F1 nieuws: Briatore ontslagen, Lotus terug, BMW-Sauber verkocht

Auteur: , 50 Reacties

Terwijl wij lekker bezig waren met de IAA in Frankfurt zijn er blijkbaar ook nog de nodige andere dingen in de wereld gebeurd. Onder andere in het circus dat we Formule 1 noemen. Zo zijn de teambaas en hoofdingenieur van Renault ontslagen, keert Lotus defintief terug in 2010 en is het team van BMW-Sauber verkocht.

Renault ontslaat Flavio Briatore en Pat Symonds
Vandaag is bekend geworden dat Renault teambaas Flavio Briatore en hoofdingenieur Pat Symonds aan de kant heeft geschoven. Waarom? Omdat Nelson Piquet Jr. vorig jaar tijdens de GP van Singapore met opzet moest crashen zodat Fernando Alonso zou winnen! Renault geeft dus toe dat de geruchten kloppen. Op 21 september moet Renault zich verantwoorden tijdens een hoorzitting van de World Motor Sport Council. En neem maar van mij aan dat de straf voor het opzettelijk vervalsen van een raceuitslag niet mals zal zijn. Het is zelfs mogelijk dat Renault uit de F1 wordt gegooid! (via: autosport.com)

Lotus keert terug in 2010
En om precies te zijn: de naam Lotus keert terug in 2010. Want het 13e team dat volgend jaar mee zal doen aan het kampioenschap F1 mag dan wel Lotus F1 heten, het heeft weinig met het legendarische merk te maken. Het team wordt namelijke Maleisisch! Zoals je misschien wel weet is de Maleisische autofabrikant Proton eigenaar van Lotus en Proton heeft dus samen met de Maleisische overheid en de eigenaar van Air Asia het team opgezet. In eerste instantie is het team gevestigd in Norfolk (Engeland), maar op termijn moet het team verhuizen naar het circuit van Sepang. De premier van Maleisie had het volgende te zeggen over het team:

“It will all be made in Malaysia, and made by Malaysians,” he said, adding that even the pit crew will be made up of Malaysians despite being led by the British F1 technical expert Mike Gascoyne.

BMW-Sauber verkocht aan Qadbak
Het Zwitserse BMW-Sauber team is verkocht aan de Zwitserse investeringsmaatschappij Qadbak Investments. Deze investeringsmaatschappij is eigendom van families uit het Midden-Oosten en Europa. En onlangs kochten ze ook nog voetbalclub Notts County. Er zou naar verluid 80 miljoen euro betaald zijn voor het team. Een ‘probleem’ is wel dat de FIA in eerste instantie heeft aangegeven dat er volgend jaar maar 13 teams mogen deelnemen aan het kampioenschap. En op dit moment is BMW-Sauber/Qadbak nummertje 14, maar gelukkig heeft de FIA gister al gezegd dat ze er alles aan gaan doen om volgend jaar 14 teams op de grid te krijgen. Het team gaat naar alle waarschijnlijkheid trouwens gebruik maken van Ferrari motoren.

En als Renault door de FIA uit het kampioenschap wordt gegooid is er helemaal geen probleem voor Qadbak.

Met dank aan iedereen voor de tips!50 reacties

Hoera Briatore weg!!! Waar kan ik solliciteren?
San Sebastiano
BMW gaat gebruik maken van Ferrari motoren.. Het moet allemaal niet gekker worden..
@San Sebastiano: Zo raar is dat toch niet? BMW stopt en verkoopt de boel. Volgend jaar heeft BMW dus niks meer met de F1 te maken. Het team heet zelfs anders.

Brawn is toch ook het ‘oude’ Honda en die rijden dit jaar met Mercedes motoren! Mercedes wil zelfs (gedeeltelijk) eigenaar worden van dat team!
Wat een ontzetten onsportieve actie. Als je dit nodig hebt om te winnen kun je jezelf nooit een echte winnaar noemen!

Ik hoop dat ze renault keihard aanpakken. Ik vind eigenlijk dat ze hun plaats in moeten leveren aan het huidige BMW F1 team en hopen dat er volgend jaar nog een plek voor ze beschikbaar komt.

Maar in ieder geval alle punten als constructeur schrappen en een torenhoge boete!
Vet dat lotus terugkomt, alleen jammer dat lotus niet terug komt.. (huh?)
Klassiekerrally
@matthisl: wat je zegt!
Jammer dat Briatore weggaat. Was toch één van de meest kleurrijke persoonlijkheden binnen de Formule 1. Het plan om Piquet te laten crashen was briljant, maar helaas illegaal.
Op CNN wordt gezegd dat Briatore zelf ontslag heeft genomen omdat Renault niet in beroep gaat tegen de aantijging…
Holy crap wat een week…
San Sebastiano : BMW stopt, dus moet ?sauber? op zoek naar andere motoren…
T is inderdaad echt een circus!

-edit: check!-
-edit: check!-
Wat waren eigenlijk de sancties, toen de Heer Schumacher opzettelijk crashte in de qualificatie van Monaco?
@donaldduck: hoho, Der Weltmeister “locked up the front and went wide” Kan de beste overkomen :roll:
Ik mag aannemen dat de boete voor Renault minstens zo hoog wordt als die voor McLaren, 100 mln dollar was dat. Gaat het financieel eigenlijk een beetje lekker met Renault de laatste tijd? ;) Kunnen ze ook meteen worden overgenomen door een Midden-Oosters of Aziatisch clubje.

PS nu Briatore ontslagen is, betekent dit dat hij zich ook niet hoeft te verantwoorden tijdens de zitting??? Zou jammer zijn!
@woutje: Ja tuurlijk wel, oud-legercommandanten van 1 of ander idioot arm land die zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden worden toch ook altijd vervolgd terwijl ze allang geen commandant meer zijn?? (voorbeeldje)
San Sebastiano
@FVC en Robbie: jullie hebben natuurlijk gelijk, moet beter lezen volgende keer.. Heb ook nog niet geluncht, zal daar wel mee te maken hebben ;-)
Hoera!! Briatore gaat weg. Heb die kerel nooit gemogen en ik sta er al helemaal niet van te kijken dat hij Piquet de opdracht voor het crashen heeft gegeven.
Is de mede-oprichter van dat nieuwe Lotus-team de eigenaar van Air Asia?? Oei, dan is het privé Williams-team weer een grote sponsor armer vrees ik… :(
Het is toch niet te geloven waar Briatore allemaal mee bezig is? Het was al wel een tijdje bekend dat hij niks van de formule 1 weet, maar ontzettend goed is in de zakelijke kant ervan. Ik vind het ontzettend onsportief wat ze met Piquet gedaan hebben en wat mij betreft kicken ze Renault uit de formule 1 en geven ze dat plekje aan Sauber terug.
@Donaldduck, Schumi moest destijds achteraan beginnen aan de race in Monaco. Er is wel een groot verschil in deze 2 zaken; Schumi bedacht het zelf, het werd niet vanuit de teamleiding geopperd
Je moet toch geen heel team verbannen uit de formule 1 als er 2 personen de opdracht geven. Diegene die de opdracht gaven moeten de gevolgen dragen, niet renault
en wat nu met alonso? ik verwacht dat renault een zware mep rond de oren krijgt, en dan denk ik aan het uit de F1 zetten met een boete. HEt opzettelijk laten crashen van een piloot is niet alleen illegaal, maar ook enorm gevaarlijk.

Denk maar aan omstaanders, officials, andere piloten….

De vraag die ik nu ook heb is of alonso zelf ook geen straf zal krijgen? dit moet ie toch geweten hebben?
@tt: Mocht Alonso er überhaupt vanaf weten, dan zou ik nog niet weten wat ze eraan hebben om hem mee te sleuren in deze. Dus hij kan gewoon het stoeltje van Kimi innemen volgend jaar.
@woutje,

Als Flavio in het beklaagdenbankje in de rechtzaal zit krijg je een scene zoals in de film “A few good men” denk ik.
Aanklager: We are entitled to the truth!
Flavio: You can’t handle the truth!
Aanklager: Did you order a deliberate crash?
Flavio: You’ re damn right I did!
Zou dit niet alleen als een goed excuus voor Renault kunnen dienen?

Ik begreep al niet dat de FIA Lotus kon aankondigen terwijl je weet dat BMW met kopers bezig is. Vervolgens zit je dus als FIA met een probleem. Hoe doe je dat als er afgesproken is dat er maximaal 13 teams mogen meedoen?

Zou Renault dit niet al een paar dagen geleden aan de FIA bekend hebben gemaakt? En gelijk hun intentie om te vertrekken kenbaar hebben gemaakt?

Vervolgens kun je beide teams gewoon mee laten doen.

En aangezien Lotus van nul moet beginnen is Renault gelijk een mooie aankoop kandidaat. Want heeft Gascoyne niet een verleden met Renault/Benneton?
Briatore was de meest overgewaardeerde zak die de F1 rijk was. Ik hoop dat er nu iemand voor in de plaats komt die ook werkelijk weet wat het verschil tussen grip en tractie is.
LOL @ midi :D
Vond het toch al zo’n kaffer die Briatore..
Heerlijk dat die Briatore opgezout is….misselijke vent!!! Laat hem maar mooi op zn bootje in Monaco vertoeven, And never come back to F1!!! you ignorant CHEAT!
een soapserie is niks vergeleken met de F1
Jammer dat omwille van 2 personen ( er even van uitgaand dat er niemand anders iets van wist) een heel team moet lijden. Inderdaad een zeer grote kans dat F1 teneinde is voor Renault. Een merk waar veel coureurs iets aan te danken hebben, denk aan de World Series etc. Met Williams, Benneton etc hebben ze veel betekend. Ook wanneer id bij een ander team was gebeurt had ik het jammer gevonden. Altijd jammer wanneer er een team mij stopt, tenzij het gaat zoals Honda/Brawn.
Spygate, Liegate, Crashgate. Formula 1 is een duur spelletje geworden, meer niet.

Als iedereen vals speelt is het dan wel ok?
wordt een rommelig jaar volgende seizoen… ben benieuwd wie er allemaal voor de nieuwe teams gaan rijden, maar ik voorspel een boel crashes :)
Als de straf voor Renault een schorsing 2009 en 2010 gaat zijn, dan is BMW alweer in business. Zo snel kan dat gaan.
Belachelijk dat de crash van Piquet opzettelijk was.
Dat Briatore weggaat vind ik wel een beetje jammer, niet altijd de meest beste man, maar wel één van de meest kleurrijke voor de F1.
Jammer dat Lotus niet het echte oude Lotus is, maar wel leuk om een oude naam in de F1 terug te zien.
Misschien wil Renault wel hard gestraft worden? Excuus om uit de F1 te verdwijnen en via een achterdeur terug te komen als motorleverancier van een andere grote renstal?
Dit is één van de honderden soapstories van de F1, maar dit komt nu in het nieuws omdat het redelijk spectaculair is. Niemand die zich vragen stelt bij de goede resultaten van Force India in SPA? en de daarbij horende geldprijzen? en de openstaande schuld bij hu nmotorleverancier? En de ingebrekestelling van hun motorleverancier?

Het is hierboven al gezegd, geen enkele soap kan tippen aan de F1.

Ook toevallig dat Raikonen (Ferrari) zo goed presteer net de week voor de Grote prijs van Imola waar ze op dat moment de meest desadtreuse ticketvoorverkoop in jaren hadden. Als je beroepsmatig met de F1 wereld in contact komt ga je het heel snel anders bekijken.
Moet natuurlijk Monza zijn in mijn vorig bericht.
wel ja we halen Jantje Lammers terug! Die is zoooooooo goed en Nederlander natuurlijk. Die zou zoiets nooit doen.
als bmw ferrari motoren gaat gebruiken dan is het toch geen bmw meer!
@henk: Vanaf volgend jaar is het sowieso geen BMW meer van het team is VERKOCHT! Staat volgens meer redelijk duidelijk in het artikel…
zou renault ook niet zijn ontvangen gelden/punten van vorig jaar moeten terug geven? wie weet was er dan vorig jaar een andere wereldkampioen….
Lennard Hartman
Jammer.. Vond Briatore wel een tof mannetje.
Durfde zijn bek tenminste open te trekken.
Zijn ego zal een groot laten in de paddock.
Die vieze zweetgast de laan uit!! Jeej, feestje!!

Briatore had ondertussen al een iets te dikke vinger (lees: ego) in de pap in de Formule 1.

Flavio, don’t let the door hit you on the way out!
Even voor de duidelijkheid….

BMW-Sauber gaat uitelkaar. BMW gaat de samenwerking tussen hun en sauber per 2010 stoppen! Dus Sauber word aan Qadbak verkocht. :)
Renault zal niet weggestuurd worden… Is slecht voor de commercie en dus ook voor Ecclestone!
Renault zal niet weggestuurd worden… Is slecht voor de commercie en dus ook voor Ecclestone!

? ? ?

Renault lijdt wereld verlies als constructeur!

Na Honda trekt BMW zich terug en Renault wil ook maar als te graag.

Slecht voor de commercie?
Als het zo goed was voor de commercie waarom stapt hoofdsponsor ING er dan mee?

Nee zo lust ik er nog wel een!

Leuk een Maleisiche Lotus… F*** Heritage!
Als McLaren al een straf van 100 miljoen krijgt dan is het duidelijk dat ook Renault iets uiterst pijnlijk boven het hoofd hangt. Als die Fransen een beetje slim zijn dan stappen ze uit de F1, betalen ze de boete niet en rijden ze een brandende Renault Traffic bij het hoofdkwartier van de FIA in Parijs naar binnen.
HAHAHAHA dan kunnen ze de helft van alle teams ontslaan want teamorders zijn niet nieuw.
Flavio heeft nu alleen maar meer tijd voor z’n andere grote hobby: jonge vrouwtjes batsen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).