Opel vakbond: “Volkswagen chanteert Magna”

Auteur: , 34 Reacties

We hoorden al eerder geluiden dat Volkswagen niet zo blij zou zijn als Magna uiteindelijk Opel zou kopen. En nu de deal tussen die partijen weer iets dichterbij lijkt te komen heeft VW baas Martin Winterkorn weer eens van zich laten horen. Afgelopen vrijdag zei Martin Winterkorn dat als Magna Opel koopt hij ernstig gaat heroverwegen of VW nog wel zaken wil doen met Magna. Volkswagen is namelijk een zeer belangrijke klant van onderdelen leverancier Magna. En vandaag slaat Opel vakbondsleider Klaus Franz keihard terug, hij vindt dat de dreigementen van VW neerkomen op chantage.

Het is overigens nog maar zeer de vraag of Volkswagen daadwerkelijk over zal stappen op een andere leverancier. De belangrijkste leverancier van VW op dit moment is namelijk het Franse Faurecia. En de belangrijkste eigenaar (meer dan 70%) van dat bedrijf is PSA (Peugeot Citroen), dat is zeker even schrikken voor alle VAG fanboys? VAG koopt het bulk van zijn onderdelen bij Peugeot-Citroen…

Ford heeft al aangegeven dat ze er geen problemen mee hebben als Magna Opel zal overnemen. Helemaal omdat Magna al meerdere malen heeft aangegeven dat ze een sterke scheiding zullen aanbrengen tussen de onderdelen tak van het bedrijf en de productietak.

Magna Steyr bouwt nu namelijk ook al de volgende auto’s: BMW X3, Mercedes-Benz G-Klasse, Chrysler 300C, Jeep Commander en Grand Cherokee. En in de toekomst komen daar nog de MINI Countryman, Aston Martin Rapide en de Porsche Boxster/Cayman (2012) bij. En al die merken maken zich nergens zorgen over. Het lijkt er dus op dat Volkswagen voornamelijk lekker wil zeuren. (via: reuters.com)34 reacties

Wat n zeikerds. ZO zeg ik maar weer: “ford is gewoon het beste. Lekker sportief (letterlijk en figuurlijk)”
Dat Manga gewoon terug blufft en de toeleveringen stand pede stopt. Het zal VW maanden kosten om al de uitbestede onderdelen, mallen etc elders op te zetten met bandstops en meer.

Het kan lachen worden.
@linkador
Zou inderdaad geestig zijn!
Lijkt me niet meer dan normaal dat VW achterdochtig is, als een leverancier opeens (mede)eigenaar van de grootste concurrent wordt.
VW loopt dus de boel te chanteren…hé waar hebben ze dat vrij recent ook gedaan…?
PSA bezit 70%(aandeel dus) van Faurecia o dus VAG koopt z’n onderdelen bij Peugeot/Citroen…wat een conclusie zeg.
@ Emile_Benz

Chanteren? Lijkt me toch niet…gewoon zakelijke beslissingen/overwegingen.
Hoedanook, blijft VAG nog steeds de meeste producten zelf maken
@ Bob

Dat zijn synoniemen :p
Is dit de volgende reden waarom Audi niet premium is?
Motor: Skoda (voor R8 / RS6 Italiaanse zooi)
Versnellingsbak: VW
Luchtfilter: Seat
Dashboardkastje: Paugeot
Achterbank: Citroen

Als mijn premium auto opgebouwd zo zijn uit zoveel ‘goedkope troep’ zou ik ook spontaan gaan bumperkleven om mijn infereuriteitscomplex te verhullen ;)

RWD good; FWD bad… (AWD is for Land Rovers!)
De nieuwe Boxster moet bij Magna zowel ontwikkeld als gebouwd worden dus nu Porsche bij VW gaat horen kunnen zulke dingen misschien in een ander perspectief bekeken worden…
Overigens is Faurecia niet alleen bij VW in gebruik; Mercedes gebruikt ze bijvoorbeeld ook voor bepaalde onderdelen
@ mardec

Toch niet
Martin Winterkorn is zaken aan het doen, het is maar normaal dat hij druk zet op Magna om zo mischien goedkopere onderdelen te verkrijgen.
@JP, LOL! Blijf lekker in je droomwereld leven… Autofabrikanten ontwikkelen/fabriceren nog maar heel weinig zelf. Bijna alles is afkomstig van leveranciers zoals Magna, Faurecia, Delphi, Bosch, Magneti Marelli, Valeo, Visteon etc etc etc…
Fabrikanten kopen vaak het recht om een bepaalde techniek als eerste toe te mogen passen, of ze geven er hun eigen naam aan. Ook stellen ze natuurlijk hun eigen kwaliteitseisen aan bepaalde producten. Je zegt tegen een leverancier: dit wil ik hebben en het moet aan de volgende specificaties voldoen. En het ene merk is nou eenmaal sneller tevreden dan het andere merk.

@JH, zo’n beetje elke grote fabrikant koopt onderdelen in bij Faurecia hoor: Chrysler, Ford, GM, BMW, Daimler, Renault-Nissan, Hyundai, Toyota, Fiat, Volvo etc etc…
wat een pleurisstreek zeg ..
vakbonden hebben alleenrecht op chantage .. de amateurs ..
@ robbie; Ik denk dat ik vaker in Wolfsburg kom op de fabriek van VW dan jij…lees; wekelijks….
@JP, wat maakt VW dan allemaal zelf? Behalve dat de aandrijflijn, carrosserie etc. Het is veel slimmer (en efficienter) om het overgrote deel van je onderdelen ergens anders te laten fabriceren.

Het is geen schande, want zonder outsourcing kan je gewoon niet concurreren. Waarom denk je dat sommige fabrikanten zelfs de complete ontwikkeling van een nieuw model uitbesteden! Neem bijvoorbeeld BMW met de X3 of Porsche met de volgende generatie Boxster/Cayman.
@ robbie Gelijk heb je, trouwens met dit inzicht heb ik dan ook liever iets op deze (Lydall Inc. [LDL] & Perceptron Inc. [PRCP]) gezet dan op de pseudo fabrikanten.

De vrees van Ford was immers dat de teloorgang van GM & Chrysler de toeleveranciers fataal zou wezen. Zonder de kennis en kunde in huis te hebben door jarenlange overuitbesteding hadden ze geen schijn van kans gehad.

Maar goed alles is inmiddels aan de betere hand ^_^
“Ik denk dat ik vaker in Wolfsburg kom op de fabriek van VW dan jij…lees; wekelijks….”
Hmm, wekelijks moeten opdraven bij VW, dan doe je iets echt niet goed (Blaupunkt, Conti?).
LOL @mashell :D
Ik loop elke dag langs de VW=dealertm dus ik weet het een en ander van VW’s…
@ Robbie/Mashall; Als je (kunstof)producten wil produceren, zoals interieur en delen onder motorkap, heb je grondstoffen nodig. Die komen nog niet uit de lucht vallen….maar oa. van Sabic
In usa is het al zo’n 80 jaar niet toegestaan zelf je onderdelen te maken voor je auto’s !! Want dan krijg je namelijk een monopolie positie, iemand koopt jouw auto en is voor onderhoud en reparatie aangewezen en afhankelijk van jou, want alleen jij maakt de onderdelen!

Daarom is het opgesplitst. En zo is het in europa ook, en als het niet zo was zou ws Neelie hier een stokje voor steken.
Dat de meeste auto-onderdelen om centrale plaatsen gemaakt worden kan alleen maar de kwaliteit van die onderdelen ten goede komen.
Ongeacht of het nu in een Alto of Rolls Royce geschroefd moet worden.
Tenzij de auto-fabrikanten aangeven dat een onderdeel niet meer dan bepaald bedrag mag gaan kosten dan krijg je inferieure kwaliteit. Deze fout hebben veel merken tussen 1975 en 1990 gemaakt. Zelfs Ferrari’s uit die tijd hadden problemen. Ik kan me een tv programma herinneren van de Engelse tv waarin een zeer bekende Ferrari restaurateur klaagde over de belabberde kwaliteit van Ferrari’s uit die tijd. (Ferrari 400 bv.).

Ach tegenwoordig hebben auto merken helemaal geen oorsprong meer.
Fiat’s komen uit Polen, Alfa’s uit China,Toyota’s uit de V.S., Honda’s uit het V.K. en Porches uit Finland.
Volkswagen zou het inderdaad veel tijd kosten om zelf alles te moeten gaan produceren. Maar als ik zo´n grote klant had, zou ik er heel veel voor over hebben om hem bij me te laten.
Zouden ze bij VW bang zijn dat de Insignia en nieuwe Astra straks goedkoper gaan worden en daardoor nòg meer VW rijders gaan binnen halen?
@ JP:

kan begrijpen dat je dan veel contact hebt met VW, Sabic heeft net als bijv. Voestalpine Polynorm Plastics een enorme klap gehad (veel ontslagen). Goed contact met je klanten is nu helemaal van belang zeker in de automotive branche.

Maar… Kunstof of kunststof…Waar werk je ook alweer mee?!
@JP,
VAG koopt ook in bij Magnetti Marelli. (teller-units) En dat is dan weer Fiat-eigendom. Daarvoor hoef je niet in Wolfsburg rond te lopen om te weten. Meen op autoblog ooit een overzicht gezien te hebben van waar VAG z’n spullen shopt voor o.a. de scirocco.
@JP, even wat leveranciers van onderdelen voor de nieuwe Polo:

Nokkenassen: Thyssenkrupp
Koplampen: Hella
Bumpers: Rehau
Middenconsole: Röchling
Binnenspiegel: Ficosa
Stuurwiel: Takata-Petri
Achterlichten: Magneti Marelli
Variable kleptiming: Denso
Stoelen: Faurecia
Stuurbekrachtiging: TRW Automotive
Etc etc etc…
@robbie

ALleen stoelen van Faurecia. HOe haal je het in je hoofd om te suggeren dat VW niks anders is dan een verkapte PSA wanproduct?
dat is geen chantage maar gewoon rationeel zaken doen.
De grote klap in de Britse auto industrie is ontstaan toen Pressed Steel Ltd werd verkocht aan BMH (British Motor Holdings) de voorloper van Leyland.
Omdat BMH in de keuken kon kijken hoe carosserieën voor anderen werden gemaakt, waren de rapen gaar.
VW probeert zijn fabrieks geheimen te bewaken. Terecht.
Waarom kunnen ze bij volkswagen wel een degelijke wagen maken, en bij PSA niet?
@ JosJ Dat is jouw perceptie en jouw beleving, hier lopen Frans en Duits door elkaar heen en geloof het of niet maar de Fransen doen het qua onderhoudskosten zeker zo goed als de Duitsers, een 406 tegen een Passat
een Renault Master tegen een Benz 213 bestelwagen, het is lood om oud ijzer !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).