Video: Ford Fiesta doet Pikes Peak en vliegt uit bocht

Auteur: , 27 Reacties

Natuurlijk herinnert een echte autoliefhebber zich Climb Dance, de adembenemende film uit 1989 waarin toekomstig FIA-voorzitter (?) Ari Vatanen zijn Peugeot 405 naar een wereldrecord joeg op Pikes Peak. Dit jaar leek het het Amerikaanse blad Motor Trend en Ford een leuk idee om de rit van de nieuwe Fiesta, met aan het stuur Marcus Grönholm, op eenzelfde manier vast te leggen.

In 9 minuten zien we de #3 Fiesta naar de top stormen, begeleid door een zieke turbogeblazen soundtrack. Geniet hieronder van de prachtige beelden en vraag je af waarom je nooit rallycoureur bent geworden. (via sub5zero)

Met een andere Fiesta, de nummer 5 bestuurd door Andrea Ericksson, liep het minder goed af. Die gleed op een lullige manier uit de bocht. Een toeschouwer maakte daar ook een video van, maar die is een stuk minder spannend.27 reacties

Heftige compressor surge! Tof filmpje, goeie camerahoeken, prima gereden.
en waneer krijgen we een homologatie model?
@aptabak

Mooie film, maar zoals de naam van de video zegt dat het een Audi is… Dat is het niet… Volgensmij was het een wagen met een BMW blok :)
Het is trouwens een compilatie filmpje (van echte run en practice), niet een en dezelfde run. De Ford had nogal wat problemen op race day. Ze reden een 11 half ofzo.
@aptabak

Zooo idd!! dat is absurt snel zeg!
I’m with Aptabak. Die Fiesta video geeft totaal geen idee van snelheid, noch spektakel, terwijl dat Radikal-achtig ding (is idd geen R8 vlgs mij) u bijna in uw broek doet plassen van de snelheid die weergegeven wordt. Blijft één van mijn favoriete racethrill adrenaline filmpjes.
Wat zou ik graag dit ritje met een E55 doen (nee geen E63)
@johan,

klopt het is een Norma M20
Kan wel zijn die ‘Audi R8′ maar dat is op asfalt…

Pikes Peak da’s andere koek, voor zowel motor als coureur.
Een berg die op de top 4.5 Km meet met ontelbare bochten.

Een atmosferische motor heeft daar niks te zoeken, komt adem tekort!
800 pk uit een 2.0 liter blokje!
HEFTIG! :|

Wel erg mooi filmpje, toch maar McRea uit de spellenkast pakken.
Irritante turbofluit van die kut-fiesta.

405 van Ari is beter dan beide filmpjes.
Vind het eerste filmpje een beetje een rip-off van het filmpje van ‘Climb dance’ met Ari Vatanen vooral dat opwaaiende stof in het begin.
het tweede filmpje is echt typisch Amerikaans, heerlijk overdreven alsof die mannen 100 meter naar beneden zijn gevallen en terecht zijn gekomen op puntige rotsen , er is helemaal niets aan de hand man!!!
Hier heb je ballen zo groot als kokosnoten voor nodig :s
Cool Forza 2 motorsport voor x-box!
vraagje weet iemand waarom die fiesta van die ‘piep’ geluiden maakt.
knap filmpje heb er van genoten.
Die piep geluidjes zijn de waste-gate van de (enorme) turbo. Die zorgt ervoor dat de druk na de turbo wordt afgelaten zodat hij blijft draaien als hij niet meer wordt aangedreven door de uitlaat gassen. Zo pakt de motor veel sneller weer op.
@Venema:

Nop. Wat jij bedoelt heet overigens blow off valve, niet wastegate (die doet weer wat anders). Maar ook dat heeft deze Fiesta niet.

Het harde geklepper wordt veroorzaakt door de opgebouwde turbodruk die bij (deels) gesloten gastoestand terugstroomt door de turbine (naar de onderdruk kant). Dat maakt dat hakkelige pief-pief geluid. Het is dezelfde vorm van surge (flutter) die ook bij gewone turbo-tuned auto’s wel voorkomt (maar dan alleen op lage boost, als ze goed getuned zijn). Het is ook zo te horen dat de turbo’s op zeer hoge druk werken (2 liter, 800pk) aangezien ze bij half-throttle ook al flutteren.

Op hoge boost flutter is niet goed voor de turbines en motor, maar dat zal deze jongens toch worst wezen want na elke race halen ze de motor uiteen en bouwen ze em opnieuw op.

BOV of andere vorm van dump valve hebben ze niet nodig aangezien zo’n wagen natuurlijk over anti lag beschikt.
@ aptabak: WOW 0_o

@eerste filmpje: Wat een schitterende turbo zeg :O Damn, zo’n turbo heb ik nog nooit gehoord. Klinkt echt waanzinnig graaf.
zoo vet man maar ik moet zeggen dat ik de escudo toch ook wel erg mooi vind
wat een ziek filmpje en hij kan het dus nog steeds

@benny b

denk dat ze bumper op de grond komt en dat het geluid maakt want iedere keer als de auto naar beneden duikt hoor je het anyone??
heel mooi filmpje

mijn favoriet : peugeot 405 t16
@ Mikeee:

Is lezen nou zo moeilijk, pannenkoek?

Met je bumper.
Uitermate ziekelijk apparaat.
Immense spoiler, verschrikkelijk brute sound, wauw.
Bij het zien van deze beelden verlang ik weer naar de groep b jaren tachtig. Lancia delta s4 had ook van sissende turbo’s.
@aptabak
HEEEEEEEEEEERLIJK! die r8 echt super..!
beter dan zon frans hok! :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).