FIA maakt deelnemers F1 seizoen 2010 bekend, Ferrari boos

Auteur: , 34 Reacties

De FIA heeft vandaag de deelnemerslijst voor het seizoen van 2010 bekend gemaakt. En staan daar verrassende namen op? Aan de ene kant wel en aan de andere kant niet. Tot verbazing van sommige mensen staan daar namelijke alle 10 de huidige teams bij. Alle dreigementen van de afgelopen weken blijken dus redelijk loos geweest te zijn. Toch? En naast de 10 huidige teams zien we ook 3 gloednieuwe teams op de lijst staan: Campos Grand Prix, Team US F1 en Manor Grand Prix. Maar er zitten toch nog wel wat haken en ogen aan deze lijst.

Zo zijn de inschrijvingen van de volgende teams nog steeds ‘onder voorbehoud’: McLaren, Renault, BMW-Sauber, Toyota en Brawn GP. Die teams moeten voor 19 juni aanstaande hun voorlopige inschrijving omzetten in een onvoorwaardelijke inschrijving.

En die Italiaanse relschoppers van Ferrari dan? Volgens de FIA zijn Ferrari, Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso gewoon zeker van een plaats op de startgrid omdat ze een contract met Bernie Ecclestone zouden hebben dat hun verplicht om volgend jaar deel te nemen.

Case closed zou je zeggen. Ferrari en beide Red Bull teams blij, want ze zijn zonder gezichtsverlies gewoon ingeschreven. Wrong! Ferrari wil namelijk helemaal niet deelnemen (onder de huidge voorwaarden):

• Ferrari submitted on 29 May 2009 an entry to the 2010 FIA Formula One World Championship which is subject to certain conditions. As of today, these conditions have not been met;

• notwithstanding this and despite Ferrari’s previous written notice to the FIA not to do so, the FIA has included Ferrari as a unconditional participant in next year’s Formula One World Championship. For the avoidance of any doubt, Ferrari reaffirms that it shall not take part in the 2010 FIA Formula One World Championship under the regulations adopted by the FIA in violation of Ferrari’s rights under a written agreement with the FIA.

En hetzelfde geldt voor de beide Red Bull teams:

“We willen graag nog eens duidelijk maken dat we ons onder bepaalde voorwaarden hebben ingeschreven voor 2010, net als de andere leden van de FOTA”, liet Red Bull weten. “We blijven trouw aan de FOTA en staan nog steeds volledig achter de standpunten van de FOTA.”

Het lijken wel verwende kinderen, zijn ze eindelijk ingeschreven, is het weer niet goed.

Inmiddels denkt de ACO (organisator 24H Le Mans) garen te kunnen spinnen door alle onvrede bij de Formule 1 teams. Ze hebben gister namelijk alle teams laten weten dat ze hartelijk welkom zijn in hun kampioenschap. En daarbij beloven ze ook nog eens dat de teams inspraak krijgen in de regels waaronder er geracet zal worden.

Is het realistisch dat er teams uit de Formule 1 stappen om daarna langeafstandsraces te gaan rijden zoals Le Mans? Het is misschien minder vreemd dan je denkt. Toyota schijnt achter de schermen al enige tijd bezig te zijn met een hybride racer voor Le Mans, daarnaast zal Ferrari topman Luca di Montezemolo morgen het startsein geven voor de 24 uur van Le Mans. En ook BMW heeft een Le Mans verleden, net als Renault. (via: gpupdate.net & autosport.com)34 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Goede tijden, Slechte tijden…
Ferrari Fanaat
tjah, ik wl zeggen dan ferrari de F1 uitmoet, maar dan komt er nix meer terecht van de F1 zonder ferrari, niet doen dus!
Nah lekker Mosley, die eigenwijze zak helpt de F1 single handedly naar de klote. Waarom is hij niet “gewoon” afgetreden na dat sex schandaal?
@ ferrari fanaat
haha lolbroek, dat zeg je omdat je ferrari fanaat bent
slaat natuurlijk nergens op wat je nu zegt, dat er anders niks meer van terecht komt. hoezo niet??!!!!!
yeah, veel meer endurance races a la le mans,

het kan haast niet beter worden….
@ jeroen
ferrari is een legendarisch team in de f1; ze zitten er al bijna heel hun bestaan in.
daarbij is het nog eens een zeer succesvol team (vooral met michael schumacher) en zou het dus spijtig zijn om ze te zien vertrekken.
-edit: check!-

Gewoon niet zeuren allemaal, als je een contract hebt getekend, dan houdt je je eraan.

Maar Ferrari, Mercedes, Renault, BMW en Toyota moeten wel gaan meedoen met de lange afstands races. Als tegengewicht voor Audi en Peugeot :P . Zou wel weer genieten worden met een paar krijsende Ferrari V12’s :mrgreen:
-edit: check!-

ik zou het echt kloten vinden als ze dat budgetlimiet in zouden stellen, dat maakt alles een stuk minder leuk, met een stuk minder verrassingen!
Juist ja ga lekker Le Mans rijden krijgen we daar ook lekker veer rechtszaken.
Iets wat Peugot al lekker aan het doen is.
Hebben de teams dat echt niet in de gaten dat hun eigehouding de F1 verziekt?

Maar dat Pro-Drive geen plek heeft gekregen vind ik wel vreemd.
Zij hebben alles is huis om echt iets te kunnen beteken in de F1 en dan laat je ze links liggen, dom dom dom
ik snap niet dat prodrive er niet bij staat… das volgens mij een misser… ande andere kant als de team afzonderlijk verder zouden gaan zonder de FIA dan kan prodrive daar misschien relatief simpel bij aanhaken… dat zou dan wel weer leuk zijn.

F1 heeft momenteel gewoon te veel regels… we moeten terug naar de F1 zoals half jaren 90! Niet lullen maar racen!

Peugeot doet hetzelfde nu in de Le mans serie wat de F1 uiteindelijk de nek gaat kosten… innovatie oplossingen tegen houden met rechtzaken ipv racen op de baan… Ze staan wel op pole, maar toch zeiken… dat vind ik triest!
@ Merry

http://www.prodrive.com/p_releases.html?id=233

Erg jammer van Prodrive ja…

OT
Ferrari moet nu echt voet bij stuk gaan houden. En ook echt stoppen met de F1 als het domme budgetrestrictie plan doorgaat. Contract is contract zeggen anderen, in miin ogen is dit maar gedeeltelijk waar, als de wederpartij een substantiele wijziging maakt (en verplicht stelt) in de voorwaarden mag je het contract ontbinden.
@robbie, ik weet dat je leeft om ferrari af te kunnen zeiken, heb ik geen problemen mee, maar feit is dat het niet alleen om ferrari en red bull gaat.
Nog steeds is de FOTA aan het onderhandelen met de FIA om tot een oplossing te komen. Beide partijen hadden elkaar gemakkelijk ergens in het midden kunnen vinden maar door het plaatsen van een achterbakse leugen, wat de FIA hier in wezen doet, ondermijn je de onderhandelingen. Sterker nog de FIA gaat hier erg respectloos met de belangen van de FOTA om.

Webber plaatste wel een terechte opmerking: “Als er voetbalclubs zijn die 56 miljoen voor 1 speler betalen hoe moet een heel F1 team dan voor 45 miljoen een heel seizoen kunnen draaien.
Het lijken wel verwende kinderen, zijn ze eindelijk ingeschreven, is het weer niet goed.

Zo simpel is het natuurlijk niet, de teams hebben zich ingeschreven met als voorwaarde dat de budgetlimiet wordt uitgesteld. Dat is dus niet gebeurd.

dus het is niet zo als je stelt dat ze zich niet in mochten schrijven, maar nu in eens wel. De FIA schrijft ze in eens in, zonder aan de voorwaarden te voldoen…
Ecclestone en Mosley weten echt hoe ze de F1 nog harder naar de kloten kunnen krijgen… Ben absoluut geen Ferrari fan (of F1 fan) – maar al die regeltjes zijn gewoon te belachelijk…

Een budgetlimiet in een sport die tot het punt gekomen is waar ze nu is dankzij die gigantische bedragen die in development gestoken werden? Wie komt op dat idiote idee? En als dat nu nog realistischere limieten waren, maar een totaalbudget dat nog geen 5% is van wat sommige huidige teams er momenteel tegenaangooien? Da’s toch volstrekt belachelijk.
@midi, volgens mij verwar je mij met autoblogger… Ik heb niks tegen Ferrari hoor, in tegendeel zelfs.
De F1 heeft de laatste tijd wel meer veranderingen ingevoerd. Van het één op andere moment mocht er tijdens het seizoen niet meer getest worden. Hiervan zien we nu het resultaat dat Ferrari, McLaren & BMW opeens niet meer kunnen volgen in het kampioenschap. Wat tot gevolg heeft dat Button opeens alles wint en ook dit seizoen zal blijven winnen.

Hetzelfde geld met het budgetplafond. De top teams hebben nu een budget van 400 a 500 miljoen euro. Dit is natuurlijk erg veel. Nu wil de FIA dit opeens terug halen naar 40 miljoen. Dit is toch stomweg niet mogelijk binnen 1 jaar.

Ten tweede komen er massa ontslagen in de Formule 1.
Project America
-edit: ik zou het niet weten ;) –
@ Yeelen het WAS inderdaad een bangelijk team met M Schumacher.

Ik denk dat McLaren ze aan het bijbenen is.
Ik las nog een mooie reactie van Button over de budgetlimiet: ‘Als in het voetbal 1 speler 94 miljoen kost, waarom moet de F1 dan een budget voor een heel team van 46 miljoen??’

Goed punt!
Dat in voetbal 56 miljoen voor een speler wordt betaald maakt het niet minder belachelijk hoor. Dat heet een drogreden.

F1 heb ik de laatste tijd steeds meer interesse in verloren. We moeten weer terug naar het echte racen, niet de commercie en het computergestuurde rijden. Om de boel competitief te houden is het nou eenmaal belangrijk om er een plafond aan te maken. Anders krijg je wat we jaren hebben gezien, de gevestigde orde die wint. Ja die grote namen als Ferrari lopen stennis te schoppen. So what?

We mogen Ferrari dan wel of niet leuk vinden, en ondanks dat sommige technologie the weg naar de straat ziet te vinden, staat de F1 ongeveer zo ver mogelijk van het autoracen af als het maar kan. Ik zeg, geef basisvoorwaarden waaraan ze moeten voldoen, de budgetlimiet, en hou andere variabelen open voor innovatie.
@ robbie

Nou de dreigementen van Renault zijn aardig serieus. Misschien nog leuk om in het artikel te vermelden dat Renault hun leveranciers een brief hebben gestuurd waarin ze zeggen dat de leveranciers opzoek moeten naar andere opdrachten omdat de inschrijving van 2010 op losse schroeven staat.
Ah, dus er is een einddatum bekend? 19 juni zal deze soap eindelijk eindigen…

@ SAAB; Inderdaad goed gevonden!
Ik zeg fuck de FIA! Begin lekker je eigen klasse, racen zonder die politieke &^%spelletjes!
Vroegah had je ene Enzo Ferrari. Die had waarschijnlijk die eikelstone al een aantal jaar geleden de klootjes afgedraaid.

Helaas zien we nu dit. :roll: :cry: :evil:

Ik volg de F1 niet meer.
bedrijven die nog zaken doen met de FIA kan je toch nauwelijks serieus nemen ?? of ben ik nou knettergek ..
Ik zou lekker in een andere league gaan racen. Belachelijk al die regels, wordt het er spannender door? Nee, ben al afgehaakt omdat Brawn toch alles wint!
waarom veranderen ze alles, alles was goed hoe dat het was

formule 1 zonder Ferrari = 1 saaie boel
Waarom is F1 F1?
-Exclusieviteit?
-Duurste autos?

Nu kan iedereen een team beginnen, ik mis de Schumacher-Alonso tijdperk.
Ferrari wel ingeschreven? Mietjes, stap er dan helemaal uit, of toon ballen en win gewoon dik straks!
“Het lijken wel verwende kinderen, zijn ze eindelijk ingeschreven, is het weer niet goed.”

Euhm.. ze willen helemaal niet ingeschreven staan onder de huidige voorwaarden, dus dan lijkt het mij logisch dat ze het niet goed vinden om ingeschreven te staan.

Inderdaad, ik zie ook geen Formule 1 voor me zonder Ferrari. Het enige team dat nog meedoet vanaf het begin moet je gewoon behouden. Simpel.

Wat ik dan nog het meest jammere van alles vind is dat de teams die zich nieuw hebben ingeschreven of nieuw willen inschrijven dan zichzelf ook maar gelijk een historische naam aanschaffen.
Zoals Formtech die Brabham in zijn naam wilt en Litespeed dat verder wilt onder de naam Team Lotus.

Als dit doorgaat wordt de Formule 1 gebruikt als marketingtool van veel bedrijven die nu in de GP2/Formule 2/A1GP zitten en is deze mooie sport geen Formule 1 meer.
@ W115: Schumacher-Alonso tijdperk?? Ik mis het Senna-Prost tijdperk!!
:D
@ Robbie, ja natuurlijk sorry dat ik je verwarde met autoblogger
Ik begrijp het gezeur niet. Volgens mij heeft een (gehandhaafde) budgetlimiet alleen maar voordelen. Je houd als team geld over (dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor een coureur), je concurenten kunnen er niet onbeperkt geld instoppen en zo min of meer vals spelen (denk aan Ferrari met z’n testteams, eigen circuits, prive tests etc). De budgetlimiet zorgt dat het weer over racen gaat, waarbij slim zijn een voordeeltje brengt ipv rijk zijn.
@Mashell: coureurs en promotie vallen buiten de budgetlimiet.
Een pure machtstrijd en vriendjes politiek zeg ik. Onderhandelingen tussen de FOTA en de FIA zijn mislukt. De FOTA heeft het helaas dus verloren van de vriendjespolitiek van Max Mosley. Waarop hij als comentaar had: “Om de dialoog toch in stand te houden, hebben we nog wel naar de financiële voorstellen van de FOTA gekeken.” Ga toch fietsen Mosley! Er zal nu wel een rechtzaak komen voorspel ik met de teams die een “contract” hebben met Eccelstone voor 2010. Nu weet ik niet wat er in dat contract staat,
maar als ze dat verliezen zullen ze alsnog moeten deelnemen volgend jaar. Maar ik ben benieuwd of een systeem als KERS nog wel binnen deze budget limiet past en hoe de FIA hier over zal beslissen, want er zijn nogsteeds teams bezig met de ontwikkeling hiervan zoals BMW die het dit seizoen nog willen introduceren. Dat zou pas weggegooid geld zijn als KERS de plank op moet van de FIA. Erg jammer dat er niet gewerkt wordt aan compromis!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).