Olieconcern Total waarschuwt voor olietekort

Auteur: , 39 Reacties

Op de IAA in Frankfurt voeren de termen "hybride" en "elektrisch" de boventoon. Je zou bijna gaan denken dat niemand nog olie gebruikt. Terwijl we zo druk investeren in groene alternatieven voor olie, dreigen we een beetje te vergeten dat we er nog lang niet zijn en voorlopig nog wel even veroordeeld zijn tot het zwarte goud.

Topman Christophe de Margerie van olieconcern Total waarschuwt dat de wereld niet klaar is om te voldoen aan de oliebehoefte van de komende tien jaar. Er moet beduidend meer worden geïnvesteerd in het opsporen en aanboren van nieuwe olievelden. We kunnen het ons niet veroorloven om daar nog 2 of 3 jaar mee te wachten, want dan zijn we te laat. Er moet nu gehandeld worden.

Total is niet de enige oliemaatschappij die een dergelijk geluid laat horen. De olieconcerns zelf investeren heel terughoudend, nu de olieprijs zo laag is. Overheden zullen in deze tijd de oliemaatschappijen naar verwachting ook geen handreiking doen. Wanneer we het aan het mechanisme van vraag en aanbod overlaten, zal er in 2015 een fors tekort ontstaan en de prijzen tot nieuwe recordhoogtes stijgen. Doordat de investeringen dan achterlopen is dat probleem dan niet snel opgelost. Straks toch maar een Toyota Prius of Fisker Karma bestellen. (via: bbc)39 reacties

Dat wordt een leuke cyclus van lage en hoge prijzen zo. Niet het meest handig. Maar ja, ingrijpen bij bedrijven die het zo goed doen gebeurt ook niet. Lastig.
Ik vraag me eigen af hoe dit gaat aflopen binnen/over 15 jaar ?
“Op de IAA in Frankfurt voeren de termen “hybride” en “elektrisch” de boventoon. Je zou bijna gaan denken dat niemand nog olie gebruikt.”

en hybride zal geen olie verbruiken? ;)

OT:
ik vind het nergens meer over gaan, ik ben het eens met het feit dat we olie moeten besparen.. maar het gezwats net als een paar artikelen eerder over bijv. corvette, dat word gewoon te erg.. (als we het over het eco gevoel van de IAA hebben)

dat wilde ik eve kwijt ;)

gr. japp
Het is niets nieuws. Massaal speculeren op de stijging van de olieprijs wel. Tot de rekening kwam.
@lamdi: De crux zit ‘m in het woordje “bijna”. ;)
Ach als het bij Total op is tanken we toch gewoon bij Shell, of Esso of Texaco.
@mashell

Esso.. momenteel liever niet.
Paniekzaaierij, meer niet.
@VonStroke:
Ik werk zelf in de olieindustrie en het is weldegelijk waar dat veel olieconcerns grote investeringen deels uitstellen. Maar goed, het zou idd kunnen dat beoogde effect van Total niet compleet altruistisch is.
Ik houd niet zo van dit soort berichten.
Vooral de komende jaren de koopkracht achteruit gaat, is de kans groot dat door dit soort berichten de brandstof weer omhoog gaat.
Deze is net een paar maanden redelijk stabiel.

En als Total denkt dat ze minder olie hebben, moeten ze beter hun best doen om olie te vinden. ;)

Trouwens als er geen olie meer is of ontzettend weinig, wat wil zo’n grote oliemaatschappij dan doen? Hun verdienen er goed aan.
Ik zou ook zeggen dat mensen mijn product moeten kopen als ik mijn omzet zie dalen.
@ Larrs

Het gaat erom dat de olieprijs op een bepaald niveau moet staan om het rendabel te maken voor oliemaatschappijen om olie te winnen op moeilijke of dure plekken. De teerzanden in Canada zijn daar een voorbeeld van. Op het huidige niveau van de olieprijs is het niet rendabel de teerzanden te ontginnen maar zodra die olieprijs weer stijgt gaan ze vanzelf ook de duurdere velden opboren. Maar je hebt gelijk, gezien de koopkracht voor de gemiddelde nederlander in de komende paar jaar is dit geen goed bericht.
@JPM: Ik denk dat het uitgebreid exploiteren van de teerzand velden ook in de komende jaren niet van de grond gaat komen, ook niet bij stijgende prijzen. President Obama en de millieu organisaties zijn fel tegen en zullen er alles aan doen om dat tegen te houden. Op EnergyPlaza staat:

“De ontginners van de teerzanden zijn bang dat hun industrie, die nu al relatief duur is, onbetaalbaar wordt onder het systeem voor emissiehandel, dat Obama ook in de VS wil doorvoeren. En milieuorganisaties zijn unaniem in hun afkeer van teerzanden, vanwege grote landschappelijke en ecologische schade, in combinatie met een relatief hoge CO2-uitstoot (de dikke olie bevat veel koolstof en weinig waterstof); een boodschap waar enkele belangrijke adviseurs rond de nieuwe president mee instemmen.

Hij gaat dit dus nooit goed keuren.
Ach, de olie wordt vanzelf wel duur als ze opraakt. En als er dan nog niet geinvesteerd is en er een tekort is, dan wordt de olie dan nóg duurder (kan over 5 jaar misschien betekenen dat onze benzineprijs 2 euro per liter is).

Maargoed, daarom zeg ik: elektrisch (en straks waterstof-hybride) rijden voor het werk, en nog wat benzine overhouden voor de pret! :)

Onafhankelijk zijn van olie is sowieso erg prettig ivm de politieke situaties; vandaar in duurzame energie investeren samen met wat zuiniger worden.

Het komt gewoon allemaal goed, alleen wordt het straks nog even heel duur :)
Gewoon ’n marketing verhaal! Niks aan de hand. Net als met dat CO2-geneuzel. Klopt ook niks van. Gewoon nergens iets van aantrekken! Blijven doorkachelen, liefst met ’n V8 of beter nog ’n V10. Nee! ’n V12! (Om van zo’n zalige W16 nog maar te zwijgen).
En wordt ’t allemaal duurder? Niks van aantrekken, toch? Gewoon blijven tanken voor een tientje of drie, vier en alle problemen zijn opgelost. Al dat moeilijke gedoe! :evil:
wow…wat een deja-vu van…laten we zeggen elk voorgaand jaar tot aan de jaren 60 ofzo?
Wel mooi dat iedereen het bij olie over autorijden heeft, kijk eens naar de spullen om je heen, pennen, je mobiel, dashboards, meubels, tv’s ALLES bestaat uit olie…
Natuurlijk roepen de oliemaatschappijen dit. lol. C’mon, who ya kidding?
Ik zie de hongersnood al opdoemen. Toch nog even snel genieten van de McDrive deze week.
Sorry die oliemaatschappijen verdienen honderden miljarden aan die handel. De olieprijzen staan verdorie constant rond de 70 dollar per vat! Ja… idd niet genoeg om de grote winsten op te strijken van voor de crisis van 150 dollar…*dhuh*! Dat ze zich eens toeleggen op andere activiteiten want je kan niet blijven boren naar olie tot de laatste druppel.
Het verder versneld duurder maken van het het rijden met te grote onzuininge motoren is een must !! We zullen massaal veel meer kleinere zuinige auto’s moeten danwel hybrides moeten aanschaffen. Vooral Duitsland en de USA zullen boetes moeten krijgen om dier grote motoren te laten vallen.
En hun winsten van vorig jaar? Alles opgesoepeerd aan de aandeelhouders zeker. Nieuw jachtje bestelt, enz…
Wil je verdienen, eerst investeren.
@Eric:

Dat moest toch van de aandeelhouders, als bedrijf was het not done om geen dikke dividenten uit te keren, huilen met de wolven in het bos noem ik zoiets !
Christophe de Margerie zit daar echt niet omdat ‘ie zo’n mooie snor heeft, er zit wel degelijk een diepere betekinis in zijn verhaal, nl dat er nog zat olie geëxploreerd kan worden, maar dat de techniek om deze olie te winnen nog ontwikkeld moet worden.
Niemand, geen enkele ondernemer gaat deze gok aan, dat kan ook niet verwacht worden, omdat deze techniek alleen gebruikt kan worden voor het winnen van olie.
Dus de man zegt eigenlijk : kom met een idee hoe WE dat kunnen financieren, vergeet niet dat ook universiteiten, geologen, bedrijven kunne profiteren en know-how kunnen ontwikkelen.
Alleen zijn de kosten van de ontwikkelingen zo gigantisch en weet niemand wat de olie prijs op termijn gaat doen, dat het voor een enkele onderneming gewoon te riskant is.
KlassiekeKliko
We weten allemaal waar het heen gaat, en wie z’n kop in het zand blijft steken is een struisvogel. De oude monopolisten blijven zolang mogelijk traineren, maar het zal er uiteindelijk op neer komen dat ze hun positie kwijt gaan raken, net als de muziekindustrie, nog zo’n dinosaurus.
Total is een stelletje boeven bij elkaar.
gisteren kom ik aan bij de pomp, ik moest even wachten op een beschikbare pomp. midden in het station komt een pomp vrij waar ik ga tanken. blijkt dat er euro95 maar dan excelium in zit (wat niet mag van de leasemaatschappij) dat excelium staat dan met een heel klein stickertje onder de aanduiding euro 95. waardoor ik de 3e in de rij was die dat niet door had.

nu kan ik dat weer gaan declareren… eikels.


on topic: olie raakt op, of is moeilijker aan te boren. dat is een feit. iedereen die dat nu niet ziet en groen rijden of hoopvolle alternatieven als hippie afdoet (inlusief autoblog) heeft het niet begrepen.
hoe sneller de autofabrikanten groots investeren in groene energie, hoe sneller ook daar leuke auto’s uit voortvloeien.
zolang er olie is, wordt er olie verkocht. dit zal niet veranderen want het levert domweg teveel geld op. hoe erg het mileu er ook aan toe is, zolang er winst gemaakt kan worden gebeurt dat ook.
Hartstikke leuk voor totaal voorlopig is er een produktie overschot en worden raffinadereien gesloten of in de mottenballen gezet
Als de total olietekort heeft, gaan we toch gewoon naar de shell. ;)
@ Freewarefreal

Gelukkig is Obama geen president van Canada, hij heeft daar niets te zeggen.
Wie er nog olie verbruikt?

De scheepvaart bijvoorbeeld.

De QEII (een grote cruiseboot) vaart nog geen 15 centimeter op 3,5 liter stookolie.
Op de een of andere manier kan ik me niet aan het idee onttrekken dat die olieconcerns een vuil spelletje spelen. Zij weten natuurlijk ook wel dat ze die olie nog een stuk duurder kunnen maken en dat wij met zn allen toch nog wel vrolijk zullen blijven rondtuffen…om van het gebruik van plastic nog maar te zwijgen
waar zijn al die anti-groenen nu die claimen dat er nog voor 100den jaren olie is ?
Gek he, als je de olie kraan dicht draait dat er een tekort ontstaat ?

Maar goed dat is marktwerking, massaal niet investeren betekent kosten besparen en de prijs opdrijven door schaarste, dus meer winst.

Zodra er eentje weer begint met investeren, omdat de prijs weer idioot hoog is, gaan ze allemaal weer investeren om concurrent te zijn, dan heb je ineens weer een overschot.

Zo schommelt de prijs altijd omhoog en omlaag, handig voor de wallstreet analysten, niet handig voor jan modaal.

Dat de olie opraakt is overigens helemaal niet terspraken ik schat dat er voor minimaal 1000 jaar olie in de grond zit.
Klassiekekliko
@dw: en waar is die schatting op gebaseerd?
Als (ALS) olie echt van verteerde plantjes komt, welke na miljoenen jaren olie vormen, trek je dat niet in 100 jaar de grond uit. Echt een sprookje, net als het meeste in de media.
Klassiekekliko
@dw: Ik kan het niet goed verklaren, maar ik bespeur in ene de sterke neiging je niet meer serieus te nemen.
SjonnieKroket
Lage prijzen? niks van gemerkt
Je moet Total ook helemaal niet serieus nemen! HEb je het gezien op http://www.stuurmaarwat.doemaarwat.nl?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).