Applausje voor jezelf! Shell is grootste bedrijf ter wereld

Auteur: , 19 Reacties

Op de momenten dat de olieprijs tot absurde hoogte stijgt, betalen wij ons blauw aan de pomp, maar tegelijkertijd pissen onze overheid en Shell in hun broek van het lachen. Een hoge olieprijs is goed voor de schatkist en mieters voor het resultaat van Shell. We mogen dan ook best wel een beetje trots zijn op onszelf dat onze eigen Royal Dutch Shell nu het grootste bedrijf ter wereld is.

Shell heeft daarmee hypermarktketen Wal-Mart van eerste plaats verdreven op de ranglijst van het Amerikaanse zakenblad Fortune. Fortune baseert zich op gegevens over 2008 toen Shell een omzet van 458 miljard dollar boekte, omgerekend 313 miljard euro. Op nummer twee staat het Amerikaanse ExxonMobil, niet geheel toevallig ook een olieconcern. De hoge olieprijs in 2008 met een piek rond 150 dollar per vat, deed de bedrijven erg goed. Wal-Mart zakte naar de derde plaats.

Wat betreft de productie was 2008 voor Shell een relatief mager jaar. De reguliere olie- en gasproductie zakte met twee procent tot 3,2 miljoen vaten per dag. Wat betreft winstgevendheid scoorde Shell vorig jaar met een nettowinst van 26 miljard dollar niet als beste. ExxonMobil presteerde een stuk beter met een winst van 45 miljard dollar. Zelfs het Russische staatsconcern Gazprom (tweeëntwintigste plek) was afgelopen jaar winstgevender dan Shell, met een nettowinst van bijna dertig miljard dollar. (via: z24.nl)19 reacties

Het zal niet dankzij mij zijn, ik tank niet bij die broekplassers.
grote omzet, weinig winst?
koreantaxiproductions
dutch power!
Misschien kan grootaandeelhouder Beatrix ons wat teruggeven?
Niet zo vreemd dat Gazprom meer winst heeft gemaakt, via Poetin is er een meerderheidsaandeel afgedwongen in Shell’s mega project Sakahlin. De kosten waren voor Shell, de baten voor onze Russische vrienden.

Wel iets om trots op te zijn overig, een NL bedrijf het grootste van de wereld!!
@ Nijntje

idd, voor 26 miljard zou ik m’n bed niet uitkomen
maar de prijs kan niet omlaag, nee, absoluuuuuut niet!

de staat en olieproducenten halen ons toch gewoon de zakken leeg, je ziet het hier nogmaals!
ik hoop dat ze er van genieten. straks gaan we allemaal elektrisch en is het uit met de pret.
En die electriciteit komt allemaal gewoon aanwaaien?
@Nijntje
Winst is winst. 26 miljard euro is niet echt weinig, ik denk dat het woord ‘veel’ een betere omschrijving is.:P
Royal Dutch Shell is een van oorsprong Nederlands-Britse multinational dus we moeten de roem wel delen. Maar de VOC mentaliteit is er dus nog ;)
@Spuit11 Ja.. we plunderen olietankers en zeggen dan dat die van ons zijn! Of is dat niet de VOC mentaliteit?

Ik denk dat de winst lager is omdat shell meer investeerd in research and development.. de russen en amerikanen geloven het wel en pompen gewoon wat ze kunnen en zien wel als het op is of dat er iets moet gebeuren. Shell is een erg slim bedrijf dat op de markt in speelt!
Beatrix en Rockefeller zijn als grootste aandeelhouders heel er blij mee!
@ dootjeblauw

Onzin, de koninklijke familie heeft absoluut geen relevante hoeveelheid aandelen.

OT: Tsjah dat zegt Fortune, Forbes berekend het anders en neemt de omvang van de organisatie en ook de winst mee. Daardoor staat Wal-Mart daar wel bovenaan. Ach het maakt ook geen bal uit.
En ik zal ook nooit in mijn hele leven bij de Shell tanken! Ik gun het ze gewoon niet!
@ M-lover: lekker kortzichtig weer…

@ Thomasio: En je gunt het BP wel? of Esso?

OT: gewoon knap, duidelijk. Maarja, als ze de salarissen van topmanagers aan banden willen leggen, is het snel uit met de pret natuurlijk. Worden we een klein 3e wereldlandje… Ach, wordt de benzine misschien wel wat goedkoper…
:D
Met ook mijn vorige werkgever (en huidige klant) ING nog in de top-10 doet NL het helemaal niet zo slecht…
Ja dat verbaasd me niet.
Als ze de olieprijzen zo hoog houden dan vind ik het niet zo vreemd dat ze het grootste bedrijf ter wereld zijn.
Wel leuk dat Nederland 2 bedrijven in de top 10 heeft staan.
Shell en ING
Sjonge jonge de jonge…. 26 miljard winst zegt helemaal niets, en lijkt op 450 miljard omzet ook niet echt veel. K wil eerst even de jaarverslagen zien voordat ik ook echt zeg dat het weinig is. Want nu in de crisis is een mooi moment om allemaal afschrijvingen te doen, aangezien de rest toch ook allemaal veels te weinig winst maakt…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).