Lotus Evora video bonanza

Auteur: , 16 Reacties

In deze tijden van 1,2 turbo koffiemolentjes in je "premium A3", meer MPV's en SUV's dan "normale auto's op de parking van de kantoorflat, enorme belastingvoordelen op je Prius, 5 sterren voor het crashen van de Insight en 2,5+ton zeecontainers die voor sportief moeten doorgaan zakt me soms een beetje de moed in de schoenen...

Waarom zijn al die auto’s zo zwaar? Waarom klinken al die koffiemolentjes ook echt zo uitgeknepen? Waarom stuurt vrijwel geen enkele nieuwe auto scherp en met gevoel en moet er aan bak elektronica tegenaan gegooid worden om het ding de hoek om te krijgen? Waarom ligt er onder een 90pk dieseltje toch gewoon 195mm breed rubber? Waarom rijden mensen auto’s die dynamisch en qua ruimte inferieur zijn aan een ander model van hetzelfde merk, terwijl die auto meer kost?

Enfin, dit kan nog een lang verhaal worden als ik even doorga. Maar laten we niet teveel aan filosofie doen en eens kijken hoe het ook kan… Lotus maakt al sinds jaar en dag relatief lichte en superlichte sportwagens die voor weinig anders bedoelt zijn dan voor de liefhebbers van een serieus stukje sturen op uitdagende wegen of op het circuit. Niet de meest betrouwbare auto’s, niet de zuinigste (al kan een Lotus Elise best redelijk efficiënt met brandstof omgaan) en ook zeker niet de meest praktische of de mooiste auto’s. Nee, it’s all about driving! Zoals Colin Chapman al zei: “to go faster add lightness.

Wat me opvalt is dat ook de auto’s van Lotus steeds zwaarder zijn geworden. Zo hadden we van de week nog de Exige 260, die weegt ook al weer bijna 900kg. En nu is dat in vergelijking met 95% van het wagenpark niet veel, maar als we een jaar of 10 teruggaan dan zien we dat een Elise toen op minder dan 730kg zat. Procentueel is dus ook de stijging van het gewicht bij Lotus best fors.

En nu hebben ze afgelopen jaar een sportwagen geïntroduceerd die maar liefst 1382kg weegt. Are they nuts? What’s going on?

De Evora moest een 2+2 worden zoals bijvoorbeeld de 911. Net genoeg ruimte om een paar kids achterin te proppen en als je dan maar hard genoeg rijdt zijn ze zo misselijk dat ze ook niet doorhebben dat er geen bloed meer bij die beentjes komt. Oké ik overdrijf een klein beetje, behalve over dat harde rijden. Dat is wel degelijk waar de Evora voor gemaakt is, ondanks het gewicht.

Kan de nieuwe Lotus daadwerkelijk praktisch en comfortabel genoeg zijn om dagelijks te gebruiken en tegelijkertijd nog steeds een echte Lotus zijn? Vlijmscherp sturen, veel gevoel, super balans, bakken sensatie en snelheid en toch geen knalharde circuitauto met een kenteken?

Laten we eens wat video’s op een rij zetten en zien wat de journalisten er van vinden. We hadden al een paar reviews, maar die zetten we er voor de volledigheid even bij…

Drivers Republic (RIP) rijdt mee met één van de hoofdtestrijders van Lotus

I motor

Fifth Gear (Tiff met de Evora op een circuit)

Top Gear

Sky Motoring

Autocar rijdt met de Evora op het circuit

Autocar rijdt met de Evora achter een R8 aan…

Autocar, “What makes a great handling car?”

Autocar kiest de Evora als de “Best handling car 2009”

Heb je nog niet genoeg gezien? Kijk dan nog eens naar wat andere video’s via Youtube.16 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
mss wel best handling maar ver van best looking…
-edit: nutteloze bijdrage-
op het topgear test track was ie langzamer als een M3.
dat vind ik wel een tegenvaller voor zon auto.
voor de rest über vette bak.
@GOD: Die heeft dan ook 50% meer vermogen en kost ook flink wat meer. Daarnaast komt er vast nog een sc versie met 340pk (of meer) en dan zal alleen de top van de sportwagens in de buurt blijven of sneller zijn….
doe mij de exige maar
Wat een hoop linkjes in de openingspost.. :S

Tja deze auto doet me echt helemaal niets. Ik heb serieus ook geen idee welke auto’s Lotus nu allemaal in haar gamma heeft. De Elise en Exige zijn de enige die me echt konden boeien. Qua uiterlijk vooral want de nieuwste modellen vind ik nu al gedateerd
In het begin ben je bij ‘normale’ auto’s een aanhalingsteken vergeten, en Lotus maakt al sinds jaar en dag relatief lichte en superlichte sportwagens die voor weinig anders bedoelt zijn dan voor de liefhebbers van een serieus stukje sturen op uitdagende wegen of op het circuit.
Ja ik ben een mierenneuker! ;) :P
..
Een bruikbare Lotus, zitten we daar wel op te wachten? Ze kunnen het zeker, ik denk dat we daar niet aan hoeven te twijfelen, maar bruikbaar + Lotus betekent voor mij gewoon een Lotus waar je daadwerkelijk in past! ;)
En de Esprit woog vroeger ook al 900 kg hoor, en hij werd er ook niet lichter op. Toch bleef het een fantastische auto die op de kwaliteitsprobleempjes na met gemak kon concurreren met de low-end Ferrari’s van die tijd, de 308/328.
De Evora vind ik een beetje vreemd omdat een Lotus compromisloos zou moeten zijn in mijn ogen, daarom dat ik ze zo bewonder, daarom zijn ze ook zo goed. Dus gaat het wel goed op de ingeslagen weg? Keihard gaan ze wel, analoog zijn ze ook, maar voor Lotus’ standaarden is dit toch een goed gecompromiseerde auto denk ik zo…
Heb er dan weer ook nooit in gereden, in geen enkele Lotus om eerlijk te zijn. Bijna een ritje in een Elise S1 kunnen afsnoepen en binnenkort mss een ritje in een S2 Esprit, maar tot vandaag heb ik me nog nooit in een Lotus gepropt! :( ;)
? Dat ding izet er anders behoorlijk goed uit hoor. het is geen Aston Martin, wel het beste daarna.
Dat de Evora goed stuurt, twijfel ik niet aan.
Het gewicht maakt hem nog geen Exige, laat staan dat hij zo lichtvoetig zou sturen als een Caterham R500 (506kg).

Maar dat gezegd hebbende, er zit nog veel meer potentieel in de Toyota v6. Lotus kennende zal het wel een supercharger worden zoals in de 2-11 (geen turbo-gat enz. je kent het verhaaltje).

Bovendien is het nu de enige 2+2 met een middenmotor op de markt, wel een bijzonder stukje techniek.
@JanJansen: vergis je niet…. de Evora kan een Exige S redelijk bijhouden (TopGear track: Exige S (220pk/933kg) 1:25,1 en de Evora 1:25,7) en één van de testrijders van Lotus zegt dat de auto sneller is dan de Elise SC op hun eigen track (the full circuit)

Een R500 is natuurlijk een compleet ander soort auto… of ga je daarmee ook lange afstanden rijden zoals naar je vakantieadres in Frankrijk of zo? Lijkt me niet.

Toch houden de heren journalisten het erop dat de auto “every bit as much fun as an Elise” is…
@w0o0dy:
Het circuit van Lotus is een vrij kort circuit, dan is het zeker bewonderenswaardig dat hij zo dicht bij de Exige komt. Het wachten is op de eerste special edition in de serie (van 50?, Lotus kennende) die sneller gaat.
Ps.
Daar ga ik zeker ook lange afstanden mee rijden, ik kan niet wachten tot hij af is! De weggetjes in de Alpen lijken me fantastisch.
@JanJansen: de weggetjes IN de alpen wel maar de weggetjes NAAR de alpen lijken mij niet echt geweldig in een r500. De evora is dagelijks bruikbaar en toch zo leuk als een Elise?! Dat mag een wonderauto genoemd worden ;-)
Ik weet niet wel tijdschrift het was maar daar werd de Evora tot sportwagen van 2009 gekroond (tegen Porsche, etc.) dus zo slecht is hij niet en we weten van Lotus dat er altijd nog wel een stuk of 20 ltd of specials komen ;)
Wat lachen zou zijn is als ze de Evora met een Prius aandrijving combinieren en die een beetje tunen…eco-tuning at its best ;)
Ik vind hem iig prachtig. Heel gestroomlijnd, weinig frutsels. Geen miljoen pk nodig om plezier te hebben.
Ik vind de voorkant + raamstijl en daklijn erg mooi!
Ik vind alleen dat de achterkant veel en veel beter kan.
Naar mijn mening niet mooi.
BarneyStinson
Ik heb hem al in het echt gezien en hij is echt heel mooi. Interieur ziet er ook zeker niet slecht uit en hij is sneller dan een gallardo terwijl hij een 4de vd prijs kost Meer comfort heeft. Er dubbel zoveel zitplaatsen beschikbaar zijn. Je moet zien met wat dit te vergelijken en inderdaad je kan het best vergelijken met een porsche “cockster” of 911 of zo’n nissan 370Z. Mijn keuze zou snel gemaakt zijn, zeker tegen dat prijs verschil

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).