Binnenkort plastic kentekenplaten?

Auteur: , 37 Reacties

Bijna een jaar geleden kwam Spee met een goed idee over kentekenplaten. Hij had zijn kornuiten opdracht gegeven voor een onderzoek naar plastic nummerborden. Deze zouden afbreken wanneer ze worden losgeschroefd en zo de diefstal van kentekenplaten tegengaan. Verkeersminister Eurlings heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij het in overweging neemt.

Mocht het hele plan doorgaan dan mag Nederland net als Groot Brittannië kunststof kentekenplaten op auto’s schroeven. Jaarlijks worden er zeer veel kentekenplaten gestolen die vaak gebruikt worden voor tankfraude. Omdat pomphouders vervolgens de eigenaar niet kunnen achterhalen lopen zij jaarlijks veel omzet mis. Met plastic platen zou het onmogelijk moeten worden om ze nog te kunnen stelen. Tenzij je een complete voor- en achterbumper achterover kan drukken natuurlijk.

De RDW heeft inmiddels getest of de plaat bestand is tegen het Nederlandse klimaat en of het allemaal wel goed leesbaar flitsbaar is. Binnenkort zal Eurlings de uitkomst van de onderzoeken bespreken met het RDW, Justitie en een eventuele fabrikant. In het najaar wordt er een definitieve beslissing genomen.

Met dank aan Klassiekerrally voor de tip!37 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Veel kentekenplaten gestolen? Ik heb er nog nooit iemand over gehoord..
Dan worden ze niet meer gejat, maar gesloopt. Doe mij maar een van blik
behalve de 18.2 platen natuurlijk .. joepie ..
Verschilt het Nederlandse klimaat dan zo enorm met het Engelse???
lol @ goed flitsbaar :P

OT: als het die hufters kan tegenhouden, waarom niet?
Laat me raden.. wegens bepaalde redenen die niet echt uit te leggen zijn worden de plastic platen dubbel zo duur.
Daar sta je dan als gestresde fanatieke poetser met een dilemma
ik hoop wel dat ze met opgelegde letters komen…
Zit dat eigenlijk met platen die niet geplakt zijn, omdat ze niet in een houder zitten? Een kini heeft er bijvoorbeeld 1 onder de bumper zitten. Daar werkt een kunsttof plaat niet, want 1, die zit op stoephoogte, en 2 steenslag….
Ze moeten gewoon allemaal pinpompen bouwen. Dan is dat gejat ook afgelopen.
oja, en als je dan de houder wilt verwisselen van auto`s ?
met reclame enz dr onder ;)
ja,, daar heb ik ervaring mee :P
dan breken ze je kats af.
schiet je er niets mee op..

maar goed. lijkt me nix ;) doe mij maar blik.
Die ‘ouderwetse’ blikken platen mogen jullie bij mij inleveren want die spaar ik sinds kort! :d Overigens zijn degene die ik spaar bij elkaar geronseld door vakantiegangers in het buitenland, dus niks gestolen, voor zover ik weet…
ik heb (in Belgie) een custom nummerplaat, dat schikt ook af om te stelen, want een naam als letter combinatie onthoud gemakkelijk ;)
In de VS beginnen ze ook met plastic nummerplaaten ze zijn echt zoooo lelijk hopelijk ook niet in europa
Probeer dit eens, wekt echt super!!
http://www.plateslock.com/
een tijdje terug was hier op AB een rant over afschaffing van die dingen ofzo. doe anders gewoon barcodes (op een klein ‘nummer’bordje) i.c.m. rfid tags
Ik heb zelf luxe platen op mijn auto (dat zijn kentekenplaten met dikke kunststof letters en cijfers)
Deze zitten in houders geklikt.
Ik vind het nu eenmaal niet zo mooi als er een schroef(al dan niet met afdekdopje) of popnagel (eventueel ook met afdekdopje) doorheen zit maar inderdaad, iemand die kwaad wil neemt ze zo mee.
Toevallig zijn gisteren nog de platen van een vriend gestolen.

@ HUMMFREAK
Dus dan ben je je plaat nog kwijt alleen kunnen ze er niks mee en waarschijnlijk schoppen ze je dan nog wat deuken in je auto of wordt hij bekrast.
Leuk, en hoe gaat dat bij de dealers dan?
Wij halen in elk geval bij de meeste occasions de kentekenplaten er af.
Dat gaat dan straks niet meer lukken?
Esprit_de_Flandre
En als je van auto verandert moet je dus een nieuwe plaat kopen?
Sander Prinsen
@Esprit_de_Flandre
In Nederland blijven kentekenplaten bij de auto als je hem verkoopt, dus niet bij de eigenaar.
Ik heb er een popnagel doorheen geknald… Blijft wel zitten hoor.
En gaan ze dan ook per ongeluk kapot in de wasstraat of als iemand `s nachts een schop tegen geeft? weer een kassa-item voor de staat…
Diefstal prefentie? Laat me niet lachen.
Ik moet er ook niet aan denken… Misschien moet ik overstappen op alleen nog maar klassiekers, zodat gele platen voor mij niet meer nodig zijn ;)
Leuk als er een trekhaak tegenaan gaat. :?
Als je ziet hoe gedeukt sommige kentekenplaten nu zijn, dan zullen er wel heel wat platen onbedoeld sneuvelen als ze van plastic zijn. En daarbij is het ook nog eens lelijk…
@ HUMMFREAK
Werkt niet want in de plaats van de schroevendraaier tussen de nummerplaathouder en de nummerplaat te zetten moet de schroevendraaier nu tussen de nummerplaathouder en carosserie zetten resultaat schade aan de bumper. ipv 12 Euro voor een nieuw plaatje.
Stel dat het voorstel het haalt. Hoe willen ze dat dan gaan aanpakken? iedereen (weer) op kosten jagen door het verplicht aanschaffen van die plastic dingen, of zou het een optie worden? Misschien bij ventuele vervanging met duplicaatcode (ook zoiets lelijks) dat je dan plastic platen krijgt maar dan…ben je dan verplicht die dingen vast te schroeven/popnagelen of kitten?
Als ik er 4 gratis krijg dan vind ik het best.
Maar ze zullen der wel weer een duit mee willen verdien.
@Sander Prinsen: Ah, weer wat bijgeleerd.
Dat gaat leuk worden met al die kapotte kentekenplaatje.. Je ziet tegenwoordig wel eens mensen met een dupilicaatcijfer 3 of zelf 4 rijden.. Rij ik straks met een extra cijfertje 15 op m`n nummerplaat???
Ja dat is handig met proefritten als ze de groenen platen erop doen, dan moet het weer met tape, of achter de ruiten etc…..
En wat als je kentekenplaathouder kappot is, of je een deukje in je kentekenplaat rijdt, gaat ie dan helemaal kappot.

Kortom kl*te idee
Als ze dan toch bezig zijn, maak er dan gelijk een dikke stikker met chip er in van. En schaf net zoals in de VS die lelijke voorplaat af,airodynamisch kan dat nooit goed zijn.(beter voor het milieu!! HAHA!)
P.S. sticker, sorry
Hebben ze daar maar een jaar over moeten denken? Wauw wat knap van onze ministers zeg…!

Ow en dat wordt leuk voor de schadeherstellers en kleine aanrijdingen etc… Kun je steeds nieuwe platen kopen…
Waarom een kentekenplaat die tegen stootje van bijvoorbeeld een trekhaak of een paaltje kan, vervangen voor een “kwetsbare” kunststof kentekenplaat, als je straks gebruik kunt maken van de “Licence Plate Lock” op http://dym.nl/pages/LicensePlateLock.htm
Als ze ze nou meteen ook wit maken ipv geel dan zijn we op de goede weg.
Ook beter omdat de garagebedrijven altijd hun eigen logo onder de kentekenplaat schroeven! :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).