Het zijn slechte tijden voor lifters

Auteur: , 52 Reacties

Lifters, bestaan ze nog? Een Brits onderzoek laat zien dat het een uitstervende diersoort dreigt te worden. Meer dan 75% van de Britten peinst er niet over om een lifter mee te nemen in hun auto. Mannen zijn nog enigszins galant, want 23% zou wel een lifter meenemen. Tegenover slechts 7% van de ondervraagde vrouwen. Vroeger, toen de wegen geen drempels hadden, maar kuilen, was liften algemeen geaccepteerd. Wegen waren bezaaid met hippies die met behulp van een kartonnen bordje probeerden om gratis te reizen. Maar blijkbaar durft niemand tegenwoordig meer een vreemd persoon zomaar in te laten stappen.

Wat volgens het onderzoek wel helemaal hip & happening is zijn zogenaamde Internet-organized lift-share schemes. Oftewel via internet afspreken om met iemand mee te mogen rijden. Want waarom zou je in de regen gaan staan met een bordje als je ook gewoon online iets kan regelen?

Peugeot zag dat al een tijdje terug en ze kwamen met EcoSharing by Peugeot, daarmee kan je via Facebook een afspraak maken. Wel zo handig. Een ander initiatief is het Nederlandse carpooldate.nl, maar gezien het feit dat die slechts 9 matches hebben zijn ze niet echt succesvol volgens mij.

Wat zou jij doen? Old school met een bordje langs de weg staan? Of het online regelen? En heb je misschien wel eens een lifter meegenomen? Of zelf gelift? (via: autonews.com)52 reacties

Old school, tis wel moeilijk, maar uiteindelijk neemt er wel iemand je mee..
En een beetje stappen kan ook geen kwaad.
ik ben dan blijkbaar een van de 23% die wel een lifter meeneemt.
je ziet ze idd niet veel meer tegenwoordig.
maar als ik in mn eentje een end moet rijden dan vind ik t best gezellig om af en toe iemand mee te nemen om tegenaan te ouwehoeren..
Ligt er een beetje aan hoe de persoon eruit ziet (beetje betrouwbaar), maar ik denk toch wel dat ik lifters een kans zou geven.
Mooie vrouwen mogen altijd bij in de auto stappen.. al moeten ze naar tokio
als ik niets waardevols zoals bvb laptop in de auto heb liggen neem ik ze mee, als ze er een beetje betrouwbaar uitzien uiteraard
@ Mussie
En wat als het nou een bloedmooie ‘gevaarlijke’ vrouw is die je je kop intimmerd en er dan vandoor gaat met je autotje.

Ik zou persoonlijk geen lifters meenemen.
De lifster vroeg, terwijl haar rokje verder omhoog kroop “kunt u ook met een hand rijden ?” – Ja was het antwoord van de bestuurder.
Mooi, dan kunt u met die andere het kwijl van uw gezicht afvegen !
Sinds alle studenten een OVjaarkaart hebben is liften uit de gratie geraakt in Nederland.

Zulke slechte tijden zijn het toch niet? Als 1 op de 4 automobilisten overweegt om je mee te nemen heb je nog een best wel grote kans om een lift te krijgen!
We hadden op vakantie in België twee studenten meegenomen die in de berm liepen. Ze waren hartstikke aardig en het was zelfs jammer dat ze er weer uit moesten. Ik vind dat wantrouwige van tegenwoordig soms veel te ver gaan.
Ik heb gewoon een eigen auto gekocht zodat ik niet hoef te liften en lekker voorbij lifters kan rijden..
Ben vorig jaar nog vanuit Luik naar Den Haag toe gelift. We waren namelijk gedropt, en zonder ov of geld ofzo.. Er zijn igg niet veel mensen die je meenemen, maar als je geduld hebt kom je er wel,,
@ Brutus,

Haha, geniaal :lol: !
Ik neem weleens lifters mee hoor!
Mijn levensmotto ‘mensen zijn leuk’ blijkt dan ook regelmatig, je komt tot de leukste gesprekken zo!

Recent in Duitsland nog 2 backpackers meegenomen, achterin de Cabrio met hun mega-rugzakken op hun schoot. En in Zweden 2 Zweedse schonen naar de Saabfabriek meegenomen. En later nog leuk mee geluncht!

Prima toch?
Vergeet niet…
Mensen zijn leuk!
Vaak zelf gelift en neem zelf ook wel lifters mee. Mits ze er een beetje fris uitzien en ik er niet al te ver voor hoef om te rijden zet ik ze nog af waar ze moeten zijn ook.
Heb zelf een keer 5 uur vastgezeten op een tankstation in de buurt van Bordeaux dus weet hoe vervelend het is als je niet weg komt.
Tip: ga niet liften op de route peage!
Toen de trein laatst weer eens niet reed heb ik gelift, althans, dat wou ik.
Maar loop je met je duim omhoog krijg je tegenwoordig alleen nog maar vreemde blikken toegeworpen. Jammer.

Als ik lifters zou zien mogen ze van mij best instappen, daar is de ruimte in de auto voor. Zij hun plezier, met vaak nog wel leuke gesprekken als gevolg ook.
@Svenska_Aeroplan_AB: Precies!
afgelopen 3 jaar naar Parijs, Leipzig en Zuidelijk Nederland gelift en werkelijk geen problemen tegen gekomen.

Vooral in Frankrijk is het echt makkelijk te doen, mensen zijn daar toch een heel stuk socialer dan de rest waar ik gelift heb, Duitsland en Nederland gaat echt prima (was vanuit Groningen in 6 uur in Berlijn, en daarna in 2 uur in Leipzig) maar Belgie is een ramp, die lui laten je lang staan, en bijna niemand wil je meenemen (ben daar wel weggekomen, 1x door een Fransman, 1x door een Algerijn en 1x door een Nederlander…
overlaatst ook nog 2 lifters mee genomen… het feit dat het 2 17 jaarige blondjes waren overtuigde mij wel op te stoppen :D
ik ga volgend jaar met een maatje door Europa heen liften. Beetje á la the trip van MTV. Wat een geniale serie. Heb overigens geen problemen gehad met liften, zolang je zorgt dat je droog kan staan en een beetje geduld hebt dan komt die lift heus wel. Pr0ps voor mensen als Svenska Aeroplan AB en Vanquish! =D
Haha, ’n aantal mensen die ik ken zijn vandaag begonnen met ’n liftwedstrijd naar Frankrijk. :lol:
Ik zag er gisteren nog 1, een dikke pad met een bril dus heb hem lekker laten staan!
Maar die gozer stond wel half op de weg en ik moest bijna uit mijn baan en er kwam ook verkeer van de andere kant en dat ging maar net goed.
Ik was pisf*cking link.
Zeker omdat het dorp waar hij heen wilde echt maar 3KM verder weg lag.
Hij had makkelijk even kunnen lopen, misschien was hij wel een paar kilo’s kwijt geraakt ook!
Inderdaad wel bijzonder dat je steeds minder lifters ziet, maar dat is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat steeds minder mensen ze meenemen (of bang zijn om ze mee te nemen). Zelf heb ik ze meegnomen toen ik in Nieuw Zeeland was, maar hier in NL eigenlijk nog nooit. Ligt dat aan ons land? Of het feit dat je op vakantie wat meer tijd hebt en/of er meer voor open staat?

@Svenska_Aeroplan_AB: doe je dat ook in Nederland? of alleen outside?

PS: LOL @ de sjonnies !
Ik heb wel eens Nederlandse lifters meegenomen vanuit Parijs tot in Antwerpen. Ze werden wel erg stil toen ik over de 200 ging :)
@ autoblogger: niet per definitie alleen in het buitenland hoor!

Maar toevallig kwam ik ze daar de laatste keren tegen…
Alhoewel, zit wel een kern van waarheid in: als ik op weg ben naar de zaak, of naar een klant, neem ik denk ik niet de tijd. Hm, zal er eens op letten!
;)
Ik lift af en toe nog hoor! :-)
Zelf heb ik ongeveer 10 jaar geleden voor het laatst gelift. Ik samen met een vriend van me braaf de duimpjes omhoog, kregen we toch best vaak een andere vinger terug.. En wij beiden zien er normaal uit, geen lange baarden en tulbanden in ieder geval. Duurde destijds toch 1,5 uur om een lift van misschien 10 km te krijgen. Ik denk dat je als vrouw sneller uit de brand geholpen wordt.
Zelf heb ik de kans nog niet gehad om lifters mee te nemen. Als het er enigzins betrouwbaar uitziet en de hele wagen ligt niet vol, waarom niet? Best gezellig waarschijnlijk.
In Utrecht bij de oprit naar de A27/A12 bij Rijnsweerd staan regelmatig lifters. Daar bij het stadion is ook een liftplek. Heb er nog nooit een meegenomen vanwege dat ze meestal naar Amsterdam willen en ik daar niet vaak naartoe hoef. Bovendien zou ik ook niet zomaar iedereen meenemen, je kunt ze vaak niet zomaar ff ergens afzetten tenzij het vlakbij je eindbestemming is, anders kost het veel te veel tijd (er moet ook geld verdiend worden immers…)
Ik neem ze nog wel gewoon altijd mee als ik ze zie. Zelf voor het laatst gelift toen ik met een ingenomen rijbewijs op de vluchtstrook stond.
Thijs, u stond dus ZONDER dat ingenomen rijbewijs op de vluchtstrook, neem ik aan.

Ik neem soms wel lifters mee, omdat ik zelf vroeger ook veel gelift heb. Het heeft iets ouderwets sociaals, moeten we eigenlijk blijven doen.
In Zuid Afrika stonden 2 backpackers (mannelijk) te liften, terwijl in onze auto al 4 man zat, en dan is de auto vol. Nou, wat je dan voor gebaren kreeg is echt asosiaal. Dat werkt natuurlijk niet bevorderend. En een beetje dom is het ook wel… Maar als mensen normaal doen zou ik het wel willen overwegen. Nog nooit gedaan eigenlijk.
Af en toe begint het toch te kriebelen en dan wordt er langs te plaatselijke super gegaan om een karton op te halen. Om er vervolgens een waar lifterswapen van te maken!
Oh ik bedenk me ineens dat ik afgelopen zomer ook nog zelf gelift heb!
Nou ja, was zwaaaaaar verdwaald ergens in een Zweeds National Park wat 89245x zo groot was als heel NL. En toen zijn we maar op de enige zandweggetje dat door het park liep gaan staan wachten…

Uiteindelijk 3-dubbel-gevouwen in een al volgestouwde Scenic onze eigen auto weer bereikt!

Tja, je maakt nog eens wat mee…
:D
@ CowboyHenk: woooohoooo, met recht een Cowboy dus!
;)
De laatste keer dat ik een lifter mee nam, vertelde de man doodleuk dat hij zijn eigen wagen in de kreukels had gereden terwijl hij op de vlucht was voor de politie, hij had namelijk een plaatselijk supermarktje overvallen!

Bij het volgende tankstation heb ik hem vriendelijk verzocht m’n auto onmiddelijk te verlaten… Dat deed ie wel gewoon.

Hij maakte overigens echt geen grap, ik heb toendertijd die overval opgezocht en je kon daadwerkelijk zijn gezicht zien op de beelden/foto’s.

Dus áls ik ooit nog een lifter mee neem, zullen dat alleen mooie jonge meiden zijn, en nooit nog een kerel.
Ik heb voor het laatst in italie gelift, in de achterbak van een bedrijfswagen. lekkere open bak en goed uitzicht!! ;o
@ Jesko: aan de andere kant… anders had je hier nooit dit meesterlijke verhaal kunnen vertellen!
;)
Het zal je maar gebeuren dat er een wolf in schaapskleren
instapt.

Brrr. Bij elke lifter geef ik wat extra gas.
Liften is geniaal, ook in Nederland. Het is de meeste sociale vorm van vervoer. Het is altijd gezellig in de auto!

Alleen erg jammer dat er dan van die gasten hebt die er niets van snappen en hun middelvinger opsteken of extra dicht langs je heen rijden. Triest… Vergeet ook niet dat de lifter ook een risico neemt door bij een auto in te stappen.
@Sorcerer

klopt ja, bij het Transferium! Afgelopen zaterdag nog 2 pikkies gezien, maar ja, gas erop natuurlijk.

@Dude2

nee zeker niet, maar de kans dat de lifter een SCHURK is, is wel groter dan een bestuurder die een SCHURK is en stopt.
@ RenJie
Dat is waar, maar toch zal een schurk er niet voor kiezen bij een bemand tankstation te gaan “liften” (wat ik zelf deed). Die zullen eerder andere plekken en manieren zoeken om in je auto te komen en er snel met de buit er weer uit te gaan.
ik heb zelf al eens een redelijk stuk gelift.
vanuit de Pyreneeën in zuid Frankrijk tot aan huis in Nederland . ik had geen rooie cent op zak alleen een rugtas met stinkende kleren en ander grij.
heb ook grote stukken gelopen, de rest gelift en een paar stukjes zwart gereden in de TGV en thalys of zo iets :lol:

beginpunt lavelanet (niet helemaal zeker die plaatsnamen lijken nog wel eens op elkaar) en dan via de rest hier onder
limoux – carcasonne – narbonne – beziers – montpellier – nimes – marseille – avignon – lyon – dijon – parijs – lille – B – NL – thuis

was toen 17 of 18 jaar sprak geen woord frans behalve parle voe angle :lol:
en kende alleen parijs, lyon, marseille van naam en ging gewoon op instinct terug
ik heb me echt onwijs vermaakt, ik heb echt van alles mee gemaakt, je kunt het zo gek niet bedenken. ook interessant om te zien hoe je je gaat gedragen als je in een groot vreemd land bent waar je de weg niet kent, je de taal niet spreekt, je geen cent op zak hebt, geen vervoer, geen eten of drinken, geen slaapplaats etc. nu ik er over praat komen de herinneringen weer boven :D
@GOD, en dat allemaal dankzij autoblog. We halen het beste in mensen naar boven ;)
@ GOD; Bijster interessant, deel die herinneringen vooral met ons! :D
Ik lift vaak en ik moet zeggen dat, wanneer 1/4 van de auto’s stopt om je mee te nemen je geluk hebt. ‘k heb persoonlijk nooit langer dan 15 minuten moeten wachten op een lift… Valt al bij al best mee dus.
@ GOD, lijkt me een prachtige ervaring, vertel er ons over!
Heb ook redelijk wat gelift. O.a. vorige zomervakantie naar Spanje. Maar het gaat nog best makkelijk tegenwoordig. We waren bijvoorbeeld in een dag van nederland naar de spaanse grens..
had wel eens de kans om een knap blondje op te laden dat stond te liften, maar ik zag net op tijd dat ze al een vriend had… :p

ligt er al aan wat voor type en of ik tijd heb… meestal geen tijd, dus geen lifters!
Dat word een heel lang verhaal maar ik zal wel een een paar dingen vertellen die echt grappig waren en die ik nooit meer vergeet. Ik was trouwens samen met een kameraad. Beide ongeveer 17 jaar en wel in voor een beetje ouwehoeren.

In Montpellier aangekomen wat rond gelopen daar, was echt super warm.
Echt een mooie stad, alle huizen en gebouwen waren wit met groene boulevard bordjes erop enzo, beetje California achtig.
Na wat rond lopen kwamen we bij zon menselijk monument aan. Wij komen uit de achterhoek dus dat was iets nieuws voor ons.
Die gast was helemaal in het wit met witte schmink en stond helemaal stil met zijn ogen dicht.
voor hem stond een blikken doosje waar een meisje naar toe liep en er een muntstuk in gooide. toen gingen zijn ogen open en begon die te schokken en robot achtige moves te maken enzo.
Hoe die dat deed was echt humor, dus wij van alles in dat blikje gooien behalve geld, en hij constant zijn act opvoeren.
Wij ons natuurlijk kapot gelachen.
Even later gingen we er naast staan en gingen we hem na doen.
Wij deden dat gewoon om te ouwehoeren en om hem belachelijk te maken, en even later stonden er zelfs meer mensen voor ons dan voor hem en toen werd ie gek en ging er boos vandoor om een andere plek te zoeken.
Toen kwam ie er ook nog eens achter dat zijn blikken bakje vol steentjes, kauwgompjes en flessendopjes zat, en gooide die het bakje naar de menigte toe. :lol: Ik heb me echt kapot gelachen.

In Parijs hebben we nog harder gelachen.
We zijn toen naar het treinstation gegaan want we wouden vanuit Parijs met de TGV naar belgie omdat je moeilijk liftent uit parijs komt en we helemaal kapot waren en de blaren op de voeten hadden. Op het station heb je daar van die metalen bankjes, en we zaten daar te bedenken hoe of wat, want we wisten dat er een 95% pakkans was als we gingen zwart rijden met de TGV over de grens.
2 bankjes verder zat een man die zo moe was dat ie zijn ogen niet meer open kon houden. Ik wachten toen die in slaap viel en toen sloeg ik keihard op mijn bankje en riep iets van jallalllaala en deed toen net of ik het niet was.
Die gast schrok natuurlijk wakker en keek om zich heen en viel toen geleidelijk weer in slaap. En net toen ie weer in slaap viel deed mijn kameraad het zelfde.
We moesten echt moeite doen om onze lach in te houden.
Nadat we dat een stuk of 6x deden flipte die gast zo hard dat ie zijn koffers op het spoor gooide en schreeuwend weg liep. We hebben echt een uur keihard gelachen daar.
Is dat trouwens iets typisch Frans dat je je spullen weg gooit als je boos word?

Op een gegeven moment hadden we zo iets van boeie we gaan wel met de TGV en gokken erop.
Wij op de plee met zun tweeën en hopen op het beste.
Na een tijdje wou er iemand op de wc en wij gewoon niks zeggen en stil houden. Even later kwam die zelfde weer terug en begon op een gegeven moment frans te lullen. Wij ons gewoon stil houden want we konden zowiezo geen woord frans. Na een paar keer gebonk op de deur werd het een tijdje stil en dachten we snel eruit en ergens anders gaan zitten.
Stonden er 2 conducteurs ons op te wachten en waren we de lul.
Na een tijdje stopte de trein in Lille en werden we door de spoorweg politie eruit gehaald.
Ergens in een kamertje kwam er een zon gast aan in een raar pak met een zweepje en al. Het doet me altijd denken aan Her Flick van de Gestapo van Alo Alo.
Die gast begon toen met zijn zweepje op mijn rugtas te slaan en riep toen “open bag, open bag, quick quick”
Ik mijn rugtas open en er kwam me een dikke stank van af.
Voornamelijk door vieze sokken die de hele tijd hebben lopen broeien.
Toen was het weer met het zweepje van ” close bag, quick quick, quick. :lol:
Toen had ik het niet meer en ik moest keihard lachen terwijl ik het echt probeerde in te houden.

We werden toen naar een politie bureau gebracht ergens in Lille. Het gekke was dat we in een cel zaten met ouderwetse tralies en dat het onder de grond was.
Ik had geen geld of ID bij me en moest in allerlei talen proberen uit te leggen wie ik was en waar ik vandaan kwam.
Op een gegeven moment kwam er zon gast terug en het kwam er op neer dat mijn vriend mocht gaan en ik niet omdat ik niet bestond volgens hun computer.
Toen ik ff een beetje bang en ik hem proberen duidelijk te maken dat ie nog een keer moest kijken in de computer.
Later kwam ie weer terug en toen was het wel goed.
Toen zijn we later naar een Frans internaat gebracht in Lille en hebben we daar de nacht moeten overnachten. dat was dan wel weer chill.
Daar nog gevoetbald met die Fransen en met die franse chicks lopen ouwehoeren en de volgende dag weer ons pad vervolgd.

zo dan heb je een paar dingen gehoord die ik heb meegemaakt tijdens mijn reis.
oldskool liften er is altijd wel iemand die je mee neemt.
Oldskoooool !!! :D
Frank Verhart
Beste mensen,

Kom mee discussieren over liften op het nieuwste en meest algemene Nederlandstalige forum over liften ooit op:

http://www.liftpunt.tk

Wat ik weet na 999 geregistreerde ritten in 10 Europese landen
(hier volgen dus keiharde feiten uit de praktijk):

* bij vriendelijk vragen op tankstations langs de snelweg neemt in Nederland / Belgie 30-50% mee, mits uiteraard richting overeen komt en er plaats is
* gemiddelde wachttijd 15,8 minuten, gemiddelde afstand 54,1 kilometer
* liften langs de weg is mogelijk effectiever en betrouwbaarder dan ridesharing sites, waar nou maar net toevallig het juiste aanbod moet zijn, en vervolgens moet de chauffeur nog op komen dagen
* liften is verrijkend in diverse opzichten, en een uitkomst voor wie zich geen auto kan of wil veroorloven, of deze (zoals ik) liefst alleen zakelijk gebruikt!

Vriendelijke groeten.
@ GOD; Heerlijk, van die flauwe tienerhumor (kan ik nog wel waarderen ;) ). Altijd prachtig om die anekdotes te horen. Dankjewel. Hoe lulde je overigens met franse chicks als je geen woord Frans kon? Fransen zijn meestal niet zo goed met de vreemde talen, en van chicks die in een internaat zitten verwacht ik helemaal niet veel…
@ Citrofiel

De Fransen zijn heel chauvinistisch en koppig.
Sommigen kunnen wel een beetje engels en sommigen kunnen het maar doen net alsof ze het niet kunnen of vertikken het om in een andere taal te praten. :lol: Vooral de jongere mensen kunnen vaak toch wel een beetje engels, bij oudere mensen hoef je het niet te proberen.
Op dat internaat konden er een paar redelijk engels. en met gezichtsuitdrukkingen en gebaren kom je ook een redelijk eind.
Er zat ook nog een Nederlander die weg gelopen was van huis, die gast zat er al zo lang dat ie vloeiend Frans sprak. die gast vertaalde veel dus dat scheelde ook een hoop.
En ouwehoeren met chicks daar heb je een internationale taal voor ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).