Strijd om Volvo barst los! Volvo gaat Volvo kopen?

Auteur: , 26 Reacties

Eventjes leek het erop dat Ford eindelijk een deal had gesloten met het Chinese Geely om Volvo te verpatsen voor wat bakken bami, een paar glimkraaltjes en wat stuivers. Wat voor deal zou er gesloten zijn? Geely zou een meerderheidsaandeel nemen in Volvo Cars, Ford zou 10 tot 15 procent in handen houden en om de Zweden enigszins rustig te houden zou een Zweeds consortium ook een aandeel kopen. Op die manier hoopten Ford en Geely het "babi pangang syndroom" te voorkomen bij de Zweden. Alles leek dus in kannen en kruiken, tot een paar dagen geleden.

Het Zweedse blad Auto, Motor & Sport kwam namelijk met het nieuws op de proppen dat AB Volvo (van de vrachtwagens) samen met de Chinezen Volvo Cars wilden kopen van Ford.

Even voor de mensen die niet weten wat AB Volvo (of Volvo Group) is, AB Volvo is een vrachtwagenfabrikant die tot 1999 eigenaar was van Volvo Cars. In dat jaar werd de autotak verkocht aan Ford. Overigens is Renault voor 20% eigenaar van AB Volvo.

Verder heeft de Zweedse staatssecretaris van industrie, Jöran Hägglund, gezegd dat Ford niet zoveel haast heeft om Volvo te verkopen, maar dat naar verwachting de deal aan het eind van het jaar rond zal zijn.

En vandaag duikt er nog een ander scenario op. Een groep investeerders met de naam Konsortium Jakob AB zou Volvo willen redden uit de klauwen van Geely. Deze investeerders zouden bijeen gebracht zijn door de vakbond van engineers, want die vrezen natuurlijk voor hun baan bij een Chinese overname. Een delegatie van het consortium zou deze week al gesproken hebben met mensen van Ford over details van een overname. Opvolgend is dat de Zweedse krant Dagens Industri ook weer op de proppen komt met AB Volvo als een van de bedrijven uit het consortium.

AB Volvo ontkent echter elke betrokkenheid:

“We take an interest in what happens with Volvo cars since we share their brand, but that’s where it ends,” Volvo Trucks spokesman Marten Wikforss told Reuters. “We don’t see ourselves as investors in the car industry.”

Het blijft opvallend dat AB Volvo in beide scenario’s een vermeende rol zou spelen. Komt dat door Zweeds chauvisme? Of is er wel degelijk meer aan de hand? Het wordt helemaal opvallend als je Renault als grootaandeelhouder van AB Volvo ook nog meeneemt in het hele verhaal.

Wie weet krijgen we straks: Renault + Nissan + Dacia + Samsung + Lada + Volvo + Geely = WOLRD DOMINATION! (via: reuters)26 reacties

Dan zou ik er terug een met trots hart willen kopen.
swedish steel baby
Die Zweden zijn zo chauvinistisch als als je maar kan zijn, dus verbaasd me niks dat ze er alles aan proberen te doen om te voorkomen dat ze chinees worden… Was in Zweden in de tijd van de verkoop van Scania, toen was het land ook te klein en neem van mij aan dat ze daar véél ruimte hebben…
euhm… verbaast
Zoals Ford inmiddels veel beter boert als de rest en ze tevevens niet gehaast zijn, zouden ze zich weleens kunnen bedenken en iedereen bedanken voor de moeite.
Als ze zo door blijven doen, verliest elk land zijn specifiek automerk aan een bende kooplustige rijsttelers
Heeft er niet een of andere hoge pief een jaar of twee geleden voorspeld dat er nog maar een achttal grote spelers op de automarkt zouden overblijven?
@lala, daar zal het ongetwijfeld een knipoog naar zijn ;)

@W1ck3D-78, dat was Sergio Macaroni. En die voorspelling deed hij in december 2008:
http://www.autoblog.nl/archive/2008/12/06/fiat-over-2-jaar-zijn-er-nog-maar-6-autoproducenten
er staat: Wie weet krijgen we straks: Renault + Nissan + Dacia + Lada + Volvo + Geely = WOLRD DOMINATION!Is renault ook niet eigenaar, of mede-eigenaar, van Samsung motors, een Koreaanse constructuer?
@bengelke, goed punt! Samsung was ik helemaal vergeten, zal het er gelijk bijzetten! Renault is overigens mede-eigenaar van Samsung (80,1%), net zoals ze ook maar gedeeltelijk eigenaar zijn van Lada (25%) en Nissan (44,4%).
robbie zegt: net zoals ze ook maar gedeeltelijk eigenaar zijn van Lada (25%)


Wel, bij mijn weten bezit renault 25% van avtovass, het moederbedrijf van lada, maar niet van lada zelf
@W1ck3D-78 en @ robbie: begin de jaren ’90 hadden velen “experts” voorspeld dat on 2000 8 auto producenten overblijven. De groten met geld begonnen te kopen wat mogelijk was en zo zijn deze ( Ford met Mazda, Volvo, Jaguar, Landrover en nog meer, Daimler met Chrysler, Mitsubishi en Smart, VW met…. en GM met …. ) Ook BMW droomde even een grootmacht te worden met Rover en veel oude merken te reanimeren, toch wat is over gebleven? . En nu begint het zelfde speel nog een keer! Sergio Marchionne heeft niets geleerd van de verleden. Wat kan hij beter met Chrysler maken als Daimler? En welke Fusie tussen US en Europa is tot nu goed gegaan? Geen! Kleine broodjes bakken is de oplossing, niet van minimum 5 Mio productie praten.
Maar world domination zit er vologensmij niet in…
@bengelke, als je (mede-)eigenaar bent van het moederbedrijf ben je dus ook automatisch (mede-)eigenaar van alle submerken. Welke merken hangen er trouwens nog meer onder AvtoVAZ?
geen idee, maar avtovass is groot. Ze maken ook vliegtuigmotoren en dergelijke
Robbie, ma als magma nu opel overneemt, valt opel ook onder avtovass, dus dan zou het:
Wie weet krijgen we straks: Renault + Nissan + Dacia + Samsung + Lada + Volvo + Geely = WOLRD DOMINATION!
en opel moeten zijn?
@bengelke, geen onzin vertellen he ;)
AvtoVAZ is alleen maar Lada: http://en.wikipedia.org/wiki/AvtoVAZ

En daarnaast moet ik je nog een keer teleurstellen. Opel zal waarschijnlijk gaan samenwerken met GAZ (via Sberbank). Ooit, wellicht, misschien zal AvtoVAZ overgenomen worden door GAZ, maar dat is nu nog een ver van mijn bed show.
http://en.wikipedia.org/wiki/GAZ
Nu, bij lada hebbe ze nochtans goeie bedoelinge, ze hebbe, sinds de samenwerking met renault, zelfse al enkele protypes gemaakt: http://www.autoblog.nl/archive/2008/12/12/lada-gaat-revolution-3-concept-testen-op-de-ring

http://www.autoblog.nl/archive/2008/08/26/lada-c-cross-concept
Ik denk dat die wel een succes zouden worden. In deze crisis tijden toch. Tuurlijk moeten ze dan een prijs nemen a la dacia…..
Als het maar Zweeds blijft en het niet aan die chinaklunzen wordt verkocht.
Best interessant dat AB Volvo zich ook in de strijd mengt, maar ik zou de Chinezen de deur uit schoppen
volgens mij heb je met Renault + Nissan + Dacia + Samsung + Lada + Volvo + Geely nog lang geen world domintion
“Eventjes leek het erop dat Ford eindelijk een deal had gesloten met het Chinese Geely om Volvo te verpatsen voor wat bakken bami, een paar glimkraaltjes en wat stuivers.” :lol: :lol: :lol:
Renault heeft 20% aandelen omdat het Renault VI verkocht aan de vrachtwagen-Volvo. En daarmee ook Mack aan Volvo.
Het verbaast mij helemaal niet dat de Zweden Volvo deels in eigen handen willen houden. Geely wil Volvo alleen maar kopen vanwege de technische kennis die ze daar hebben. Als Geely de kans krijgt, nemen ze de kennis mee, gooien de fabriek dicht en gaan Volvo’s in China maken, da’s trouwens ook veel goedkoper. Dat soort dingen willen de Zweden natuurlijk voorkomen.
Renault zou zo’n samenwerking ook niet slecht uitkomen, op die manier krijgen ze de beschikking over Volvo motoren en die zijn een stuk beter dan die van henzelf.
Wel een een chineese iphone gezien…… ik hoop niet dat mijn volgende Volvo een chineese word.. vallen de knopjes er ook zo af….. :)
Met alle respect voor China,maar ik hoop dat Volvo in Westerse handen blijft.Anders zou het wel eens kunnen zijn dat we hier binnen eigen contreien riksja’s aan de lopende band maken ondersteund door een dagelijks dieet van rijst met kip onszelf toegediend met stokjes al dan niet voorzien van een veiligheidsbril.Dus ik hoop,met alle chinezen maar niet met de dezen.Nog schandaliger ooit verkocht voor bijna 6 miljard en nu voor een aalmoes van amper 2 miljard terug aan de bak,erbarmelijk.
robbie, je hebt toch een mooie conclusie getrokken.
en ik doe dat op basis van alle info die op AB lees na jouw postdatum..14 maanden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).