Automobilisten in Samoa boos over links rijden

Auteur: , 32 Reacties

Eerst even uitleggen dat Samoa (de Samoa-eilanden) een land is in Oceanië ten noorden van Nieuw-Zeeland en ten oosten van Australië. Anders dan in buurland Australië, rijdt men in Samoa momenteel keurig op de rechter weghelft, net als bij ons. Als de plannen van minister president Tuilaepa Sailele doorgaan, dan zullen de automobilisten in Samoa vanaf 7 september op de linker weghelft moeten gaan rijden. Er is veel weerstand tegen dit besluit.

Het is ook geen kinderachtige ingreep. Voor de meeste automobilisten zit in één klap het stuur aan de verkeerde kant. Bovendien zal het levensgevaarlijke situaties (lees: doden) opleveren, omdat het een behoorlijke poos zal duren voordat iedereen aan de wijziging gewend is.

Samoa’s minister president Tuilaepa Sailele is tot dit besluit gekomen omdat hij een einde wil maken aan de import van de (doorgaans duurdere) linksgestuurde auto’s en dan met nadruk de vaak inefficiënte Amerikaanse modellen. In Australië en Nieuw-Zeeland -waar men links rijdt- wonen ongeveer 250.000 mensen uit Samoa. Hij hoopt dat zij rechtsgestuurde auto’s naar familie in Samoa zullen sturen.

De plannen stuitte eerder al op zoveel weerstand dat er door tegenstanders een nieuwe politieke partij in het leven werd geroepen, in de hoop de plannen te kunnen dwarsbomen. Sommige steden hebben gedreigd om auto’s te zullen aanhouden wanneer zij links rijden. Er loopt nog een procedure tegen de voorgenomen wijziging die binnenkort wordt behandeld. (via: autocar)32 reacties

Beetje onzinnige redenatie van die president. Heeft het buskruit niet uitgevonden ;-)
nou volgens mij levert dit niet veel extra doden op hoor ik geloof dat dit in de geschiedenis al een bewezen is. Toch is het geen slecht plan om dit uit te voeren. Ik kom net terug uit Oost-Afrika waar ook alle auto’s rechtsgestuurd zijn. Dat betekent dat je auto’s moet importeren uit landen waar auto’s ook rechtsgestuurd rijden en dat kan heel duur zijn.
“Eerst even uitleggen dat Samoa (de Samoa-eilanden) een is land in Oceanië ten noorden van Nieuw-Zeeland en ten oosten van Australië.”

Ik geloof best dat er problemen ontstaan met mensen die uit gewoonte de verkeerde weghelft blijven gebruiken.
Ik zou zeggen doe eerst die vrachtwagens links rijden en dan pas de wagens.
Ja, dan gaan ze Australische modellen invoeren en die zijn lekker zuinig. :?
Als die minister president dan zelf in de nacht van 6 op 7 september alle bushaltes en stoplichten naar de overkant van de straat tilt, ben ik voor!
Juist jah, maar als zij dit lukt dan kunnen we de Aussie’s,Jappen en Britten ook wel recht laten rijden, Zijn we gelijk van alle problemen af!

Ik zeg Doen, en vote Merry!
Hahaha, idd Ruben. Australië heeft gelukkig ook geen musclecar cultuur. :S
@sven
is dat sadistisch bedoeld ?
zo krijg je gewoon constant frontale ongelukken
OT: wat de domme president waarom zou je iets willen wijzigen wat een kwart milioen mensen gewoon zijn ? wat is het belangrijkste wat co² of wat verkeersdoden ?
@JDM__Wotevajjjj: Nee, ik denk dat hij het serieus meent hoor. Echt.
@RubenBaeten: lol :-P

OT: wel rigoureus zo’n ingreep, en what’s the use echt…
Links rijders <<< Rechts rijders
Zou dus beter omgekeerd zijn.
250.000 mensen waar van 10% met een auto ..
die bij voorkeur midden op de weg rijden ..

nou nou .. leve de revolutie ..
In dat soort landen zijn hun plannen niet even makkelijk te begrijpen.
Opstand tegen de Premier!
Ik zou de mensen eerst even de vrijheid geven om beide weghelften te proberen, na een proeftijd van een maandje ofzo een poll houden wat het beste bevalt, en dat doorvoeren ;)
In Roemenie doen we niets anders dan continu links rijden….al die paard en wagens ontnemen ons de rijbaan! :)

Wel zot natuurlijk om om die belachelijke reden te verwisselen van baan. Ik meen trouwens dat het wel succesvol is geweest in Noorwegen of Zweden. Daar ging men van links naar rechts toe en heeft er toe geleid dat mensen uiterst voorzichtig zijn gaan rijden en naar ik meen geen doden zijn gevallen.
hier de geschiedenis van het links rijden:
http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/rechtsrijden.htm
@wf: leuke link, thanks!

Heb zojuist nog wat over rechts/links geschreven:
http://www.autoblog.nl/archive/2009/10/19/wereldkaart-rechts-vs-links-rijdende-autos
Echte auto’s hebben het stuur dan ook rechts zitten!
wf: leuk stukje, dankjewel! Ik ben benieuwd wat er gebeurt als dit doorgaat. Veel ongelukken, weinig? …

Is misschien te vergelijken met de situatie dat het in Europa weer toegestaan zou zijn om rechts in te halen (stay in your lane principe dat bepaalde files in NL wel zou kunnen verminderen) … Dat kan ook gevaarlijk zijn om in te voeren omdat mensen het niet gewend zijn.
Deze MP weet nog niet dat Japanse auto’s ook met links stuur leverbaar zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij een hekel heeft aan Koreaanse auto’s (ik zag van de week dat in Zuid-Korea rechts gereden wordt – altijd gedacht dat ze daar net als Japan, China en India links reden).
Hoe dan ook, zo iets moet je niet willen veranderen. Autofabrikanten leveren net zo lief links als rechts stuur. En zo gedisciplineerd zal het er in Samoa ook niet aan toe gaan.
Ik denk niet dat dat zo een schitterend idee is…
@oxymoron,
China rijd rechts.

Maar het gaat er om dat het wel makkelijk is het zelfde stuur te moeten hebben als je buur landen. Dit maakt nieuwe en occasions een stuk goedkoper.
@Oxymoron: ze hebben juist last van de instroom van USDM auto’s. Ook niet zo raar, 75 km naar het zuidoosten heb je al Amerikaans grondgebied. Maar die auto’s krijg je echt niet met het stuur aan de rechterkant.

@donaldduck. Het is een eilandengroep. Check voor de gein de afstanden naar andere landen is. Alles wat daar aan komt is duur.
Die president zou gewoon eens moeten kijken naar onze Wouter Bos. Je maakt benzineslurpers gewoon onbetaalbaar; kan iedereen gewoon lekker rechts blijven rijden en wordt tegelijkertijd de staatskas gespekt (waarmee je dan *kuch* de milieugevolgen kunt aanpakken) ;-)
@autoblog: waarom zijn sinds de site update bij mij alle letters met leestekens ineens in ?’s veranderd???
@henk he

Dat komt vermoedelijk omdat de server naar PHP5 gemigreerd is, met als default character set UTF-8, terwijl de achterliggende database nog in ISO-8859-1 is. Maar dat krijgen ze vast binnenkort wel opgelost.
@RubenBaeten

Ik denk dat het vooral interessant is om Japanse auto’s in te kunnen voeren, dat ligt ook best dichtbij.
Zeker een linkse regering? :P Lijkt me idd erg gevaarlijk het ineens om te gooien…
Daar hebben we in Nederland geen wetswijziging voor nodig. Hier is onnodig linksrijden al jaren de norm…
Er wordt wel eens geopperd dat links rijden veiliger is. Dit heeft niet zozeer te maken met het links rijden, maar met de geldende verkeersregels. In Engeland bijv. heeft verkeer van rechts voorrang. Hierdoor heb je een grotere kijkhoek. In het verleden was in ons land een groep verkeersdeskundigen, die adviseerde om links voorrang te geven. Dit vanwege de gunstige kijkhoek. Is helaas nooit goedgekeurd door de overheid.
In Engeland zijn daarbij over het hele land de verkeersregels hetzelfde, zoals o.m. de rotondes. Echter in ons land zijn de regels op verschillende rotondes niet eenduidig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).