Op de IAA in Frankfurt voeren de termen "hybride" en "elektrisch" de boventoon. Je zou bijna gaan denken dat niemand nog olie gebruikt. Terwijl we zo druk investeren in groene alternatieven voor olie, dreigen we een beetje te vergeten dat we er nog lang niet zijn en voorlopig nog wel even veroordeeld zijn tot het zwarte goud.
Topman Christophe de Margerie van olieconcern Total waarschuwt dat de wereld niet klaar is om te voldoen aan de oliebehoefte van de komende tien jaar. Er moet beduidend meer worden geïnvesteerd in het opsporen en aanboren van nieuwe olievelden. We kunnen het ons niet veroorloven om daar nog 2 of 3 jaar mee te wachten, want dan zijn we te laat. Er moet nu gehandeld worden.
Total is niet de enige oliemaatschappij die een dergelijk geluid laat horen. De olieconcerns zelf investeren heel terughoudend, nu de olieprijs zo laag is. Overheden zullen in deze tijd de oliemaatschappijen naar verwachting ook geen handreiking doen. Wanneer we het aan het mechanisme van vraag en aanbod overlaten, zal er in 2015 een fors tekort ontstaan en de prijzen tot nieuwe recordhoogtes stijgen. Doordat de investeringen dan achterlopen is dat probleem dan niet snel opgelost. Straks toch maar een Toyota Prius of Fisker Karma bestellen. (via: bbc)
39 reacties
en hybride zal geen olie verbruiken? ;)
OT:
ik vind het nergens meer over gaan, ik ben het eens met het feit dat we olie moeten besparen.. maar het gezwats net als een paar artikelen eerder over bijv. corvette, dat word gewoon te erg.. (als we het over het eco gevoel van de IAA hebben)
dat wilde ik eve kwijt ;)
gr. japp
Esso.. momenteel liever niet.
Ik werk zelf in de olieindustrie en het is weldegelijk waar dat veel olieconcerns grote investeringen deels uitstellen. Maar goed, het zou idd kunnen dat beoogde effect van Total niet compleet altruistisch is.
Vooral de komende jaren de koopkracht achteruit gaat, is de kans groot dat door dit soort berichten de brandstof weer omhoog gaat.
Deze is net een paar maanden redelijk stabiel.
En als Total denkt dat ze minder olie hebben, moeten ze beter hun best doen om olie te vinden. ;)
Trouwens als er geen olie meer is of ontzettend weinig, wat wil zo’n grote oliemaatschappij dan doen? Hun verdienen er goed aan.
Het gaat erom dat de olieprijs op een bepaald niveau moet staan om het rendabel te maken voor oliemaatschappijen om olie te winnen op moeilijke of dure plekken. De teerzanden in Canada zijn daar een voorbeeld van. Op het huidige niveau van de olieprijs is het niet rendabel de teerzanden te ontginnen maar zodra die olieprijs weer stijgt gaan ze vanzelf ook de duurdere velden opboren. Maar je hebt gelijk, gezien de koopkracht voor de gemiddelde nederlander in de komende paar jaar is dit geen goed bericht.
“De ontginners van de teerzanden zijn bang dat hun industrie, die nu al relatief duur is, onbetaalbaar wordt onder het systeem voor emissiehandel, dat Obama ook in de VS wil doorvoeren. En milieuorganisaties zijn unaniem in hun afkeer van teerzanden, vanwege grote landschappelijke en ecologische schade, in combinatie met een relatief hoge CO2-uitstoot (de dikke olie bevat veel koolstof en weinig waterstof); een boodschap waar enkele belangrijke adviseurs rond de nieuwe president mee instemmen.
Hij gaat dit dus nooit goed keuren.
Maargoed, daarom zeg ik: elektrisch (en straks waterstof-hybride) rijden voor het werk, en nog wat benzine overhouden voor de pret! :)
Onafhankelijk zijn van olie is sowieso erg prettig ivm de politieke situaties; vandaar in duurzame energie investeren samen met wat zuiniger worden.
Het komt gewoon allemaal goed, alleen wordt het straks nog even heel duur :)
En wordt ’t allemaal duurder? Niks van aantrekken, toch? Gewoon blijven tanken voor een tientje of drie, vier en alle problemen zijn opgelost. Al dat moeilijke gedoe! :evil:
Wil je verdienen, eerst investeren.
Dat moest toch van de aandeelhouders, als bedrijf was het not done om geen dikke dividenten uit te keren, huilen met de wolven in het bos noem ik zoiets !
Niemand, geen enkele ondernemer gaat deze gok aan, dat kan ook niet verwacht worden, omdat deze techniek alleen gebruikt kan worden voor het winnen van olie.
Dus de man zegt eigenlijk : kom met een idee hoe WE dat kunnen financieren, vergeet niet dat ook universiteiten, geologen, bedrijven kunne profiteren en know-how kunnen ontwikkelen.
Alleen zijn de kosten van de ontwikkelingen zo gigantisch en weet niemand wat de olie prijs op termijn gaat doen, dat het voor een enkele onderneming gewoon te riskant is.
gisteren kom ik aan bij de pomp, ik moest even wachten op een beschikbare pomp. midden in het station komt een pomp vrij waar ik ga tanken. blijkt dat er euro95 maar dan excelium in zit (wat niet mag van de leasemaatschappij) dat excelium staat dan met een heel klein stickertje onder de aanduiding euro 95. waardoor ik de 3e in de rij was die dat niet door had.
nu kan ik dat weer gaan declareren… eikels.
on topic: olie raakt op, of is moeilijker aan te boren. dat is een feit. iedereen die dat nu niet ziet en groen rijden of hoopvolle alternatieven als hippie afdoet (inlusief autoblog) heeft het niet begrepen.
hoe sneller de autofabrikanten groots investeren in groene energie, hoe sneller ook daar leuke auto’s uit voortvloeien.
Gelukkig is Obama geen president van Canada, hij heeft daar niets te zeggen.
De scheepvaart bijvoorbeeld.
De QEII (een grote cruiseboot) vaart nog geen 15 centimeter op 3,5 liter stookolie.
Maar goed dat is marktwerking, massaal niet investeren betekent kosten besparen en de prijs opdrijven door schaarste, dus meer winst.
Zodra er eentje weer begint met investeren, omdat de prijs weer idioot hoog is, gaan ze allemaal weer investeren om concurrent te zijn, dan heb je ineens weer een overschot.
Zo schommelt de prijs altijd omhoog en omlaag, handig voor de wallstreet analysten, niet handig voor jan modaal.
Dat de olie opraakt is overigens helemaal niet terspraken ik schat dat er voor minimaal 1000 jaar olie in de grond zit.