Productie Toyota Prius wordt geremd door fors tekort accu’s

Auteur: , 83 Reacties

Gaat de Toyota Prius ten onder aan z'n eigen succes? Dat zal ongetwijfeld niet gebeuren. Helaas, want ik ben persoonlijk niet zo'n fan van de Prius en toch heb ik de irritante neiging om er elke keer weer over te schrijven. Het enorme succes van de Prius zorgt bij Toyota wel voor een serieus luxeprobleem.

Om aan de gigantische wereldwijde vraag te kunnen voldoen, moet de productie fors omhoog. Toyota verhoogde onlangs de productiecapaciteit naar 50.000 Priussen per maand, maar de leverancier van de accu’s kan dit tempo niet bijbenen. Panasonic EV Energy Co produceert voor Toyota de nikkel-metaal accu’s en werkt zich een behoorlijke slag in de rondte maar kan desondanks niet aan de vraag van Toyota voldoen.

Toyota was voornemens om volgend jaar de productiefaciliteiten voor de Prius nog verder uit te breiden. De Prius zou dan ook worden geproduceerd in de fabriek in Tupelo. Dat zou ten koste gaan van het plan om daar een nieuwe Highlander crossover te bouwen. Toyota heeft echter besloten de capaciteit voor de Prius niet te zullen verhogen totdat men verzekerd is dat de leveranties van accu’s geen probleem zal zijn.

Panasonic EV Energy heeft aangegeven de productiecapaciteit gefaseerd te vergroten en hoopt rond midden volgend jaar de capaciteit te hebben vergroot naar 1 miljoen accu’s per jaar. Toyota geeft aan dat kopers rekening moeten houden dat levertijden hoogstwaarschijnlijk tot die tijd langer zullen zijn dan gewenst.

Het is overigens niet een probleem waar enkel Toyota mee kampt. De vraag naar accu’s is wereldwijd zo groot dat bijvoorbeeld processorfabrikant Intel overweegt om zich in de accumarkt te storten en ook Ford vreest voor stevige tekorten voor hun hybride modellen. (via: automotive news)83 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Da’s niet echt de definitie van een luxeprobleem, trouwens. Dat heet gewoon tekort, lol.

Luxeprobleem is als je moet beslissen of je vandaag met de Fezza of Lambo naar ’t werk gaat.

Jaaaa, ik zie streng toe op jullie taalgebruik.

En meer ontopic: Dat lossen ze wel op. Niks tegen hybrides, zeker niet als ze er niet meer uitzien als een bak gesmolten plastic a la de vorige Prius. Deze heeft gewoon een Toyota smoel.
dennis.. je bent irritant ;) :P

ik gun toyota alle succes… maar waarom nu met de prius :(
Wanneer komen Opel, Volkswagen etc. eens met hun hybrides? Krijgen we wat meer keus.
@Henk

Dat moet je niet willen..ik hoop dat de europeese merken met volledige electrische varianten komen. Hybride is het gewoon “niet”
Electrisch is het ook “NIET”!
geef mij maar een “echt” motorgeluid een dikke V10 onder de kap met veel gebrul, pk’s en snelheid!! Dus weg met de hybride en elektromotor!
@RJ: er komt een moment dat de electro technologie een stuk meer vermogen gaat leveren dan uw brullende v10. Zelfs in de modelbouwwereld waar je 3cc motortjes hebt die bijna aan 1 PK/cc zitten (op nitro methanol), steken de electro motoren er nu al bovenuit qua vermogen. Het is gewoon een kwestie van tijd.
“Pruis”, Dennis? ;)
@RJ

Wat heb je eraan als je het toch niet kan betalen? Of wil je alleen zulke motors zodat je een beetje kan kwijlen bji het zien van een dikke sportwagen?
Ik zag gisteren nog zon Prius 2010. Ik vind hem toch wel wat hebben. Veeeeel mooier dan de vorige generatie. Beetje bij beetje komen ze er wel bij Toyota.
Hoe zit het nu met die accu’s van de nieuwe Prius? Zijn deze accu’s al wat beter voor het milieu? Kan me herinneren dat de oude Prius vervuilender was dan een Hummer vanwege de accu’s.
Koop geen Prius, koop aandelen in accu’s dus? MAar hoe meer ik over die Prius lees, hoe groter de hekel die ik er aan krijg. Het is geeneens een auto, de besturing is zo dood als het maar zijn kan! En die accu’s zo vervuilend als de pest… En om vooruit te komen moet je asociaal veel gas geven, waardoor je uiteindelijk vervuilender bent dan een Veyron en een F150 op topsnelheid!
die accu’s zijn toch wel goed recycleerbaar hoop ik??
anders zijn ze straks nog een groter probleem dan kernafval, kun je een green-taks betalen voor je accu te deponeren :p zou wel lachen zijn ipv de benzine en dieseltaksen zomaar omhoog te gooien!!
@RJ,
Dat wil je zolang je de benzine niet hoeft te betalen of makkelijk kán betalen ;) Dan heb ik het nog niet eens over de wegenbelastig etc. die er nog bijkomt.
@RJ: droom lekker verder van je V10… Voor Jan Modaal die het met wat minder cc’s en pk’s moet doen is zo’n hybride wel een mooie (tussentijdse) oplossing. Ik zeg niet de hybride DE oplossing is maar wel stap in de juiste richting: minder verbruik, minder uitstoot enz enz
Vroeg of laat rijden we op elektriciteit, waterstof, methanol, horsepoopoo,…
Haha RJ
Nu je het niet hebt kan je makkelijk praten ja, moet altijd lachen om de kinderen de zeggen.
Doe mij die ferrari of poorsche maar boven die andere auto blabla.
@ Henk
de komende vijf jaar komen er hybrides/electrocars van oa opel, nissan, merc, en vw. zelf denk ik dat de tkmst van sportauto’s bij E85 ligt.
Bolivia heeft gigantisch veel grondstoffen in de grond voor die accu’s, maar die verkopen niet. Alleen tegen gigantische prijzen.

Misschien gaat de vraag naar accu’s wel van Bolivia een gigantisch stijgende economie maken.
@ Jdm
je hebt voor 30000 ook al een 2e hands 350Z
^ Die mist 4 cylinders
lol ik zag pas nog een nieuwe prius staan :)
[quote]Toyota was voornemens om volgend jaar de productiefaciliteiten voor de Pruis nog verder uit te breiden.[/quote]
Gaan ze een Duitse auto maken in Japan?
@Jasje
waar, maar electromotoren zullen nooit zo gemakkelijk in onderhoud zijn, nooit zo gemakkelijk op te drijven zijn als benzienemotoren, de betrouwbaarheid zal ook een stuk lager zijn, ze zullen veel duurder zijn en je hebt geen motorgeluid
en denk jij dat toyota, volkswagen,.. high preformance elektromotoren zal gebruiken of motortjes die max 160km/u halen?

Nee als je performance wilt moet je een +5L V8 hebben there’s no replacement for displacement ;)
@ Henk

Opel en Chevrolet komen in 2011 met de Ampera respectievelijk Volt. Beide auto’s rusten op het GM Voltec mechanisme. Mogelijk komt er ook een Chevrolet Orlando (SUV) op basis van dit mechanisme. Op dit moment zijn ze de Volt uitgebreid aan het testen in de VS.

Kijk ook eens op http://www.autobloggreen.com

OT: Op dit moment is de Prius de best verkopende Toyota en daarom dus ook een hele belangrijke auto voor Toyota. Als Toyota niet aan de vraag kan voldoen zullen potentiële klanten in theorie toch op zoek gaan naar iets anders, zoals de Honda Civic Hybrid. Maar als ik eerlijk ben denk ik dat het niet zover zal komen omdat de Prius meer naamsbekendheid heeft. Als de economie dadelijk weer aantrekt en de autoverkopen omhoog gaan zullen de eventuele bonussen vanuit de overheid in de meeste landen komen te vervallen waardoor we weer op een normale vraag uit komen.
@Six-trey: bullshit! Electromotor vragen bijna geen onderhoud, zijn veel betrouwbaarder en hebben over het algemeen een redement van meer van 95% dus ze zullen ook nog eens krachtig worden…

Nog even je 5L V8 wordt ingehaald door een electromotortje
@ six-trey,

Turbo’s, turbo’s. Dat is een degelijke replacement for displacement.
@ SvenvW

turbo’s zorgen voor meer luchtverplaatsing ;)

There Is No Substitute For Cubic Inches, but turbocharging bigger engines really gets the job done
@six-trey: nooit zo gemakkelijk in onderhoud? Waarop baseer jij je? Ik heb genoeg ervaring met electromotoren, en zeker aan borstelloze modellen is 0,0 onderhoud nodig.
Ik vind Mercedes-Benz toch wat slimmer wat betreft de keuze voor accusoort (Lithium-ion). Is toch meer voor handen dan de grondstoffen voor Nikkel-cadmium accu’s. Ik ben van mening dat accu’s als energiedrager heel onpraktisch is voor volledig elektrische auto’s. Want zodra we een grote afstand moeten afleggen in onze vertrouwde verbrandingsmotor uitgerustte auto kunnen we onderweg binnen 5 minuten bij een tankstation een energiedrager tanken. Het opladen van een accu bijvoorbeeld kan veel langer duren. Tenzij we heel gauw accupakketten kunnen omwisselen. Ook hierbij komen er problemen zoals een universele accupakket dat onder elk auto past (dit betekend weer afspraken maken). Realiseer dan dat we op dit moment tientallen verschillende auto’s hebben (SUV, MPV, Crossover etc. etc.). Dus ook dit lijkt ongunstig. Tenslotte heb je problemen als capaciteits verlies bij accu’s. Daarom geloof ik in waterstof. Het is een hele investering om het grootschalig toe te passen maar daarna hebben we een betrouwbare en praktische vorm van een energiedrager die je auto kan aandrijven.
Petroleum zal idd steeds meer ‘ouderwets’ worden dan elektro en de andere nieuwe die er waarschijnlijk zullen aankomen.

Dit is gewoon typisch: Mensen zeggen dat het nieuwe nooit zo goed zal zijn als het oude wegens hun angst voor verandering. Ze hebben schrik dat alles slechter gaat worden. Zie het als iemand die verplicht moet verhuizen: Die zal constant aanklampen aan het oude en weigeren de positieve dingen van het nieuwe te zien. Sommige draaien uiteindelijk bij, en andere zullen stilletjes aan van die oude zagende bompa’s worden met de fameuze zin ‘In mijne tijd was het allemaal beter’.
Doe mij maar een lekkere BMW 3 liter 6 in lijn ipv zo´n stofzuiger blok.
Autoweek test 3 hybrides. Allen hebben een veel hoger verbruik dan fabrieksopgave:

Civic 43%
Insight 33%
Prius 50%.

Sprekend is ook een stukje in het blad over onderzoek van het bedrijf dat tankpassen aan leaserijders uitgeeft. Dat wijst uit dat een leaseauto gemiddeld zo’n 10% meer verbruikt dan fabrieksopgave. Bij hybrides is dat 25%. De gemiddelde VW diesel verbruikt maar 6.4% extra en zal in de praktijk waarschijnlijk minder CO2 per km uitstoten. En is net zo schoon!

Het Autoweek artikel noemt nog eens dat het vooral de belastingmaatregelen zijn in Nederland waaraan de hybrides hun populariteit te danken hebben. Voor de autoliefhebber lijkt een Civic de beste papieren te hebben.

Ongetwijfeld zal de hybride fanclub alhier het artikel anders interpreteren :-) Er is wel goed nieuws voor ze, de Prius III is een stuk verbeterd!
@GerreLekker
heb ook nog een 7L staan in de garage, maar daar gaat het bij mij niet om het gaat mij om een gigantische auto met genoeg vermogen om een ferrari bij te houden, die rauwe power die er voor zorgt als je aan je gas komt dat je auto door elkaar geschud word, als je je motor opendoet dat je een opgeblonken mechanisch monster ziet, die schoonheid die je bij nieuwe auto’s niet hebt, auto’s gemaakt om te cruizen dagen aan een stuk zonder te verslijten. Daarom hou ik van amerikanen uit de jaren 50-60 begin70 die hebben ook geen echt onderhoud nodig btw.
jij kan dit misschien niet verstaan, maar ik wel en ik zal er mee blijven rijden tot ik in mijn kist lig :P

@SvenvW
7L V8 met 550pk en 750Nm zonder turbo’s of superchargers, eat your heart out :P
Haha dat iemand nog die belachelijke en leugenachtige rapport noemt waarin de Hummer als milieurvriendelijker werd bestempeld!

Jan Modaal boeit het niet eens wat voor motor in een auto zit. Jan Modaal boeit het niet eens wat voor auto hij/zij rijdt. Het enige waar het om draait is dat een auto zuinig is, goed rijdt, comfortabel en vooral kwalitatief goed. Dat autofans hier dikke ferrari motoren willen zegt niets over wat Jan Modaal wil. Wat heb je aan een auto met 7 liter motorinhoud als er geen hond erin rijdt (op een paar enthousiastelingen na)
Laurens heeft gelijk. De grootste krenten rijden in een Hybrid auto. Maar fiscaal gezien geef ik ze groot gelijk, hoewel ik als auto liefhebber met liefde mijn portomonee wel wat verder wilt open trekken om een fatsoenlijke lease-bak te rijden! Dan maar 25% bijtelling betalen en een leuke auto!
Het schijnt ook nog dat hybride rijders vaak meer kilometers maken dan fossiele brandstof drinkende wagens, dus al met al zal de CO2 uitstoot gewoon gelijk liggen aan de `normale´ auto.

PS: De civic vind ik trouwens niet eens zo heel erg lelijk.
Nikkel-metaal accu’s zijn milieu-onvriendelijk. En oerlelijk!
@SvenvW.

Wat dacht je van een flinke inhoud met turbo’s? :|
@six-trey: tuurlijk kan zo’n laagtoerige V8 zoals 327 cubic inch uit de 1966 Corvette Stingray waarderen! Mooie mekaniek en die, als je er wat zorg voor draagt, onverslijtbaar is. En ja de snelheidsmeter gaat rapper omhoog dan de toerenteller…

Ik weet niet welke 7L V8 het is (Dodge Charger?) maar dat zal niet anders zijn dan wat ik hierboven beschrijf

Echter dit soort motor/auto is (jammer genoeg) niet meer van toepassing voor Jan Modaal en daar is een elektrisch alternatief in de toekomst wel mogelijk.
Haha, yes!

Of is dat geen fatsoenlijke reactie… ;)
@thomas

waarschijnlijk zijn de rijkwaliteiten van de hybrides zo matig, omdat ze vooral voor de Amerikaanse markt ontworpen worden. Daarom ook het wat aparte uiterlijk van Prius en Insight, tenslotte laat de Amerikaan zich graag voorstaan op “goed gedrag”. Ik las ergens dat de Prius III met 17 inch wielen een wat meer op Europa afgestemd onderstel zou hebben, maar volgens een toyota verkoper maakte dat geen verschil, behalve dat de banden wat stugger zijn (want platter).

Al met al zou mijn keuze ook meer uitgaan naar een rijdersauto, als deze inclusief brandstof geleased wordt (en men uitgaat van reële waarden bij de calculatie) zou dat nog best een leuke (diesel) auto kunnen worden! En is de uiteindelijke uitstoot van CO2 nog beter ook.
@GerreLekker
mijn impala zit ook met zo’n 327 V8
mijn andere muscle car is een 1969 Mustang Boss 429 maar deze rijd nog niet ;) tja ik weet ook dat dit geen wagens zijn voor de gemiddelde Europeaan maar ik zie ze mij toch niet inruilen voor een elektromobile
Kocht iedereen maar een Prius! Dan viel ik meer op met mijn golf ;)
Het blijft een minder mooie wagen zo’n Prius!
Heeft die Japanner op de foto nog nooit een autospiegel gezien ofzo ;)
Bedankt Panasonic!!!!!

Jullie tv’s vind ik niks maar dit kan ik wel waarderen.

Honkeypong shanghai bamies! (In het Nederlands: goed gedaan gasten!)
@DD: neen dat noemen ze Japans vakmanschap, precisie en ambitie voor het vak iets waar sommige europese merken nog heel wat kunnen van leren… ;)
@jasje

ja er is ook wel meer vermogen in elektro. maar geen geweld

met een v8 of 10 of 12 trek je dan misschien minder hard. maar door het geweld in het vooronder (of achter) krijg je er ook een kick van. een trein heeft ook veel power. maar echt vet is het niet als hij optrekt.

weg met naaimachinemobielen
SjonnieKroket
Stiekem wil Dennis, z’n ‘premium’ ahum Audi inruilen voor een Prius.
:cry: Ik mis ‘Autogek’ :cry:
Die had jullie allemaal wel eens even terecht gewezen !!!!!!
Allemaal zóóóóóóóóóó slecht praten over zijn ‘geliefde’ Prius.

On-Topic, Wat een blamage voor Toyota, ik dacht dat die Jappanners zo precies en zorgvuldig waren. En dan niet in staat zijn om de juiste afspraken te kunnen maken met je toeleveranciers. Het lijken wel Keukenboeren, die kunnen dat ook al niet. Ik hoop dat ze met dit tekort blijven zitten en dat iedere Prius die van de band af rolt bestemd is voor de USA, dat bespaart mij weer een hoop ‘uitzichtvervuiling’ tijdens het rijden. Die is namelijk al hoog genoeg met de Priussen en insights die Nederland (jammer genoeg) rijk is.
@DenE

Ik snap niet waar je het over hebt….‘uitzichtvervuiling’….
Ik bedoel…je leest de krant, je belt, je eet, je stelt je navigatie in…je prutst aan je radio.
Valt me mee dat je uberhaubt tijd hebt om naar de andere weggebruikers te koekeloeren ;)
P.s.
Panasonic =Mashusta electronics= (voor meer dan 50%)Philips.
Dus eigenlijk komen de mannen van Philips weer eens wat te kort.

Geeft niks…
Als ze niet op vakantie zijn….liggen ze thuis met de mexicaanse varkens griep.
@ DenE
idd, hij wel.
Veel mensen hebben geen zin in dat eco gedoe waar hij meer aankomt zetten, maar hij geeft iig wel een goed voorbeeld.
Ik vind het eigenlijk best goed van hem dat hij durft te zeggen dat hij een prius rijd aangezien 95% van de AB bezoekers alles behalve de Prius mooi vind.

LOL @ Bas
@ Laurens

Je antipathie t.a.v. de Prius krijgt voor mij nu langzamerhand toch echt wel een sik. En je vergelijking met een zuinig dieseltje is ook alleen gebaseerd op het CO2-verhaal.
De rest van de uitstoot van een diesel, die óók zorgt voor grote vervuiling ondanks roetfilter, laat je wijselijk buiten beschouwing. Dat je telkens nieuwe “feiten” probeert te vinden, die tegen de Prius spreken, is voor mij voldoende aanleiding om aan te nemen, dat je zelf nog steeds niet overtuigd bent van je eigen negatieve instelling.
IK denk, dat Toyota met deze auto de goede weg is ingeslagen opweg naar mobiliteit d.m.v. andere dan fossiele brandstoffen. En dat ze dat geen windeieren legt moge ondertussen wel duidelijk zijn.
Wereldwijd zijn er tekenen, dat de autoverkopen weer beginnen te stijgen. Ik hoef je niet uit te leggen, wat dat binnen afzienbare tijd gaat betekenen voor de brandstofprijzen aan de pomp. En op dit blog blijkt eens te meer, hoe kort het geheugen van de mensen is. Ongeveer een jaar geleden zouden sommigen onder ons Wouter Bos, die er natuurlijk de schuld van was, hebben kunnen vermoorden vanwege de hoge brandstofprijzen. En denk jij, dat die toestand niet terugkomt, zodra de economie weer aantrekt? De meesten onder ons zullen hierdoor gestimuleerd worden om wat meer kilometers uit het litertje te willen trekken (uitgezonderd natuurlijk de leaserijders met tankpas) en de stoplichtsprintjes achterwege te laten.
Vergeet niet, dat het merendeel van automobiel Nederland, dat de brandstof uit eigen portemonnee moet betalen, graag wat wil profiteren van geboden zuinigheidsaspecten. En dan biedt de Prius uitstekende voorwaarden om dat in te vullen. En dat de overheid dat stimuleert, kan ik alleen maar toejuichen.
Je hoeft het natuurlijk niet met me eens te zijn, (verwacht ik ook niet ;) ), maar ik denk, dat je je mening over enige tijd toch wel zult moeten aanpassen.
@ Cantago, M-lover en overige achtergeblevenen

Jullie meningen zijn echt zó vorige eeuw en tevens het bewijs, dat jullie de vakliteratuur niet echt bijhouden. Kruip maar weer gauw de bedstee in! En vergeet geen carbid te halen voor als het licht uitvalt.
@ six-trey

Oók ik zeg: Prachtige roffels, als je die machtige Amerikaanse V8-en hoort brullen. En leuk voor je hobby. Maar hebben ze toekomst? Wees nou eens één keertje echt eerlijk! Zie jij de complete natie nou echt in de toekomst afhankelijk worden van deze monsters? Hopelijk toch niet, hè?
Het algehele probleem, wat zich voordoet is, dat we allemaal mobiel willen blijven, maar dat het frituurvet op begint te raken. En daarom straks te duur gaat worden. Hoe gaan we dat probleempje nou eens oplossen? Met V8-en, V10-en of V12-en? Of toch maar liever met Priussen? Toe, EERLIJK!
@ Laurens

Heel merkwaardig. Autovisie rijdt de hele dag rondjes Amsterdam met de nieuwe Insight en de Prius en komt inclusief alle files akelig dicht in de buurt bij de fabrieksopgaven (let wel: Amsterdam, ring, etc., geen buitenweg of stille snelweg).
Laurens accepteert alleen zijn eigen “waarheid”. Nogal sneu mannetje.
*zwaait vanuit zijn Prius*
Beetje Verward
@Mcready
Verderop in de Autovisie staat ook een complete test. Verbruik van de Prius gemiddeld: 1 op 22,7. Autoweek komt op 1 op 17,5 (wat gepresenteerd wordt als representatief voor dagelijks gebruik). Nu kan het best zijn dat de Autoweektesters meer planken, maar Autovisie is echt geen blad van milieufanaten om het zacht uit te drukken. Dus hun verbruikscijfer (overigens exclusief acceleratiemetingen) kun je best serieus nemen.

De belangrijkste boodschap van Autoweek (voorpagina, redactioneel, extra kaders etc.) is dat hybrides veel meer verbruiken dan beloofd wordt (en dus geen erg zinvolle miliieubijdrage leveren). Dat zou op zich een punt zijn, ware het niet dat hun verbruiksresultaat zo te zien erg negatief geflatteerd is.
Mij lijken de cijfers verzameld door het bedrijf dat tankpassen uitgeeft ook wel reëler dan het meerverbruik dat Autoweek test. Maar de hybriden doen het dan procentueel nog steeds behoorlijk veel slechter dan bijvoorbeeld diesels. Wordt ook wel door Autoweek uitgelegd, de EU test bevat relatief veel stadsverkeer, daar scoort de hybride goed. Dieselmotoren scoren juist weer goed tijdens snelweg gebruik. Zeker voor leaserijders is de praktijk dat men meer op de Nederlandse snelwegen zal (moeten) rijden om aan de hogere jaarkilometrages te komen.

Heb het al vaker aangehaald maar wil het nog best eens herhalen, tegen het hybride principe heb ik niets. Behalve dat het erg dure techniek is (vooral bij de Prius). Mij stoort wel de relatieve bevoordeling van de dingen binnen het Nederlandse belastingstelsel. Dat dat inhoudelijk geen onderbouwing heeft heb ik ondertussen wel aangetoond. Ben er met name ook vasthoudend in omdat de invoering van de volledig electrische auto op een nog groter subsidiefeest dreigt uit te draaien, zeker als men het “succes” van de hybride als voorbeeld neemt.

Ik besef best dat de fossiele brandstof voorraden teruglopen. Maar laten we daar gaan bezuinigen waar het het meest geld oplevert. En dat is niet bij die slechts 7% CO2 uitstoot van de personenauto.

Jammer dat juist de Prius rijders zich telkens zo aangevallen voelen. Als het gezamenlijke doel CO2 reductie is tenminste. Als het angst is dat iemand je snoepgoed inpikt, kan ik het wel begrijpen :-)
Beetje Verward
Niet dat ik hiermee verwacht een einde te maken aan de ellenlage discussie over de zin en onzin van fiscale subsidiering van hybrides, maar toch maar even een duit in het zakje. En voor de goede orde: ik lease al een prius voordat er sprake was van de 14% regeling en ik voel me dan ook niet aangevallen.

Ik rij dankzij de 14% leaseregeling bijna voor half geld vergeleken met een auto van hetzelfde formaat met hetzelfde uitrustingsniveau (N.B. ik betaal ook geen bijtelling over de BPM die niet over de aanschafprijs wordt geheven). Is dat eerlijk?

Kijk je naar de uitstoot, emissie en energieverbruik natuurlijk niet (verbruik is 30% lager dan bij een vergelijkbare benzineauto). Als je ook nog de andere externe effecten van mijn autogebruik meetelt (het ruimtegebruik en de noodzaak van wegenaanleg etc. blijft hetzelfde) nog minder eerlijk.

Maar zonder exessieve subsidie (of korting op belasting, dat is hetzelfde) zullen maar weinig mensen over te halen zijn om hun gedrag te veranderen. Die blijven gaan voor de dikke diesel (met al zijn uitstoot van fijnstof en NOX en lawaai) of (niet eens zo vette) benzineslurper. Welnu: het blijkt dat de regeling werkt. Nu moeten de mensen nog ondervinden dat hybrides erg prettig rijden en daarna zijn ze over hun vooroordeel heen. Dan volstaat een korting die overeen komt met de werkelijke milieuwinst. En die zal minder gunstig zijn dan de 14% regeling. Het lijkt me overigens wel dat daar nog zeker een Prius generatie overheen moet gaan, anders schiet men weer terug in het oude gedrag. De mensch is van nature oer en oerconservatief.
@9000cse
ik geef je groot gelijk dat het onmogelijk zou zijn dat iedereen met zo wagens zou rijden, en een prius klinkt logischer
maar daarom ga ik mijn monsters niet verkopen om inruilen voor een prius mijn Impala was mijn eerste wagen het is al meer dan 3 jaar geleden dat ik hem gerestaureerd heb en mee beginnen rijden ben en heb in die tijd zo’n 72.000km mee gereden gewoon om dat ze zo zalig rijden zachte ophanging altijd op lage toeren rijden… en daar heb ik wel het verbruik van 14L/100 km (1op7) voor over
Esprit_de_Flandre
@six-trey:

waar, maar electromotoren zullen nooit zo gemakkelijk in onderhoud zijn > Een elektromotor heeft nagenoeg geen onderhoud nodig.

nooit zo gemakkelijk op te drijven zijn als benzienemotoren > Er zijn slecht weinig mensen die hun motor (laten) opdrijven.

de betrouwbaarheid zal ook een stuk lager zijn > Elektromotoren zijn nu al veel betrouwbaarder dan benzinemotoren, wegens minder bewegende delen. Dat kan alleen maar nog verbeteren.

ze zullen veel duurder zijn > Siemens Elektromotor 4KW (das ongeveer 5.4PK) 417.20 euro / HONDA STAT.MOTOR GX160UT1 QX4 5.5PK 444.05 euro. Online te koop en aan huis geleverd.

en je hebt geen motorgeluid > Tja, en dan? Ik persoonlijk zou dat niet erg vinden. Hoor je je radio tenminste nog als je 150 rijd op de autostrade.

en denk jij dat toyota, volkswagen,.. high preformance elektromotoren zal gebruiken > In sportieve modellen, ja, tuurlijk.

of motortjes die max 160km/u halen? > In de Yaris, Polo, Auris, Golf e.d., ja, tuurlijk. Want meer hebben die bakskes niet nodig.
Ik zou liever zien dat ze V8-blokken tekort hebben voor de IS-F, die ligt toch een stuk prettiger op het oog dan een “Pruis” en klinkt ook nog eens veel lekkerder, daarvoor wil je best wat meer centen op de toonbank leggen! :D
@esprit_de_flandre


waar, maar electromotoren zullen nooit zo gemakkelijk in onderhoud zijn > Een elektromotor heeft nagenoeg geen onderhoud nodig.


dat ben ik niet helemaal met je eens. afhankelijk van de manier van gebruik. een elektromotor op elk wiel (rechtstreeks aangesloten) is een heel gevoelig systeem.

op mijn (vorige) werk hadden ze veel voertuigen met dat systeem. dat waren dan wel kleine voertuigen. heftrucks enzo. maar het principe blijft hetzelfde. hier gebeurde nog wel eens dat bij het net iets te hard rijden over een hobbel. dat gebeurt iedereen wel eens op de weg. (gemiste drempel of zoiets). dan wilde de connectie tussen het wiel en de motor nog wel eens kapot gaan. krom ofzo denk ik. dan maakt hij een teringherrie en trilt heel erg.

als je dat elke keer moet laten repareren in je auto straks wordt je het wel zat. helemaal aangezien dan ook de rotor van de motor moet worden vervangen (=duur).in theorie zal dat systeem ook wel heel mooi zijn. maar ze moeten het wat robuuster maken
en je hebt geen motorgeluid > Tja, en dan? Ik persoonlijk zou dat niet erg vinden. Hoor je je radio tenminste nog als je 150 rijd op de autostrade.

en je bent ook de spanning van optrekken kwijt. je trekt wel sneller. maar te klinisch. er is geen geweld meer dat losbarst in het vooronder. iets wat juist altijd leuk is. het draagt bij aan het snelheidsgevoel. al is het minder snel
@esprit de flandre

volgens mij is de wind een minstens even grote boosdoener aan snelheden boven de 120, dus die radio kan je sowieso wel vergeten ;)

ik zal persoonlijk pas voor een elektrische of hybridewagen kiezen wanneer die meer pk kan leveren voor minder geld (en ik spreek dan over 200+ pk at least)
Henk schreef: “Wanneer komen Opel, Volkswagen etc. eens met hun hybrides? Krijgen we wat meer keus.” Tegen de tijd dat deze fabrikanten met een hybride komen, brengt Toyota al de 10e generatie Prius uit met volslagen nieuwe techniek. Opel, VAG en al die anderen lopen gewoon hopeloos achter.
Laurens, is dat echt waar, heeft een Prius in de praktijk, 50% meer verbruik heeft dan de fabrieksopgave?

Is de fabrieksopgave werkelijk meer dan 1 : 40?
Zal ik binnekort toch nog eens nalezen in de folders.
Off topic: Leuk te lezen dat ik gemist werd. ;) Ik was even een paar dagen naar Zuid-Frankrijk. Waar ik heerlijk zuinig naartoe ben gereden. Cruise control op 136km en heerlijk in de auto 21 graden terwijl het buiten 33 was. En dat met 5,7 l/100km gemiddeld. Dat gaat Laurens in zijn diesel echt niet doen ( al zal hij dit wel weer gaan beweren). Zeker niet toen we bij de heuvels/bergen aan kwamen. Die fantastische diesels leken wel stil te staan of achteruit te gaan ( ook de nieuwe auto’s), terwijl mijn snelheidsmeter geen km van de ingestelde cruisecontrolsnelheid afweek. Dit heerlijk vloeiend zonder dat de auto stoote of haperde zoals de rest van mijn weggebruikers. En “alle” diesels moesten terugschakelen om de heuvels/bergen op te komen en met of zonder roetfilter vlogen er wolken uit hun uitlaat. Hoe ging het ook alweer? Hoezee Hybride!

On topic: Jammer dat er door de accutekorten er een lange wachtlijst komt voor de nieuwe Prius. Ik heb ook 8 maanden moeten wachten voor ik de mijn Prius 2 kreeg. Hopelijk vinden ze snel een oplossing, zodat de mensen die een Prius besteld hebben snel van hun auto die hun autorijbeleving zal veranderen kunnen gaan genieten. ;)
@autogek

je hebt zoveel statistieken bijgehouden: hoeveel Prii heb je gezien in Frankrijk?
@ Laurens. Een aantal. Maar heb jij wel eens in Frankrijk gereden? Het lijkt wel of 90% daar alleen maar rijdt in Franse merken. ;)
@autogek

maar een kwaliteitsproduct als de Prius zullen de Fransen toch wel herkennen? Of zou men verzot zijn op “stotende en haperende” auto’s :lol:

Maar je bevestigt mijn vermoeden dat de dingen slechts met subsidie aan de man te brengen zijn. Heel veel subsidie :-)
Ga toch weg man. In Frankrijk rijden er gewoon geen Japaners, nog VW’s nog BMW’s. Heeft niets te maken met subsidie. Ze rijden daar gewoon auto’s uit hun eigen land.

Over de hele wereld worden Priusen verkocht en jij zeurt over je zogenaamde Nederlandse subsidie.
Hoe dom en blind ben je eigenlijk, autogek. Het barst in Frankrijk van de Duitse auto’s, zeker in de duurdere segmenten.

Doe eens wat moeite en vergelijk verkoopstatistieken tussen de diverse Europese landen. In Nederland worden er relatief zo’n 500% meer hybrides verkocht. Zelfs je maatje @Beetje Verward (7 August 2009 om 12:44) schrijft dat de hybride subsidies excessief zijn, maar vindt dat gerechtvaardigd omdat men overtuigd moet worden dat hybrides “erg prettig rijden”, vergeleken met “dikke diesels”?

Dat slaat toch helemaal nergens op, je bent zelf het beste voorbeeld van iemand die direct weer naar iets anders switcht als dat voordeliger is (op kosten van de baas even op en neer naar Zuid-Frankrijk met de cruisecontrol op 136, je kunt je eco (of is het ego) mentaliteit niet beter weergeven).
Sorry Autoblog, maar jullie schijnen alles tegenwoordig normaal te vinden kwa reactie’s, dus hoeven jullie mij ook niet te editten!

Krijgt gauw hartklachten of erger Laurens. Je kent mij helemaal niet en durft mij constant uit te schelden en stellingen over mij te leefstijl te geven? Je bent gewoon een lul en je mag gewoon doodvallen. Ik heb een auto gekozen die ik goed vind en goed voor het milieu is. En jij kan blijven zeiken en janken dat het om geld gaat. Dat jij nu huurtoeslag, kinderbijslag en diverse andere subsidie’s moetwillig opstrijkt moet je mij daarvoor niet beschuldigen dat ik goedkoop ben, sukkel. Je bent echt een super klootzak en om dat te zeggen wil ik daarvoor best geblokt worden door Autoblog hoor. (al zou dat heel scheef zijn als je kijkt waarvoor ik allemaal ben uitgemaakt.

Moet jezelf even gaan zoeken op het internet hoeveel % in Frankrijk Franse auto’s zijn. en daarna doodvallen graag.
@autogek

lezende deze reactie lijkt het alsof ik je mentaliteit aardig ingeschat hebt. Niet zo moeilijk trouwens, als je zelf vol trots schrijft 136 te rijden waar je 130 mag, om maar geen bekeuringen te krijgen.

Het verbruik dat je gehaald hebt (op basis van de boardcomputer?) zal op de terugweg nog wel wat lager geweest zijn, nadat je die zak aardappelen opgegeten had :-)
Laurens,
Wat probeer je eigenlijk te zeggen met die vraag over het aantal Prii in Frankrijk?
Begrijp ik je goed en zeg je dat er, omdat er weinig Prii in Frankrijk rijdt, het geen geweldige vinding is?
Wat een onzin.
Iets meer dan 20 jaar geleden, stelde een collega van mij dat een Opel Kadett, je weet wel dat ding dat toen het meest verkocht werd in NL, ongeveer heilig was, wel de beste auto Moest zijn.
Namelijk, omdat ie het meest verkocht werd (in NL).
Reed beter was betrouwbaarder en roestte minder dan al het andere (betaalbare).

Wat een kul zeg.
Die Kadett reed in alle opzichten slechter dan een in prijs vergelijkbare Jap.

Roestte veel eerder en had veel meer problemen.
Maar eerlijk is eerlijk, het was de meest verkochte auto in NL.

Kom toch niet aan met dit soort “logica”, je maakt jezelf alleen maar belachelijk.

Bovendien, verdiep je eens in de franse cultuur.
Voor de gemiddelde Fransman kan iets alleen maar goed zijn, wanneer het van Franse makelij is.
Al is het ook een Renault Laguna uit 2000.
Nog slechter dan Italiaanse troep.
Trouwens Laurens,
Heb je een linkje voor me waar ik die fabrieks-opgave van meer dan 1 op 40 kan vinden voor een Prius 1?
@vroegwakker

wat loop je te raaskallen, met dat linkje? Tast een Prius de hersens aan, begint er namelijk wel op te lijken zo langzamerhand.

AD testte Prius III ook, bij hen reed het ding 1:18. Zoek zelf maar op binnenkort, de tests staan niet direct op het web, dat lukt je toch nog wel?

Helemaal niet slecht overigens, dat verbruik. Net als het hybride idee, maar ik heb ook nooit anders beweerd. Idem voor het idee van de diesel motor overigens, alles dat de efficiency van de auto verbetert heeft mijn warme belangstelling. Zeker als het qua uitstoot ook nog gelijk scoort!
Laurens,
Een reactie op mijn eerste reactie van 21.09 is te moeilijk zeker?

Ik kan je vertellen dat ik mijn Prius 1, met een fabrieks opgave van 1:19,7 over het jaar gemiddelde net iets beter rij dan dat opgave. Volgens de berekening want de boardcomputer is het idd nog net iets beter.
Daar doe of laat ik niets voor, wanneer het warm is heb ik de airco aan, daar is het ding voor. Ook bij vochtig weer en kou hoort dat ding aan.
Gemiddeld rij ik sneller dan de meeste anderen.

Mooi van het AD die test, maar lees ook bv eens die van Autozine die stelt dat de fabrieksopgave van een Prius 3 zelfs aan de lage kant is.

Zeg nou zelf die 50 % van jou, slaat toch echt nergens op.
Autogek,

Vanwaar je laatste reactie op Laurens?
Je noemt hem “gewoon een lul”.
Hoezo?
Ben ik echt niet met je eens.
hahah zijn idd weer de standaard mensen hier die nooit in een prius gereden hebben en al hun conclusies uit de AD of het tv programma Kassa halen.

1 op 17…. sure
Er is natuurlijk een journalist die uit zijn te onzuinige lease auto getrapt is en hier flink de smoor in had om een hybride te gaan rijden.
Wat een onzin meningen altijd over de Prius.
Na een proefrit in een Golf en een Prius heb ik meteen de Prius besteld.
Rijdt super soepel, is stil en zuinig. Rijdt bij mij gemiddeld 1:20.
Diesels zijn zo’n 15% minder zuinig dan ze lijken, want diesel brandstof heeft
per liter een hogere verbrandingswaarde. Maar diesels vervuilen nog steeds veel meer dan benzine auto’s (fijstof en roet), ook de blue motion’s.
De Duitse auto industrie doet al decennia hetzelfde, turbotje, kenutsel in de marge het gaat alleen maar om pk’s, en dat is geen kunst meer.
Toyota heeft een topprestatie geleverd door zo’n complexe auto zo betrouwbaar te maken. Toyota zegt zelf op een van haar pagina’s dat de hybrides een tussen stap zijn, ooit wanneer accu’s voldoende energie inhoud hebben zullen auto’s volledig elektisch rijden: Stil, Schoon, hoog rendement en veel sterker dan verbrandingsmotoren.
De plof motor heeft zijn langste tijd gehad….
Sneggireff,

En toch zijn er mensen die liever in die Golf rijden.
Ik begrijp het niet, maar laat ze lekker.
Webber

Jij kunt je herinneren dat de Prius vervuilender was dan een Hummer.

Iemand schrijft een volledig onzin verhaal hierover, dat is wat jij je herinnert.

Lees zoiets eerst eens voordat je het aanneemt, is wel zo slim.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).