Parkeersystemen van gemeenten mogelijk in strijd met de wet

Auteur: , 15 Reacties

Onze hoofdstad heeft de primeur, want in Amsterdams is een systeem ingevoerd dat alle kentekens van geparkeerde auto's in een centrale databank opslaat. Zo'n veertig andere gemeenten werken momenteel aan soortgelijke systemen. Je mag aannemen dat die gemeentes (of in ieder geval een aantal daarvan) heus wel weten in wat voor systemen ze in investeren, maar er bestaan twijfels.

Volgens privacy-advocaat Erik Verhelst is het namelijk nog maar de vraag of de systemen niet botsen met de Wet Bescherming Persoonsgegevens en dus of het nieuwe betaalsysteem wel is toegestaan. In de databank, die beheerd moet worden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), worden vergunningen en betalingen voor kort parkeren gekoppeld aan autokentekens.

Het systeem werkt als volgt: Je voert in de betaalautomaat op straat je kenteken in. Die wordt naar een database van de gemeente gestuurd, die het vervolgens doorstuurt naar een rondrijdende camera-auto van parkeerbeheer. Op het moment dat deze een foto maakt van jouw (binnenkort wellicht kunststof) kentekenplaat, is direct duidelijk of je betaald hebt of niet.

Wat met het systeem ook meteen vastgelegd wordt, is waar je op enig moment was en hoe lang je daar was. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt de kwestie, maar wil eerst alle details van het systeem weten voordat iets kan worden gezegd over de privacyaspecten van de koppeling van de gegevens. (bron: bnr)15 reacties

hhmmm interessant…
Er is vast een klacht gekomen van een niet bijtellingbetalendeleassletjesrijden die toch graag prive stuurt:P
CHECK ,dan is dat gat ook weer gedicht…

Vastleggen verkeersdata vaste en mobiele telefonie CHECK
Vastleggen verkeersdata internet CHECK
Vastleggen kentekens op (bijna) elke snelweg CHECK (nog even wachten, rekeningrijden dicht de laatste lekken)
Vastleggen persoonsgegevens bij elk gebruik openbaar vervoer CHECK
Identificatieplicht CHECK

politiestaat, Big Brother, nee hoor
Het voor uw veiligheid en de bestrijding van het terrorisme!

Welterusten.
We zijn erger af dan de Oost-Duitsers in de tijd van de DDR…

Tijd om ons democratisch recht te gebruiken!

Er zijn heel veel automobilisten in Nederland… tijd om ze letterlijk en figuurlijk te mobiliseren.
‘Natuurlijk gaan we de systemen niet koppelen. Natuurlijk worden de gegevens niet bewaard. Natuurlijk geven we uw gegevens niet door aan andere partijen.’
‘Als je niets gedaan hebt heb je ook niets te vrezen’

Privacy is het rechts om iets niet te vertelllen of ergens over te kunnen liegen.
EDIT recht
Helemaal eens met Rikkon…


Ik vraag me af waarom wij dit nog allemaal gewoon pikken.
rikkon: ik keek net even op parkeerbeheer.nl: je hebt een klem :mrgreen:

Maar ik zit eens te denken, moet je kentekenplaat ten allen tijde zichtbaar zijn of alleen tijdens het rijden?

Kaartje kopen, grote hoes over de auto, boete krijgen, aanvechten en smartengeld administratiekosten eisen.
Ik snap er geen f*ck van. Er moet dus bij iedere parkeerplaats een camerawagen rondrijden die kentekens registreert van auto’s die geparkeerd staan? Voordat die auto een rondje is gereden, ben je 20 minuten verder. Maar er kan wel precies geregistreerd worden waar en hoelang je ergens hebt gestaan. Jaaaaaaaaja…? Ik zeg gooi maar in de prullenbak.
@ northspotting

Extra uitstoot ook weer en die parkeerwachten worden nog dikker.
Een camerawagen…… we leven toch in 2009 of droom ik misschien? Wat is er mis met die aardige parkeerwachten? Lekker op de fiets en maar hopen dat je 1 minuut te laat bij je auto terug bent waarop degene die de naheffing parkeerbelasting ontvangt hoopt dat het heeeeeeeeeeeeel hard gaat regenen zodat de parkeerwachten weer terugkruipen naar hun hol onder de putdeksel…..

Ok, ik sla door….. Maar ik kreeg van het weekend weer een boete in een buurt waar je van en naar je auto lekker door het knisperende autoruitenglas kan lopen. Ik had tot 20:50 betaald en ik moest betalen tot 21:00u. Ik liep dus terug om de meter bij te vullen en daar stond deze heer mij al op te wachten…… Ik had een leuke avond met gezellige mensen en dat laat ik niet verpesten door een parkeerwachter. Ik had natuurlijk zelf te weinig geld op mijn chipknip staan waardoor ik dus voor 10 minuten te weinig had betaald. Oh ja, ook leuk, je moet op de knop drukken en per druk betaal je 10 cent. Stond dus een aardige rij met mensen…..

Kunnen we dat betaald parkeren niet gewoon afschaffen? Zou dat niet veel goedkoper zijn? Administratie, parkeerwachters, onderhoud parkeermeters, geld ophalen en nu ook besparen op een cameraauto…..
In Utrecht heb je dit Systeem ook al. Hopelijk wordt het weer verboden. Je kan nu ook geen kaartje meer kopen en later doorgeven. Dat is echt ronduit belachelijk! Je betaald voor de plek, niet voor je auto…
Gewoon iedereen aan de parkline, lekker makelijk en snel. Moeten ze nog wel even Utrecht aansluiten maarja wie wil er nu ook naar dat gat?
wetten zijn er om overtreden te worden,
volgens bush; with us or against us, f*ck the law.
een fatsoenlijk ambtenaar heeft schijt aan de wet ..

Bernie Ecclestone is helemaal fan van Balkie en cornuiten ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).