Boetes vanaf 1 juli 6 euro hoger ivm “administratiekosten”

Auteur: , 69 Reacties

Alsof we nog niet genoeg betalen! Ja je leest het goed, vanaf 1 juli as worden alle verkeersboetes (die onder de Wet Mulder vallen) maar liefst 6 euro duurder. Al deze boetes krijgen namelijk een (btw-vrije) toeslag om de "administratiekosten" van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) beter te kunnen dekken. Delen ze zoveel boetes uit dat de kosten de pan uitrijzen?

Het is overigens al 100% zeker dat deze maatregel er gaat komen aangezien de Eerste Kamer op 9 juni al akkoord is gegaan met die wetsvoorstel. De toeslag is alleen van toepassing op overtredingen die onder de Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften, oftewel Wet Mulder. Aan wat voor boetes je dan moet denken? Boetes voor veelvoorkomende zaken zoals te hard rijden, dubbelparkeren, kleven, door rood rijden, geen voorrang verlenen etc. Grote kans dus dat je er mee te maken krijgt!

De ‘prijs’ van een overschrijding tot en met 4 km/u stijgt door deze “administratiekosten” dus mooi van €19,- naar €25,-. Oftewel een verhoging van ruim 31%!!!

En ben je het er niet mee eens? Dan heb je pech! (via: om.nl)

Bezwaar maken tegen administratiekosten
Omdat de inning van de administratiekosten wettelijk is vastgelegd, is het niet mogelijk bij de officier van justitie een bezwaarschrift in te dienen tegen de administratiekosten. Wilt u toch aangeven dat u het niet eens bent met de inning van de administratiekosten, dan kunt u een klacht indienen bij het CJIB.69 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zekers de Centraal Justitieel Incassobureau hebben ook last van de crisis..
haha, “dan heb je pech”. True.
Rot toch een hele end op man. Zo run je toch geen geen land?
Ik geef dit land nog maximaal 20 jaar voordat het compleet instort, gisteren nog een boete gehad van 128 euro voor een overschrijding van 24km/h op de a12. Wat een watjes. Om gek van te worden..
Voor EUR 6,00 EXTRA administratiekosten per bekeuring wil ik die administratie wel doen hoor ! (Kan ik mijn eigen bekeuringen er nog tussen uit vissen ook :-) )
Dat soort smoesjes hebben al een lange baard. Wanneer worden het ooit eens echte mannen en zeggen eerlijk dat ze het doen om extra te verdienen. He bah, jammer dat die dieven zoiets op mijn verjaardag invoeren…
Jezus, waar zeiken jullie over…

Bij ons (België red.) is de laagste boete (dus ook als je 4km/u te hard rijd) 50 euro…
En das dan nog de middellijke schikking…

Dus @JO: In belgië had je die overtreding 190 euro gekost.
Boven de 10km te snel geld namelijk: 50 euro + 10 euro/km boven de 10km.
edit @mezelf: dat moest zijn:
En das nog niet de middellijke schikking…
nou …ben ik blij dat ik mn snelle boete van 10km/u + al binnen heb
vind die boetes zo krom…ik vind dat je pas mag flitsen vanaf 20km/u te hard
mij hadden ze laatst geflitst op een 2baans weg 100m na een stoplicht waar je 50 mag en dan trek ik op en dan wordt ik geflitst op 63 ja sorry maar je rijd al gauw boven de 50 …schakel altijd door naar zn 4 en dan naar de 50 marja je gaat dus zowiezo boven de 50 effe…

maar wat betreft die extra 6euro als ze teveel werk hebben moeten ze zeker die prentjes van tot 4km/u schrappen…
6 euro keer hoeveel miljoen boetes per jaar? nemen ze de koningin (over weg gegooid geld gesproken) aan om de administratie te doen ofzo?
Gewoon aan de regels houden, dan heb je nergens last van. ;)
Die geldjatters halen hier dan zeker weten ook nog eens winst uit!
Grote criminelen die een gevangenisstraf oplegd krijgen, sturen ze naderhand toch ook geen acceptgiro voor de kosten van de rechters, de officier van justitie en politieagenten die betrokken zijn geweest met de opsporing en veroordeling.

Snap niet waarom voor verkeersovertredingen wel de administratiekosten worden omgeslagen op de overtreder. Het enige waar ik zulke wetgeving aan kan wijten is een slappe en onkritische opstelling van kamerleden die zo’n wetsvoorstel goedkeuren.
Alles wordt geautomatiseerd. Steeds minder mensen zijn er nog nodig om alles te verwerken, maar toch gaan de administratiekosten omhoog.
Krijg je dr van als iedereen zn boete gaan aanklagen…..
Er is nog een begrotingstekort goed te maken natuurlijk… 8-)
Eigenlijk zijn we in dit land als volk gewoon te braaf tegen de regering. We pikken alles maar zo. Protesteren heeft geen zin, van referenda hebben ze nooit gehoord. De meerderheid (en de meerderheid heeft bij lange na niet altijd gelijk zo blijkt vaak) kiest een parlement waar je maar 4 jaar tevreden moet zijn en zo niet, dan stemt iedereen de volgende verkiezingen bijna massaal op dezelfde partijen… Welkom in Nederland, een land dat onder water dreigt te lopen door het te overspoelen met wetten en regels.
Valt het dan niet op dat elk jaar de vrijheid een stukje wordt ingekort? Vroeger (zoals m’n vader in de jaren 70) kon je Amsterdam – Brussel met dik 160 rijden in je Renaultje 4 zonder dat iemand er last van had! Nu krijg je dan meer geld aan boetes binnen dan je auto waarschijnlijk waard is…
Maar goed dat ik mn boetes op tijd heb gereden dit jaar anders was ik nog meer kwijt ;)
Tja, dat is de hedendaagse cultuur. Alle kosten moeten in rekening gebracht worden. Natuurlijk is het volstrekt belachelijk, boetes zijn een extra geldstroom naar de overheid, om hierover ook administratiekosten te rekenen is volstrekt overbodig aangezien het boetebdrag de kosten al ruimscchoots dekt. Als de straf op 3 km/h te snel 30 euro is dan is 36 euro vragen eigenlijk niet volgens de norm. Het is de overheid die voor een duur administratief proces kiest en niet de overtreder, die heeft immers slechts een straf van €30 verdiend.

En €6 is een wel erg hoog bedrag (bijna een uurloon laag opgeleide) dus een CJIB medewerker is bijna een uur bezig met je boete?

Maar dit is Nederland, deze administratie kosten kun je vast weer van de belastong aftrekken.
Maarten Overgaauw
Prima maatregel! Oh wat zullen ze gelachen hebben daar! Dit is de keiharde payback voor al die WOB-armoedzaaiers die met uren werk onder een bekeuringkje uit willen komen. Zó zielig vind ik dat. Put your money where your mouth is! Als je graag te hard wil rijden op plaatsen waar dat niet toegestaan is, hetgeen ik honderd procent begrijp, ga dan achteraf niet moeilijk doen als je een bekeuring krijgt. Mocht je toch wakker liggen van een boete (wat is dat nou eigenlijk, toch nooit meer dan duizend euro?), ga dan eerst maar schamend wat meer verdienen en je aan de regels houden! Je gaat toch ook niet naar het casino en dan achteraf huilend je geld terug proberen te krijgen als je verloren hebt?
Het verbaast me nog dat ze er niet gelijk 10 euro van hebben gemaakt, omdat het ‘een mooi rond bedrag’ is… :mrgreen:
Maar really, 6 EUR is echt heel veel. Zoveel kost het verwerken van een boete bij lange na niet. Ze willen vast een mooier hoofdkwartier, of computers die ook spelletjes spelen (voor in de lange pauzes), daar bij het CJIB. :roll:
Ik ga denk ik vanaf nu zonder kenteken platen rijden of valse die boetes zijn hoog hoor !
En ik altijd maar denken dat massaproductie de kosten deed dalen..
*leraar economie boos opbellen gaat*
Hoeveel geld is dat ongeveer extra per jaar in de pocket?
Vast veel, en het is onterecht.
LOL @ smoke :D
Wel leuk om te zien nu… Als er een topic over snelheidsovertredingen/boetes is, dan zijn er vele ‘stoere’ reacties te zien van mensen die aangeven tegen elke boete in beroep te gaan (ook al is hij terecht), om het systeem maar te bezwaren. Gaan vervolgens de administratiekosten hierdoor omhoog dan is het ineens de overheid die een begrotingstekort moet opvangen o.i.d. Wat dacht je van: gewoon met zijn allen eens wat beter de regels volgen zodat het aantal boetes omláág kunnen in plaats van elk jaar weer meer boetes?
Hier bij mij in Leeuwarden worden 2 flinke (CJIB) kantoorpanden uit de grond gestampt- tegen over de 2 CJIB kantoren die er reeds al staan.. Ik denk dat hun begroting niet helemaal uit kwam!
Mulder zijn sowieso al belastingheffingen, technisch gezien (bestuursrecht, geen strafrecht). Dus we krijgen nu al administratiekosten op belastingheffingen…

Maargoed, controles zijn tegenwoordig vaak erg goed zichtbaar, dus ik snap niet helemaal waarom mensen zich laten pakken. Misschien verdien je het dan ook, of zeg ik dan iets heel vervelends?
Dat laat ik die snelheidsovertreding nog een keer verlopen. Dan kost het ze lekker veel! en die paar tientjes extra kan ik wel missen.
Ik rij al jaren auto, doe gewoon normaal, rij meestal op gevoel, dus best wel ooit te hard, maar ik heb nooit een boete..
De laatste boete die ik had was er eentje van 19 euro, en dat bleek de monteur te zijn geweest tijdens een ritje om ff wat na te kijken… hihi.. die hebben ze ook netjes betaald ja…. Het valt me ook aan de racties erg op dat niemand rekening houdt dat als je een boete krijgt van 4km te hard dat je in werkelijkheid nog harder gereden hebt, ivm de correctie.. Dus niet zeuren, zo erg is het nu ook weer niet… Enneuh de kans om in Helmond gepakt te worden is echt heel erg groot… bijna elke kruising heeft flitsers die flitsen op snelheid en door rood rijden !
@Jurgen

Ja slimpie, moet je wel even in het achterhoofd houden dat in Belgie maar gemiddeld 10% van de boetes wordt betaald, omdat men weet dat er toch niet wordt geind. Lekker huilen over de hoge boete die je toch meteen in de prullenbak stopt ;)

Hier in NL wordt iedere cent binnen enkele maanden betaald, anders zit je met redelijke zekerheid achter de tralies. Dit bericht verbaast me niets, en het is op zich een slimme zet. Die 9 euro duwen ze ons zonder veel moeite door de strot, maar neem daarbij in het achterhoofd dat 90% van de jaarlijkse boete-inkomsten in NL voor snelheidsovertredingen onder de 10 km/u zijn, en de genoemde 30% verhoging zal minimaal resulteren voor 25% meer algehele inkomsten uit verkeersovertredingen. Leuk extratje in moeilijke tijden! :)

Waren er ook geen plannen voor een crisis-tax? Dan betaalt de burger straks de complete rekening voor hetgeen de banken en overheid/toezicht hebben veroorzaakt.
schandalig…ze werken maar eens een keer door bij die onzin!
Gewoon zelf ook een rekening sturen van de administratiekosten. Je bent toch ook tijd kwijt met het overmaken van het geld e.d.
@Mauske

Die correctie is er om eventuele meetfouten (lees eikfout, opstellingsfout) teniet te doen. Het kan maar zo dat jij exact 4km/u te hard rijdt, en door de afwijking van 3 km/u op het meettoestel, je netjes voor die 4km/u te hard mag betalen. Het kan echter ook dat door een meetfout in je voordeel, je helemaal geen boete in de bus krijgt, zelfs na aftrek van de 3km/u correctie.

Kortom, je stelling dat mensen veel harder hebben gereden dan waar ze daadwerkelijk de boete voor hebben gekregen slaat nergens op. In het ene geval wel, het andere niet.
@tss68nl

Correctie eikfout is ijkfout
@bob

Ik dacht meer aan een beukfout
Ik stuur ze gewoon een factuur voor MIJN administratiekosten.

Mijn administratie is niet efficient, dus ik ben genoodzaakt €25 per handeling te vragen…
Wel humor; bij een onterechte bekeuring vragen om 6 euro administratiekosten van jouw kant :P
Gewoon blijven Wob-ben. Maak die ambtenaren bende maar gek met papier. Deze bekeuringen hebben niets te maken met verkeersveiligheid, maar alles met het vullen van de schatkist. Bij ons zitten ze voornamelijk in bosjes langs lege en open wegen. Dan kijk je niet eens naar je snelheidsmeter en rijd je op gevoel. Die 5 km te hard merk je echt niet.
Ik zie ze bijv. nooit in de stad controleren. Logisch want daar valt niets te verdienen. De schijnheiligheid van deze regering komt me de neus uit, dus waar ik kan traineer ik de boel. En dat gaat ze meer kosten dan die 6 euro.
Midasracer: en wat voor zin heeft dat? Alleen doen als je ook kans maakt… anders zit je onnodig belastinggeld te verspillen… Die 6 euro komt misschien wel door het soort Wob-acties dat jij noemt…
Geweldig hoe mensen altijd reageren op dit soort berichten :D Het is zo simpel: Er zijn regels, daar moet je je aan houden. Doe je dat niet, dan heeft dat gevolgen. Bij regels waarbij overtreding niet zo heel erg is, is het gevolg een “bekeuring”.

Daarover huilen en verklaren dat het land naar de knoppen gaat en het zo oneerlijk is en weet ik wat nog meer, is zo verschrikkelijk kinderachtig dat het mij verbaast dat deze mensen blijkbaar oud genoeg zijn om een rijbewijs te hebben.

Het enige verschil qua reacties met de gemiddelde reacties op dit soort berichten op telegraaf.nl is dat hier nog niemand heeft geclaimd dat “wilders dit allemaal wel op gaat lossen”.

Persoonlijk heb ik liever dat begrotingstekorten worden aangevuld met geld van mensen die te belabberd zijn om op hun snelheid te letten dan dat mijn belasting omhoog gaat of er bezuinigd wordt op belangrijke zaken.

Dus blijf alsjeblieft allemaal lekker opstandig 10km/u te hard rijden “omdat dat toch je goed recht is”, het geld komt goed van pas!
jammer dat ze het administratiekosten noemen. Die hele boetebedragen worden toch juist gebruikt om overheidsinstanties te financieren zoals het CJIB??? Niet dat we BOVENOP de boete ook nog eens de handelingkosten moeten betalen…
@Jurgen: maar je betaalt minder voor een auto.
www.grotegraaiers.nl
En weer worden we genaaid door die graaiers.
Ben maar gestart met een blog over graaiers, te vinden op
http://www.grotegraaiers.nl
nou mogen ze het ook wel eens in normale enveloppen doen, kreeg net een boete binnen…. dicht geplakt met plakband !
En dit land noemt zich nou DEMOCRATISCH!!
Niet al te lang geleden zijn toch de boetebedragen voor kleine snelheidsovertredingen omlaag gegaan? Volgens mij loopt het CJIB nu inkomsten mis en gaat het maar “administratiekosten” heffen.

Dat je een boete moet betalen omdat je te hard rijdt en geflitst wordt, zijn de regels van het spel. Maar dan administratiekosten heffen bovenop het boetebedrag is gewoon mensen voor de gek houden. Maak de boetes dan 6 euro duurder, en leg daar ook verantwoording voor af. Ruim een 20 minuten in op nederland 1, en leg uitvoerig uit waarom een dergelijke maatregel genomen is. Dit zijn nou zaken waar de meesten mee te maken krijgen, dus hebben ze het recht om te weten waarom.
dat je te hard rijd en er een boete voor krijgt is je eigen schuld(rij zelf ook altijd -+ 10km/h te hard):). maar dat ze €6 admin-kosten gaan berekenen is niet om over naar huis te schrijven. laat de groot geld bezitters maar lekkr meer blasting betalen dan kennen ze daarmee de schatkist gaan vullen.
Hebben jullie weleens nagedacht over wat banken doen? Die rekenen tegenwoordig ook geld voor het hebben van een bankpas. Analoog geld overmaken gaat (bijna) niet meer, althans voor particulieren, dit gaat allemaal digitaal en daar is geen bankmens meer bij nodig om de gelden echt over te maken. Rekening-afschriften krijg je nog maar één keer per maand als je er al eentje krijgt. Of te wel voor minder service moet je dik betalen. Kortom zo dom zijn ze nog niet bij het CJIB in Leeuwarden, meer geld vragen voor minder werk, het is net het echte bedrijfsleven.
wat ik niet begrijp is dat een overheids instantie die door de overheid voor een bepaalde taak wordt betaald, het innen van boetes, vervolgens deze inkomste nog eens gaat verhalen op een derde partij, namenlijk de pleger van een overtreding. Hoe kan dit????????
Pipo de Clown
Het is zo simpel, in de diverse jaarverslagen was dit al aangekondigd.
De reden voor deze heffing: ter dekking van de kosten die men moet maken voor al die mensen die via bezwaarprocedures allerlei foto’s en ijkingsrapporten opvragen e.d.
@ Kyanite 22 June 2009 om 19:09
Juist, in het bedrijfsleven wel, maar het CJIB is overheidsinstantie en behoort dus geen winst te maken. Nu schrijven ze dat natuurlijk wel verstandig af als eserves maar het idee blijft hetzelfde… De kosten van de boete dekken de administratieve kosten al ruim, er zijn namelijk nagenoeg geen kosten, behalve de aanschaf van de flitscamera’s en flitsambtenaar (maar dat is voor rekening KLPD) en gebouw/gas/licht/postzegel/envelope/papier met boete/inkt e.d. Dit gedeeld door het aantal boetes kom je op een niet heel erg hoog bedrag, zeker geen 6 euro per boete.
Jurgen schrijft:
21 June 2009 om 21:39
Jezus, waar zeiken jullie over…

Bij ons (België red.) is de laagste boete (dus ook als je 4km/u te hard rijd) 50 euro…
En das dan nog de middellijke schikking…

Dus @JO: In belgië had je die overtreding 190 euro gekost.
Boven de 10km te snel geld namelijk: 50 euro + 10 euro/km boven de 10km.

(Alleen word er in jouw land niet zo fanatiek gecontroleerd als in dit fuck land)
@Jopie89
Ik probeer de actie van het CJIB niet goed te praten, zeg alleen maar dat niet alleen het CJIB zich schuldig maakt aan struikrover-gedrag.
Wat wil je nu in een land waar je over de energiebelasting ook nog 19% BTW betaalt! belasting op belasting. Tijd voor een staatsgreep!
alles wat je doet is “belasting” is toch niet meer normaal…al trek je de wc door dan heb je al belasting betaald :P ik bedoel maar…en dat over 16,000,000 mensen zou niet weten hoeveel geld daarin zit …..en nog hebben ze niet genoeg :s
Ik heb inmiddels een bekeuring binnen voor EUR 20 voor te hard rijden. Daar is EUR 6 bovenop gedaan, wat mijn boet dus feitelijk EUR 26 maakt. Dat is 30% duurder. Ik snap er niets van ze kunnen toch makkelijk de administratiekosten van de EUR 20 bekeuring betalen??
Wat een onzin!

Jaren is het geen probleem geweest om dekkend te blijven en nu ineens wel ondanks al reeds doorgevoerde verhogingen en verdere automatisering?
Graaien en graaien blijf het zeggen,
Nergens kun je in beroep gaan over de 6 euro administratie kosten,zijn goed ingedekt hier in.En jij al burger moet het allemaal maar slikken ook al is het wetterlijk vastgelegd,betalen moet je wel want anders…..
Om te kotsen gewoon overal slaan ze er wel wat uit.
Vreselijk kabinet gewoon.Jah snap wel je moet de boete betalen terecht maar die 6 euro ongeloofelijk.
ik stuur een factuur naar hun voor 6 euro administratie kosten omdat ik het geld over moet maken ik heb er ook werk van:P

Belachelijk is het ik erger me steeds meer aan onze regering
wanneer komen we er tegen in opstand?
Gaat de wetgever ook verplichten dat de bakker om de hoek voor een verkocht broodje ook € 6.00 in rekening brengt ?
papieren en rekeningen zat
het cjib int ook voor beurs genoteerde bedrijven zoals agis unive ect als de zorgverzekering niet betaald kan worden met verhoging van +/- 40 euro.
als je geen inkomen heb bijv onder de 27 zonder werk komt geen inkomen krijgt. wat dan moet je dan ook achter de tralies voor het niet betalen van de opgelegde cjib boete voor het niet betalen van de wettelijk verplichte zorgverzekering.
ja zo hou je de komende generaties arm en de gevangenissen wel vol.
wees maar blij met het overdatum voedsel van de voedselbank.

Nederland houd niet van zijn jonge mensen en kinderen blijkt wel weer.
D boetes in Nederland zijn al duur genoeg. ik was toen gepakt met mijn scooter 40 euro boete, valt dan nog wel mee. maar ik ga die administratie kosten niet betalen!! Ik moet 40,- betalen en meer niet..klaar. schooiers..
Een boete gekregen voor 4 km. te hard rijden, bekeuring € 19,00, daar komt € 6,00 administratiekosten over heen, wat is dat voor iets belachelijks.Wanneer je contant moet betalen aan de politie hoef je toch ook geen administratiekosten te betalen. Gewoon de bekeuring in termijnen betalen, dan hebben ze er nog een beetje werk aan.
regels zijn regels?daar moet je je aan houden? lekker volgzame tiepetjes die dit schrijven..
Jullie hadden in de periode 1940 1945 moeten leven, dan had je goed volgzaam kunnen zijn.
Laat je niks wijsmaken, en vecht tegen dit zieke systeem van uitbuiting. blijf zelf nadenken!
Waarom mag ik bij de invulling van mijn aangifte inkomstenbelasting geen administratiekosten in rekening brengen ? Of bij de betaling van gemeentelijke belastingen ? Zo weet ik er nog een paar. Die administratiekosten staan in geen enkele relatie tot de door mij gepleegde snelheidsovertreding (25 – 30%). Immers: flitsfoto, computerinvoer, computeruidraai met acceptgiro (geautomatiseerd). Boete accoord ! Maar bijdrage in de loon- en exploitatiekosten polite en justitie: nee.
Als ze je nu een keus geven om de boete gelijk te betalen, hoeven ze ook geen administratiekosten in rekening te brengen. Ik vraag er toch niet om dat een heel ambtenaren apparaat zich hier mee wil bemoeien. Het zijn echt belastinginners met een pistool op zak. Ennuh hoe vaak lees je niet dat ze zelf alle regels en wetten overtreden? Zij staan zelf dus boven de wet!
Dit is een mooi voorbeeld van: NEE heb je, en JA kan je krijgen. Als 50% van boetebetalend NL (en nederlanders zijn brave burgers) die 6 euro zonder morren betaald. Tel uit je winst!

12.000.000 * 0.5 * 6 = 36.000.000 euro

Ik ben het helemaal eens met eukie. De boete op zich moet dekkend genoeg zijn voor het uitdelen van boetes door ordehandhavers. In mijn ogen is het boetesysteem al 80 procent geautomatiseerd. En dan ook nog eens adminstratiekosten heffen over de boete?

BIZAR –> mijn motto is dan ook betalen van het oorspronlelijke boetebedrag, in mijn geval 35 euro. Die 6 euro adminstratiekosten stoppen ze maar in hun *.

Ben benieuwd of ze over de openstaande adminstratiekosten gaan lopen zeuren…… Als t opgemerkt wordt dan heeft iemand (of een computerprogramma?) daar iig tijd en moeite ingestopt. Waarschijnlijk hebben ze t systeem al zo geautomatiseerd dat t uitvindt dat ik nog 6 euro aan administratiekosten heb te betalen. Als ze dan nog een brief weten te versturen waarin de 6 euro adminstratiekosten wordt aangemaand, dan vind wil ik misschien overwegen de adminstratiesysteem van 6 euro te betalen.

Nee heb je en ja kan je krijgen. Ben benieuwd.
En nog een reden waarom Nederland zo saai en duur is.
Wettelijke vaststelling administratiekosten boetse wilt niet per definitie zeggen dat wij burgers verplicht zijn de onderhoudskosten van CJIB te dekken.Wettelijk hebben wij het recht om beroep tegen cjib te tekenen voor het administratiekosten innden.Iemand is alleen zijn boet schuldig en niet de daaraan verbonden administratiekosten omdat elk administrateur CJIB een volledige salaris voor zijn werkzaamheden krijgt en de CJIB door overheid al financieel wordt ondersteund.Ik betaal alleen boete klaar niks admini=stratiekosten dat is STROPERIJ van CJIB!Mensen wordt wakker!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).