Na 40 jaar gaan we de A4 verlengen!

Auteur: , 67 Reacties

Jawel, het gaat gebeuren, het kabinet heeft zojuist besloten de A4 door te trekken van Delft naar Schiedam (door Midden-Delfland). Deze weg moet het dagelijkse verkeersinfarct tussen Den Haag en Rotterdam mede helpen oplossen. Let wel: over de verlenging van de A4 wordt al meer dan veertig jaar gepraat!

Vandaag hebben minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) en minister Cramer (Milieu en Ruimte, PvdA) samen met de regionale bestuurders de knoop doorgehakt, zo heeft Eurlings vanmiddag in Den Haag bekendgemaakt. Vanwege de eisen op het gebied van tunnelveiligheid kost de zeven kilometer extra een dikke 880 miljoen euro. Dat is 225 miljoen meer dan eerder was voorzien… dat was dus 655 miljoen euro. Met zo’n budget wordt de A4 Midden-Delfland het duurste stukje snelweg uit de Nederlandse geschiedenis!

De zeven kilometer snelweg van de A4 zal „op enkele honderden meters na” half verdiept of als tunnel worden aangelegd, om het gebied Midden-Delfland te sparen. Bij Schiedam zal de weg als „landtunnel” worden gebouwd om pas weer bij knooppunt Kethelplein op de bestaande A4 aan te sluiten. De snelweg is vanaf het maaiveld „niet zichtbaar” en moet „geluidsarm” worden. Bovendien willen de ministers in de omgeving honderd hectare nieuwe natuur inrichten. We gokken dat dit nog 40 jaar extra gaat duren… volgens de overheid moeten de eerste automobilisten in 2015 over de nieuwe weg kunnen rijden. Halleluja! (via nrc.nl)67 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Nu maar hopen dat ze er niet direct trajectcontrole op knallen…
Das geen goedkoop geintje daar, die extra kosten hebben we te danken aan een paar milieu verdwaasden….
Neeeeee…. Mijn racebaan
En misschien dat ze dan ook eindelijk de A27 tussen Gorinchem en Utrecht gaan aanpakken en een spoorlijn tussen Breda en Utrecht aanleggen… als ze toch bezig zijn…
@Sjef:

Inderdaad, en gelijk even die brug 2x zo breed maken!
Als je richting Breda moet weet je precies waar de file eindigd. ( Aan de andere kant van de brug waar het wat breder is )
en wat heeft de besluitvorming van 40 JAAR dan gekost??
Die prijzen kan ik me goed voorstellen bij dat traject.

Alleen al het grondwerk wat moet gebeuren om de snelweg verdiept aan te leggen. Gauw rekensommetje, autosnelweg 25m breed (6 rijbanen en 3m extra) diepte 6m en dan over 7km dan krijg je toch al gauw 1,0 miljoen m3 grond die je moet verplaatsen :O

Dat zijn toch 1,4 miljoen kruiwagens die ze daar mogen wegkruien :P
Werd een keer tijd.
Als de politiek 2015 zegt dan zal het wel 2025 worden, en al het geld wordt dankbaar door Eelco Brinkman en cs opgesnoept…
En in die 40 jaar tijd hadden ze natuurlijk al kunnen sparen voor dit stukje snelweg.
@ZwerverRoodbaard

Denk meer kruiwagens :)
16 kruiwagens per m3 = meer dan 1,4 mln :)

Blijft veel zand. Ik ga ze niet helpen.
En ik die dacht dat er enkel in België zulke toestanden voorkwamen…
Eindelijk
De A4 was al een mooi stukje weg om op te scheuren…met deze 7 km erbij kan ik dus iedere dag 7 km extra racen…..
ik denk niet dat ze er lang genoeg over hebben nagedacht, ik zou er eerst nog is 40 jaar over denken…
:p
Weer wat goeds van onze Camiel. Ik zag trouwens laatst de burgemeester van Valkenburg op TV, dat is gewoon z`n pa. Weer een leuk weetje op deze dag.
OT. Ben hier blij mee, van rdam naar denhaag ’s ochtends 25minuten, ’s middags 50 minuten..
Onze autoblogger heeft hier trouwens wel weer een briljant stukje rekenwerk van gemaakt! +1
Kevin van Gorp
880 miljoen delen door 7000 meter is bijna 126.000 euro voor een meter snelweg. Mwa doen ze goed. Toch altijd leuk dat de opdracht gever gaat uitrekenen wat het gaat kosten. Denk dat dat rekensommetje nog altijd door de aannemer gemaakt wordt die als laagste ingescheven heeft. Waar kan ik het bestek downloaden?
1953 – 2009 is meer dan 40 jaar, maar het blijft dat het al 40 jaar te lang duurt.
@ Alltimer

Ik zou BIJNA denken dat je het sarcastisch bedoeld…
40 jaar is wel een beetje lang, maar ik dat ze in 1953 erover zijn begonnen en meteen weer opgehouden, en in 2009 ook, en in de tussentijd hebben ze uit hun neus staan te vreten.
@ Robtwo

”1953 – 2009 is meer dan 40 jaar, maar het blijft dat het al 40 jaar te lang duurt.”

1953 – 2009= -56, dus of we jou nou moeten geloven op rekenkundig vlak weet ik ook niet zeker. :P
@ Robtwo

voor het geval dat JIJ nu de smartass uit gaat hangen, ik maakte een grapje, ik weet wel wat je bedoelde.
Leuk, een landtunnel. Lekker slaaprijden :D

maargoed, beter dan niks.
Jongens, geef mij 300 miljoen, een schep en een betonmolen en laat iemand effe 4 x 7 kilometer gegalvaniseerde vangrail met rijbaanverlichting aanleveren, dan kunnen we er in 2011 overheen rijden.
Eindelijk. Gaarne tolheffing voor alle boomknuffelaars die dit met op onderbuik-gevoelens gestoelde argumenten al die jaren hebben tegen gehouden.
880 miljoen… dat word dus minstens 1,2 miljard tegen de tijd dat-ie klaar is. Tunnelbouw in Nederland levert namelijk altijd een paar hele dure ‘onvoorziene’ tegenslagen op.
en nu maar hopen dat ze het beter aanpaken dan andere groot infrastuctuele projecten als de Noord-Zuidlijn,de Betuwelijn en de HSL.

ik verwacht ook dat de hippies zich aan de machines vast zullen ketenen.
Als je ‘midden-delfland’ intypt in flickr.com zie je wat grotendeels gespaard blijft dankzij deze extra investeringen. Kom anders eens hier een dagje fietsen of kanoën. Het is echt de moeite en het geld waard om de snelweg ondergronds te laten lopen.
@Stefan82
Zag het later ook :P (kommaatje verkeerd ergens ofzo)

Het zijn dus ong. 13 miljoen kruiwagens ;) Het is en blijft veel werk om zo’n snelweg onder het maaiveld te krijgen. Helemaal in het westen waar je vooral klei en veen hebt waardoor je veel meer problemen hebt met versteviging van de ondergrond en in dit geval ook de zijkanten van de geul.

@Doewap
Stuur een brief, ze nemen je ongetwijfeld aan :P
is het niet makkelijker om de rommel die we uit de westerschelde moeten halen, daar op een bult te gooien en die asfalteren?

of duurt het dan weer 40 jaar?

of wat zou het verhuizen van de boomknuffelaars naar Jipsingbourtange kosten? daar hebben ze zat natuur & ruimte.
ACHT-HONDERD-TACHTIG-MILJOEN… F☻ckin’ hell!!
reken er nog 5 jaar en minimaal 150 miljoen eu bij op en dan is alles klaar om gebruikt te worden.
Dit is zo krom, die tunnel is echt zo typhusduur. Waarom? Voor het milieu? Als je het milieu echt wil helpen kun je voor dat geld in het buitenland een bos aanplanten ten grootte van 10x NL. Maarja, geld weggooien is toch de #1 hobby van het kabinet.
880 miljoen?!?! Heb liever dat ze 800 bugatti veyrons verloten onder de burgers!
waarom een tunnel als we binnekort toch allemaal electro rijden :P haha
Uiteraard is dit weer een afleidingsmanouvre, over 880 miljoen euris kan weer een jaar of dertig gediscussieerd worden, zodat het naar voren wordt geschoven voor een nieuw kabinet.
Een goed idee een tunnel, hebben ze in Roermond ervaring mee, ons nageslacht zal ook deze weg nog niet klaar zien.
only in holland ..

het bedrag is natuurlijk een schijntje ..
dat ding heeft al zonder dat ie bestond het 100 voudige gekost ..
Goed dat het ding er komt, maar belachelijk hoeveel geld aan dat best aardige, maar niet heel bijzondere gebied besteed wordt (woon er op loopafstand vandaan).

Kan me nog een uitspraak van een refo boer in het gebied herinneren, terwijl de man in zijn geurende koeienstal stond: “Als ik die weg maar niet ruik…”.
hmmmm, in 2015… Zou me niks verbazen als ze de weg pas klaar hebben als ik mijn pensioen ga op halen.
Komt nu die nieuwe verbindingsweg tussen de A13 en de A16 er nog? Nu ze de A4 doortrekken?
Die weg gaat echt geen files oplossen. Heeft niets met boomgeknuffel te maken, het is gewoon een schijtoplossing. Staan we straks lekker op twee wegen parallel aan elkaar in de file. Hiephoi.
Eerst maar eens zien of er niet weer in of andere procedure roet in het eten gooit. Het is bijna niet meer op twee handen te tellen hoe vaak deze weg al beloofd is.

En ja, het kost een hoop euro’s als je eerst een zandlichaam aanlegd en je vervolgens 37 jaar wacht voordat je verzint dat de weg niet verhoogd, maar juist verdiept moet worden aangelegd.
880 miljoen voor 7 km snelweg. En dat moet zoveel kosten omdat de milieuterroristen een verdieping en ondertunneling eisen.
leuk, met tunnels!!! 4,60 hoog, veiligheidssysteem slaat alarm bij 4.15m, Tunnel gemiddeld 3x per dag dicht, zie Roertunnel A73
Nu de A35 nog doortrekken. Daar wordt ook al 30 jaar over geleuterd.
@ron lees eens http://www.a4middendelfland.nl/.

Ik sta er elke dag, de A13 en met name kethelplein heeft gewoon simpelweg te weinig capaciteit voor een weg die de 2e stad van Nederland met de 1 én 3e stad van Nederland verbind.
Natuurlijk ontstaat er nu meer file op de aansluiting A4->A15, deze moet ook verbeterd worden. Zo erg als de A13 zal het echter niet worden. En er zijn dan alternatieven bij ongelukken!
Alleen jammer dat dat ding weer half/onder de grond moet. De dijk ligt er al jaren en kan je zo een weg op aanleggen. Het betekent dus nu dat ze eerst die dijk moeten afgraven voordat er überhaupt een weg aangelegd kan worden. Vind je het gek dat ze over het budget heen gaan. Fuck de natuur daar. Het is toch 1 ingepolderde puinhoop, niks natuurlijks aan. Zou dit op de Veluwe plaatsvinden dan vind ik het een ander verhaal. Daar heb je natuurlijke bossen en beplanting en niet die geplant zooi hier wat dan een bos genoemd wordt. Maar goed, ben erg blij dat hij nu eindelijk wel aangelegd wordt, zal Rotterdam flink ontlasten.
@ErwinLagcher:

Niet dat ik tegen de aanleg ben ofzo maar het is op zich wel een mooi stukje landschap daar, toen ik nog in delft woonde wandelde ik er wel eens. Dat het niet natuurlijk is omdat het polderlandschap is vind ik niet zo’n argument, het zijn best wel oude polders en daarmee ook wel een beetje historisch landschap enzo.

Ik hoorde vanmiddag een interview met een woordvoerster van milieudefensie op de radio, die woordvoerster maar zeiken over de luchtkwaliteit, toen de reporter vroeg of files niet veel slechter voor de luchtkwaliteit zijn kwam er een of ander flauw verhaaltje dat meer asfalt toch alleen maar meer autos aantrekken en dat mensen met de trein moeten reizen, bla, bla.
@super: als je richting de A13 loopt, halverwege Delft en Rotterdam, is het landschap ook prachtig. Die snelweg hoor je binnen zeg 200 meter niet meer uit boven het geruis van de bomen (als er wind staat uiteraard).

Voor het aanleggen van de weg was natuurcompensatie waarschijnlijk onvermijdelijk. Een slappe knieën minister is daar in het verleden mee begonnen, sindsdien is het hek van de dam. Maar goed, beter geld hierin stoppen dan in …….
@Laurens:
idd, een aquaduct over de a4, ik ken er nog ergens een over de a4, gebeuren redelijk wat ongelukken en er staat vrijwel permanent file. Ook nogal lastig om de weg te verbreden als er een aquaduct over ligt maar misschien was het milieudefensie daar juist om te doen.
De aansluiting A13/A16 gaat er ook nog komen. De A4 zal in de toekomst doorgetrokken worden richting de A29 of de A17 naar Bergen op Zoom en daar weer overgaan in de A4 naar Antwerpen. Volgen jullie het nog???
Zal ook wel iets met kosten te maken hebben.
@ErwinLagcher:

Okee bedankt voor je antwoord. Dus de verbinding komt er ook terwijl de A13 niet verbreed wordt. Hopelijk nemen ze dan wel de buitenbocht door het Hoge Bergse Bos.
Ik had het meer over die tunnel voor de HSL onder het “groene hart”. Welk “groene hart”, voor al dat geld had het nu echt groen kunnen zijn: bos, door het opkopen van landbouwgrond… met een leuk spoorlijntje erdoor.
@ super

en daarom zijn de bomen die langs de rijksweg staan tot onderin vol groen. En leuk dat ze als alternatief het openbaar vervoer geven, maar als ik met bijv. de bus naar Zoetermeer ging vanuit Rotterdam-Oost, deed ik er ruim 2 uur over. Met de trein moet je via Gouda, kost je ook een uur en met de auto 20 minuten. Voor mij is de keus dus makkelijk gemaakt.
@ Autogek

Volgens mij is het de bedoeling dat hij onder het Lage/Hoge Bergsche Bos gaat.
Gewoon vanaf Ommoord onder de Rotte, Bos en dan ergens voorbij Zestienhoven weer boven de grond of zoiets dergelijks. Ik heb een tijd terug de opties gezien in ons lokale krantje en deze lijkt de beste optie.
@ErwinLagcher: Hij moet gewoon langs de golfbaan en de skibaan. Niet door het Lage Bergse Bos. Daar maken 1000den mensen per dag gebruik van. Niet die paar die op de golfbaan lopen. Maar ja, daar zitten de vriendjes van de politiek natuurlijk in het weekend. :(
Dan moeten ze ook meteen de a4 in z’n geheel tussen prins clausplein en knooppunt nieuw-vennep 8 baans maken anders staan we daar straks helemaal vast met z’n allen.
Reken maar op een goed miljard…
Ben ik de enige die door de headline in de war werd gebracht en dacht dat het om het verlengen van een bepaald Audi-model ging? Het is nog vroeg..
Wilde net gaan roepen dat het niet mogelijk is. De Audi A4 bestaat namelijk niet 40 jaar…hebben ze het over iets anders…
Geen liefeheersbeestje gevonden? Eerst zien dan geloven…
goed idee!
Haha! Wat ongelooflijk scheef!!
Om zo’n snelweg te verdiepen in de grond moet je hem met beton verzwaren (anders gaat hij ‘drijven’ in de grond, letterlijk). Eén kg beton kost precies één kg CO2. Behalve een gigantische hoeveelheid heipalen van 20 meter diep (ook beton), moet je de snelweg dus ook nog eens opspuiten met miljoenen kubieke meters beton. Een professor bij ons op de faculteit civiele techniek had een rekensommetje gedaan en daar kwam uit dat (als ik het me goed kan herinneren) een half miljard kg CO2 zou vrijkomen als je die autosnelweg aanlegt, terwijl als je de snelweg gewoon zou aanleggen op de grond dat misschien wel 5x minder is. Hoezo milieuvriendelijke oplossing :p
@schumi: het milieu daar is een of twee families, met heel grote RaRo’s en heel veel paarden. En wat geurende boeren. Zal het wel over kalfjes en veulentjes gaan.

Het laatste stukje loopt inderdaad tussen wat jaren 60 woonflats e.d. door. Misschien zouden daar wat geluidsschermen zoals er bij Dordrecht staan (min of meer over de weg) helpen. Maar op die locatie loopt ook al de snelweg waarop de nieuwe weg aansluit. Er zit ook een tennisclubje. De weg zelf staat al minstens 30 jaar gestippeld op elke wegenkaart.

Maar ja, beter iets dan niets. Die tunnelbak is misschien te hergebruiken als Nederland door uit de hand lopende overheidstekorten onder water komt te staan?
waar gaan ze die 880 miljoen eigenlijk vandaan halen?? we hadden toch ookal eens een begrotingstekort??
het milieu sparen maar ondertussen moet er bezuindigd worden op de studiefinanciering en andere bezuinigingen in het onderwijs??
straks is er mooi land om in te wonen maar breken we alles weer af omdat we niet meer geleerd hebben hoe we het kunnen beschermen!
@ ilse
van ons (de burgers), belasting..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).