Blijft alles bij het oude in de Formule 1? [updated: ja dus]

Auteur: , 40 Reacties

De opstandige posse van F1-teams en de grote boze FIA zijn tot inkeer gekomen. Er wordt volgend jaar geen apart kampioenschap opgericht door de FOTA, de teams zullen in 2010 gewoon weer aan de start van Grands Prix verschijnen. Dit is vanmiddag in Parijs besloten, op een vergadering waarbij 120 FIA-leden aanwezig waren.

De twee partijen hebben dus een compromis bereikt, maar onduidelijk is nog hoeveel ze elkaar precies tegemoet zijn gekomen. In ieder geval hebben ze afgesproken dat Max Mosley moet opbokken. Gisteren riep hij nog dat hij zich niet liet wegpesten, maar nu heeft hij er toch mee ingestemd dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen. Erg standvastig is hij dus niet, maar we wensen hem veel plezier met zijn pensioen. (via afp)

UPDATE: Het schijnt dat de FOTA net zo graag Mosley van zijn troon wilde stoten als dat ze de budgetbeperkingen tegen wilden gaan. De FIA-voorzitter, die de functie al sinds 1993 vervult en nu in zijn vierde termijn verkeert, zou dan ook gedwongen zijn op te stappen. Luca di Montezemolo, hoofd van Ferrari, voorzitter van de FOTA en tevens Mosley’s grootste criticus, heeft hiermee zijn zin gekregen. Verder werd bekend dat iedereen het nu eens is over de kostenvermindering; deze moet binnen twee jaar weer op het niveau van begin jaren ’90 komen te liggen. (via timesonline)

Di Montezemolo heeft tevens gezegd dat voor volgend seizoen de regels van 2009 behouden blijven. Voorlopig wordt er dus geen budgetlimiet ingevoerd. Dat is minder gunstig voor de drie nieuwkomers – Campos, US F1 en Manor GP – die volgend jaar naast de oude rotten aan de start verschijnen. Maar ach, dat je in het begin extra hard moet knokken tegen de gevestigde orde, dat is nooit anders geweest. (via nu.nl)40 reacties

Jammer! Maar ik hoop dan dat er vele beslissingen teruggedraaid worden en dat de F1 gewoon weer wordt zoals het was!
-edit: is gefikst-

Verder wel jammer, het was leuk geweest als de FOTA een kampioenschap met V12-turbo-ground-effect-auto’s hadden gehad binnen een paar jaar… :P
Jammer…
@ jez,

Ik ben bang dat er dan mensen van hun stokkie gaan van de g-krachten :p
of ze moeten een druk pak dragen (zo’n pak dat straaljagerpiloten ook dragen)
maar een V12 turbo met 1600 pk en een auto met ground effect is nooit verkeerd natuurlijk.
Hmm ik vind het toch niet zo jammer. In het begin was ik blij met de afsplitsing door de alleen heerschappij van mosley en ecclestone, maar het zou zo zonde zijn om deze prachtige klasse uiteen zien te vallen door een politieke ruzie.

Nu kan men gewoon weer op naar het seizoen van 2010, ik vind het prima. Het enige waar ik een naar gevoel bij blijf houden is ecclestone. Die man gooit alle historische races van de kaart zodat hij meer inkomsten kan genereren! Slaat nergens op..

En Mosley; tot nooit meer ziens oude fascist!;-)
dit heeft duidelijk 2 kanten… aan de ene kant is het natuurlijk goed voor de sport (sport is gezellig, je leert ervan bladiebla) dat fia en fota bij elkaar blijven.

Maar o mijn god wat had ik graag willen zien waar formule-1 auto’s toe in staat zijn als er veel minder regels zijn…
V12 is ene beetje te, doe maar gewoon weer die V10, vind ik ook prachtig, en gewoon niet meer elk jaar de regels veranderen, dat slaat echt nergens op. ik ken geen enkele andere autosport waarin de regels zo vaak veranderen.

en ja die mosley, oprotten, er moet meer macht naar de teams, niet de fia.


ZANDVOORT MOET WEER TERUG OP DE KALENDER!!!!
Mooizo, al die teambazen kunnen hun eigen teams niet eens fatsoenlijk runnen laat staan een hele raceklasse.
De cup zou meer rechtszaken hebben dan races.
Ben benieuwd welke toezeggingen er gedaan zijn.
Witte Sprinter
Ze willen terug naar het bestedingsniveau van begin jaren negentig… toen er ook met geld werd gesmeten.
en daar gaan we weer……….typisch F1,…………………
had een heel verhaal in mu kop maar LAAT MAAR…pfffff
Vreemde (onzichtbare) rol voor Williams…. zouden ze nu stiekem balen dat die 8 toch meedoen aan het 2010 FIA F1 kampioenschap? Of hoopte ze best of the rest te zijn in 2010 en zo weer een titeltje kunnen opsnoepen?
ik kijk toch allang geen f1 meer
Ik spreek me niet uit voordat de details van het akkoord bekend zijn.
Hopelijk terug een deel back to basics ipv al die regeltjes van de laatste jaren.
Jammer voor de nieuwe teams, zelfs Force India zal beter dan de nieuwe 3 zijn D
Nou fijn…
Denk je eindelijk dat er door een conflict iets leuks onstaat moeten die gasten het weer verpesten…
Hou toch op met jammeren hier!

Dit is de enige juiste oplossing, de FIA kan niet zonder teams en een breakaway series zou nooit slagen voor 2010. Ik ben blij dat de ego’s die dit hebben veroorzaakt nu hebben gezien dat ze de sport kapot maken.

Goed nieuws voor zover het waar is dus. Want hoewel DiMontezemolo voor de FOTA aan het onderhandelen was zijn er nog altijd mensen binnen de FOTA (ahum Briatore en Howett) die niets meer met de FIA te maken willen hebben. Ik verwacht óf een gezamelijk FOTA die hebben gekregen wat ze willen óf een verdeelde FOTA waarbij sommige vinden dat ze hebben ‘verloren’.
Ben ’t eens met Jez. Ik had ook graag gezien dat er een kampioenschap kwam met minder regels. Die regels zijn een enorme sta-in-de-weg voor de technologische vooruitgang. Er moeten meer nieuwe dingen geprobeerd kunnen worden. Uiteindelijk levert dat ook meer op voor de auto op de openbare weg.
Het enige dat ze aan banden zouden moeten leggen is het gewicht, de motorinhoud en dat er minstens 1 coureur aanboord dient te zijn.
watjes bij de fota..eerst een grote muil en nu terug krabbelen,maak bernie nog rijker als dat ie al is….
Mij maakt het allemaal niet uit wat er onderling is afgesproken. Zolang ze maar stoppen met het toevoegen van absurde regels. Zoals het verplicht rijden met harde én zachte banden. Je zegt toch ook niet tegen voetbalclubs dat ze één helft met voetbalschoenen en de andere helft op sokken moeten spelen. Ik zou zeggen laat die V12 maar komen.
Volgens gpupdate.net:

“Er komt geen apart kampioenschap”, verklaarde Mosley tegenover de verzamelde pers. “We zijn het eens geworden over een verlaging van de kosten. Ons doel is om binnen twee jaar terug te gaan naar het bestedingsniveau van begin jaren negentig.” Over hoe de FIA en de FOTA dat willen gaan doen, is nog niets bekend.

Mosley heeft verder laten weten dat hij zich in oktober niet verkiesbaar zal stellen voor een vijfde termijn als FIA-president.


Klinkt alsof de teambazen hun goesting gehad gekregen en dat Mosley is teruggefloten door de World Motor Sport Council.
goesting gehad gekregen … ok, alsof ze dus hun goesting hebben gekregen!
@ TSI: Zou inderdaad erg leuk zijn en goed voor de NL economie als de F1 naar Zandvoort komt alleen dan moeten ze wél eerst dat oude versleten circuit renoveren en grote toe/afvoer routes aanleggen en ik denk niet dat dat ooit zal gebeuren!
Gokje,

Slicks, 2008 aero-pakket mét de voorvleugel van 2009, geen KERS, V10, winnaar krijgt 12 punten?
Dat zou gaaf zijn!
Op zich is alleen veiligheids regels ook wel leuk….

Of een (flink groot) max budget, verder mag alles….
Een compromis dus, zoals verwacht. En al vrij snel maar ook dat is niet zo gek. De rijke teams McLaren en Ferrari kunnen dit seizoen afschrijven en al vol gaan ontwikkelen voor volgend jaar, maar daarvoor moeten de regels wel vast staan.
@ Nick
Ik zou ook graag zien dat ze extra puntjes gaan verdelen voor de rijder op PP en voor de rijder met de snelste race ronde.
pfffff hier word je toch zo langzamerhand moe van? Houden mensen hun poot nou nooit eens stijf?!

Mad max moest gewoon voorzitter blijven en wij gingen lekker met z’n alleen de FOTA races volgen…….. Daar gaat het hele 2010 plan
Aan de ene kant is het wel goed zo, dat de teams bij elkaar blijven. Het zou jammer zijn als Ferrari (sinds het eerste seizoen geen één race gemist) en de anderen de F1 zouden verlaten. Aan de andere kant is het jammer dat de teams blijven. Krijgt Ecclestone toch weer (soort van) zijn zin. Oké, hij krijgt niet zijn budgetlimiet, maar het blijft wel de koningsklasse van de autosport.

Helemaal leuk: Er zijn volgend jaar dertien teams, als het zo blijft
Lachuuuh xD
Maar de hamvraag!

Wat was het kostenniveau in de jaren ’90?????
Aanvulling op het originele artikel:

Voor de nieuwe teams die van een budgetlimiet uitgingen is een regeling getroffen, deze kunnen alleen tegen een zachte prijs onderdelen van de grotere teams kopen en krijgen op die manier dus technische steun en eigenlijk ook een duwtje in de rug zodat we straks niet naar de huidige F1 zitten te kijken met 6 auto’s die 3 seconde per rondje langzamer zijn dan de rest.
Weg met die ene man. Mosley moet wegwezen. Heeft al genoeg dingen verpest in de F1. Goede zaak.
Daar krijg ik nu het schijt van: steeds weer dat vuile compromis. Enige troost is dat Mosley passé is en dat de budgetbeperking vertraagd wordt. Ik vind het nogsteeds vreemd dat de FIA dit jaar plots op de proppen kwam met die 40 mijoen beperking. Want ditjaa is het KERS-systeem ingevoerd, wat eel kost n watveel jaren doorontwikkelig vergt.

En nu nog de FIA laten buigen in het WTCC. Voorstel aan de teams: verleng geen contracten met de FIA als er geen clausule instaat dat de FIA toelaat om tussentijds kleine aanpassingen in technische reglementen te doen. Sommige teams zijn nu eenmaal beter dan anderen en sommige coureurs zijn beter dan anderen. Dat mag de FIA in principe niet wegvlakken. Dat is nu eens een sterk argument he?
kunnen ze die race zelf ook niet beter in de rechtzaal houden ??
begin jaren ’90 ???
haal de “auto” van ’94 dan ook terug!!!
(inclusief alle regels ’94)
Hollandse toestanden daar bij de F1, compromissen alom.

@ lincoln; :lol:
Slappe hap dit. Ik dacht dat er nu eens verandering zou komen, maar helaas.
Wat een gezeur hier! Jammer dit, jammer dat, blijkbaar waarderen jullie de F1 niet zoals hij was(is). Er zijn veel regeltjes ja, maar daarom zijn jullie toch ook niet naar een ander land verhuisd, want hier in NL hebben wij er anders ook heel wat! De FIA buigt voor de FOTA, omdat er zonder deze teams de F1 niks meer zou zijn. Oké, het was even spannend omdat er serieuze stappen werden ondernomen door de FOTA, maar het was de FIA & FOTA niet waard om deze teams kwijt te raken. Wat de FOTA heeft berijkt vind ik erg netjes en ben rieel ze zijn al aan het downsizen, alles moet zuiniger en goedkoper, dus die V10/V12 gingen er zowieso niet meer komen… Wel hoop ik dat de prijzen van de F1 kaartjes goedkoper gaan worden(zodat ik er weer ieder jaar heen kan) en er een andere machtsverdeling gaat komen/ de FOTA meer inspraak in nieuwe regelementen heeft. Bij mij spookt alleen de vraag nog door mijn hoofd: wie o wie wordt de opvolger van Mosley?
“De FIA buigt voor de FOTA, omdat er zonder deze teams de F1 niks meer zou zijn”
Ik zie dat andersom. Er komt geen FOTA kampioenschap en toch een budgetlimiet, de FIA heeft dus “gewonnen”.
@manshell: “Verder werd bekend dat iedereen het nu eens is over de kostenvermindering; deze moet binnen twee jaar weer op het niveau van begin jaren ‘90 komen te liggen.” Dit is niet de budgetlimiet van 45 miljoen die Mosley wou en over volgend seizoen is het nog niet bekend, want binnen 2 jaar moet er dus een nieuw plan opgesteld worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).