Audi e-Tron mooi rood in Frankfurt (incl video)

Auteur: , 37 Reacties

De persfoto's van de Audi e-Tron waren voorafgaand aan de IAA al uitgelekt, maar toen konden we je er nog niet alles over vertellen. Naam en z'n vorm doen je meteen denken aan een elektrische R8, maar in het persbericht over de e-Tron Concept wordt de R8 geen enkele keer door Audi aangehaald. Toch mag duidelijk zijn dat Audi voor dit elektrische concept de R8 als uitgangspunt heeft genomen.

De e-Tron is een echte Quattro. Hij is uitgerust met 4 elektromotoren die ieder een wiel aandrijven. Van achteren zijn de twee motoren achter de achteras gemonteerd, terwijl de twee motoren van voren op de vooras zijn gemonteerd. Ongeveer 70 procent van het vermogen gaat naar de achterwielen en 30 procent naar de voorwielen. Sportauto is 4,26 meter lang, 1,90 meter breed, 1,23 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,6 meter.

Bij elkaar zijn de motoren goed voor 313 pk en een bizarre 4.500 Nm koppel. De acceleratie naar 100 km/u hoeft daardoor niet langer dan 4,8 seconden te duren. De tussenacceleratie van 60 naar 120 km/u duurt 4,1 seconden. De topsnelheid wordt bereikt bij 200 km/u.

Het 470 kilo zware litium-ion accupakket levert 42,4 kWh en is net als bij een sportauto met middenmotor achter de bestuurder voor de achteras geplaatst. Het totaalgewicht van de auto komt ondanks bijna een halve ton aan accu’s uit op 1.600 kilo. De accu’s houden het ongeveer 248 kilometer lang uit en moeten daarna weer 6 to 8 uur opladen aan een normaal stopcontact. Aan een 400 volts 63 ampère stopcontact kan de laadtijd verkort worden tot 2,5 uur.

Alle lichtunits zijn uitgerust met zuinige LED technologie. Een elektronisch remsysteem met lichtgewicht keramische remmen brengen de auto middels een “brake by wire” systeem weer tot stilstand. De energie die hierbij vrijkomt wordt uiteraard opgevangen. Op koude dagen kan het zijn dat het aandrijfsysteem niet voldoende restwarmte produceert om het interieur te verwarmen. Daarvoor heeft Audi naar eigen zeggen voor het eerst in auto een warmtepomp toegepast. Nieuw is ook het Car-to-x communicatiesysteem. Daarmee kan de auto communiceren met andere auto’s, maar in de toekomst bijvoorbeeld ook met verkeerslichten, of andere mobiele diensten.

Audi e-Tron Concept video37 reacties

Liever een ster in de achterruit dan in de voorruit, want de voorruit moet je altijd doorheen kijken en dan zit ie veel meer in het oog...
Lelijk rood is wel lelijk.
hoe komt het dat elektrische auto’s astronomisch hoge koppels hebben maar een topsnelheid die dan weer heel laag ligt?
@matthisl: koppel is vooral bij het optrekken, pk’s is voor de snelheid
Zeer veel koppel maar weinig pk.
Omdat je PK’s nodig hebt om hard te rijden.
ok maar een 350z, ook 313 pk volgens mij gaat wel minstens 235 ofzo..
@matthisl:

Ik denk doordat ze de motoren direct op de assen hebben staan. Dus geen versnelling.

Je moet dan binnen het toerenbereik van de electromotor accelereren en de snelheid halen.

Mvg

Rob
Dat heeft volgens mij te maken met de maximale output van de accu’s.
Waarom meldden jullie eerst dat de E-tron 450Nm kon leveren, en nu 4500?
http://www.autoblog.nl/archive/2009/09/14/audi-e-tron-100-elektro-313-pk-200-kmu

-edit: Dat was toen dus een foutje. Ik heb het aangepast, thanks-
Ik dacht, dus nadruk dat ik het DENK, dat elektrische motoren een grotere interne weerstand heeft dan een verbrandingsmotor. Waardoor dus de weerstand op hoge toeren groter is en de max snelheid beperkt.
Het is geen “echte” Quattro die heeft echte torsen diff`s en een verbrandingsmotor.
Elektromotoren hebben een lage topsnelheid door het feit dat ze er geen versnellingsbak kunnen insteken, vergelijk dit dus maar met een benzinewagen die niet uit eerste versnelling geraakt :)
@duidelijk,
een electro motor heeft een maximaal koppel bij elk toerental. Daardoor hebben deze auto`s geen versnellingsbak nodig. wat weer de lage topsnelheid verklaard.
waar blijft het nieuws dat milieu hippies de tuin van JC vol hebben geflikkert met mest?!?!
koppel * toeren = vermogen (pk`s)
Ik vind de combinatie 313pk en 4500Nm ook maar bizar, dit zou willen zeggen dat deze elektromotor niet boven de 495toeren/min geraakt, hetgeen wel zeer laag is voor een elektromotor :s
@zoepie
Koppel (nm) betekend statische kracht, ofterwijl de kracht om iets van z’n plaats te duwen.
Pk (Kw) betekend dynamische kracht, ofterwijl de kracht om iets op hofe snelheid te krijgen.

Vette auto trouwens!, kvind electrich auto- styling altijd wel mooi, omdat het wat abstracter is.
Leuke zonnebank in de grille.
Nee, ik vind het niks.
Lijkt wel de ultieme uitgemolken versie van de R8.
Ze moeten alleen de velgen veranderen. Die zien er niet uit! Verder ben ik van mening dat dit een heel mooie auto is! Helaas is de topsnelheid niet heel hoog, maar aan de andere kant maakt dat niet heel veel uit. Je mag immers nergens harder dan 120, behalve op de autobahn…
ziek dat koppel… Alleen klinkt dat meteen voor mij alsof ze de verkeerde overbrengingsverhouding hebben gekozen. Met een andere verhouding zou je koppel omlaag gaan en je topsnelheid omhoog. En met 4500 Nm en 200 km/u zou je die keuze toch snel maken lijkt me. Theoretisch gezien, en als die 4500 Nm echt klopt, zou je met een twee keer zo grote eindoverbrenging 2250 Nm overhouden *zeer acceptabel* en een top van ong 280 km/u…. Een betere keuze zou ik toch denken.

Ergens kan ik me dus niet aan het idee onttrekken dat het dus 450 Nm moet zijn…
Ben je dan blij als je de velgen schoon mag maken van deze auto ;)
Zeker netjes.

Daar zie ik een mooit TT voor de toekomst in.
Ik ben benieuwd.
@ Bezoeker, en hoe heb jij dit berekend? je weet niets van de gebruikte overbrenging.

En mensen, een elektromotor is nog altijd een motor, er kan zeker een versnellingsbak op.. Het is alleen moeilijk omdat je nu 4 ipv 1 motor hebt.

Btw zijn we zeker van de 4500? Want dan sluit ik mij aan met MDA. Dit is geen goede keuze..
4.500 nm koppel is echt ziek veel hoor
met 4500 NM zou je toch verwachten dat je die 1600 kilo’s sneller kan laten accelereren.

btw, ik snap dat jullie al het geld uit reclames halen, maar kan dan op zijn minst het geluid er van uit? dit is echt irritant
Ik heb nog ergens blauwe lampjes in de grille van één of andere concept gezien… Maar waar?
God wat is het ding lelijk…

Haal al dat belachelijke chrome er af, zet er fatsoenlijke velgen onder, zorg voor een mooi grilletje en een fatsoenlijke achterklep/ruit….

What the heck… gooi al deze technobabbel in een normale R8 dan heb je tenminste een kicke electro waggie.

Dit is ronduid bagger!
@Mardec,
hier heb ik de overbrenging niet voor nodig, ik bereken gewoon het toerental van de motor zelf.
Wetende dat deze 4500Nm heeft bij 313pk kan ik het toerental gewoon uitrekenen door het feit dat P=w*M (staat hier al ergens), als je het zelf uitrekent, zie dan dat je de eenheden juist hebt.
@MDA: Dit klopt niet want met een versnellingsbak verlies je al snel 15 tot 20 procent van je vermogen.
Opgegeven max koppel is altijd motorkoppel. Koppel aan de wielen is mede afhankelijk van overbrengingsverhouding (die zal wel vast zijn) en toerental.

Zegt vrijwel niets, max vermogen, het feit dat je niet hoeft te schakelen en altijd over maximum koppel (oftewel de vorm van de koppelkromme, in dit geval horizontale lijn) beschikt des te meer.
klinkt wel mooi qua prestaties maar als ja die laatste 4 regels leest is het gewoon een stap dichter naar een 1984 samenleving
Maakt een R8 dus compleet overbodig.. In alles eigenlijk (bijna).

Wat een mega-gigantisch koppel btw.. :shock:
Wauw.
Dat koppel is echt verschrikkelijk belachelijk onnoemelijk ongekend hoog.
Jammer dat ie maar 313 pk’s heeft, waardoor een Passat TSI op top speed sneller is.
Je bent trouwens wel heel erg cool als je deze auto gaat kopen.
Hoe kan je iemand dit nou maken.
Die grill lijkt net een barbaquegrill verd*me kan toch niet. Zo worden de snelwegen alleen maar lelijker.
Ik blaas die ding zo vooruit met mij BMW M3 E46 Cabrio.

Whahaahha hihiih:$
Specs klinken goed, oplaadtijd is prima, het koppel is bizar! Alleen dat uiterlijk is niks… En dan brake by Wire? Wat is dat voor een onzin? Doe mij maar een kabeltje hoor!
Rood? => Ja.
Mooi? => Nee!
SjonnieKroket
PAUPER zoals gewoonlijk bij Aldi

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).