Brit bekeurd voor het doorlaten van de politie

Auteur: , 26 Reacties

Sta je voor een stoplicht te wachten en komt er politie achterop, blijf rustig staan. De flitspiraten en centengraaiers hebben er geen enkele moeite mee om een oplettende alerte burger te bestraffen. Het gebeurde een 36 jarige man in Manchester. Wachtend voor een stoplicht kwam er een politiebusje achterop rijden. Om deze voorbij te kunnen laten gaan is de man door rood gereden, waarvoor enige tijd later een leuke 60 pond acceptgiro op de deurmat viel.

Het Britse CJIB stelt dat de regels het niet toestaan om door rood te rijden voor een politieauto (of ambulance). Dit wordt ook niet getolereerd als de situatie op het kruispunt het makkelijk toelaat. Weliswaar zullen de ambtenaren nog eens naar de situatie kijken, maar ze hebben al aangegeven dat meneer de doorroodrijder fout zat. (bron: autoevolution.com)26 reacties

LOL
Deze regel is in Nederland ook van toepassing. Er zijn hier ook al wel bekeuringen daarvoor uitgedeeld. Toevallig weet ik van eentje aan een motorrijder.
“oplettend alert” is misschien wat dubbelop vind je niet? ;)
daarnaast hoef je niet aan de kant te gaan voor politie als ze geen sirene voeren

er vanuit gaan dat ze dat wel deden kan die boete na wat heen en weer verkeer verscheurd worden lijkt me
nou , in Duitsland mag , nee moet je ruimte maken en heeft de wet erin voorzien dat je geen bekeuring mag krijgen.
dat is dan makkelijk. gewoon blijven wachten dus.
-edit: check! tnx-
Entwicklung88
Eerst 60 pond meneer de agent, dán ga ik aan de kant. En contant a.u.b.!
ja hallo .. en dan ??

zit de politie straks met koude patat .. of frites .. of 1 van die 2 ..
Zelf reden ze naar alle waarschijnlijkheid ook door rood…
Dus: Een typisch gevalletje ”stank voor dank”

Was die persoon blijven staan had hij waarschijnlijk ook een boete gehad vanwege het hinderen van een ”diender”..

Aan de andere kant: Voerde de politie nu wél zwaailichten of niet?
ja maar hier in NL betalen ze hem voor je of schelden ze hem kwijt, zolang je maar bewijs hebt, het is m’n vader toen ook een keer over komen
Mja… rood mag je niet door. Zo simpel is het… als je blijft staan heb je niets voor. Al snap ik niet dat politie daar een bekeuring voor gaat geven gezien de omstandigheden.
Het mag niet maar dit is muggenziften.
Weer een lekker “Telegraag-style” verhaaltje, Autoblog. Die boete wordt echt wel teniet gedaan hoor…

Graag volgende keer duidelijk verhaaltje, ik wed dat die politie zwaailichten voerde anders ging die man vast niet aan de kant.
Tjah, dat zijn ook maar machines en een vaak voorkomende, typische administratieve fout lijkt mij. Nieuwswaarde nul
Wordt de -arme- man gewoon kwijtgescholden
Eensch met Vonk en lowlow. Berichtgeving van lik m’n vestje.

Maar ok, slome zondag. Je moet iéts, he.
Ik nodig nu 1 ambtenaar uit om flitspalen te verdedigen en hun nut voor verkeesveiligheid te staven…
Als ik die man was zou ik die boete aanvechten, er zijn verzachtende omstandigheden.
Ik heb het zelf in Nederland mee gemaakt. Ambulance kwam eraan dus ik reed een stukje door rood om hem door te laten. Flits deed het kastje, maar ik heb de boete nooit gehad.
Nou, dit slaat alles! Als je ze er langs laat krijg je een boete, en als je blijft staan, gaan ze toeteren, en hijgen… Wat moet je dan doen!? Ze mogen wel eens een rechte lijnen gaan trekken.
Als meneer gewoon was blijven staan keeg vast wel een andere boete, wegens het negeren van een bevel van een bevoegd persoon….

Ik zie het zo voor me, rij ik door het rode licht of blijf ik in de weg staan van die gasten. Dan heb ik daar weer last van.
Tja, je kunt erop wachten dat zoiets als dit wordt uitvergroot door de bekende populistische stemmingmakers. Ik werk zelf al bijna 15 jaar op straat als politieman in een grote stad, dus mag wel zeggen dat ik uit feitelijke ervaring spreek. Niet uit ‘horen van’ en ‘ze zeggen dat’…

Als ik met hoge prioriteit (optische- en geluidssignalen aan zodat de prioriteit ook herkenbaar was voor anderen) naar een melding onderweg was, bijvoorbeeld een ernstig delict of iemand die in levensgevaar verkeerde en hulp nodig had, waarbij een automobilist die gewoon goed meedenkt, voor mij iets doorreed of opzij ging ging bij een rood verkeerslicht om mij door te laten, dan kon deze persoon op een opgestoken duim rekenen. Als er een flitskast stond, probeerden we zelfs het kenteken op te schrijven en contact op te nemen voor het geval er een bon zou volgen.

Echter… dat lukt natuurlijk niet altijd, als je een prio-1 rit hebt, ben je er in eerste instantie voor verantwoordelijk om veilig en snel op de plaats van bestemming te komen.

Hoe zit het juridisch ? Ik heb het niet opgezocht, maar door deduceren kom ik naar mijn idee een heel eind, als iemand het precies weet, verbeter mij gerust:

Als een politie-auto met optische- en geluidssignalen achter je rijdt bij een verkeerlicht, dan betreft het een zogenaamd voorrangsvoertuig en moet je deze voorrang verlenen. In dit geval kunnen het zwaailicht en de sirene volgens mij in ‘belangrijkheid’ dan ook opgevat worden als een zogenaamde ‘aanwijzing’. Misschien weten we het nog: verkeersregels, verkeerstekens en aanwijzingen, waarbij de aanwijzingen ‘boven’ de regels en tekens staan. Een verkeerslicht is een verkeersteken, dus een aanwijzing overtreft deze en dient dus opgevolgt te worden. Met andere woorden: je bent verplicht de politie-auto in deze omstandigheden de vrije doorgang te verlenen. Laten we realistisch blijven, ze rijden niet voor niets met alle toeters en bellen aan… (al zullen mensen wel weer beginnen over patat halen…zucht)

Feit blijft dat niet één officier de bekeuring zal laten doorgaan als er ook maar énigszins aannemelijk gemaakt kan worden dat deze is voortgekomen uit een situatie als deze. Ik realiseer mij wel dat dit aannemelijk maken soms heel lastig of zelfs onmogelijk is. Je kunt wellicht in het beroepsschrift het verzoek doen om te laten onderzoeken of ook de politieauto bij het rode licht geflitst is.
Oh ja… @Julien:

Bij deze dus.
Thijs schrijft:
“”9 August 2009 om 15:33
Deze regel is in Nederland ook van toepassing. Er zijn hier ook al wel bekeuringen daarvoor uitgedeeld. Toevallig weet ik van eentje aan een motorrijder.””

Dit kan niet omdat de politieauto ook altijd geflitst word (of je moet net pech hebben) Zo word de bekeuring automatisch kwijtgescholden.

Waneer de politieauto er niet op staat gewoon bezwaar aantekenen, zo word de bekeuring alsnog kwijt gescholden.


Je moet trouwens ook niet vol door het rood kachelen gewoon de auto een baan opschuiven zodat de agent er langs kan. Niet alvast naar de overkant rijden dus..
En die politiegasten stonden rustig erachter te wachten en dachten; “wat gaat tie nou doen?” :)

Wat ik even mis in het stukje (en de bron); werden er signalen gevoerd?

In het originele stuk staat dat de politiewagen stond te wachten, maar dat zegt net nix….
@ Thijs

Wat voor motor had die gast, dat tie door rood moest om de politiewagen voorbij te laten?!
@Dreke:

bankstel op wielen misschien? (Goldwing)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).