Nu ook Vlaanderen aan de trajectcontrole

Auteur: , 46 Reacties

Goed voorbeeld doet goed volgen, en in dit geval doet waardeloos voorbeeld ook slecht volgen. De trajectcontroles in Nederland zijn inmiddels alweer een paar jaar een grote ergernis voor de geoefende automobilist die liever op het verkeer let dan dat hij de streepjes op zijn snelheidsmeter gaat zitten tellen. De Vlamingen konden echter nog altijd lekker doorjakkeren tot het asfalt hen uit hun stoel rammelde, maar helaas heb ik slecht nieuws voor onze zuiderburen: de gevreesde kastjes zullen binnenkort ook boven jullie rijbanen verschijnen.

Voor degenen bij wie dit systeem nog niet bekend is: bij een trajectcontrole wordt je kenteken op twee punten op de snelweg geregistreerd, waarna de tijd wordt berekend die je erover deed om van punt A naar punt B te komen. Op basis daarvan wordt je gemiddelde snelheid bepaald, en als die de maximumsnelheid met meer dan een paar km/h overschrijdt krijg je een boete in de bus.

Er is geen ontkomen aan, want de kentekencheck verloopt automatisch: de camera’s functioneren 24 uur en hangen boven elke rijstrook. Het is dus bijzonder effectief om op een bepaalde plek te snelheid omlaag te krijgen, vooral omdat iedereen op de rem gaat staan en je zo lekker veel extra files krijgt. Goed voor het milieu.

De eerste trajectcontrole van Vlaanderen wordt geplaatst op de E17 bij Gentbrugge, in de richting van Kortrijk. Over een afstand van 1,9 km wordt daar vanaf oktober je snelheid vastgelegd, die ter plekke 90 km/h moet zijn. Overigens gaat het, ook in verband met wettelijke rompslomp, om een test en krijg je nog geen boete als je te hard door de controle rijdt. Maar doe dat toch maar niet, want de vier flitspalen die er staan blijven ook nog gewoon werken.

Oh ja, jullie vinden het vast ook leuk om te weten dat dit systeem per locatie zo’n 800.000 belasting-euro’s kost, tegen zo’n 50.000 voor een traditionele flitskast. Ka-ching!

Met dank aan iedereen voor de tip!46 reacties

Hmmpff… zucht…
Die 8 euroton hebben ze dr snel genoeg dubbel en dwars uit, en het is toch maar geld van de belastingbetaler, waarmee je diezelfde burger nog wat licher maakt… :?
Bah, kutland met al die verschrikkelijke manieren om iedereen uit te melken
E 19 gentbrugge op de brug van 1.9 km waar er 8 flitspalen staan, hangt deze controle al..

Deze machienes hangen tevens op de autosnel weg Doornik ( Tournai) Brussel ter hoogte van ATH ove reen afstand van 6 km…


grtn
ju
@julien: Ik doe die baan af en toe (+/- 1 keer per maand) en bij mijn weten staat zulks daar niet. Wel één of andere unit die telt hoeveel auto’s er voorbij gaan (staan er zelfs 2 niet zo ver van mekaar), hoewel die het laatste jaar ook niet meer werkt, maar bij mijn weten staat er nog géén trajectcontrole.

on top: Had al gedacht dat ze daar zoiets aan het installeren zijn, waren ze vrijdag al mee bezig…
@FarmerFORCE: met die baan bedoel ik de baan doornik-brussel aka E429
@julien: Klopt, Wallonië gebruikt ze al op een paar plaatsen.
geen probleem, we bouwen er wel een muurtje voor
@JDM__Wotevajjjj: :lol:

@Timmie: Hm, dat vond ik wel meevallen eigenlijk.. een enkeling die 150-160 rijdt op de E40, voor de rest reed eigenlijk bijna iedereen keurig 120 op de teller.
Nou, ik ben eigenlijk wel voorstander, want er zijn er veel te veel die te hard rijden.
Ik ben vorige week naar Belgie (veel E19 en E40) geweest en op sommige plaatsen langs de E19 staan al borden dat er al van die controles zijn…
pfft ik verhuis toch lekker naar Spanje, vlammen met die Wiesmann :-D
Niet deze Laurens, ik heb er niets mee te maken :-)

OT: als dit soort systemen het Belgische nummerplaten “zootje” foutloos kunnen herkennen, is mijn hoop om met zwarte klassiekerplaten de toekomstige roadpricing te omzeilen ook vervlogen ;-)
even advocaat van de duivel spelen :twisted:

Dus als je gedurende 1900m aan de toegelaten 90 km/u rijdt ipv 120 km/u, duurt het traject iets meer dan 14 seconden langer… Voor 14 seconden ga ik geen 50 Euro of meer betalen dus ik rij wel 90. Trouwens, als je er reed voor de trajectcontrole er was hield iedereen zich al redelijk aan de 90 km/u, met dank aan de 4 paaltjes natuurlijk. Daarom vind ik de investering van 800.000 Euro op die plaats belachelijk (maar ja, het is Belgie, ik snap hier wel meer dingen niet. :?
Staan op die 1900 meter al 4 flitspalen? Wat enorm slim om er dan nog trajectcontrole naast te zetten.

Staat voor 1 miljoen aan belastinggeld. :|
kost wellicht niet echt 800.000, maar in belgie moet de leverancier dan eerst 700.000 betalen aan de PS
Het is een test! Ze testen dat natuurlijk waar de meeste zich aan de snelheid houden. Zo zijn ze vrij zeker dat ze een heleboel data krijgen die dan ook correct is. Met zo’n data valt makkelijker te controleren en te verbeteren.

Ochja, Uiteindelijk is dit goedkoper dan flitspalen want het werkt continu en heeft geen extra camera nodig om te werken. Die camera is dan ook de reden dat een flitspaal niet 50.000 euro zal kosten maar wat meer, zo’n camera is nu niet een 5 megapixel toestelletje die je in de winkel koopt.

Maar als de meeste nu toch al 120 rijden is dit toch allemaal geen probleem? Gewoon 120 rijden en je hoeft je van niets zorgen te maken.
@Stender
Het is een lange brug waar de aannemer (en de overheid) te lui waren om de voegen tussen de fragmenten van de brug dicht te maken met teer.
In plaats daarvan liggen er metalen strips tussen elk segment. Dus dat maakt een gigantisch lawaai. En van de ene dag op de andere mocht ja daar plots maar 90 om het geluid naar beneden te halen.
Misschien moet men eerst beginnen met informatieborden te plaatsen over hoelang een file nog duurt in plaats van dit geldklopperij gedoe?
Zolang het traject Ieper – Kortrijk en omgekeerd geen zo’n zever krijgt is het voor mij al dik in orde, enkel opletten voor hun schuilplekjes achter struiken

Maar het begint er hoelanger hoe meer op lijken, als je eens boven de 120 zal willen rijden in ons landje, je op circuit zal moeten gaan..
ik snap het ook niet echt lokatie, daar rijd iedereen meestal wel de aangegeven snelheid door al die flitspalen, al kom ik er als nederlander natuurlijk niet zo heel vaak. maar hopend dat de belgische justitie niet mee leest, lijkt mij dat de antwerpse ring een mooi punt zou zijn, met al dat in en uitvoegende verkeer overal en die drukte zou het daar misschien wel goed zijn voor de verkeersveiligheid. alhoewel het dan een hoop installaties kost met al die afslagen.
Beetje Verward
Niet zo somber. Er wordt vaak geklaagd dat mensen een bon krijgen omdat ze net bij de flitscontrole te hard gingen. Dat voelt onrechtvaardig. Bij de trajectcontrole gaat het over de gemiddelde snelheid en dat is veel eerlijker.
Ik vind het verkeersbeeld op de A12 en de A4 (waar het systeem werkt) veel rustiger. Dus het werkt. En als je inderdaad te hard gaat ben je de sjaak heb ik gemerkt. Klopt. Even flink zijn, gewoon dokken en niet piepen.
Even ter verduidelijking.
Het stuk E17 waar de trajectcontrole nu wordt getest loopt over een woonwijk.
Het gaat hier eigenlijk over een lange, slecht gebouwde, brug. De brugdelen sluiten eigenlijk niet goed op elkaar aan met o.a. bonkend geluid tot gevolg.
Er wordt al _jaren_ door de buurtbewoners geklaagd over geluidsoverlast. Geluidsschermen staan er al zo lang als ik me kan herinneren.
Enkele jaren geleden hebben ze geprobeerd structurele werken uit te voeren aan het wegdek, die hebben niets uitgemaakt.
Om de geluidsoverlast in te perken hebben ze dan maximumsnelheid 90 km/u ingevoerd op dat stuk. Daar hield niemand zich aan… toen hebben ze maar een hele hoop flitspalen geplaatst… met accelereren (en waarschijnlijk meer lawaai) tussen de palen tot gevolg…
Dan nu maar een test met trajectcontrole…
i kzou toch niet lachen als dit op mijn vaste route lag
@ Timmie

Lees het artikel nog eens.

Het gaat hier om de verkeersveiligheid.

Als iedereen zenuwachtig op zn snelheid gaat letten ipv op het verkeer om hem/haar heen, zijn we verder van huis…
@JIFF: dus jij kan niet meer dan enkele meters een redelijk constante snelheid aanhouden zonder de hele tijd naar je teller te kijken?
Dus: je rijdt eerst 150, en gaat dan enkele minuten langs de kant staan.
Probleem opgelost
Terecht, op dit lange viaduct heb ik in zo’n 15 -20 jaar heel wat macabere ongelukken gezien.
idd gewoon aan de regels houden ik heb ooit 1 bekeurin gehad en sinds toen aan de regels gehouden
‘De Vlamingen konden echter nog altijd lekker doorjakkeren’
Correctie : de hollanders konden hier nog altijd hun frustraties komen afreageren op onze wegen omdat de regels op hun snelwegen in hun eigen landje op geen kloten trekt. (nu eens 100, dan plots 70, oeps … hier mag je toch 90 of neen je mag hier slechts 50 maar waarom … het is een 4-vaksbaan … en er is geen file. Ah … ik heb me vergist … ze zijn een file aan het maken) Sorry voor diegenen die zich wel gedragen op onze wegen, maar het zijn er weinig hoor, let er maar eens op)
Wordt weer leuk daar. Ik maak er trouwens een sport van om zo snel mogelijk op te trekken tussen die flitspalen in Gentbrugge en juist ervoor kijhard op de rem. :-)

De politie… NIET mijn vriend
Jos: op punten met TC zijn vaak geen mogelijkheden om tussendoor te stoppen. Zijn die er wel, dan zijn er vaak meerdere registratieportalen waardoor je alsnog de sjaak bent met je gemiddelde snelheid op de eerste helft (uitzondering is de TC op de A4).

Verder is NL al lang niet meer uniek hierin: Engeland en vooral Italië zijn plekken waar steeds meer TC’s worden uitgerold.

In Italië zelfs al meer dan 1000(!!!) km aan Autostrade. Hier staan de systemen overigens wel ingesteld op 150 km/h in plaats van de max. toegestane 130 in het land… Ook op Autostrades waar staat aangegeven dat de max. snelheid 130 is zou dit zo zijn (heb het helaas niet kunnen verifiëren).

Offtopic: normale flitskasten in Italië zijn vervelend genoeg erg moeilijk herkenbaar voor een niet-getrainde Beneluxer… maargoed, boetes komen vast nooit aan…
Mooi, ik heb me juist een coyote aangeschaft. Als deze geupdate wordt waarschuwt dit kastje me en zal ik voor 1900 mm op cruiscontrole rijden. Daarna effe duwen om de verloren tijd van 14 sec. in te halen.
PS. Volgende verkiezingen zal ik me dit artikel voor de geest halen.
Aanvullend op mijn bericht van daarstraks. Het gaat dus wel degelijk om de geluidsoverlast (en dus in mindere mate om de verkeersveiligheid…):

http://www.mobielvlaanderen.be/persberichten/artikel.php?id=214

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=gv916q5hi
Welkom in onze “vrije” samenleving. Schandalig zo’n praktijken een ganse bevolkingsgroep terroriseren om de kassen te spekken van de staat waar vele profiteurs aan zitten en nog op vele andere manieren ONS GELD verpatsen! Bij ons is er daar een partij voor “LDD” die tegen zo’n zaken protesteert. Laat de mensen met rust.
ik noem da PURE MELKERIJ.
vadertje staat in Belgie melkt nie alleen op facebook maar ook nog es met traject controle, flitspalen, gasto camera’s multa nova’s.
ik zou zeggen iedereen in Belgie gelijk voor de wet 2 jaar de tijd om van ocmw te leven indien nodig, en werk te zoeken en te leren en te gaan werken zodat het onze staat minder geld kost in plaats van 10 jaar aan ocmw te zitten leefloon is te gemakkelijk.

maar zelf ben ik nen auto liefhebber dus laat me heel duidelijk stellen dat dat de niet de uitingsvrijheid of meningsvrijheid beknot maar de rijvrijheid verbrod

moest vaderke staat eens niet zoveel gebouwen kopen en verkopen en moderniseren en meer besparen in plaats van geld door ramen en deuren te smijten zou de staat minder schulden hebben, maar wees gerust de gewone werkmens zal wel afdragen, als je rijk bent kan je rijk worden als je arm bent kan je dat niet en zal je dat ook niet want dan word je overal tegengewerkt, en das pas democratische? ?? laat me duidelijk zeggen men steekt zich weg achter de het woord verkeersveiligheid, dat is geen verkeersveiligheid meer dat is PUUUR PURE MELKERIJ. dat is in UWE portemonee zitten dat de staat doet! ja hoor door te zeggen dat het verkeersveiligheid is kunnen ze dat beetje vermommen om het goed te praten wat ze ermee verdienen!


SCHANDE!
Dus je wordt van punt A naar punt B gemeten, en wanneer word je gemolken?

Anyways, laddertje kopen, maskertje op, baseballbat bij de hand… Komt dik in orde hoor. Of je kan gewoon de lenzen afplakken met duct tape, ja toch?
@ Beetje Verward
‘gewoon dokken en niet piepen’
Zucht, jij bent zeker zo’n typ die het normaal vind om boetes te krijgen.
This toch ver gekomen met de samenleving :roll:

@ de sjonnies
die 90kmh creeert een gevaarlijke situatie, iedereen rijdt plots naast elkaar, weet niet wat doen, wisselt van rijvakken…
Mocht de overheid en de aannemer die brug deftig aangelegd hebben, we stonden nooit in deze situatie.
Ik kom elke dag langs die plek daar in Zeebrugge, en k’moet zeggen dat die 90km/u me daar niet stoort, is op een brug met van die vervelende scheidings-bulten in, en als je gewoon het verkeer volgt zal je niet snel problemen hebben… Ik vraag me enkel het nut af, die 8 flitspalen (op 2 plaatsen 2 in elke richting) die er nu staan doen al ‘goed hun werk’.
Hier voor de Vlaamse porsche rijders:
http://www.youtube.com/watch?v=qdsRQ98Y3vM
Ik ben het daar niet mee eens want aan de Gent kant van dit viaduct moet je kiezen tussen kust/Gent/Medisch Centrum/ Brussel / Kortrijk (Frankrijk) en als je daar de mensen ziet stuntelen, daarnaast is het moeilijk uitwijken voor uilskuikens op een viaduct en de huidige situatie is nog gevaarlijker; mensen die weten waar de camaer’s staan ‘baggeren’met 120/130 door, remmen sterk af voor de camera’s, terwijl de rest zo rond de negentig doorsukkelt
Big brother…
Er staan nu in Vlaanderen alleen al meer flitspalen dan in volledig nederland… Het zou mij niet verbazen mocht binnen de 5 jaar Vlaanderen voor 95% bedekt zijn met trajectcontroles…
Traject controles hebben zo ook hun voordelen..

Nu moet er iemand van ons zich tot minister schoppen, en ervoor zorgen dat ook de UILSKUIKENS die met een AUTO rijden op middenbaanvak aan 92 of 100 ook worden beboet…
Op een bepaald moment hebben ze de E17 volledig afgesloten, zogezegd om de verbindingen tussen het asfalt (op de overgang van de brugdelen) te meten. Zodra deze “asfaltmetingen” afgelopen waren kon je ineens trajectcamera’s zien hangen. Ik betaal dus belastingen om mezelf door vadertje staat leugens op de mouw te laten spelden.
Ik ben eigenlijk op zich niet tegen trajectcontrole. Wanneer:

* die op plaatsen staat waar er echt een noemenswaardig risico is wanneer je te snel rijdt
* men tegelijk werk maakt van variabele snelheidslimieten.
* wanneer deze aangekondigd worden met duidelijke borden.

Voordelen zijn: mensen remmen niet plots en die k*tvrachtwagens boren niet langer in je kont als je wèl de snelheidslimiet respecteert.

In dit specifieke geval komt helaas wel weer het gebrek aan visie van onze overheid tot uiting. De problemen met een viaduct worden “opgelost” met een snelheidsverlaging, die eigenlijk geen wezenlijke oplossing biedt. Dit geeft de bewoners rond het viaduct nog geen oplossing. Al moeten deze mensen beseffen dat er nooit een echte “oplossing” zal zijn, de ruimtelijke ordening in Vlaanderen laat nu eenmaal niet toe autosnelwegen te scheiden van woongebieden. Wat dat betreft lijden velen aan NIMBY en vergeten ze het collectieve nut van de snelwegen. Ik ben wel voorstander van subsidies voor deze wijken voor akoestisch isolerend glas en andere geluidsisolerende maatregelen. Uit eigen ervaring weet ik dat er vandaag prachtige producten op de markt zijn die het geluid effectief uit je huis houden. En voor alle duidelijkheid: ik woon aan een drukke secundaire weg, maar ben absoluut geen voorstander van verkeersdrempels, snelheidsverlagingen of bloembakken. Fluisterasfalt en 70 per uur, zodanig dat die auto’s op een zo constant mogelijke manier mijn huis voorbijrijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).