Vrouwen zijn aan het downsizen

Auteur: , 13 Reacties

Momenteel is de Opel Corsa de meest populaire vrouwenauto, met de Volkwagen Golf op een tweede plaats, gevolgd door de Volkswagen Polo op de derde plaats. Dit blijkt uit een analyse die datacentrum RDC van het Nederlandse wagenpark heeft gemaakt. Het is echter de vraag hoe lang deze top-3 stand houdt, want vrouwen zijn aan het downsizen.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werd door vrouwen verreweg het meest de jongerenbak Toyota Aygo aangeschaft, gevolgd door de kloonbroertjes Peugeot 107 en de Citroën C1.

In 2008 stonden er in de vrouwenauto top-10 vijf auto’s uit het kleine A-segment en vijf uit het iets grotere B-segment. Dit jaar staan er tot nu toe in de top-10 zeven auto’s uit het A-segment en drie uit het B-segment. Ruim 80 procent van die auto’s is een hatchback.

Wel vraag ik mij af hoe opmerkelijk dit fenomeen nu werkelijk is. Er is immers een algemene tendens dat we met z’n allen gemiddeld kleiner en zuiniger zijn gaan rijden, dus waarom zouden de vrouwen hierop een uitzondering zijn? Jammer dat de bron van dit bericht de mannen op dit punt niet belicht om te bepalen of we daar een soortgelijke verschuiving zien.

Verder valt op dat vrouwen vergeleken met mannen op jongere leeftijd een nieuwe auto aanschaffen. Van alle vrouwen die dit jaar een nieuwe auto kochten, was 40 procent jonger dan 45 jaar, van alle mannen was dit 22 procent. Eenmaal gepensioneerd maken de mannen wel weer een inhaalslag. Van alle mannen die in 2009 een nieuwe auto kochten was een kwart ouder dan 65 jaar, bij de vrouwen kocht 13 procent na hun 65e een nieuwe auto.

Met dank aan Kenneth voor de tip!13 reacties

hahah zijn ze aan het downsizen maken de heren van autoblog ook eindelijk kans:P grapjeee
@bmw745i
XD geniaal! :P

OT: downsizen hoeft niet erg te zijn, zolang ze maar t zelfde budget houden zou ik zeggen (wat hier dus niet gemeld word) dan krijg je teminste die lekkere bommetjes op de weg.. als een leuke corsa OPC of een polo GTI ofso..

ik zie geen probleem?

gr. japp
Hahahahahahahahahahahahahahahahaha, die is grappig!

Iedereen downsized, of worden de auto’s al maar groter?
Vrouwen rijden toch altijd al kleinere auto’s? En downsizen kan ook met een golf hè ;)
Bobby Orlando
Vroeger reden ze met een Range Rover, nu nog maar met de Range Rover Sport.
Vrouwen zijn altijd aan het downsizen. Alleen lukt het ze nooit echt…
Vrouwen en auto’s blijft een vreemde combinatie.
Vrouwen die downsizen? In ieder geval niet deze hiernaast…maar goed dat zo’n el cheapo TFT scherm een ultrakleine kijkhoek heeft…
Mij lijkt het omdat steeds meer vrouwen een eigen wagen willen. De vrouw wil zich steeds meer distantiëren van de man als carrièrevrouw en een wagen is daar een uitermate goed symbool voor.
Echter beschouwd de gemiddelde vrouw een auto als een object. Hierdoor is parkeren moeilijker omdat ze simpelweg de wagen minder goed ‘aanvoelen’. Een man beziet een auto sneller als een verlengstuk van zich, en zal daardoor makkelijker manoeuvres kunnen maken. Deze manoeuvres zijn immers makkelijker in een kleinere wagen.
Dat ze daarmee een ‘eco-doekje’ kunnen gebruiken om dat te bedekken is natuurlijk altijd meegenomen.

Dat een vrouw sneller een nieuwe wagen koopt heeft ook met bovenstaande te maken. Een vrouw wil een esthetische wagen eerder dan een goede wagen. Zo kijkt een man naar rijcomfort en rijplezier, de vrouw eerder naar uitstraling. De vrouw beschouwd een nieuwe wagen als een teken van een ‘goede carrière’ waardoor de nieuwe wagen meer uitstraling geeft.
Een kleine wagen is goedkoper dus is het makkelijker om daadwerkelijk sneller een nieuwe wagen te kopen, waar dat een man eerder langer wacht om een wagen te kopen die in zijn visie past en meestal duurder is.

Voila dat is mijn stukje theorie dat gebaseerd is op eigen ondervindingen met vrouwelijke kennissen en hun gedrag naar voertuigen toe.

Voorbeeldje: Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat de vrouw bij de aankoop van een wagen de kleur wilt kiezen, en dat ze liever eentje heeft met kleinere motor en minder opties? Puur zodat ze voor hetzelfde geld een wagen kunnen kopen met meer uitstraling. Een vrouw heeft het ook nooit over pk’s van een auto, of over hoe lekker die rijd.


Ik ben geen vrouwenhater hoor, gewoon wat ik ondervindt :p
Fucking women is for puffs!

OT: Tsjah ik moet zeggen ik vind het stiekem toch erg leuk als er een 26 jarige dame naast je komt rijden in een 500tje.
doen ze toch altijd al?:P
Typische reacties van vmbo-ers in wiens ogen auto’s altijd groot moeten zijn en vooral veel pk’s en geluid moeten produceren, aangevuld met de nodige sneue tupperware. Daarbij nog nooit een vrouw van dichtbij gezien. Kansloos gewoon.
@Henk: on the dot ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).