De Seat Toledo is dood

Auteur: , 63 Reacties

Volgens mij kunnen we genoeg medestanders vinden in onze stelling dat de Seat Toledo een raar uitgekauwd misbaksel was en dat niemand hem zal missen.

De vorige Toledo was best leuk. Een aardige sedan op basis van de Golf/Bora, die met de lekkere V5-motor onder de kap een klein wolfje in schaapskleren was. Maar in 2004 kreeg Seat een klap van de Duitse molen en kwam deze vreemde derde generatie op de markt, een soort MPV waarvan de achterkant met een botte heggenschaar was afgewerkt. De auto was dan wel getekend door Walter da Silva, maar om iets moois te kunnen maken moet je dan ook eerst ‘lelijk’ definiëren. Onder de kap was het ook al geen feest; de vijfcilinder was namelijk verdwenen.

De Toledo III was meteen al geen succes, want de verkoopcijfers kelderden alleen in Spanje al van ongeveer 40.000 stuks in 2003 naar 20.000 stuks in 2005. Dit jaar werden er nog slechts 120 stuks op kenteken gezet. In Nederland zien we het ding al helemaal nooit rijden.

Onze collega’s van Motorpasión zijn verdrietig dat Volkswagen de Toledo heeft verpest, en dat nu een omgebouwde A4 het stokje heeft overgenomen. Wij kunnen er niet heel rouwig om zijn, maar beeld je voor de grap eens in dat de Mitsubishi Colt zomaar verdwijnt. Dan zouden wij ons ook goed klote voelen.63 reacties

Mooi zo.Nu nog de rest van die Seats.
@SimonMc:
Hahaha….dat was het eerste wat er ook in mij opkwam.
cardesigner@USA
Hoe zit een V5 in godsnaam in elkaar?
@cardesigner@USA: Zo:
http://i184.photobucket.com/albums/x216/martinkgray/engine2.jpg

Volkswagen introduced the first V5 engine, though this engine is not a true twin-bank V engine, but rather a VR5, or staggered bank straight-5 engine, and therefore not a true V5. It does not have one cylinder bank with 2 cylinders and one with 3; rather, it has all 5 cylinders sharing a single bank. The engine is derived from the VR6, and is thus a staggered 5, and has much in common with Volkswagen’s earlier straight 5 developed in the 1980s for the Passat and Audi Quattro.
http://en.wikipedia.org/wiki/V5_engine
@robbie:
vreemd dat die fan er op die manier op zit, wekt de indruk dat ze hem langs en niet dwars inbouwen wat vw volgens mij niet doet?
Kunnen ze dan ook gelijk die nieuwe Ibiza vermoorden. Ook zo’n lelijk ding.

Een V5 is een VR6 – 1 cilinder.
op twee manieren, of aan de ene kant drie en aan de andere kant 2 cilinders of een v4 met op de kop een rechtstaande cilinder
Een V5 (eigenlijk VR5) is een VR6 met één cilinder minder. Door zijn blokhoek van 15 graden is het bijna een lijnmotor, maar net niet. Vandaar “VR”, wat in het Duits staat voor V-motor en Reihe-motor, in Nederland zou hij dan dus VL5 heten :-)
@Tinus wat en belachlijk antwoordt
Een V5 is een VR6 – 1 cilinder.

Lol oke dan en V5 is en V12 -7 cilinder’s
Werd tijd. Zeker met de komst van de XL was de Toledo onwijs overbodig en sowieso niet mooi.. helaas zitten we nu opgescheept met een oud verbouwde A4..
@cardesigner

Gewoon hetzelfde als elk ander V-blok
Niks ingewikkelds aan.

O.T. Die Da Silva is toch eeen zwaar overschatte designer wat mij betreft, de Toledo is daar een goed (of beter slecht) voorbeeld van.
@ E36

Verdiep je eerst een in de materie voordat je eea roept.
Nu is het nog slechts een lelijk ding, over tien à vijftien jaar vind je het bijzonder en kijk je om als je er een tegen komt.
Eg geeft het juiste plaatje erbij van een voorbeeld V5
Die in de Seat was idd geen V5 maar een VR5.
Was toch een leuk concept om ruimte te besparen.
@ cardesigner

De cilinders zitten in één cilinderbank, als het ware een vier-in-lijn, maar de cilinders verspringen van elkaar, net als bij een VR6. Alleen mist deze een cilinder, maar heeft hij wel de overlap tussen de arbeidsslagen die een viercilinder niet heeft ;)zulke techniek hebben ze niet in de States, hé? :P
Zeker in deze klasse slaag je alleen als je een sedan op de markt brengt.
@ mezelf

Oeps, dacht dat een VR5 ook één cilinderbank had, foutje bedankt!
Dit plaatje zal de opmerking “gewoon een vr6 – 1 cilinder” denk ik wat verduidelijken ;) Klopt namelijk wel..

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Stand_VR6-motor.PNG
@ Brutus

Dus ik heb toch gelijk? :P
Verrek, die moet ik gaan promoten bij de gezinnetjes vrienden. Een echte sleeper…
go seat op naar de alrea die mag ook wel de pijp uit
@SimonMc
En de reden?
Ik vind de overige modellen er redelijk en sommige zelfs zeer goed uit zien.
En de techniek is hetzelfde als Volkswagen, dus als dat de reden is kwets je ook Volkswagen, Audi, Lamborghini, Bugatti, …
@Kuukske: Reden?Hoeveel heb je er nodig?

Ik vind dat het er niet uitziet, de mensen die er mee rijden zou ik nog niet mee willen geassocieerd worden dood, een hele tamtam maken rond het feit dat het eigenlijk een volkswagen is, terwijl alles in het interieur na een mum van tijd desintegreert, je hebt er meer kosten dan wat anders aan omdat het rotzooi is, en omdat ze ook bespaard hebben op isolatiemateriaal, word je doof van die takkedieselherrie.
@ autoblog; Compleet off-topic, maar is er wat mis met het inloggen? Het lukt me namelijk niet… :?
@Citrofiel: zodra je BMWfiel heet ben je weer welkom :-)
Gelukkkig.Weer verlost van een gedrocht
Iets wat ik nooit echt gesnapt heb aan SEAT: het moest het de AlfaRomeo van VAG worden, maar ze maken vooral ondergemotoriseerde budgetauto’s, waarvan de helft eigenlijk MPV’s zijn. Waar zijn de coupés en roadsters? De betaalbare Audi’s met meer persoonlijkheid? De sportieve tegenhangers van VW met een leuke styling? Op de cupra’s en bocanegra’s na valt er bij SEAT weinig te beleven.
@a_buis: :lol: Het moet toch niet gekker worden hier…
@Ruben:
quote: ” Onze collega’s van Motorpasión zijn verdrietig dat Volkswagen de Toledo heeft verpest, en dat nu een omgebouwde A4 het stokje heeft overgenomen. Wij kunnen er niet heel rouwig om zijn, maar beeld je voor de grap eens in dat de Mitsubishi Colt zomaar verdwijnt. Dan zouden wij ons ook goed klote voelen. ”

Ik weet niet zeker of deze vergelijking (met de Colt) wel op gaat, want voor zover ik heb begrepen is de complete productielijn van de oude A4 verhuisd naar Espanja om daar ter plekke Exeo’s te gaan bouwen. Geen of weinig banenverlies in deze voor de spanjolen dus lijkt mij?

Als ik het niet bij het rechte eind heb hoor ik het uiteraard graag.
wat dacht je van de renault velsatis, ook zon leleijk ding
Ik vond deze Toledo altijd wel leuk. Die kont is speciaal, maar niet lelijk. Er zijn gewoon te veel conservatieve mensen in onze contreien en op Autoblog.

En de Colt mag gerust verdwijnen van mij. Voor de facelift was het een zeer leuk wagentje, maar met zo’n Lancersnoet, dat is toch gewoon belachelijk.
De Punto Evo-facelift ziet er dan nog een stuk beter uit.
lol ik wist niet dat een v5 bestond, dus kun je in theorie een w10 maken?
Ehhhnnn.. Blijf weg!
die laatste toledo was idd lelijk, de 2e serie vind ik nog steeds prachtig:D me ma had er ooit een..
Ik heb zelf de laatste serie Toledo Reference 1.9 TDI gehad als lease wagen en naast dat heerlijk reed is hij ook nog eens mooi. Ik heb mede hierom ook zijn grote broer gereden de Vel Satis 3.0 V6 Initiale Diesel! Jammer dat hij het veld moet ruimen voor weer een saai VAG product
@cardesigner@USA: Hallo!! Waker worden!! Onder welke steen heb jij de laatste 15 dan geslapen?? Die uitleg is hier al een aantal keer voobij gekomen en de motor is al een aantal jaar uit productie!

OT: Mooizo, die Exeo ziet er ook veel beter uit dan dit geval! :D
Het vorig model was best wel goed te doen , maar het model op het plaatje om op te kotsen :D
@citrofiel

zo had ik het nog niet bekeken. Misschien kan je m dan ver gelijken met de Renualt Vel-Sat(an)is… ook zo’n gedrocht waarvan mijn kinderen er binnen 15 jaar ook van zouden omkijken…

tja, misschien had de Exeo (als ex-A4) misschien de vorige toledo moeten zijn… een berline en geen samenraapsel van trends…
@JK 733: Zo bekijk ik het juist heel vaak, want die auto’s die later (of nu al) bijzonder zijn vind ik juist het leukst! En ach, de scheidslijn tussen leuk apart en lelijk is klein. ;)
@simon…

Inderdaad…..Nu de rest van de seats van de weg. Niemand zal ze missen…plastic auto’s voor mensen die geen ‘echte’ auto kunnen betalen
@audirijder:
Niet zo bekrompen hè. Ik ken mensen die per jaar véél meer (3x) dan de Balkenende norm verdienen en die rijden ook gewoon Seat. Niks mis mee.
“die per jaar véél meer (3x) dan de Balkenende norm verdienen en die rijden ook gewoon Seat.”
Bij hun buitenhuis op Mallorca zeker…

Ze hadden de stekker al veel eerder uit dit model moeten trekken. Bij de lancering van de Altea XL maar eigenlijk al voor de marktintroductie.
Beter zo. De vorige Toledeo was inderdaad wel mooi. Maar nu moest de Toledo ineens een MPV worden. Dat snap ik nooit zo goed. Net als de Fiat Croma. Daarbij snapte ik de toegevoegde waarde niet zo, als je ook al meerdere versies van de Altea hebt. Rijgedrag van laatstgenoemde vond ik trouwens tegenvallen. Als Alfa-liefhebber heb ik sowieso niet zo veel met Seat, wat toch regelmatig nep-Alfa’s zijn…
…maar beeld je voor de grap eens in dat de Mitsubishi Colt zomaar verdwijnt. Dan zouden wij ons ook goed klote voelen.

Waarom..? Dat ding ziet er toch niet uit! Van mij mag die óók weg, is niets meer dan horizonvervuiling. Kunnen die stinkhippies daar niet tegen in actie komen? Doen ze nog iets nuttigs!
De 2e generatie Toledo was toch best een nette auto. Die zie je nog met regelmaat rijden. Maar de Toledo zoals op de foto’s is een grote fout geweest. Ik heb het nooit een mooie auto gevonden en dat verandert ook niet meer.

De Exeo is dan welliswaar een A4 van een tijdje geleden maar die is heel wat beter te pruimen dan dit.
Ben blij dat dit model niet aangeslagen is, maar ben weer niet blij dat de Toledo niet meer bestaat.
De vorige Toledo’s zijn best mooi.
De Toledo, een Altea met een lelijke bolle reet, was een beetje het dieptepunt in de carriere van Walter da Silva. Maar volgens mij was dat model ook toen al het gevolg van een gebrek aan centjes bij SEAT. Na die flop moesten ze nog eens aan de bak om de Altea in een Altea XL te veranderen > goedkoop is dus duurkoop.

Nu is er die gefacelifte tweedehands A4 en weer een bewijs dat ze bij SEAT geen cent te makken hebben. Een model dat vanwege zijn afkomst getipt word als leasetopper. Voor mij onbegrijpelijk. De oude A4 werd aan het eind van z’n leven verpletterend verslagen door 3-serie en C-klasse en ook moest hij het afleggen tegen bijvoorbeeld de nieuwe Passat. Zelfs een Octavia Combi wint het in de vergelijkingstests van die oude A4.
Maar ja, van een Audi logo word de gemiddelde leasebakrijder behoorlijk geil en zelfs een Audi afkomst is, ongeacht de test resultaten, voldoende om een beetje opgewonden te worden.

Met het ontwerp van die Exeo heeft meneer Da Silva niets van doen gehad (want facelift oud model). Meneer schijnt wel erg trots te zijn op met name de A5, maar wat mij betreft heeft hij het niveau van zijn Alfa 156 nooit meer weten evenaren…
gelukkig…en weg ermee. Nu de rest nog van die VAG producten.
in plaats van zeiken op de colt heb ik ook een goed idee… kopen dat ding…!
Spijtig van de naam toledo is een mooie stad
Humanspectrum
De Colt uit productie nemen klote? Hoezo? Zolang de mensen in Born maar werk houden, zie ik geen problemen.
ben zelf een toledo rijder type II en ben blij dat id dat lelijke ding (type III)uit de handel is heb hier en daar wel gehoord dat er een nieuw type toledo in ontwikkeling is hoop dat deze weer goed aan zal gaan slaan
ik vind de toledo 3 echt een heel mooie auto en de schok dat hij dood was viel bij mij net zo erg en onverwacht als de dood van michael jackson.
als ik een rijbewijs en veel geld hat zou ik direkt zo’n ding kopen.
prachtig ontwerp, prachtige techniek en een practich interieur.
Tsja, de exeo voldoet toch ook als opvolger voor de toledo??
SjonnieKroket
Onbegrijpelijk dat er uberhaupt nog Seat’s verkocht worden, zijn toch allemaal lelijke kippehokken?
Volgens mij weet men niet waar men over praat. Een werkelijk schitterende wagen. en rijdt fantastisch. heel veel binnenruimte. daar gaan we nog lang van genieten.Oja heb hem gloednieuw gekocht eind 2009
Ik ben de eigenaar van een Seat Toledo 2 ,
Dit is mijn 2e Seat Toledo, en ik ben het eens dat het laatste model echt lelijk was.
Maar de 1e en 2e serie waren goedkope en betrouwbare gezins wagens. Heel veel kofferbak, betrouwbaar, betaalbaar en degelijk. De eerste is nu 16 jaar oud en rijd nog steeds in Rotterdam, mijn Toledo 2 is nu 10 jaar oud en ziet er nog uit als nieuw. Misschien is het je smaak niet, maar ik vindt de Golf ook lelijk, en wat betreft je Mitsubishi Colt, Laten we het daar eens over hebben, das pas een ugly ducky, en wat dacht je van de problemen met de as van de versnellinksbak die steeds uit elkaar valt? ja ook ik had eens een Colt,….Dus ga je mond spoelen voor je wat roept.
SjonnieKroket
@a.sleeuwits:

ach zo’n Seat valt al uit elkaar als je er naar kijkt, dezelfde bedroevende kwaliteit als VW. En het nare is ook nog eens een keer: HET IS EEN NAMAAK VOLKSWAGEN. MET imitatie onderdelen
Wat en hoop flauwekul om helemaal niets. Heb net een van de laatste nieuwe Toledo’s gekocht en die auto voldoet aan alle door mij gestelde eisen. Hij kan mijn caravan trekken en is daarnaast ook nog ruim van binnen en is van alle gemakken voorzien. En wie over het uiterlijk valt moet maar de andere kant op kijken. probeer eerst zelf een nieuwe auto te kopen ipv een tweede hands.
er zijn ook mooie seats hoor:O
beetje onzin om dan te zeggen nu de rest nog van die seats

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).