Comeback van de Ur-Quattro

Auteur: , 29 Reacties

Er staat nog niks vast, maar de kans is groot dat we volgend jaar quattro weer met een grote "Q" mogen gaan schrijven. Een nieuwe Quattro mag dan na bijna 20 jaar weer naam maken. Het alles past helemaal in de nieuwe trend van downsizen, ik vraag me dan ook af waarom hier nog geen regels voor opgesteld zijn. Gewoon fabrikanten verplichten oude turbo-rallymonsters nieuw leven in te blazen!

Het gerucht komt deels voort uit Audi’s eigen verwijzingen naar de Quattro, bij het introduceren van de A5 coupé. Deze zal dan ook als basis dienen voor het nieuw te introduceren model. Om niet respectloos de geschiedenis van het merk uit te melken wordt er dit keer meer dan alleen een ander bumpertje en nieuwe velgen gemonteerd. Het wordt een speciale lichtgewicht mix.

Er zijn op dit moment nog verschillende motor-kandidaten. De 4.2 V8 wordt genoemd, al dan niet met turbo’s, de zescilinder die ook in de S5 cabrio zit wordt genoemd, maar we weten natuurlijk allemaal dat het de vijf-met-turbo uit de TT-RS gaat worden! Niets is zo lekker als een brullende, knetterende vijfcilinder. De 375 peekaatjes zouden ook een nieuwe Quattro niet misstaan. Dat is àls de Audi ingenieurs er het komend jaar niet een paar meer kunnen vinden. Misschien worden het er wel 400.

Als het eindelijk zo ver is zullen prijs en prestatie de nieuwe Quattro tussen de S5 en R8 in moeten positioneren. Minder supercar dan de R8, minder zwaar en speelser dan de S5. Helaas wel weer een tikkie duurder dan de S5.29 reacties

Mooizo! Quattro hoort gewoon bij audi!
Het wordt dus een variant op de S5.

Vergelijkbaar met Citroën die de DS weer ‘nieuw leven inblaast’.
mooi hoor maar dat intelligent zooi mogen ze achterwegen laten
nice!;)
wordt nooit wat, lees de laatste EVO maar over de audi TT RS
Gewoon group B terugbrengen .
Overpowerd rallymonsters is what the world needs.
En de RS5… Hoe zit het daarmee? Waar mogen we die positioneren of komt er die überhaubt nog wel? Of neemt deze Quattro zijn plaats in?
coole zetels
@Frank

Wat was er mis mee dan ? Heb geen evo bij de hand. Maar ik vermoed onderstuur.
Klassiek marketing-gedoe: gaatjes opvullen: been there, done that!
Hier nog meer details zoals verschenen op 31 mei jongstleden:

Georg Kacher, de Europese topredacteur van Car Magazine, gaat er prat op dat Audi in 2012 met een nieuwe SportQuattro komt. Die zou gebaseerd zijn op de huidige S5 coupé maar dan met een handvol exclusieve addenda: volledig nieuwe panelen, een indiscrete achterspoiler, dikker C-stijlen, uitgeklopte dorpels en wielkasten (voor standaard 20-duimers) alsook kortere bumpers om het profiel van Project Anniversario duidelijk van de A5 Coupé te onderscheiden.

De werknaam van dit geheime project dat niet in de VAG-gebouwen ontwikkeld wordt om perslekken te voorkomen (goed bezig, nvdr.) laat vermoeden dat Audi de SQ als verjaardagscadeau voor zijn 100-jarig bestaan in juli plant. Of beter: plande aangezien de lancering van het concept door de economische crisis uitgesteld is tot volgende jaar wanneer Quattro zijn 30ste verjaardag viert. Hoedanook: de spannendste Audi in decennia zou er daadwerkelijk binnen drie jaar komen, aangedreven door ofwel een 425pk sterke 3.0 zescilinder biturbo (zoals die van de nieuwe S4), ofwel een 400pk sterke vijfcilinder (zoals die van de Audi TT-RS) – beide goed voor een pk-gewichtsverhouding gelijk aan die van de R8 V10.

Om dat ambitieuze doel te bereiken, moet de zware S5 240 van zijn 1640 kilo’s kwijtspelen. Volgens de ingenieurs mogelijk dankzij perspex achterruiten, een gepluimde aandrijflijn, lichtere stoelen, spartaanse trim en die gewijzigde bumpers en panelen. Verder gist de impressie van Car ook naar de frontale luchtinlaten van de oude SportQuattro én de uitgefade ringen op de deur zoals vroeger in de racerij gebruikt. Geitenwollensokkendragers contenteren zich met Audi’s KERS-systeem dat ‘Flybrid’ gedubd wordt en zeker op de nieuwe SportQuattro zal figureren. Nu alleen maar hopen dat ze de inflatie-index niet consequent toepassen in Ingolstadt, want dan zou de SportQuattro op een nierverslindende 180.000€ uitkomen…
Hmm Ur Quattro is een grote naam. Audi zal echt met iets moeten komen. Anders gaan ze hard onderuit. Ik ben erg benieuwd! En persoonlijk vind ik dat er een 5 cilinder in moet komen. dat vind ik toch de mooiere blokken. Al helemaal met het oog op het origineel.
Nice! Ik hou wel van Audi’s :D
@DRIVR, de geruchten over de terugkeer van een “Ur Quattro” deden idd al een tijdje de ronde. Persoonlijk denk ik niet dat Audi op korte termijn met zoiets gaat komen.

Ze zijn momenteel veel te druk bezig met het ontwikkelen van de RS5 en andere varianten van de A5 Sportback. Voor 2012 (maar waarschijnlijk nog veel later) zal er ooit misschien zoiets komen. Op basis van de tweede generatie A5 misschien?
KlassiekeKliko
Pfff, weer zo’n overtrokken broodje gebakken lucht. Jongens, Audi maakt al jaren doodsaaie auto’s voor het marktsegment boven VW en de rest van de VAGe familie, er zit al heel lang geen kraak of smaak aan. Ze wisten zelfs Lambo saai te krijgen.

Denk je nou dan echt dat ze in tijden van recessie opeens een wilde nichebak gaan maken?
De terugkeer van de ur-quattro is dat niet een knoeperd van een paradox? De auto kreeg de toevoeging ur- pas later om aan te geven dat het de eerste was van zijn soort..

Aan de artist’s impressions (zoals ook hierboven) krijgt de RS5 light in kwestie vooral stijlelementen van de ‘korte’ Sport Quattro en dus niet de Ur-straatversie.
@vierwielaandrijving

Als iedereen nu eens heel gauw de TT-RS review gaat kijken dan zullen jullie zien dat het met het driften wel goed komt

@Solstice
helemaal juist wat je zegt, het is meer om aan te duiden dat het weer om een Quattro gaat, zoals het origineel… niet om de aandrijflijn die overal al in zit. Wat betreft de looks, audi zal wel flink wat happers en frutsels monteren om het ‘sportiever’ te maken.

Het lijkt mij verder logisch als een eventuele RS5 gewoon tot Quattro omgedoopt wordt. Kunnen ze het meteen maken om de V8 voor iets kleiners met een turbo in te wisselen.
Juist Audi! Dat zouden meer merken moeten doen. Eigenlijk zouden merken een auto moeten uitbrengen die zo licht mogelijk is door al het luxe weg te laten. Echt voor die-hard rijders :D
na al die comebacks en retro,s kan ik alleen nog maar respect opbrengen voor de Ford GT ..

dan ben je pas retro en comeback-gewijs goed bezig ..
Goed plan… en nou hopen dat het een beetje een ‘hardcore’ auto wordt: rauw geluid, beetje vierkant, grote splitter, en met een paar extra dikke ronde verstralers op de voorkant.
Laten we hopen dat hierdoor geen ruimte meer is in het modellengamma voor de Q7.
Ik kan me al helemaal voorstellen hoe zo’n Quattro dan moet worden.

Mocht het allemaal waar zijn, ik kan als group b / audi-fan niet wachten om het resultaat te zien :D
@ johan; Goede vergelijking! Het nieuw leven inblazen van een legendarische naam is vragen om teleurstellingen…
Het stuk dat DRIVR postte heeft me zeer nieuwsgierig gemaakt, hopelijk wordt dit een die-hard rijdersauto met lekker korte overhangen en een knallende 5-cilinder :D
”Een nieuwe Quattro mag dan na bijna 20 jaar weer naam maken.”
De quattro werd geintroduceerd in 1980 en ging vanaf 1982 in productie. Is dus wel langer dan 20 jaar hoor…
Wauw, weer een model van Audi.
Jongens, stop er nu eens mee. Of zet twee nieren op de voorkant van je auto, lekker met zijn tweetjes de niche markt op.
Dolletjes….
Concurentie voor de Lancer en Impreza!
Kom maar op!ik vind die 2 te tam geworden en kunnen wel wat meer peper gebruiken.
Al denk ik wel dat als ze bij Subaru en Mitsubishi echt willen de Quatro ver overtreffen.
Ging destijds met een Quattro S1 – enige in Nederland op kenteken vaak ‘de straat op’ met mijn maat om hem voor de eigenaar uit te laten.
Ik kan me nauwelijks of niet voorstellen dat Audi nu in staat zou zijn om zo’n brok oer kracht weer in de markt zal gaan zetten.
Dit wordt een grote teleurstelling, er kunnen namelijk geen echte hard-core auto’s gemaakt worden door een concern, als ze deze gaan maken zal het wel weer een rijdende EPS ASB LSD MKB DVD computer worden die je niet genadeloos afstraft als je over de grens zou gaan.
Ik vermoed dat het idd “bijna 30 jaar” moet zijn (1980 – 2009 = 29 jaar).

Maar dit zal niet zo snel lopen denk ik, als er wel een quattro gaat komen zullen we die zeker op de Ring betrappen tijdens het testen. De RS5 is eerst aan de beurt hoewel daar ook niet zo veel haast mee gemaakt wordt, terwijl hij wel klaar lijkt op spyshots/video’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).