TNO is bezig met ontwikkeling intelligentere autogordels

Auteur: , 29 Reacties

Onderzoeksinstituut TNO schijnt bezig te zijn met de ontwikkeling van een intelligentere autogordel. De nieuwe riem moet passagiers van een auto beter beschermen tegen ernstige of zelfs dodelijke verwondingen. Deze gordel houdt oa rekening met het gewicht en de afmetingen van de passagiers, maar ook met de stand van de stoel en het verloop van de botsing...

Het maakt bijvoorbeeld verschil of een auto tegen een betonnen muur of een paal of een andere auto rijdt. Dat heeft een woordvoerder van TNO tegenover RTL Nieuws verteld, net nu Volvo deze week zo trots aan het vertellen is dat ze 50 jaar geleden de driepuntsveiligheidsgordel hebben geïntroduceerd. Maar goed, TNO verwacht dat het nog zo’n tien jaar duurt voordat de intelligente gordel voor consumenten beschikbaar is. Tegen die tijd rijden we allemaal 20 km/u met elektrowaggie’s en Lane Departure Warning systemen, in de file uiteraard… heel gevaarlijk.29 reacties

door deze systemen komen we helemaal nooit van die asociale wegpiraten af! :p nu zijn alleen motormuizen en stoere scooterboys nog de lul *duister lachje*

allemaal onzin.. je kan t ook een beetje TE veilig maken.. ik bedoel.. in de racerij zijn er toch ook geen speciale riemen? ook maar een 5 punts toch?
waarom in personenauto’s dan wel?

het zal wel ;)

gr. japp
Patrick Parker
Kan TNO geen intelligentere chauffeurs ontwikkelen?
ben eens benieuwd!
Jippie, nog meer toegevoegd gewicht. Het idee is echter wel interessant.
10 JAAR !! !! !!
zeker een nederlandsche toko dat TNO ..
zolang de gordel niet vergeet de mens tegen te houden vind ik het allemaal wel best, alleen zie ik het nut er niet van, ik begrijp het wel, maarja wat is er mis met het huidige? maarja de techniek zit nooit stil he :)
@lincoln.

10 jaar is optimistisch. Het blijft Nederland. ;)
Wat volgens mij interessant is, is een riem die doorbrandt als je auto in de fik schiet. Niets gruwelijker dan levend verbranden/het gesmolten vet van een mens ruiken.
Patrick Parker
@vla: als iemand gevangen zit in een brand voertuig heeft dat zelden als oorzaak de gordel. Iemand zal eerder vastzitten omdat zijn/haar onderste ledematen geblokkeerd zitten tussen de pedalen en vervormd plaatstaal.
Ik vind die van Pre-Safe al slim genoeg: spant zich zelf strak bij geval van een noodsituatie.


Ik weet al wel dat die gordel gaat helpen tegen de grote bierbuik, als de eigenaar zijn auto met deze gordel van TNO te lang houdt… of zou die gordel het merken..?
@vla dat doet mij denken aan het verhaal van een vader wiens kinderen op de achterbank zaten terwijl de auto afbrande, de vader wou zijn kinderen bevrijden maar het plastic van de bevestiging was vastgesmolten, daarop stak hij zijn handen in het vuur toen hij de gordels vasthield maar gordels branden blijkbaar niet gevolg: zijn kinderen zijn levend verbrand. Die man is dan naar de regering gestapt om gordelsnijders te verplichten in auto’s, helaas is die wet afgekeurd. Hopelijk vinden ze hier iets tegen dat als de auto in brand staat de gordels onmiddellijk loslaten.
Hadden we maar simpelweg intelligente bestuurders.

Maar ja, een intelligente autogordel is inderdaad de meer haalbare oplossing.
Gaat die gordel dan ook zeggen dat je buikomtrek te groot is en dat je dan moet afvallen? Is ook een soort van veiligheid.

Ik weet het niet. Zullen wel zien als het zover is.
En tegen het gordel probleem is een simpelere oplossing: goed mes in dat kastje in je deur hebben liggen … dan moet je niet wachten tot je begint te verkolen :p
En precies zoals Lamdi in de eerste post al aangeeft ligt het ook…. Dit is weer zo’n geval van schijnveiligheid…

Jongens (stelletje niksnutten in den haag) ik weet een oplossing die per direct beschikbaar is en veiliger is; gegarandeerd… Het heet: Vijf, als in de vingers op je fokking hand, punts (dat spul dat jullie op het rijbewijs van een jongere plakken), gordel (dat reepje stof dat zorgt dat je niet door je ruit vliegt)… En waarom dit beter is dan een superdupah intelligente gordel…Heel simpel…Meer oppervlak aan gordel= minder druk op de gordel. En dat is waar nu de grens ligt, meer krachten op een gordel is onmogelijk (het zal namelijk je organen en intern je gewoon kapotdrukken) Je lichaam wil rechtdoorvliegen, maar een deel van je huid wordt tegengehouden door die riem. De rest van je lichaam wil zich eromheenvouwen, wat enorm veel stress voor je buikwand, borst en dergelijke oplevert…


Gewoon heel simpel… WIl je niet dood, doe dan een 5.gordel om….
Oke…die 5puntsgordel grap op het einde is een beetje vergezocht….
als je sommige mensen in hun auto ziet zitten ( *kuch petjes in een golfje*) dan kunnen die onmogelijk een 5punts gordel dragen, want die hangen half uit hun stoel tijdens het rijden.

Jammer dat het een eindje duurt tot je een 5punts gordel aan hebt ivm een 3punts model
@dipsaus: wil je niet dood, begin dan niet aan een leven. Simpel.
Probleem met 5-punts gordel is dat die langer duurt om aan te doen. 3 punts is klick and go. Maar ik ben het voor de rest volledig eens met dipsaus…
@Duidelijk.

Goed mes in de auto? Leg dat eens uit bij een grootscheepse controle. ;)
Een vijfpuntsgordel is in een standaard auto een stuk gevaarlijker dan een driepuntsgordel. Als een auto bijvoorbeeld omrolt of door een botsing in elkaar deukt, kan het lichaam met de beweging van de carrosserie meebewegen bij een driepuntsgordel. Bij een vijfpuntsgordel wordt je verpletterd en is het game over. Vijfpunts werkt alleen wanneer er een rolkooi is ingebouwd en men in volledige kuipstoelen zit. Dus een constructie die goedkope auto’s twee keer zo duur zal maken. Het geld misschien waard voor de veiligheid. Maar er zullen niet veel mensen zijn die met helm en HANS-systeem gaan rijden naar de supermarkt.
@vla
“Gesmolten vet van een mens ruiken”
Laat de details alsjeblieft achterwege.

Enne ligt het aan mij of leidt de eerste link in het artikel naar dit zelfde artikel?
edit: foutje, is inmiddels gefixt
@ Patrick Parker
Maar in het geval van… Kan het tenminste verholpen worden. :)

@ cdp1193
Als dat echt gebeurd is (internetverhalen… ;) Ik hoop dat je begrijpt waarom ik argwanig ben. :) ), dan is dat pijnlijk. Ik zelf zeg altijd “Accepteer iemands dood en zorg ervoor dat het niet opnieuw kan gebeuren”, dus dat is zeer spijtig.

@ blokker5
Men moet een beetje shockeren om effect te krijgen, nietwaar?
Het weefband van een autogordel is van nylon. Dat brand goed.
Autogordels met pretensioner en load limiter bestaan al lang. Wij (Autoliv) hebben zelfs al geexperimenteerd met een soor airbag-gordel.

De crux is dat al deze systemen ontworpen zijn op een ‘standaard’ persoon; 1,75m en 72kg.

Wijkt men significant af van deze dimensies, dan heeft dit (vaak) negatieve gevolgen voor het functioneren van de gordel. (te klein: grotere kans op ‘submarining; te zwaar: kwadratische toename van de g-krachten)
Daarom dat men nu probeert de configuratie van de gordel aan te passen aan de persoon die ‘m omdoet.

Gewichtsherkenning en een inschatting van de lengte (m.n. van de bestuurder) zijn al lang in productie (via sensoren in de stoel). Dit om 2- of multi-stage airbags juist aan te sturen. Hoe beter de werking van de airbag, hoe ‘comfortabeler’ men kan crashen d.w.z. maximale ontlasting van de krachten op het borstbeen waardoor ribbreuken en longperforaties kan voorkomen. Ook de versnelling van andere organen wordt zo effectiever geremd waardoor de overlevingskans toeneemt.

Aardig stukje werk van TNO, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat enkel TNO zich hiermee bezighoudt.
@cdp1193

Klinkt vrij onwaarschijnlijk.
Zowel het slot als de tong zijn van metaal, alleen de gespschaal (bucklecovers), de release knop en het bovenste omhulsel van de tong zijn van kunststof.
Als deze al smelten (en niet verbranden !) moeten ze, om een stevige verbinding te kunnen vormen, zich met elkaar vermengen en weer afkoelen.
Daarnaast is het niet bevorderlijk als het 2 verschillende soorten kunststof zijn en als het oppervlak van de gesmolten kunststof ook nog eens oxideert (verbrand) dan is het al helemaal uitgesloten dat er een stabiele verbinding tot stand komt.

Riekt dus naar een broodje aap verhaal.
Eerst moet het bedrijf natuurlijk de markt kapot gooien met marketing om deze technologie een kans te geven…
gewoon een lekkere rolkooi en vijpuntsgordel, race dempers, opgevoerde motor, dikkere remmen… *kuch*
*stopt met dromen* ach juist, dit is belgië.
Ik vind het behoorlijk onwerkelijk dan iemand met een naam als TweetyV6 zulke wijze woorden spreekt.
Leuk dat Volvo wordt genoemd want in mijn V70 zitten gordels die zich ook aanpassen aan al die zaken muv gewicht. Voorin kun je daar van vinden wat je wil maar zeker achterin waar kinderen op zitverhogertjes zitten is de afstelling van de gordel uitermate belangrijk! E.e.a. houdt dus ook in dat de gordel nooit in de nek zit waardoor een kind letsel oploopt.
geen letsel oploopt uiteraard…..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).