15 historische Audi’s bij het Goodwood Festival of Speed

Auteur: , 40 Reacties

Nog 2 dagen en er ontploft een bom aan autogeweld in Goodwood. Dan begint namelijk het Goodwood Festival of Speed. En Audi is er bij.

3 dagen lang zullen autoliefhebbers van over de hele wereld zich vergapen aan de meest bijzondere modellen. Audi is tijdens dit festival ‘Featured Marque’ wat ongeveer betekent dat ze in het middelpunt van de belangstelling staan. Daarom neemt Audi 15 bijzondere race- en rallyauto’s mee naar Groot Brittannië uit een periode van 70 jaar. En die gaan daar niet heen om stoffig te worden. Neen, er gaat gewoon mee geragd worden over het park. Autoliefhebber en Pink Floyd-drummer Nick Mason is ook van de partij en zal de Auto Union Type D uit 1938 besturen.

Ook Jacky Ickx (zes-voudig Le Mans winnaar) en Walter Röhrl (bekende rallyrijder) zijn er bij om Audi’s finest te gaan besturen. Liefhebbers van Jaguar zitten ook gebakken op Goodwood: deze Jaguar XKR is er namelijk ook bij. En nog veel meer natuurlijk. Check de gallery voor een voorproefje.

Tal van bijzondere Audi’s aan de start tijdens Goodwood Festival of Speed

• De beste vroegere en huidige Audi-coureurs in actie te zien met 15 historische Audi’s ter gelegenheid van ‘100 jaar Audi’
• Audi is ‘Featured Marque’ bij het belangrijkste historische autosportevenement ter wereld
• Pink Floyd-drummer Nick Mason bestuurt Auto Union Type D bij allerlaatste demonstratierit

Leusden, 1 juli 2009 – Met een keur van bijzondere wedstrijdauto’s is Audi van 3 tot en met 5 juli vertegenwoordigd bij het ‘Goodwood Festival of Speed’ in Groot-Brittannië. Tijdens dit festival, het belangrijkste historische autosportevenement ter wereld, staat Audi dit jaar als ‘Featured Marque’ in het middelpunt van de belangstelling. Niet minder dan 15 actuele en historische Audi race- en rallyauto’s zullen in het park bij het slot van Lord March de berg oprijden. Audi viert dit jaar het honderdjarig bestaan en bij het ‘Festival of Speed’ komen wedstrijdauto’s uit een periode van meer dan 70 jaar in actie. Tot de rijders behoren voormalig rally-wereldkampioenen Walter Röhrl, Stig Blomqvist en Hannu Mikkola plus toerwagen- en Le Mans-winnaars Frank Biela, Allan McNish, Dindi Capello en Marco Werner. Als speciale gasten heeft de historische afdeling Audi Tradition de Belgische oud-coureur Jacky Ickx en Pink Floyd-drummer Nick Mason uitgenodigd.

Nick Mason reed de afgelopen twee jaar voor Audi Tradition al met de Auto Union ‘Silberpfeile’ Type C en Type D met dubbele compressor. Mason, een rasechte autosportliefhebber, die een fantastische verzameling raceauto’s heeft, wacht nu wel een heel bijzondere uitdaging, want hij zal de Auto Union Type D uit 1938 bij zijn allerlaatste demonstratierit besturen. Deze auto, die nog grotendeels in originele staat is, zal na het optreden in Goodwood niet meer rijdend in actie komen. Gepland is dat de auto uiteindelijk in het Audi Museum Mobile komt te staan. “Voor mij is het een grote eer dat ik deze auto tijdens zijn laatste rit mag besturen”, zegt Mason. “Het begint erop te lijken dat ik de meest ervaren nog levende bestuurder van de Auto Unions ben.” Inderdaad is Nick Mason na Goodwood de enige die alle drie de nog rijdende Auto Union ‘Silberpfeile’ van Audi Tradition heeft bestuurd.

75 Jaar ‘Silberpfeile’
Ook oud-Formule 1-coureur Jacky Ickx zal in Goodwood een Auto Union ‘Silberpfeil’ besturen. De zesvoudig Le Mans-winnaar komt in actie met de Auto Union Type D met dubbele compressor uit 1939, die in opdracht van Auto Union weer werd opgebouwd. De derde ‘Silberpfeil’ van Audi Tradition in Goodwood is de Auto Union Type C Stromlinie. De replica van de wereldrecordauto uit 1937 wordt ter gelegenheid van de 75-jarig jubileum van de ‘Silberpfeile’ in de pitstraat tentoongesteld. In 1934 raceten de beroemde zilverkleurige auto’s voor het eerst.

Rally-wereldkampioenen met Audi quattro aan de start
Een andere autosportlegende rijdt dit jaar voor het eerst weer voor Audi: Walter Röhrl, die tot de beste rallyrijders aller tijden behoort. Hij werd in 1980 en 1982 wereldkampioen en won in 1987 in recordtijd met een Audi Sport quattro S1 de bergklim van Pikes Peak in de Verenigde Staten. Met deze auto rijdt Röhrl in Goodwood, waar hij ook de Audi 90 quattro IMSA GTO uit 1989 zal besturen. Röhrl is echter niet de enige wereldkampioen die voor Audi in Goodwood deelneemt. De Fin Hannu Mikkola, wereldkampioen in 1983, rijdt met zijn kampioensauto, de Audi quattro A2, terwijl de Zweed Stig Blomqvist, wereldkampioen in 1984, met de spectaculaire Audi Sport quattro S1 in actie komt.

Sport- en toerwagencoureurs maken het veld compleet
Het veld wordt gecompleteerd door meervoudig Le Mans-winnaars Frank Biela, Allan McNish, Dindo Capello en Marco Werner. Zij besturen alle modellen waarmee Audi in Le Mans reed: de R8R, R8, R10 TDI en R15 TDI. Bovendien komen de Audi A4 DTM uit 2007, de Audi A4 quattro STW uit 1996, de Audi V8 quattro DTM uit 1991, de Audi 200 quattro TransAm uit 1988 en de actuele Audi R8 LMS naar Goodwood. Daarnaast brengt Audi Tradition een motorfiets mee, de DKW 250 SS, waarmee de Duitser Ewald Kluge in 1938 als fabrieksrijder voor Auto Union en als eerste Duitser de beruchte TT op het eiland Man op zijn naam schreef.40 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt!-
Mooi om te zien hoe Audi, de Auto Union Type D als marketinginstrument gebruikt. Deels onterecht overigens, want Audi was destijds een separaat merk.
@Nuvolari, stukje van wikipedia:
“Eventually, on 29 June 1932, Horch, Audi,DKW and Wanderer merged to form the Auto Union affiliated group. The current Audi four-ring logo is the Auto Union logo that stands for the merger of this four brands. ”
Dus het is gewoon een wagen van één van de vier merken waaruit Audi bestaat.
@ Nuvolari

Ja, als bij de andere merken de historie (behalve Horch dan, maar daar rijdt weinig meer van rond) niet zo groot is, dan moet je je wel op Audi richten.
Het lijkt me zo machtig om die oude Silver Arrow’s “live and running” te zien :D . De rest van de auto’s op Goodwood zijn natuurlijk ook meer dan de moeite waard :roll:
Welke auto werd er afgelopen weekend dik gebitched bij de DTM,
door die ubervette C-klasse. Whaha jawel het was die rotte Audi.
@ jappelflap

Dus de successen van Ferrari zijn ook aan Alfa Romeo toe te rekenen? Zijn ook ‘gemerged’ en behoren daarmee tot één groep.
Ik kan helaas dit jaar niet gaan, vind het best wel jammer…….volgend jaar beter!!
@Theagle11

Welke auto werd er afgelopen 2 jaar dik gebitched bij de DTM, door die ubervette A4. Jawel het was die rotte C-klasse….

Volgens mij is er niet echt sprake van “dik gebitched”, het wisselt elkaar aardig af wie er wint in de DTM.
PS: niets tegen de C-klasse hoor, prima auto!
Wow, die Audi 90 quattro IMSA GTO is wel erg vet zeg.. Prachtige wagen.
@nuvolari, ik snap wat je bedoelt, maar ferrari en alfa romeo zijn niet één merk(alfa rorrari ofzo).
@ jappelflap

Audi en Auto Union toch ook niet? Audi Union? P
Ja okee daar heb je een punt xD
@ Nuvolari

Jazeker. Op het kentekenbewijs van mijn pa’s Audi 80 B3 staat nog gewoon Auto Union. Schaam je door zulke nicknamen aan te nemen en dan weinig van de vier ringen af te weten.
Ik is het eens met mrtn.
@ mrtn

Op kentekenbewijzen van uit Duitsland geïmporteerde oudere Alfa Romeo’s staat Fiat. Fiat Group? Ferrari?
Audi is nog steeds Auto-Union, alleen onder een andere naam.
De “oude” destijds futuristische NSU fabriek word bijv. nog gebruikt om de Audi R8 te fabriceren.
R8 historisch ?? die moet zich nog eerst bewijzen om historisch te worden.
vind nr. 3 (audi V8 DTM) ook niet echt historisch te noemen, de rest is geen twijfel over mogelijk en die zijn gewoon historisch.
wat een kut woord is historisch als je het 4 keer in korte tijd zegt.
@ Nuvolari

Je snapt mijn punt niet helemaal. Het huidige Audi = Auto Union, NSU, Horch, Wanderer, Audi en DKW. Sportieve succesen hebben niet elk merk gehad, maar met Horch en Audi wel. Door de Typ D te gebruiken, zegt dit niets over de huidige samenstelling van het bedrijf. Daarnaast, zo een scheve vergelijking maken als het huidige Audi en de Fiat groep is ook een prestatie van formaat.
wat maakte audi vroeger toch ur-lelijke auto’s, net zo saai als de huidige, alleen ook nog eens suf, ongeinspireerd en vaak lelijk.
De auto Union Type D die je op de demo’s ziet rondrijden, zijn replica’s gemaakt door Crostwaithe & Gardner.
Niet dat daar iets mis mee is, integendeel, maar het woord ‘replica’ heeft een beetje een raar bijsmaakje gekregen sinds het bijna in een adem met kitcar wordt genoemd.

Een replica is in mijn ogen een zo goed mogelijke kopie van het origineel. Met andere woorden zelfde materialen, geometrie, manier van fabricage, en dus voor het ongetraind oog en rijder dezelfde beleving. Bovendien loop je zo geen risico een stukje onvervangbare geschiedenis te beschadigen.

Bij een kitcar denk ik vaak aan een in polyester gedrenkte mix van moderne donor-auto onderdelen en het dan bijv een Mercedes SSK noemen; zo zijn replica’s aan hun slechte naam gekomen.
@ MTN – volgens mij snap jij het helemaal niet, Auto Union bestond uit :
Horch, Wanderer, Audi en DKW, NSU is nooit deel van het originele Auto Union geweest en is door Volkswagen ingelijfd in 1969 en toen ontstond Audi NSU Auto Union
@ mrtn

“Daarnaast, zo een scheve vergelijking maken als het huidige Audi en de Fiat groep is ook een prestatie van formaat.”

Ik vergelijk Auto Union met de Fiat Group. Wat in zekere zin ook een samengesteld bedrijf is. Pas in later stadium is Audi NSU Auto-Union AG, omgedoopt tot het Audi zoals we dat nu kennen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Audi
Reist er een autoblogvertegenwoordiger af, om een verslagje te maken? (met de nodige foto’s/filmpje) Alsjeblieftalsjeblieftalsjeblieftalsjeblieft?
Of Audi destijds nou bestond als 1 van de 4 merken maakt toch niet uit. Het is namelijk de enige overgebleven naam, plus het feit dat de andere merken opgegaan zijn in AUDI. Audi heeft een mooie historie en daarbij horen ook de begin jaren, waarbij het nog een samenzwering was.

Ik vind het ganz geil!
Nuvolari: “Dus de successen van Ferrari zijn ook aan Alfa Romeo toe te rekenen?”

Weet je dat Ferrari ontstaan is uit Alfa Romeo? Dat Ferrari vroeger het officiele race team was van Alfa Romeo?

Tot de italiaantjes daar ruzie kregen ^^

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Alfa-Romeo-2900-Scuderia-Ferrari-maroon-fa-lr.jpg
Alfa Romeo 8C 2900 met een Ferrari paardje.
@ FungHo

Ik vind de overwinningen van de Fiat Group in de F1 ook super!

@ LPJ

Natuurlijk weet ik dat ;)
Audi? Historie????
Wat zitten jullie te zeuren over de geschiedenis van Audi, je moest bezig zijn je koffer te pakken om daar naar toe te gaan en daar een heel weekend met een boner te lopen ;)
@ Nuvolari

Niet zo zielig doen. Je kunt de Fiat Group niet met Auto Union vergelijken omdat van de Fiat Groep alle merken nog bestaan en van Auto Union alleen nog Audi. FungHo heeft helemaal gelijk.
Dus Auto Union = Audi klaar!
@ JPM

Je hebt volgens mij niet helemaal op zitten letten. We hadden het over de Type D uit 1938. Toen bestond the Auto Union ‘Group’ nog wel.
75 Jaar ‘Silberpfeile’

volgens mij werden de mercedessen f1-auto’s zo genoemd.
zoals de 300 slr waar coulthard de Mille Miglia mee reed… evenals de welbekende 300SL
@ Ilquadrifoglio

Ja snap ik, maar aangezien er geen merk meer over is van die groep kan het allemaal op Audi’s erelijstje worden bijgeschreven.
@ JPM

Vind ik absoluut niet logisch.

Dus als de Fiat Group besluit onder 1- naam verder te gaan, zijn alle successen aan hen toe te schijven? Wordt wel een hele lange en mooie lijst! :P
@ Ilquadrifoglio

Dat is een beetje kort door de bocht. Allereerst hebben we het hier over merken die al meer dan 70 jaar niet meer bestaan. En Alfa/Maserati/Ferrari zijn een klasse apart en moeilijk te vergelijken met de sportieve successen van de Duitsers in de jaren 30.
Komt nog eens bij dat de Fiat Groep ontzettend veel verschillende soorten merken heeft, van top range sportwagens tot inieminie kleine stadsautotjes. Wederom niet te vergelijken met de jaren 30 waar alle Duitse wagens onderdelen van elkaar leenden.
@GOD

Die Audi V8 DTM is anders wel de eerste auto die 2 keer op rij DTM kampioen was.
@ Ilquadrifoglio

Ik zit hier in een boek te kijken over de geschiedenis van Audi en Volkswagen. Hier staat dat Auto Union is gevormd als fusie van 4 bedrijven waaronder Audi. Dus niet zoals nuvolari hierboven schrijft dat Auto Union een apart merk was voordat de groep werd gevormd. Dit ondersteunt mijn punt dus nog verder. Aangezien Audi het enige overgebleven merk is dat onder Auto Union valt dan is dat toch volledig terecht dat ze het merk gebruiken of ben ik nou gek? Ze zijn immers onderdeel van Auto Union en hebben onderdelen/motoren en weet ik veel wat geleverd.
En de vergelijking met Fiat Group is dan nog krommer aangezien de Fiat groep een lege entiteit is met daarbinnen aparte merken. Terwijl Auto Union een echt merk was waarin 4 andere merken zijn opgegaan.
S1 ftw!
@ JPM

De automerken werden simpel weg tot één group benoemd. Maar de merken bleven wel onafhankelijk van elkaar bestaan. Het zelfde wat je in hedendaagse groupen ziet (PSA).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).