Video van de record-etende Stoomauto

Auteur: , 21 Reacties

Voor 'normale' auto's, voortgestuwd door 8 cilinders, 16 of straalmotoren is de strijd langzaamaan wel gestreden. De een gaat 400, de ander sneller dan het geluid. Spannender is het in het veld van de stoom-machines. Records stonden vast sinds 1906, maar zijn onlangs verpletterd.

Op dit moment heeft het British Steam Car team al twee records in hun zak. Voor de gemeten mijl en kilometer is er een flinke stap voorwaarts gezet, vergeleken met 103 jaar geleden. Hoe snel gaat deze Stoom-auto (aka Inspiration) dan? De mijl werd (in twee richtingen) afgelegd met een gemiddelde snelheid van 139.843mph (225km/u), de kilometer was nog iets indrukwekkender met een gemiddelde van 148.308mph (239km/u). Vroeger toen konden stoommachines niet harder dan 127.659mph (206km/u), dat was de Stanley Steamer Rocket.

Nu is het een beetje te makkelijk om het record weg te wimpelen met een simpele vergelijking die slechts een kleine vooruitgang toont. Er is veel geld en ontwikkeling nodig geweest om dit groene monster van zijn plek te krijgen. Zo veel nieuwe stoom-voertuigen zijn er namelijk niet ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar. De techniek is dan ook indrukwekkend. In de Inspiration wordt 40L water opgewarmd tot bijna 400 graden C. Om dit klaar te spelen zijn 12 LPG-powered boilers nodig (3000kW). Vervolgens wordt het ‘warm water’ door kilometers buizen geperst om uiteindelijk een 13,000tpm turbine aan te drijven. (via autoblog.com, foto via wired.com)21 reacties

die gaat als een trein!
hij is ook even groot als een trein dus het auto gedeelte snap ik niet…
@JDM__Wotevajjjj: helemaal juist!
voor een auto is ie ook heel makkelijk in de parkeervakjes te duwen, de zichtbaarheid naar achteren bijvoorbeeld, is door de room heel optimaal, en met zijn korte wielbasis draait hij ook in een héél kleine draaicirkel!
@sven2: sorry, niet is de zichtbaarheid naar achteren optimaal door de room, maar door de rook!!

trouwens mensen, jullie mogen hier ook reacties schrijven hoor…
Ik vraag me af of er ooit nog eens weer een ‘gewone’ personen-stoomauto gebouwd gaat worden. Als je de prestaties van Jay Leno’s oude stoomauto’s ziet tegenover de brandstofkosten, dan moet daar hedentendage toch iets werkbaars gemaakt van kunnen worden? Voorbeeldje uit Jay Leno’s TV-uitzending ‘Rides’: een klein 2 cylinder stoommotortje kan het koppel van een benzine V8 motor hebben…
dus in 106 jaar zo’n klein verschil behaald. hmm kan het gewoon niet sneller? Of moeten ze dan een budget van miljoenen hebben (als je dat dan terugrekend naar wat ze vroeger voor middelen hadden hmmm)
Onze mondeo gaat sneller… Maar wel een indrukwekkende prestatie voor stoomaandrijving!
@Klojum

Je ziet de efficiency wel aan deze machine. Optimaal gebouwd voor snelheid, en 3000kW (= ruim 4000 pk), en nog een top van 240.
De motor van een Veyron produceert, inclusief warmte, zo’n 2200kW, en haalt meer dan 400 km/u.
Kortom, niet echt efficient.
@maferick74
Het is inderdaad maar een zielige vooruitgang voor 103 jaar, toen je nog op de brandstapel terechtkwam als je het woord “aerodynamica” liet vallen.
Groen?! Dit ding is slechter voor het milieu dan een gewone auto op LPG. Je hebt niet alleen het verlies aan energie van de omzetting van LPG naar water van 400°C, ook nog eens verlies in de omzetting van warmte energie van de stoom naar de mechanische energie in de vorm van voortstuwing.

Dit ding is een groene nachtmerrie…

Maar voor de rest wel een mooi stukje techniek.
Water dat tot 400 graden verhit wordt? Ik denk dat ik mijn scheikundelessen opnieuw ga volgen om te kijken waar ik de plank mis geslagen heb…
@anderS: Als je water onder druk zet, verhoog je het kookpunt. Welbekend is de snelkookpan die volgens dit principe werkt. In mijn LaCimbali espressomachine zit een drukboiler waar het water op 130 graden gehouden wordt. Maaar omdat het op ongeveer 2 bar druk gehouden wordt, kookt het niet.
@Klojum, Die Jay Leno gaf ook wel aan waar het probleem ligt bij stoomauto’s. Je moet midden in de nacht je heerlijk warme bedje te verlaten om de ketel te verhitten. Dan kun je enkele uurtjes later lekker naar je werk rijden. Miss moeten autofabrikanten een Qooker in de auto plaatsen??
stoom heeft helemaal geen koppel ..
stoom gaat gewoon door ..
da,s net zo als boomwortels of roest ..

de te gebruiken materialen bepalen hoeveel overcapaciteit je moet laten gaan ..
voordat je je aandrijflijn aan gort draait ..
@lincoln:

Goedemorgen. Waar moet ik je ophalen om mee te racen naar de Alfa dag?
@RenesisHP ..
mogge .. gebrek aan competitie-drang weerhoud mij ervan om elke vorm van racen interessant te vinden ..
ik zou er dus alleminst op mijn plaats zijn ..
ook al zijn car-nuts ALTIJD leuke lui ongeacht het merk ..
wel bijzonder vriendelijk van je ..
maak er een leuke dag van ..
@lincoln:

De dag was wel goed. De competitiedrang wat minder. Met een relatief zeldzame handgebouwde auto(1300stuks) ben je toch al snel voorzichtig tussen de vele idioten op de baan.
Het was wel een leuke ervaring. Helaas was er buiten het rijden geen donder te beleven. Het evenement viel mij vies tegen en de opkomst had ik ook groter verwacht.

M.a.w. Misschien maar goed dat je er niet bij was. Het was maar even leuk. ;)
Dat fluitketelgeluid is wel lache:P
al 2 records nou dan moeten ze wel een goede stoomcar hebben
@midasracer: Thanx voor de uitleg… Bijzonder is het wel! Hoef ik die scheikundelessen ook niet meer te volgen. ;-)
Mmm 3000 Kilocalorieën misschien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).