Elektrische auto: 2 jaar lang geen bijtelling

Auteur: , 48 Reacties

Gebruikers van een elektrische leaseauto hoeven vanaf volgend jaar de fiscale bijtelling de eerste twee jaar niet te betalen. Daarna gaat de bijtelling naar de helft, zo zeggen bronnen uit de omgeving van het kabinet.

Eerder gaf Jan Kees de Jager (Financiën) al aan dat hij de bijtelling van elektrische auto’s wil verlagen naar 10 procent, de ChristenUnie gaf daarna aan dat men complete vrijstelling wilde. Die ideeën lijken nu te worden gecombineerd naar een volledige vrijstelling in de eerste 2 jaar, daarna zal men 7% bijtelling moeten betalen (de schoonste categorie betaald nu 14%).

De regering hoopt hiermee de introductie van elektrische auto’s te stimuleren en de belangrijke innovatie in deze sombere tijden van economische crisis te ondersteunen. Goed nieuws natuurlijk, maar welke keus is er? We kunnen een Tesla roadster kopen, of een Th!ink, maar verder blijft het vooral bij elektrische conceptcars.

Volgend jaar kunnen we oa de Nissan Leaf en de Mitsubishi i-MiEV verwachten (als alles volgens plan verloopt). Niet veel keus dus, of zullen de conservatieve autofabrikanten (pleonasme) door deze nieuwe regeling eindelijk wat haast gaan maken? Nee toch…48 reacties

als ze elektrische autos nou ook nog mooi maken….
Ja alsof autofabrikanten speciaal voor nederland haast gaan maken om electrische auto’s te maken hahaha, wat denken ze wel niet!
chevrolet volt is toch hybrid? hoort die in dit rijtje thuis?
edit: ahum, helemaal gelijk, is gefixt

Ik zag gisteren een Th!nk rondrijden in Amsterdam en die trok nog behoorlijk snel op erg gaaf zo’n stil ding dat zo snel gaat.
Zucht.
Tesla roadster, goed plan! Maarre…. waar vind ik een dealer???
@autoblogger, waar hoorde je dit? Op het terras toevallig ;)
Rot toch op met die elektrische auto-onzin. Ik denk dat 95% van iedereen die een elektrische auto koopt hem thuis gewoon aan het stopcontact oplaadt ipv met zonnepanelen ofzo. Dus het is gewoon net zo vervuilend als een conventionele benzine auto! En dan heb ik het nog niet over die verschrikkelijke accu’s gehad, want dat is me een partij troep!!
@Cantago: check, ze kunnen beter de scheepvaart of kolencentrales aanpakken, auto’s zijn slechts een heel klein onderdeel van het probleem…
Zie ook http://www.autoblog.nl/archive/2009/05/05/elektrische-autos-zijn-echt-niet-zo-schoon
de mini-E komt toch ook? ….weet alleen niet wanneer volgens mij was die al klaar alleen nog paar x testen :)
@dennis21: eind van het jaar wordt er waarschijnlijk een productieversie onthuld: http://www.autoblog.nl/archive/2008/10/18/electrifying-mini-e maar dan zal het nog wel even duren voordat we em daadwerkelijk op straat zien, ik gok eind 2010 of pas 2011.
Prof. Dr. Vliegwiel
Dat elektrische auto’s de wereld gaan redden is een sprookje. Helaas geloven een heleboel mensen in dit sprookje en wordt ik nu gedwongen om hieraan mee te betalen.
ik vind maar niks die elektrische zooi
Maar je betaald toch alleen bijtelling als je een auto leased?
Als leaserijder moet je veel kilometers maken en wat heb je dan aan een auto die 200 km kan rijden en dan 12/15 uur moet opladen?
@autoblogger: JUIST! Precies wat ik bedoel;) En dan heb ik het nog geeneens gehad over die onzin wat betreft CO2! Want als ik daar over moet beginnen maak ik gelijk een lang artikel hierzo;)
@Espace: JUIST! Wat heb je daar aan? 200km? Das echt niet veel, als ik mijn zusje maandag op moet halen bij Lowlands ben ik al de sjaak, of moet ik daar soms ff 3 uur wachten totdat mijn auto bijgeladen is? En dan? Tijd is ook geld!

Ik snap niet waarom de regering niet de juiste keus maakt voor burgers en het milieu, daar ben je toch regering voor? Blijkbaar niet… blijkbaar ben je regering om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld en plezier afhandig te maken!
Wat iedereen hier vergeet, is dat we benzine niet zelf kunnen produceren, elektriciteit wel. Moet je eens nagaan hoeveel welvaart er van ons naar de Mullahs en Ayatollahs gaat, hoever de belastingen omlaag kunnen als die export van welvaart er straks niet meer is. Dan heb je het alleen al in NL over miljarden. Daarom zijn elektrische auto’s zo belangrijk.
Dat electrische auto’s goed zijn voor het milieu is inderdaad zoals hier al gezegd wordt een sprookje. Maar het blijft wel zo dat de brandstof die we nu gebruiken langzaam opraakt en daarvoor moeten we wel iets vervangends bedenken. (zoals deze electrische auto’s)
Komt die elektrische Mini nou ook nog naar Nederland? Dat zou namelijk wel erg mooi zijn!!
De i-Miev lijkt mij toch wel de meest serieuze kandidaat voor een grote commerciële doorbraak van zoommm’ers.

Kijk echt uit naar een testrit, om het verschil eens te voelen. Hier op AB zijn er altijd veel die, zonder enige kennis van zaken, alles wat elektrisch is bedelven met m°ngoliede kritieken.
En uiteindelijk, zelfs ALS de maatregel echt succesvol dreigt te gaan worden, verwacht ik twee scenario’s; of het wordt afgeschaft of het voordeel verdwijnt vanzelf doordat het gecompenseerd wordt met een andere belasting.
De conservatieve merken (de meesten dus op dit gebied) kijken vooral naar elkaar om zeker te zijn dat ze niet als eerste een mogelijke misstap doen. Pas als een van die constructeurs succes oogst, zullen ze zoals vliegen naar stront vliegen.
Hmmm… vliegen die naar stront vliegen. Was eruit voor ik het wist. Vliegen stront naar die vliegen…
Het enige elektrische model dat me een beetje aanspreekt is de Tesla S
WHOEHAA, belachelijker kunnen we ’t niet maken.

Met de huidige mix van elektrischiteit die uit onze stopcontacten komt, is de doorsnee Co2 uitstoot van een elektrische auto zo’n 200 gr/kilometer. Met mijn dieseltje zit ik onder de 150, vervolgens betaal ik een vermogen aan wegenbelasting, accijns, bijtelling én BPM.

Je kan dus straks goedkoop rijden (een elektrische auto betaald én geen wegenbelasting én geen BPM, en hoeveel accijns is er op een kilowatje?) om vervolgens op milieugebied van de regen in de drup te belanden.
@ Robert B

could’t agree more!
dan rij ik nog liever met een Brommobile dan met een elektrisch wagentje die bromobile heeft minder na delen en voelt minder aan alsof je in een naaimaschine rijd
@ Robert B:

En welke grondstof gebruiken we momenteel nog voornamelijk om elektriciteit op te wekken? En waar komt dat vandaan? Juist.
Het wordt toch echt eens tijd dat de overheid laat onderzoeken welke methoden er zijn om CO2 te besparen, en wat de kosten daarvan zijn. Olie raakt vast op in de toekomst, maar wordt uiteindelijk ook bespaard door bijvoorbeeld gasgestookte centrales te vervangen voor kerncentrales. Als voorbeeld van het nut van zo’n berekening, niet dat kerncentrales beter zijn…
@ laurens

ik denk dat de overheid dat inmiddels wel gedaan heeft haha
Waarom kunnen ze die nieuwe elektrische wagentjes niet een normaal design geven? “Milieubewust” rijden, OK, maar als dat gelijk staat aan voor lul rijden dan pas ik voorlopig nog even. Daarnaast is het nog maar de vraag of het echt zo milieubewust is, die extra elektriciteit moet ook ergens vandaan komen…

@Laurens: Kerncentrales zijn de meest efficiënte manier van energie opwekken. Probleem is niet de hoeveelheid afval, in vergelijking tot de alternatieven is het een heel “schoon” proces. Dat het afval radioactief is, is wel een beetje jammer. Als daar een fatsoenlijke oplossing voor wordt gevonden –> klaar is kees. Tsjernobyl schrikt blijkbaar nogal af (al staat Rusland niet bekend om het navolgen van regels en veiligheidseisen).
We moeten gewoon met z’n allen aan de kernenergie. Dan kunnen we overal electrowaggies rijden. Dat afval met halveringstijd van X millennia is heel jammer, maar wel de minste van alle kwaden.
Typisch Nederlandse beslissing.
Geen bijtelling!
Nee, 10 procent bijtelling!
En dan krijg je zo’n rare middenweg.

Van mij mogen Model S-rijders overigens ook complete vrijstelling krijgen van elke vorm van belasting.
En voor de Th!nk zo’n 30%.
Even een offtopic vraag,

Je mag met een hybride geen kar trekken, hoe gaat het dan als je in de bergen met 4 personen + bagage rijd, helling 8%?

OT, nja lekkere maatregel goedkoop ook zolang iets niet verkocht wordt kun je een bonus van 10000 euro geven zonder dat het iets kost :)
@RDS: als de accu leeg is op een lange helling, blijft het vermogen van de verbrandingsmotor over. En zal deze wat harder gaan draaien, of gaat het wat langzamer. Meestal merkt men dat niet omdat het toch al geen rallywagen is.

Daarom hebben hybrides ook niet zo’n hoge topsnelheid, als je het “systeemvermogen” als uitgangspunt zou nemen, maar is het gewoon wat iets van 100 pk doet in een gestroomlijnde auto. Maar goed, wie rijdt er nog topsnelheid.
@ RDS: Maakt niks uit, aanhangwagen mag niet omdat dan het voordeel van de hybride (het electrische rijden) teniet gedaan wordt. Een aanhangwagen zorgt ervoor dat de benzinemotor constant moet trekken en dat is niet waarom de staat jou bijtellingsvoordeel geeft. Een hybride kan het in de bergen goed aan, ook met bagage, dakkoffer en vier personen erin.
vØlvØ frǽk
@BMWFreak: Net als een aanhangwagen, toch? ;)
bij elke speelgoedzaak kun je een elektrische auto halen !!
elektrisch is nog lang niet volwassen genoeg. Hoe moet je bijvoorbeeld een hele dag rijden? veel lease rijders rijden toch heel Nederland ronden maken meer dan 160 kilometer per dag.

ik rijdt regelmatig langere afstanden en zou niet weten hoe ik dat voor elkaar zou moeten krijgen met een elektrisch alternatief.
@wimbers..

miss maken ze wel een kabel boven de snelwegen > net als de trein / botsauto’s idee ;) heb je wel een lange antenne nodig haha
Vergeet niet dat de prijs van brandstof ook steeds hoger zal worden… Rijden op brandstof is straks gewoon niet meer te betalen, dan moet je wel een oplossing hebben.
Als er nou mooie elektrische auto’s kwamen die ook praktisch zijn (Tesla S)…
Wat ik me afvraag, als mensen thuis hun auto vd zaak gaan opladen, dan moet de werkgever deze kosten vergoeden. Maar hoe weet je ooit hoeveel je thuis hebt ‘getankt’?? Ik zie hier ontstaan dat de werkgever de elektriciteitsrekening van werknemers gaat betalen.

Thuis tanken is toch het meest handige, omdat het lekker de hele nacht volgeladen kan worden, maar de baas mag dat gaan betalen natuurlijk, het is immers een auto vd zaak.

Wat betreft het 2 jaar 0% bijtelling en dan 7% bijtelling, dan gaan er heel veel mensen maar voor 2 jaar zo’n ding rijden en dan doen ze hem weg, eventueel een nieuw model of gewoon terugvallen op diesels/benzines.
Mijn hemel wat een onwetendheid hier en daar (en daar). Even ter correctie:

Bereik: 350+ km (geen 200); CO2 uitstoot (slechtste geval, uitgaande van een kolencentrale) ligt rond de 85gr/km (dus geen 200); thuis opladen (gewoon uit het stopcontact) in 8 uur (niet 12 of 15); dealer is gewoon aanwezig (even Rogier Kroymans bellen) en er wordt in NL gewoon geleverd; Li+ batterijen zijn geen troep en niet schadelijk voor het milieu.

Dus…
@Raymond: Dus je verkoopt ze?

Ik wil wel eens een normale gebruikerstest zien van een EV. In de stad bij lage gemiddelde snelheden en maximaal terugwinnen van energie zullen ze vast best ver komen. Maar bij 120 op de snelweg zal het relatief snel over zijn, zeker als je wat “agressief” rijdt.

CO2 uitstoot zal redelijk kloppen, maar als je voor zo’n beperkte besparing ten opzichte van een ICE vervolgens toch wel behoorlijk moet investeren in electrische infrastructuur, en als consument een vermogen kwijt bent aan accu afschrijving, is het leuk dat de stroom niet veel kost, maar dat ligt er vooral aan dat we zoveel accijns heffen op brandstof, en zal toch ergens gecompenseerd moeten worden volgens ons ministerie van financien?

Je suggestie dat we de accu’s gewoon bij het grof vuil kunnen gooien ga ik ook niet opvolgen. Te recyclen zijn ze vast, maar tegen welke (milieu)kosten? En hoe vaak, een levensduur van maar 7 jaar lijkt mij toch echt een dure grap.
Aanschaf, brandstof, onderhoud, verzekering.
Mensen die zelf een auto bezitten weten dat zo’n ding de nodige centen kost. Vooral als de wagen lekker nieuw, lekker groot of lekker krachtig is.
Wanneer je baas zo’n kostbaar apparaat voor jou regelt vind ik dat dan ook een vergoeding waar de belastingbetaler terecht bijtelling over mag heffen.

Of dat bijtellingspercentage 25, 20 of 14 procent moet zijn, daarover kun je discusseren, maar het feit dat een wagen veel weinig of (zelf) geen CO2 uitstoot, zou daar wat mij betreft slechts zeer beperkt op van invloed mogen zijn; wat is het CO2 / verbruikscomponent in de kilometerkostprijs van een wagen?

Het is goed als een regering toekomstperspectief ontwikkelt. Het is ook goed dat ze daarin stimuleringsmaatregelen treffen. Maar doe dat op een manier waar iedere burger (en potentiele elektrische rijder) wat aan heeft. Stimuleer de opbouw van infrastructuur. Stimuleer technologische ontwikkelingen. Maar bevoordeel die werknemers die elke dag maar een paar kilometertjes voor hun baas rijden niet ten opzichten van de mensen die per dag meer dan 160km voor hun baas op pad moeten…
Iedereen verliest hier één ding uit het oog. En dat doen er meer! Namelijk dat CO2 in geen enkele vorm schadelijk is voor het milieu, nog erger: planten groeien juist beter in een CO2 rijke atmosfeer! Dus wil je het groener hebben? Zorg dan voor meer CO2;)
En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Het is jammer dat de Russen met Tsjernobyl het verpest hebben voor de hele wereld, want dat beetje afval is lang niet zo’n probleem als al die zooi uit auto’s (niet CO2 dus!). Lekker op kernenergie overstappen voor de bedrijven en huishoudens, en voor auto’s mooi op ethanol gaan rijden!!
Allemaal leuk die stimuleringen, en dan als iedereen zo’n elektrische bak rijdt de vrijstellingen weer terugdraaien omdat “het succes wel erg groot is”… Het gedonder met terugdraaien begint nu al met de zuinige auto’s die geen wegenbelasting hoeven te betalen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).