De eerste officiele beelden van de nieuwe Saab 9-5!

Auteur: , 66 Reacties

Onlangs had Saab de 9-5 Sedan, Estate en 9-4X onder een hoes in het Saab-Museum in Trollhattan gezet, maar gisteren zijn de eerste officiële beelden gelekt.

In dit geval gaat het echter om CGI-beelden, maar die zijn dus afkomstig van Saab zelf! De fansite saabsunited.com heeft ze express op het internet geplaatst, embargo’s zijn immers voor oude media. Gelukkig maar. Dit model kunnen we over een paar maanden in Frankfurt kunnen bewonderen, en voor die tijd zullen er natuurlijk ook real-life foto’s van de 9-5 verspreid worden.

Tevens is bekend geworden dat de nieuwe 9-5 een startknop krijgt (heeeel vernieuwend) en er zou een geavanceerd ‘DriveSense’ systeem worden geïntroduceerd, hiermee kan het onderstel van de auto worden aangepast.

Saab 9-5 station

Saab 9-5 specs66 reacties

Wel stoer, allen die One-77 achterlampen op de wagon zijn niet zo fantastisch.
Echt een hele gave originele lijn! Ziet er echt heel erg goed uit. Ben benieuwd naar het uiteindelijke beeldmateriaal hoe de auto er in zijn totaliteit uitziet. Maar de eerste tekenen zijn goed!
-edit: leer eerst eens fatsoenlijk schrijven-
Vind het een bedroevende collage van elementen die ik al eens ergens anders heb gezien: Phaeton meets Skoda Superb meets Aston Martin meets Skoda Fabia….
achterkant van de sedan ???
hoge neus, kleine ramen, lage daklijn, schuine voorruit: ziet er goed uit van buiten, maar is dus krap en benauwd van binnen. Net als alle andere auto’s die er ‘goed’ uitzien.
tweede paragraaf, laatste zin: daarin staat “kunnen” één keer te veel.

En wat de auto betreft: eindelijk sexy ontworpen lampen op de voor- en achterkant van een recente Saab. Ik was op zoek naar een kleinere vervanger voor m’n 9-3 (downsizing – smartsizing), maar als de metalen versie ook echt op deze 3D-beelden lijkt, dan wil ik dit toch graag eerst ‘in the flesh’ ervaren. Voor zover ik nu kan zien: prachtauto!

De achterlichtenreferentie naar de one-77 begrijp ik vormelijk wel, maar dat Saab het doet hoeft niet te verbazen. Ze zijn er al mee bezig sinds de Aero-X (concept voorgesteld in 2006, conceptshots gelekt voor die tijd), dat is dus een tikkeltje langer dan Aston Martin – de eerste prenten van de one-77 dateren van 2008, de 9-5 komt einde dit jaar op de markt. Als je dan toch de leentje-buur-argumentatie wilt gebruiken, is het eerder Aston Martin die de pet met ezelsoren draagt. ;-)
Zozo, dat ziet er niet verkeerd uit zeg!
Mooie auto, zoals ik hem hier zie.
Als je naar de foto kijkt van de station onder het doek zie je duidelijk iets andere (lees: normalere) verhoudingen. Op deze afbeeldingen vind ik hem super, hopelijk valt ie op echte foto’s niet tegen
Opel Insignia – Premium edition. De stationcar oogt al net zo Amerikaans
Zo, daar istie dan!
Als iemand nu nog roept dat ‘ie op het huidige model lijkt, weet ik het niet meer…

Schitterende auto! Luxe, Sportief, anders-dan-anders, typisch Saab, heerlijk!
Zet dit naast een A6 en die lijkt ancient history…
Nog een nieuwtje: Zie hier ook de introductie van het nieuwe Saab logo: ‘Saab’ in letters. De Blauwe cirkel met Griffioen was van GM, dus no more…
Wel.. Ik vind hem er niet slecht uit zien!
Terug wat meer Saab elementen en wat andere lijnen.. Leuke wagen!
Dat zijn geen officiële beelden volgens mij… Zien er te veel als renderings uit.
Saab terug op het juiste pad? Het is te vroeg om victorie te kraaien maar dit ziet er alleszins goed uit. Weg de lelijke lichten voor en achter.
@Philip: je ziet toch wel vaker officiele renderings van nieuwe modellen? Vele merken doen dat, Saab dus ook.
Ik moet zeggen dat het een hele verbetering is voor Saab.
Ik dacht dat ik naar een nieuwe A8 zat te kijken… Helemaal vanwege de velgen op de eerste foto…..

Omdat het op een Audi lijkt, niet slecht!!!! Gaat goedkomen met Saab….
Degene die SAAB overneemt lacht zich rot, het concern zal waarschijnlijk belangrijk minder kosten dan de ontwikkelingskosten voor deze – overigens fraaie – nieuwe 9-5 zijn geweest.
wat een mooie bak!!!
wauw!! Ô_Ô

wat een prachtige foto’s! jammer dat ie er in het echt veel minder mooi uit gaat zien met saaie kleuren en kleine wielen… respect voor de mensen die schijt hebben en deze auto bestellen in een fatsoenlijke kleur en met die grote wielen van de foto’s

als saab het nu maar volhoud…
Ik ben niet onder de indruk. Benieuwd of dit Saab redden zal op korte termijn. Ik zie zoals reeds gezegd veel te veel Skoda-invloeden. Vooral in profiel.
Ziet er serieus uit. Mooi.
Lijkt wel een Skoda :P
De lijnen kloppen niet helemaal.
Duss doe maar niet!!
@Svenska Aeroplan AB
Had ik eigenlijk al een beetje verwacht, op de preGM Saabs zie je toch ook alleen SAAB staan? Of het ligt het aan mij…

OT:
Prachtige auto! Deze kan zo 10 jaar mee!
Nu nog een Koeniggsegg motorblok er in, hehe ^^
Eindelijk wat gedaan aan de lelijke neus
cardesigner@USA
Mooi! Echt een stoere bak!
freewarefreak
@GerreLekker:

Ik vind dat juist een voordeel, huidige invloeden zijn in het design verwerkt. Hij is weer helemaal bij de les met alle stijlelementen die de andere merken ook hanteren. Is dat een nadeel? In mijn ogen niet. Je moet het ook verkooptechnisch bekijken. SAAB heeft volume nodig om geld te genereren. Zouden ze een niche model in de markt zetten, haakt het grote publiek al af. Dan heb je alleen SAAB liefhebbers die daar op af komen. En die genereren te weinig aantallen om groene cijfers te kunnen schrijven.

De typische SAAB stijlkenmerken zijn echter nog allemaal aanwezig / op een mooie manier gemoderniseerd. De kenmerkende neus, de chromen strip tussen de achterlichten, enz. Als het met de kwaliteit en afwerking nou ook nog oke is, zodat hij kan concurreren tegen Audi, BMW, Mercedes en natuurlijk Volvo, dan denk ik dat SAAB hier een moneymaker mee in handen heeft.

Time will tell.
Damn wat een futuristisch design.
1 woord GEWELDIG !
Nu het interieur nog!
Hoe in godesnaam kan je hier Skoda-trekjes in zien? Dan kijk je wel erg scheel, naast het feit dat dat soort opmerkingen nergens op slaan. Je zegt toch ook niet tegen je vriendin dat ze wel erg veel lijkt op je oma. Zeg dan gewoon dat je ‘m niet mooi vindt.

Ik vind ‘m iig wel mooi! Ben erg benieuwd naar wat verdere details als motorisatie, uitvoeringen (vooral de Aero natuurlijk) en andere vernieuwingen.

Interieur foto’s staan hier: http://carscoop.blogspot.com/2009/05/2010-saab-9-5-first-undisguised-photos.html
Zo te zien weer een typisch Saab-dashboard maar dan wel met moderne trekjes. Lijkt me een goede zet, de ergonomie is altijd erg goed geweest en zoveel knopjes staan altijd leuk :P
Cool maar de 2de is zeker geen foto van het productiemodel, de eerst zou ik niet kunnen zeggen.
hopelijk stappen ze dan wel eindelijk van die lelijke dashboards af.
@RtB
De stompe neus lijkt op die van de Skoda Superb
De hoekige manieer waarop de voorruit en het dak aansluiten komt van de Skoda Fabia
De velgen zijn gepikt van de volskwagen Phaeton en het gat van Aston martin…

En ja laat de opmerkingen maar komen “en hij heeft 4 wielen zoals een ferrari”
ik vind het echt een collage van verschillende merken en de eigenheid is er compleet van af, maar dat was met vorige Saab’s jammer genoeg ook al…
voor het eerst in 30 jaar dat ze bij saab weer eens iets fatsoenlijks ontwerpen. Erg mooi
Ik vind hem wel mooi uitzien. Lekker strak en dik ontworpen zonder dat het te wordt. Wel is het niet echt een koppendraaier geworden.
@ de vergelijkingsmongolen: de zwarte a-stijlen heeft Skoda inderdaad ook, maar had Saab veel eerder. Past ook bij Saab, zeker gecombineerd met de extreem gecurvde voorruit: cockpit-stijl!

Datzelfde geldt voor de velgen: het schoepenrad-design had Saab in de ’60’s al, dat andere merken dat zijn gaan na-apen, tja…

De ‘Aston Martin achterkant’ (waar haaaaaal je het vandaan???) is al behandelt: Had Saab al tijden op de concepts: horizontale balk is verwijzing naar de klassieke Saabs, witte achterlichten had Saab ook al.

Als je deze auto naast de concurrente zet, heeft hij zeker een eigen gezicht. Gecombineerd met een typische Saab-cockpit is dat een winnende combinatie!
PS: Leuk om te zien hoe AB.nl werkt: bij de teaser plaste iedereen de auto af omdat hij zo op de huidige zou lijken. Nu is het meerendeel erg enthousiast!
Zoals ik toen al zei: wacht maar even af op de definitieve versie…
;)

http://www.autoblog.nl/archive/2009/06/11/dit-is-de-nieuwe-saab-9-5
@Gerrelekker

Lees de eerdere comments! Daar kun je zien dat Aston Martin die lampen heeft nagemaakt en niet Saab! De Aero conceptcar had dit ook al, dus waar zeik je over! Het dak en vooruit op deze manier komt ook van die conceptcar, dus die opmerking slaat ook nergens op. En trouwens, andere merken nemen ook wel eens wat over van een concurrent en er zijn ook wel meer auto’s met een stompe neus toch?

OT: Ik vind het een mooie futuristische auto, ik hoop dat Saab weer winst gaat maken door de nieuwe modellen.
Ik vind ‘m wel mooi. Hij ziet er lekker ruim uit.
Skoda elementen? Hah! wat een onzin!
Zijn jullie vergeten dat SAAB als eerste merk de voorruit via de de (zwarte) a-stijl liet doorlopen met de zijruiten en niet Skoda? Grappig is dat ook Koenigsegg dit zo toepast!
“Als je deze auto naast de concurrente zet, heeft hij zeker een eigen gezicht. Gecombineerd met een typische Saab-cockpit is dat een winnende combinatie!”

Absoluut niet mee eens! Saab mag dan wel alles uitgevonden hebben, wat heb je er aan als je dat op een concept wagen doet? De mensen kennen enkel wat rondrijdt. De enige reactie die ik nu heb: hé een nieuwe Skoda Superb euh VW Phaeton euh A6 euh ….. ah een Saab en hij verdwijnt gewoon in de grijze massa.
sommige mensen die zeuren dat de lampen op dit merk lijken en de velgen van dat merk zijn gejat enz… volgens mij zijn er van alle automerken samen wel zoveel verschillende modellen dat er altijd wel modellen bij zijn die op elkaar lijken.. en mocht een ontwerper dan eens origineel zijn dan vind men het niet mooi omdat het zo anders is / omdat men er niet aan gewend is..

Verder vind ik dit een mooie auto…
pureporneaux.be
Goed gekeken naar de Insignia!
@ GerreLekker: geeft niet hoor… Voor jouw soort is de term ‘vergelijkingsmongolen’ op ab.nl uitgevonden. Je kan het waarschijnlijk ook niet helpen dat je mentaal wat minder capabel bent…
@pureporneaux: hieronder vind je enkele foto’s van de insignia. Vertel ons nu eens wat volgens jouw de overeenkomsten zijn? Ik zie er namelijk geen.

http://www.autoblog.nl/image-gallery?file=Opel/Opel_Insignia_Sports_Tourer/
@ vergelijkingsmongolen ik zie er een porno model in, oh nee een Big Mac of toch een pornomodel in een sauna:twisted:
Hij lijkt echt wel op een A8, maar komt misschien wel door de velgen. Moet hem eerst zien.
@DD maakt niet uit dat ie op een andere auto lijkt joh.. het IS een Saab 9-5 en de auto ziet er goed uit..
Opeens lijkt elke auto op de Insignia. Wat een bosmongolen zitten er toch bij.. en idd waren de Saab prototypes er al voor de Fabia!

http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2006/02/Imagen_2_-099-copy.jpg

En dan zijn er nog zeker 3 concepts met dergelijke A-stijl e.d
@ Svenska Aeroplan AB,

zie ik verkeerd of heeft hij een led-strip van voor, damned, je heilige huisje saab heeft zowaar iets gekopieerd van de ‘grijze-muis-mobiel’ audi, ‘that’s gotta hurt’ :)

OT, mooie stijlvolle wagen
Behoorlijk vernieuwende lijn. Dat is leuk! Maar voor de rest vind ik het vrij saai… Geen leuke accenten of zo, gewoon kaal, strak. Natuurlijk is dat een stijl, maar niet de mijne.
@ alle vergelijkers: Volgens mij heeft Skoda Fabia voor die A-style afgekeken bij Mini en Suzuki Swift.

Ik blijf het een nette auto vinden al gaat mij voorkeur uit naar de Honda Accord.
@Trotsky: ach, Porsche heeft die balk ook. Dat werkt enigzins troostend ;-)
lijkt sprekend op een auto ..
en volgens mij op een antraciet/grijze ..

kan er naast zitten ..
Fotoshopjes.
@mezelf: Ik bedoelde omgekeerde bumper en uitgerekte neus…
fabia of geen fabia, deze ziet er gewoon goed uit, al had de neus misschien iets minder kolossaal gehoeven… Mooie auto!
Eerste indruk is toch wel geslaagd. Achterkant vind ik iets minder. Alleen mocht het design iets meer Saab. Kijk naar die oudere karakteristieke saabs en degene van nu. Nu is het design toch wel veel banaler en grijzer.
Dit ziet er erg veelbelovend uit! Jammer dat het bij ‘computerplaatjes’ blijft en geen echte foto’s zijn.
Echt wel een mooie veschijning, natuurlijk kan je blijven vergelijkingen maken met andere stijlkenmerken zoals bijvoorbeeld met skoda/audi. het zijn mooie wagens daar niet van maar bij skoda vooral is de verhouding en het evenwicht in het design niet optimaal verfijnd.

Deze nieuw 9-5 daarintegen is uiterst scherp, geen nabootsen van… maar eerder gedetaileerd de SAAB concepten in productievorm brengen.

Veel van dit moois is te danken aan Antony Lo (executive director of design for GM Europe) de creator van de aero-x en recentste SAAB concept cars. Reken houden met zijn input bij de insignia en de drie jaren vóór GM werkzaam bij audi dan begint alles wel duidelijk te worden.

de 9000 was niet moeders mooiste, daarna de 9-5 te ingetogen, wel een klassebak, de 2006 facelift ‘quirky’ genoeg voor een SAAB, jammergenoeg niet vernieuwend
…maar met deze MY2010 9-5 zit het echt wel goed, zonder overstyling, scandinavian design pur sang!
op de velgen staat nog altijd het ronde blauwe logo, dus dat verdwijnt dan toch niet volgens mij
*kots*

Ik denk dat Koenigsegg hier snel een eind aan gaat maken (hoewel de dakrand vanaf de voorruit gezien wel weer een Koenigseggstijltje heeft).

Deze auto is niet mooi. Niets met smaak te maken; hij is gewoon niet mooi. punt.
Een bijzonder mooie auto maarr.. Saab onderscheid zich met dit model absoluut niet meer jammerrr. Mijn gevoel zegt wel dat je in deze auto een keer gereden moet hebben. Wellicht komt dan dat Saab gevoel weer naar boven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).