 81,8 miljoen vaten olie. Deze conclusie kan opgemaakt worden uit het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport van benzineboer BP.

Het overgrote deel van de daling is te wijten aan de Verenigde Staten, daar nam de vraag af met 1,3 miljoen vaten per dag. In tegenstelling tot China, daar bleef men opnieuw doorzuipen en steeg de afname van olievaten met 260.000 per dag.

Het voorraadje olie op de wereld is met 3 miljard vaten gedaald tot een slordige 1.258 miljard vaten. Daarmee kan de wereld nog voor 42 jaar voorzien worden van zwart goud. Voornamelijk in Rusland, Noorwegen en China daalde de voorraad het hardst. Ondanks de afname in vraag gaan we wel steeds meer betalen aan de pomp. (bron: Brabants Dagblad)36 reacties

de vaten-boer doet dan weer bijzonder goeie zaken ..
idd, ik heb de prijs zo ongeveer 10 cent duurder zien worden hier, waarom heeft de OPEC weer legale productiekartel….?
Nulletje vergeten in het eerste getal denk ik ;-)
“De vraag naar olie daalde gemiddeld met maar liefst 420.00 vaten (0,6%) per dag. In de rijkere Oeso-landen gin het nog harder,”

Nieuw toetsenbordje uit China nodig?
-edit: check, is inmiddels aangepast!-
@cheetacars: “waarom heeft de OPEC weer legale productiekartel….?”

Omdat je er niets tegen kunt beginnen, dus kan je niet anders dan het toe te laten. Boycotten betekent geen olie. Niet eerlijk, maar zo is het leven.
In China steeg de afname van olie ?!
Niet lang meer hoor. Ik heb net ferme taal gelezen.
(van Jesko en Jochempie)
We gaan ze keihard boycotten !!
Ze zitten nu al te shaken daar denk ik :-D
Tijd om eens actie te ondernemen… Er wordt maar gepraat, gepraat en nog eens gepraat en de auto-industrie lijdt er gigantisch onder… Wanneer pakken ze eens die vervuilende schepen o.i.d. aan?
@ Rick-dos

Het heeft blijkbaar een betekenis: Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
@WieAndersDasAuto

Oeso ken ik. Het ging mij om een nulletje en een G-tje. ;)
en toch betaalde ik vanochtend 1,40(9) voor een litertje super plus 98
Goede zaak.
Als op alle m.n. Duitse benzineslurpers nog veel meer belasting wordt gezet, zal het olieverbruik nog veel verder dalen !
Hulde aan de Insight, prius, Civic Hybrid, en natuurlijk …… de Cuore !

Fuck alle gas guzlers uit Duitsland !
420, lekker roken! Dan heb ik het over die banden die aangedreven worden door de olieproducten uiteraard…
Trouwens; het wordt tijd dat we benzine maken ipv ze op te graven, ik heb mijn twijfels over theorieën ivm klimaatsverandering, maar goed kan het niet zijn (om prehistorische CO2 terug in de atmosfeer te brengen). Dat terwijl we gewoon CO2 uit planten kunnen omzetten in olie…
42 jaar nog, toe maar.. en doen we er iets aan om dat een beetje te rekken?
@ vla

Co2 uit planten omzetten zal wel vergelijkbaar zijn met kernenergie winnen uit bijv water. Het kan vast wel energie opleveren, maar het gaat ook om de hoeveelheid energie die nodig is om er daadwerkelijk energie uit te halen ;) maar ik snap je punt!
Laten we gewoon meer met de trein reizen:
http://www.rickvanvelthuysen.nl/fun4u/schokkendetreinrit.wmv
En dit zijn dus de resultaten van de meetperiode van 2008. Aanbod omhoog, vraag omlaag, het is te zien aan de prijzen. In 2009 is de prijs echter weer langzaam gaan stijgen, zie ik daar ook. Dus ofwel de vraag is weer toegenomen, of de productie is verlaagd.
Dit is het beste nieuws dat ik ooit gehad heb. 42 jaar lang nog olie.

Dan ben ik 62, de rijpe leeftijd voor een elektromobiel.

Maar tot die dag, lekker genieten van lawaai, geur en acceletie 8)
Edit: Acceleratie natuurlijk..
Volgendjaar een overschot aan Olie, en dan kan je in Amerika voor een zandkorrel je tank vol klokken >_>
-edit: spamhoeren krijgen een ip ban. Bij deze-
Wat ik dus erg raar vind is dat sinds de daling naar 35 dollar per vat de benzineprijs weer gestaag is gestegen en de dieselprijs nagenoeg gelijk gebleven is. Voor een liter een benzine betaal je ‘bijna’ weer net zo veel als tijdens het pieken van de olieprijs, maar diesel is nog steeds ‘lekker’ goedkoop.
@ autoblog; Ik stel een bannetje voor voor Porsche911. Bekijk zijn reactielijst eens, alleen maar reclame…
@Porsche911 ..
ik wou dat ik zo gelukkig was als jou ..

dan zou ik dat ook op kunnen schrijven ..
lul ..
@Citrofiel .. die was speciaal voor jou ..
@Porsche911: SPAM-HOERRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@ lincoln; De reclame? Of de “lul ..”? Of de ban? ;)

@ autoblog; Dankjewel. Hoe lang zou het duren voordat hij onder een andere naam of van een andere pc opnieuw reacties plaatst…? :?
Grote voorraad, meer productie, minder verbruik… Maar wel meer betalen? Ergens gaat ons geld verloren!(A) Is het Shell of is het de Nederlandse staat?
@ CrazyHenkie
Sympathieke reactie, en vooral: nee! Het kan, het lukt en het is rendabel! :D En de planten die we ervoor gebruiken (ipv opeten), zijn ook niet eetbaar. Spijtig dat de bedrijven die biobrandstof maken, niet zo goed draaien…
Olie dient niet enkel als grondstof voor brandstoffen. Ons hele productiesysteem is gewoon verkeerd. Tijd dat we echt werk gaan maken van het C2C-concept. Voor wie het niet kent:
een interessante video: http://video.google.com/videoplay?docid=-3058533428492266222
of uiteraard wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cradle_to_cradle
Als de vraag daalt en er toch meer wordt geproduceerd, hoe kan dan de voorraad dalen??
Dit klopt toch niet helemaal??
En dat terwijl Jeroen van der Veer zojuist stelde dat het allemaal niet zo goed gaat: http://www.peakoil.net/headline-news/shell-huge-sums-needed-to-keep-energy-flowing
“Daarmee kan de wereld nog voor 42 jaar voorzien worden van zwart goud.” Dus is het jaar 2051 zal het laatste vat olie geveild worden in Sotheby’s voor de rijke verzamelaars. Eigenlijk kunnen we het in de toekomst letterlijk het “zwarte goud” noemen. Al even zeldzaam en duur!
Waarom moet de olieproductie eigenlijk dalen? Terwijl we een volgende ijstijd zouden mee maken binnen een x-aantal jaar.

De natuur is gewoon zijn gang aan het gaan nu. Kijk maar naar de vorige ijstijd en de tijd daarvoor. Waarschijnlijk is die tijd al even rampzalig geweest als nu.
@ Vla

Aha ik zie het! En idd, een zogenaamde schijtnoot lijkt me niet erg eetbaar :P dus dat gedoe met ´rijden op wat ook voedsel had kunnen zijn´ hebben we dan ook niet. Handig! Nu maar hopen dat de overheid er dan niet heel veel accijnzen bovenopdoet, of dat de olieproducenten het product zullen boycotten oid :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).