Politie heeft tijd genoeg en start jacht op illegale vulpistolen

Auteur: , 62 Reacties

De politie komt al jaren mankracht tekort en nu moet er ook nog eens flink bezuinigd worden. Dan lijkt het mij dus extra belangrijk dat de politie de prioriteiten goed in de gaten houdt en telkens kritisch afweegt waar de beperkte tijd aan besteed wordt. Dat doen ze gelukkig ook, want hoog op het prioriteitenlijstje staan momenteel de zwaar illegale vulpistolen van tankstations.

Dit zijn de vulpistolen die je vast kunt zetten, zodat je ‘m niet zelf ingeknepen hoeft te houden totdat je tank vol is. Werkt uitstekend, want de pomp zelf is immers uitgerust met een beveiligingssysteem dat ervoor zorgt dat de brandstoftoevoer automatisch stopt zodra je tank vol is. Handig voor tankend Nederland, maar toch is dit volgens PSG 28 (Publicatie Gevaarlijke Stoffen) artikel 9.6.1.3 van het VROM (pdf) al jaren verboden.

Lang niet alle pomphouders houden zich aan deze regel, want waar ik tot niet zo lang geleden altijd tankte, kon je het vulpistool ook probleemloos vastzetten en voor de tankstations waar dat niet kan, kun je zelf van die plastic pinnetjes kopen, die je ertussen kunt schuiven om zo het vulpistool vast te zetten. Ideaal voor bijvoorbeeld reumapatiënten, mensen die geen vieze handen willen krijgen of simpelweg luie gasten zoals ik.

De politie heeft onlangs een kleine steekproef in de regio Midden- en West-Brabant gehouden en op negen tankstations vastzetinrichtingen aangetroffen. Tot nu toe heeft men slechts waarschuwingen uitgedeeld, maar binnenkort zullen de controles worden geïntensiveerd en mogen overtreders boetes tegemoet zien van honderden euro’s.

Ondanks dat er in ons land nog talloze zware criminelen genieten van het vrije leven, gaan we nu natuurlijk niet meteen roepen “ga boeven vangen” (ligt wel op het puntje van mijn tong). Hoe onbenullig het ook moge lijken, regels zijn regels en die moeten worden nageleefd…, toch…, ja toch? (via: bovagkrant)62 reacties

Paperclipje werkt ook perfect!!

Enneuhhh.. regels zijn er toch om verbroken te worden…?
Een vulpistool dat kan worden vastgezet mag alleen worden gebruikt als er bedienden bij het tanken assisteren. Sorry, maar dat zijn de regels.

Dat dit nu wordt opgeblazen is typisch verdeel en heers politiek van Bovag. Dit is ook een onderdeel van handhaving door de politie. Niets nieuws onder de zon.
De tankdop er tussen klikken werkt ook perfect. Geen gedoe met vergeten paperclips of plastic pennetjes. Een tankdop heb je namelijk altijd bij je (tenzij je net je nieuwe focus hebt gekregen die niet meer worden uitgerust met een tankdop, maar met een klepje in de vulmond… krijg je alsnog vieze handen als je je paperclipje, platic pennetje of andere hulpmiddelen vergeet)
en waarom zijn die dingen verboden?
Ik duw gewoon de benzinedop tussen de hendel.
Want die hangt daar toch niets te doen.
Toevallig… ik stond me afgelopen zaterdag, toen ik in duitsland aan het tanken was bij de nurburgring, af te vragen waarom je daar wel de pistolen vast kan zetten en waarom dat dat in nederland tegenwoordig nergens meer kan. Ik heb nooit geweten dat het verboden was.

Ik vind het eigenlijk wel fijn als je zo’n ding vast kunt klikken. Ik zie ook niet echt het gevaar daarvan…
Heel vreemd dat dit een taak is voor de politie. Meestal toch een keuringsinstantie/branche-organisatie e.d
@Spikey,

ik denk dat er op deze manier altijd een persoon aanwezig is bij het vulpistool.
Want hoewel de automatische afslag perfect werkt, kan er in het uiterste geval, heel misschien, klein kansje, je weet het niet, toch iets mis gaan met de automatische afslag.
In zowat heel Europa (en misschien zelfs heel de wereld?) kun je de vulpistolen vastzetten. Bij ons is het uit veiligheidsoverwegingen verboden omdat de beveiliging die ervoor moet zorgen dat de pomp afslaat bij een volle tank, weleens zou kunnen weigeren. Kennelijk hebben we daar alleen in Nederland last van???
@Hubert,

Ik ben nog niet oud genoeg om auto te rijden, maar als ik zou moeten tanken met een automatisch tankpistool zou ik gewoon ff wachten tot die klaar is. Dat ding is tog zo klaar, en in die tijd dat hij voltankt kun je moeilijk wat anders gaan doen lijkt mij..
beetje nutteloos om die dingen op te gaan sporen en dikke boetes uit te delen, dus ik zou tog inderdaad zeggen:”ga boeven vangen!”.
Hee Spikey,

Ik merk dat je nog nooit getankt hebt.
Ik kan tijdens het tanken oa :
– Mijn ramen schoonmaken
– Mijn verlichting controleren
– aan m’n … krabben (met 2 handen!!)
– Eventueel water bijvullen
en nog veel meer.
zo’n boete kun je volgens mij wel onderuit komen, het mag op europees niveau immers wel.
Nou nou Hubert, u bent vast een aanwinst voor uw baas! Efficiëntie ten top!
Ik tank meestal bij een onbemand tankstation, en jawel meestal met de dop tussen het vulpistool geduwd. Daarom zit ik mij nu hard af te vragen bij welk tankstation het ook al weer was waar ik vorig jaar een sleutelhanger kreeg die was ontworpen om tussen het vulpistool in te klikken….
Toen hands-free tanken in nederland toegestaan was fikten er zeker 200 auto’s per jaar af. Uhuh.
Timmy Highflyer
Voor de 50 à 60 liter die ik tank vind ik het niet eens nodig om het vulpistool vast te zetten, wat ook niet (zonder hulpmiddelen) kan in het tankstation waar ik tank. Natuurlijk als je een tractor of vrachtwagen moet tanken is het wel eens zo makkelijk om het vulpistool vast te zetten.
Ik weet niet precies hoe je het stuk op moet vatten.

Het kan namelijk 2 kanten op:

1.

Politie is daadwerkelijk echt aan het controleren op dit verschijnsel. (Geen voorstander van, want daar vind ikzelf de prioriteit ervan te laag)

2.

Wanneer de wagens getankt worden, gelijk ff kijken of het pistool vastgezet kan worden.Wanneer het nu geval 2 is, dan praten we over hetzelfde probleem, maar het is maar een kleine moeite voor de agenten om er even een blik op te werpen.
@Hubert,

ja oke, daar heb je dan ook weer gelijk in:P
Sommige tankstations kun je hem vastzetten EN er zit een vrachtwagenstandje op…

Dus dat is pas lekker tanken! en je hoeft ‘m niet vast te houden en het gaat nog goed snel ook!


Maar ze kunnen hier toch gewoon 2 agenten zonder duidelijk doel binnen hun organisatie in een auto zetten en tankstations af laten rijden. Pinnetjes controleren! Want ze zitten erbij… en die zie ik liever geen boeven vangen! die zie ik nog geen beveiliger van een winkel worden!

Dus dit heeft een ook maatschappelijke functie ;-) Zodat we niet onze o zo graag betaalde belastingcentjes uitgeven aan stilzittend personeel!
Wacht op de eerste foto met “fout” tankende politiewagen.
Deze jongen laat de B16A1 ook gewoon draaien tijdens het tanken. En de tankdop uiteraard in het vulpistool. Mijn kleine benzinetank is snel vol en vaak starten/stoppen is slecht voor auto en milieu.

Straks moet ik nog een bouwhelm huren voordat ik ga tanken. Omdat er ooit een TL-buis uit een overkapping naar beneden is geduveld.

Ik zie die gevaren niet zo, kan ook aan mij liggen. Als ik monteurs zie, roken die altijd. En daar hoor ik niet eens problemen ontstaan!
Wat een onnozele wet zeg! Wat is daar nu verkeerd aan. Ze moeten daar bij de blauwe mannetjes toch eens wat beter beginnen nadenken hoor!
Ik heb partime op een benzine station gewerkt en bij iedereen die op deze manier tankte (dus dop etc ertussen) zette ik de pomp uit als men er niet bij bleef staan.

Aanleiding was iemand die fijn zijn ramen aan het wassen was tijdens het tanken, en de slang eruit liep omdat hij niet oplette. Gevolg: flink wat benzine over de vloer en alle risico’s die daar bij horen.

En mensen die niet genoeg kracht hebben in hun handen: ik was nooit te beroerd om even naar buiten te lopen om voor die mensen te tanken.
Ik ga speciaal altijd naar eentje toe waar ik weet dat het kan.. Ik weet maar van 1tje dat het kan dus zorg eigenlijk altijd dat ik daar kan..
ps. ik val trouwens niet onder de categorie reuma patiënten maar luie donders. dank u
Ja ik snap die regel wel. Peut is echt rommel als dat de grond in trekt. Nou is de tankplaats wel beveiligt met kit tussen de voegen, maar helemaal geen peut op de grond is beter.
@Bobel
Dat is zeker waar, maar naar mijn weten staat een tankstation tegenwoordig altijd op een dikke betonplaat, zodat er niks in de grond kan komen.

Verder vind ik het maar belachelijk zo’n regel, zeker voor vrachtwagenchauffeurs lijkt het me vet irritant.
@ Bobel

Klopt want het is duur genoeg!

En ondanks die kitnaden krijg je het daarna bijna niet meer in je tank ;-)
@bobel

de meeste tankstations hebben nu toch ook zo’n opvangbak onder de grond waar alle gelekte peut in stroomt?
Heeft te maken met opbouw van statische electriciteit, zolang je je vulpistool vasthoudt vloeit dit af en zal er nooit een vonk overspringen en zo je auto affikken.
ik tank altijd zonder handen is toch veel handiger je laat hem vol lopen en ondertussen koop jeje wat drinken scheelt zeker 3 minuten van je tijd.
Ik rijd zelf zo’n 80.000 km per jaar en ik denk dat ik nog niet in 1:100 tankstations zo’n illegaal vulpistool tegenkom. Zelf heb ik een tijd lang een paperclip gebruikt maar ook dat werkt niet overal. Nu gewoon maar vasthouden dus. Ik hoor graag waar ze langs de A2, A50, A58 en A59 te vinden zijn want daar kom ik meestal langs. Of in Eindhoven.
Wat een zielige mensen zijn jullie allemaal.
Tijd om een Daihatsu Cuore of een Hybride te kopen.
Tankjes zijn zo vol en je kan weer >600 km rijden op slechts 30 l. benzine.
Stop met het rijden in al die Duitse CO2 uitstoters en tankinhouden van > 70 l.
De hele planeet helpen jullie naar de klote.
@S2000,

Ah, maar ik kan met een Jag op één tank meer dan 900 km rijden, en dan zit ik ook nog een stuk lekkerder, niet te vergeten veiliger.

Doe dat maar eens met zo’n sardienblikje.
@S2000,

Om nog niet eens te beginnen over hoe wel of niet krachtig je Co2 argument al dan niet is.
@ S2000

We hebben onze bomenknuffelaar gevonden!!

CO2 op andere auto’s krassen… tssss


PS: Collega van mij rijd een Diahtsu en tankt altijd op deze ‘illegale’ manier.
Dus de grootte van je tank doet er niet toe! De luiheid van het persoon daarintegen wel… ;-)
@ kijker2003
Inderdaad, in het verleden zijn er al gevallen geweest van mensen die tijdens het tanken ‘andere activiteiten’ uitvoeren waarbij ze statische elektriciteit opwekken en dan terug in de buurt van het vulpistool komen met alle gevolgen van dien…
@stijnB

veel mensen die weer in hun auto gaan zitten en dan over de stoel schuiven bij het in en uitstappen en zo veel statische elektriciteit opwekken. veel mensen stappen dan uit zonder het staal van de auto aan te raken waardoor je niet ontladen wordt. dit gebeurt dan pas bij het vulpistool ……
Ordnung muss sein ja! Als ze dan toch agenten over hebben, stuur die dan mee met Nederlandse schepen die langs Somalië en andere gevaarlijke landen moeten varen. Maak ze desnoods Marechaussee met een vergelijkbare rang (Marechaussee der Vierde Klasse dus..). Dan krijgen ze ook gelijk een Glock, zodat ze ook geen gevaar opleveren voor de bemanning (de Walther P5 wil(de) nog wel eens “spontaan” afgaan)
hebben we niks beters te doen??
CO2 gaat wel degelijk het leven op de aarde om zeep helpen.
Welke kokosnoot durft dat nog in twijfel te nemen ?
Bij ons in het dorp heeft alleen de vrachtwagen pomp een hendel die vast kan. Lijkt me ook wel logisch. Je zult maar honderden liters lang dat ingeknepen moeten houden. Als er geen truck staat pak ik altijd gewoon die. Simpel. Anders maar een keer zelf knijpen. Feit: ook ik ben een luie donder.
@ S2000
Geloof jij alle propaganda? Jij denkt zeker ook dat er zo veel flitspalen zijn voor de veiligheid.
Wat betreft de CO2; Stuur maar eens een wetenschappelijk artikel wat dat bewijst. Er is geen wetenschapper die zijn vingers daaraan durft te branden.
Als ik een van de bakwagens van werk moet voltanken kom ik ook altijd bij een tankstation waar je het vulpistool vast kan zetten met zo een palletje. Toch wel lekker als je niet veel zin hebt om voor 80 liter dat ding in je hand te houden, ik ga er dan gewoon lekker naast staan niksen.
Hubert heeft gelijk, dat is waar de tankdop voor dient. Ik ga toch niet zelf in dat hendel knijpen?
@kijker2003 , timberleek

Eindelijk nuttige reacties, zou eig vermeld moeten staan in het artikel zelf..
weer eens wat bijgeleerd vandaag! ;)


@S2000

Onbegrijpelijk dat je jezelf zo laat vangen door pure propaganda, als je vandaag de dag werkelijk gelooft dat de CO2 uitstoot van particuliere auto’s de planeet om zeep helpt, ben je compleet gebrainwashed

Denk eens 2min na, en dan zal je beseffen dat de hele transport-sector op fossiele brandstoffen draait, mamoettankers, vliegtuigen, gewoon al stadsbussen,.. Zorg ervoor dat deze sector compleet onafhankelijk wordt van fossiele brandstoffen en dan zal de globale uitstoot verminderen, maar de gewone mens in de straat forceren van mileuvriendelijk te rijden heeft totaal geen nut.
Ik doe ook altijd mijn tankdop ertussen, alleen werd er laatst bij de esso mij vriendelijk verzocht dat niet meer te doen.
@ s2000; laat je toch niet zo beinvloeden door al die kansloze verhaaltjes;)
Leve België :-) Ik neem altijd wat afstand, want stond onlangs niet op Autoblog hoe goor die brandstofdampen niet zijn? Drie stappen achteruit, armpjes gevouwen, rustig meekijken met de teller en proberen je geen zorgen te maken over de Euro’s die van je rekening gaan ;-)
Fijn dat de politie dit aan het doen is.

Kan ik voorlopig weer wachten met de reparatie van mijn fiets achterlichtje.
Die wet is inderdaad onzinnig. Als je tank vol zit, of het vulpistool schiet los, dan slaat hij vanzelf af. Het zo makkelijk. Zeker als je om de dag 90 liter tankt ;)

Ik rijd vaak om naar de tankstations die ze nog wel hebben. Zogenaamd omdat ze nog handbediening doen. Yeah right.

Waar kun je die plastic pennetjes kopen?
@Spikey:

Nee je bent klaarblijkelijk nog niet oud genoeg om auto te rijden daar jij het woord ‘toch’ verkeerd schrijft en er ‘tog’ van maakt… Jammer die verloedering van de Nederlandse taal.

Ontopic; wat een zinloos gelul. Ben het roerend eens met de mensen die hier inderdaad terecht opmaken dat Nederland schijnbaar het enige land is waar ze eventueel kunnen weigeren. Ik vind het ideaal dat vastzetten.
ik houd hem liever gewoon vast, kleine moeite… en als man doe je dat op de wc toch ook! :p
@M-lover

Op de wc hang ik ook altijd mn slurf over een wc rolletje


handig man
Is dit een taak van de politie? Vaag…
En inderdaad: prioriteiten… pff…
Heeft niemand het dan door? Het is voor de politie belangrijk, want het zijn tankPISTOLEN, dat is toch altijd vuurgevaarlijk! De politie weet m’n-god nog niet, hoe men met de echte vuurwapens om moet gaan, laat ze eerst maar eens op schietcursus gaan en ander gevaarlijk gespuis controleren en van de straat halen.

@S2000
Het propaganda-schaap dat de kudde volgt, komt eerder aan zijn eind, omdat het niet zelf nadenkt en om zich heen kijkt, of er echt gevaar dreigt.
Bij zelfbediening en onbemand moet de vastzetclip er uit.
Bij zogenaamde UHF pompen met een debiet van ca 130L/min voor vrachtwagens mag het weer wel bij zelfbediening maar niet onbemand.
Vraag mij af of de politie een partij is die dit zou moeten handhaven.
Miz valt dit onder de regelgeving die de lokale milieu ambtenaar moet checken. Overigens zijn er meer dwalingen in de regelgeving.
LPG onbemand mag niet.
CNG onbemand mag wel.
Alle pompen vallen onder ATEX eisen betreft explosieveiligheid.
Bellen bij de pomp mag niet maar je mag wel met draaiende motor naast de pomp staan en je deur open doen (lampje aan = boem).
Iedere klant twijfelt wel eens of een liter uit de pomp ook echt een liter in de tank is en er is hierover regelgeving tot 3 getallen achter de komma.
Echter vraagd niemand zich af wat voor kwaliteit er getankt wordt.
Tanken gaat nog altijd in liters terwijl dit al jaren in KG had moeten zijn.
AdBlue is water met opgelost kunstmest en valt onder de ijkwet.
De watermeter in je meterkast niet….
Dampretour op de pomp is verplicht maar dat vaak alles via de ontluchter de hemel in gaat kraait geen haan naar.

Slechts een tipje van de sluier…
Die reactie van RaceKees @ 9:22 deed me m’n bier bijna over t toetsenbord spuiten. Goeie :)
@Octaan ..
is dat niet een beetje veel informatie voor een politie agent ??
heb zwaar het idee dat dat niet goed gaat komen ..
In Duitsland kun je de tankpistolen nog altijd gewoon vastzetten. Nog nooit gezien dat er iets mis mee ging. Maar ambtenaren moeten ook iets te doen hebben, dus verzinnen ze onnodige regels en heeft de politie weer een manier om makkelijk wat bonnen uit te schrijven. Ondertussen kun je wel 2 jaar lang auto’s bekrassen zonder dat iemand je iets in de weg legt.

Waarom hebben mensen toch geen respect voor de politie?
Ik werk zelf bij een garage met een pompstation, waar de KLPD dagelijks tankt…
Bij ons kun je ze gewoon vastzetten….en daar maken ook onze blauwe vrienden dankbaar gebruik van!!!
Het getoonde filmpje klopt inderdaad. Statische electriciteit is voldoende om de hele boel op te blazen. Wanneer je het vulpistook vasthoudt, ben je permanent geaard en is dat probleem niet aan de orde. Hoe vaak voel je geen schok aan de auto als je hem aanraakt? Moet er nu eerst weer een tankstation ontploffen voor men het accepteert dat ze 1 minuut het pistooltje vast moeten houden?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).