Autoblog video: Aston Martin V12 Vantage

Auteur: , 60 Reacties

Kleine auto’s met grote motoren hebben altijd iets magisch. Aston Martins ook. Dus als je die twee combineert heb je een wel heel speciaal recept te pakken.

[Eerst kijken dan lezen? Bekijk de video hier!]

Video Aston Martin V12 Vantage

Als een soort aspirant koper pikte ik de V12 Vantage op bij Kroymans Hilversum. Het oude Kroymans zullen we maar zeggen, daar waar kleine en grote jochies met hun snoet tegen de showroom ruit al het spectaculairs staan te bekijken. Immer nog staan daar Ferrari’s & Maserati’s te glimmen, terwijl aan de andere zijde van de oprit Jaguars en Aston Martins om de aandacht te vragen. Hoewel… juist een Aston Martin is meer de auto voor de gentleman racer die niet per se volledig in de spotlight staat.

Aston Martin V12 Vantage

De geteste Aston Martin V12 Vantage is een auto die straks door een heel gelukkige koper op de oprit of in de garage zal worden gezet. De tijd die we ermee hebben is dus beperkt, maar dat mag de pret niet heel erg drukken. Het recept voor de V12 Vantage is ook zo mooi: het is een kleine auto met een heel groot hart. Of beter nog: een compacte auto met een gigantisch hart. Met een lengte van 4382mm is de V12 Vantage namelijk ongeveer even groot als een Ford Focus. Daar houden alle gelijkenissen verder ook op.

Aston Martin V12 Vantage

De kleine motorruimte van de V12 Vantage is dan ook volledig gevuld (tot het nokje is de goede term) met de 6.0 liter grote V12 en alle appendages die tegenwoordig in een moderne auto horen. Zo’n blok is niet alleen enorm krachtig, maar genereert ook een hoop hitte. Om die weer fatsoenlijk kwijt te kunnen is de motorkap van de V12 Vantage voorzien van in carbon uitgevoerde roosters. Dat is niet alleen functioneel, maar zorgt er ook voor dat de V12 Vantage direct herkenbaar wordt als deze je tegemoet rijdt.

Aston Martin V12 Vantage

De V12 in kwestie kennen we uit de DB9 en DBS. Twaalf cilinders, zes liters, 510 pk en 570 nm zijn de belangrijkste wapenfeiten. Zoals je zou verwachten van een Aston Martin en helemaal als het een V12 is, is de motor enorm soepel en de powerdelivery is ook nog eens enorm lineair. Qua rauwe prestaties valt er niets te klagen. In een V12 Vantage sprint je in 4,2 seconden naar de 100 en is pas bij 305 km/u is de koek op. Op alle tussenliggende snelheden zul je verbaasd staan door de acceleratiekracht die de V12 biedt. Zelfs als je per ongeluk niet terugschakelt, weet de V12 je altijd op je wenken te bedienen. Inderdaad, de V12 Vantage is uitgerust met een handbak. Een automaat komt er niet, de huidige automaat van Aston Martin past niet. Bovendien is de V12 Vantage de meest sportieve Aston en daarin mag je zelf best wat harder werken.

Aston Martin V12 Vantage

Alle PK’s worden via een koolstofvezel aandrijfas naar de achterwielen gestuurd. Natuurlijk ontbreekt een limited-slip differentieel ook niet. Lekker plakkerige Pirelli P Zero Corsa’s zorgen voor genoeg grip. Tenminste zolang het droog is, want in de regen doen deze straatlegale semi-slicks het aanmerkelijk minder goed. Hoewel natuurlijk zelfs de meest fantastische regenbanden eigenlijk weinig uithalen tegen het geweld van 500 pk. Enigszins met beleid gas geven is dan uberhaupt het devies.

Aston Martin V12 Vantage

Na instap zit je lekker klem in de strakke sportstoelen, je hand valt als vanzelf op een lekker kloeke aluminium versnellingspook. Zoals het bij een supersporter hoort is het stuurwiel lekker klein en dik. Als bonus is deze ook nog eens met alcantara bekleed. De schitterend vormgegeven sleutel mag in de sleuf in dashboard om de V12 tot leven te wekken. Klein nadeeltje als je de motor laat afslaan: dan moet de sleutel er volledig uit en dan pas weer starten. Oppassen bij het oversteken van spoorwegovergangen dus.

Aston Martin V12 Vantage

De bouwkwaliteit doet indrukwekkend aan. Het is wel eens anders geweest, maar de huidige Aston Martins lijken gebouwd voor het leven. Grappig detail daarbij zijn de buitenspiegels, die zo stevig zijn dat je de auto er aan kunt voortslepen. Je zult dan ook vergeefs zoeken naar aluminium of chromen onderdelen die stiekem van kunststof zijn. Niet dat de V12 Vantage daardoor een zwaargewicht is geworden. Het V12 blok is maar liefst 100 kg zwaarder dan de achtcilinder uit de V8 Vantage, maar door gewicht besparende maatregelen is de is de V12 Vantage totaal slechts 50 kg zwaarder.

Eigenlijk is maar één nadeel: de prijs. Het prijskaartje vermeld € 249.200,-. Dat is 84 mille meer dan de V8 Vantage. Een stevig prijsverschil, maar je krijgt er dan ook de meest sportieve Aston Martin van dit moment voor. En die V12 hè, die klinkt zo fantastisch dat je de aanslag op je bankrekening meteen weer vergeet.60 reacties

Hierin Heeft Jeremy clarkson gereden in de laatste aflevering op de BBC. Dit is echt een vette bak en wat een geluidje.
Hij past helaas net niet binnen mijn budget, maar anders wist ik het wel.
Wat gaaf! Ik ga gelijk de video kijken!
das een korte video
mooie wagen die v12 vantage als ik ooit eens veel geld zou hebben …
Goh Wouter, en hoe ligt-ie in de bochten? :mrgreen:
Korte video, maar toch heel erg duidelijk!
Prachtig afgewerkt en een subliem geluid.
Zoek de verkoper van Kroymans! ;)
Damn.
Als de Roadster variant echt komt, dan ben ik van de partij. Daar ruil ik m’n V8 graag voor in :-)
niet veel woorden net als JC op het einde vn seson13
Ah fantastisch, jullie rijden in mn momentele lievelingsauto. Het enige minpunt zijn de witte achterlichten. Fantastische auto, zet de DB9 en DBS volledig in de schaduw.
Kwijl!! Ik wil ook!
Zonder kenteken de maximumsnelheid aan je laars lappen …

Heerlijk :-)
Toch maar een pak aan als je naar Kroymans gaat Wouter :P. Je moet toch met klasse in zo’n auto zitten … goed gedaan :) Mooi filmpje !
Kort maar krachtig zullen we maar zeggen. erg lekker filmpje :D
Als ik mocht kiezen tussen deze v12 vantage en de db9 koos ik toch de db9, veel mooiere lijnen en die auto straalt iets uit. dit is meer een dure opgefokt petje.
Serieus, kan iemand mij het uiterlijke verschil uitleggen tussen een DB9, een DBS, V8 Vantage, V12 Vantage?

Niet om af te zeiken hoor, ik vind het best een mooie wagen. Maar bij AM heb ik altijd het idee dat als je er 1 gezien hebt, je de rest ook wel kent. Als ik er 1 op straat zie rijden heb ik echt geen flauw idee wat ik heb zien rijden. Da’s bij Porsche, Ferrari, Lamborghini, Lotus en Noble toch wel een stuk duidelijker (gelukkig).
@Screamworks:

Bij Porsche duidelijker? De enige die ik dan uit elkaar kan houden is de 911 vergeleken met boxer, cayenne en panamera, maar al zet je 20 911’s naast elkaar gok ik 20x mis welke het is.
@Screamworks: Ik begrijp je punt, maar wat jij met Aston Martin hebt heb ik precies hetzelfde met Porsche… Als ik er 2 zie rijden heb ik echt geen flauw idee welke het is.
Atmosferische V12 in combinatie met handbak… Hulde!
Nice, maar ik hoop wel dat ze (lees de dealers en/of eigenaren) onderhand échte rijtesten toestaan. De beide filmpjes (deze, en die met die 599GTB) zijn leuk, maar het zou leuk zijn om ook iets anders te zien dan die korte sprintjes. Maar ja, het begin is er, dus thumbs up voor Autoblog! Wie weet kunnen we over een paar maanden volwaardige rijtesten met dit soort monsters verwachten.
Gezien de plek waar jullie dit filmpje hebben opgenomen (3km van Kroymans max) had je inderdaad niet veel tijd ;) Maar zeker indrukwekkend!
Het enige vreemde is dan wel, dat een GT2 met een 6 cylinder sneller is.. dat verwacht je toch niet?
Niet echt een nadeel maar gewoon opvallend!
@ZeRoo:

Nee de GT2 heeft ook 8 cylinders; betere gewichtsverhouding, andere koppelkromme, versnellingsbak, noem het maar op. J hebt het immers over een gt bak.
Vergelijk het met de GT2 van porsche en de gt3; de gt3 is sneller op een circuit :)
@TimothyS: Volgens mij doelt ZeRoo op de Porsche GT2. En die heeft toch echt 6 cilinders ;) En die is sneller en goedkoper dan deze V12 Vantage (net zoals de Porsche GT3).
tja…. leuk dat je er even mee mag planken maar dit is natuurlijk niet waar het om gaat bij deze auto. De voor- en achterlichten zijn absoluut niet mijn smaak… witte lampjes en ledjes… dat is spul voor audirijders en lui die aan golfjes kloten of andere oudere rommel tevergeefs een modern tintje te geven….. NIET geschikt voor een auto van Aston Martin en al helemaal niet voor de leukste, stoerste en sportiefste Aston.
Is ook opgenomen vlakbij Kroymans. Maar wat een subliem geluid komt er uit die bak zeg!
mooie auto !
maar wat een lelijke sleutel, lijkt precies op een telefoon
Voor ik aan het reageren ga: cam/edit: Ruben Baeten? Staat er niet bij…
@vla: yep de cam/edit is van Ruben, en Wouter doet de presentatie ;)
Geef mij de sound van de V8 maar!
Wat een fan-tas-tische wagen is dit! Geluid en design zijn erg mooi.
De rijtest is natuurlijk ook erg goed: niet te veel praten, gewoon de auto laten spreken. Zondagavond,Supercar Sunday! :)
Maandag de de ‘gewone’ auto’s. :lol:

@ Autoblogger: Komt deze rijtest ook op Youtube? :D
@WinZ: uiteraard.
gister kwam een klant van ons even een pakketje ophalen hij was in de buurt en kwam even langs met deze V12… wat een geluid, wat een klasse!!!
Wat een geweldig mooie auto is en blijft het toch he!
Geweldig!

Alleen ik moet wel zeggen dat als ik het geld zou hebben ik toch de V8 Vantage (Roadster) zou halen. Vind het ‘ploppende’ geluid van de V8 toch nog net ff iets geiler dan de strakke huil van deze V12.

Desalniettemin, beiden mogen ZO bij mij op de oprit.
Wat een lelijk pak, lijkt wel een pyama :?

Wat betreft de auto, netjes maar ik moet m’n mening delen met Screamworks. Kan de modellen ook niet volledig uit elkaar houden.
maar 1 woord voor : HEBBEEEEEH maar wat een stomme papieren sleutel :P
@jerrik: ik kan je verzekeren dat het de mooiste sleutel is de je ooit hebt gezien. Afgewerkt met metaal en safierglas waarin het logo zit verwerkt, en slechts ong 7cm groot. Als je ‘m laat vallen, kost het €2000 om te vervangen…maar het is wel een beauty :)
prijs??
sorry voor mijn reactie, prijs had ik niet gezien
Gaaf!

Oh trouwens, het is “Estin Martin” Niet “Ostin Martin”. Het is geen Healey…
Wát een geluid, het doet me denken aan een Mercedes 65, die klinken ook zo fantastisch uit de uitlaatpijpen. Een lichtelijk rochelend geluid, alsof ´ie met spijkers gorgelt. Echt fantastisch, onderscheidend ook.

Verder vind ik de looks maar niets, de koolstofvezel luchtinlaatdelen vind ik afschuwelijk fout, ondanks dat ze functioneel zijn, ik zou ze een laklaagje geven.

Conclusie; een korte rijtest, maar wel erg aangenaam voor het oor!
Ah, das mijn exemplaar waar Wouter in rijdt. Nog maar een paar honderd…..duizend euro sparen.
Staat op mijn lijstje als mijn bedrijf straks een IPO doet ;)
Lekker geluid ! en dat is eigenlijk het enige positieve wat ik over deze auto kan zeggen :roll:
Hi Bob niet iedereen weet wat een IPO is. (initial public offering)dus wanneer een bedrijf voor het eerst naar de beurs gaat. Meestal gaat een bedrijf om 2 reden naar de beurs (uitzonderingen daargelaten)
1: Er is onvoldoende vrij-vermogen beschikbaar om te investeren en vervolgens er 2: onvoldoende mogelijkheid is tot het aantrekken van vreemdvermogen. IPO zijn vaak niet van weelde dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken.

Overigens zie ik niet in hoe jij persoonlijk over het geld van de NV zou gaan beschikken, tenzij je of iets strafbaars doet of de toekomstige aandeelhouders zachtjes naait. Of je geeft jezelf als bestuurder een schandalig hoog inkomen met behulp van de aandeelhouders/ RvC

Maar goed AM dikke droombakken! Zou zelf voor de familiy-car van AM gaan maar voor erbij is een vantage ook leuk.
Ik ben blij dat ik niet zoveel geld heb staan voor een nieuwe auto. Ik zou gek worden! Welke moet je kopen? De nieuwe R8 roadster, een Morgan Aeromax of deze? En zometeen brengen ze misschien ook nog een Convertible uit? Vragen en kwellingen. Ik zou net zo onrustig slapen als Marco Borsato die net zijn telebankieren heeft afgesloten.
Te heerlijk voor woorden! Dat geluid is gewoon subliem, de lijnen van die auto geweldig en dan die extra luchtuitlaten op de motorkap, super gaaf! En ik hoor hier mensen zeggen dat ze het verschil niet zien, maar dat ligt echt niet aan de auto. Ik kan in een luttele seconde (in het echt, niet op foto’s) zien welk type het is, gewoon puur aan de vormgeving die net iets anders is (en natuurlijk de details.) Klein autootje met een geweldige V12? Daar scoor je bij mij echt punten mee;)
Ik zou “onze Wouter” ook niet meteen in een bocht gooien met zo’n Aston V12 :D
Maar toch… de sensaties van de motor en alles :P dat kan je al voelen op een rechte lijn….
@Screamworks

Sommige mensen, zoals ik, kunnen de modellen van AM wel duidelijk van elkaar onderscheiden. Maar bij Porsche heb ik daar meer moeite mee (de historische lijn van 911 kan ik wel redelijk onderscheiden, maar niet welke uitvoeringen ze allemaal hebben uitgebracht van 1 type 911). De reden is, omdat ik op de eerste plaats een AM-liefhebber ben en ten tweede volg ik de historie van AM goed.

Om de verschillen goed te beschrijven:
– V12 Vantage is gebaseerd op V8 vantage: de uiterlijke verschillen zijn dat de V12 Vantage 4 luchtsleuven heeft, een wulpse geintegreerde achterspoiler, andere velgen, doorzichtige lichtunits achter (welke V8Vantage LM ook heeft) een beetje andere voorzijde en achterzijde (onderste gedeelte). Voor de rest is het gelijk gebleven.
– DBS is gebaseerd op DB9, uiterlijke verschillen is ook precies zoals hierboven beschreven (maar dan ten opzichte van DB9). Maar heeft ook een andere grille welke min of meer aan beide zijden vervormd zijn. Grootste verschil is dat hier en daar meer carbon toegepast is. De hele carrosserie bestaat uit carbon (natuurlijk zie je dat niet, maar op sommige plekken wel (lip voorzijde, spiegels, etc).
Wat een heerlijke sound uit die V12 zeg!
En het is echt een bak vol complimenten waard dat ie alleen maar leverbaar is met handbak.
Mooi hoor, ik voel me weer helemaal goed.
@vla: Bij zulke korte filmpjes doe ik geen rijtest-aftiteling. ;-)
@robbie en TimothyS ik bedoel inderdaad de Porsche GT2. Van een V12 verwacht je toch dat die sneller is dan een 6 cylinder in zo’n klein wagentje..
waarom is hij zo ‘traag’ naar de 100?
met zoveel vermogen moet daar tog wel 3 of 4 tienden afkunnen?
Miischien omdat hij een handbak heeft? (GEWELDIG dus!! Die paar tienden voel je echt niet in de auto hoor;))
@RazorHead: omdat ie alleen achterwielaandrijving heeft en de motor voorin. Voor 0-100 heb je niet veel aan pk’s als je ze niet kwijt kan op het asfalt.
@P_B_S: inderdaad zijn de verschillen tussen de DBS en de DB9 ongeveer gelijk aan de verschillen tussen de V8V en de V12V (motor, aandrijflijn, transmissie, remmen, etc, allemaal gelijk bij V12V en DBS). Het gekke is dat ondanks dat, het rijgedrag van de V12V en de DBS toch totaal verschillend is:

Heb in Duitsland (Eiffel) paar uur met de V12V mogen sturen en de performance is echt ongelooflijk. De setup is echter voor dagelijks gebruik niet echt gechikt, dit in tegenstelling tot de DBS die je prima ook bij slecht weer kan rijden. Zie de V12V als een 911 GT3 (ik kan ze ook nooit uit elkaar halen, maar dit is de track auto geloof ik ;)) en de DBS meer als een GT2 of Turbo.

Verder moet je dus kiezen voor de meer sporty looks van de V8V/V12V of de meer ingetogen chique van de DB9/DBS.
@TT225man: Als je voor dat ingetogen chique kiest ben je wel een stuk duurder uit, da’s ook niet onbelangrijk ;) .
Eigenlijk is dit meer een speelkwartiertje voor wouter, en om te doen alsof het serieus is toch maar even een kort testje op autoblog geplaatst.

@Rogue: :lol: Grapjas. Ik dacht er ook al aan. Ze hadden blijkbaar zo kort de tijd dat ze niet eens een keer de camera konden verplaatsen.
(off topic)

“Het prijskaartje vermeld € 249.200,-”

vermeld > vermeldT
2 moet gewoon 1 zijn…
andre verlodt
tja om stil van te worden he?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).