Wit is niet hip: prijzen occasions nog altijd laag

Auteur: , 46 Reacties

Normaal als iets erg in trek is, gaat de prijs omhoog. Zo niet bij witte gebruikte auto's, die blijkbaar nog steeds zo onverkoopbaar zijn dat de verkoopprijs gemiddeld 23,5% lager ligt dan bij andere kleuren. Dat scheelt dus zomaar €4.700 op een occasion van €20.000.

Dit blijkt uit onderzoek van de website vroemm.nl onder 140.000 occasions. Als je je auto te koop zet en je wilt er het meeste geld voor vangen, moet je hem eigenlijk even zwart spuiten; voor zwarte auto’s geldt een vraagprijs die 3,4% hoger ligt dan het gemiddelde. Goede tweede is natuurlijk het ongeïnspireerde grijs, met een 2,3% hogere vraagprijs. Maar nummer drie is daarentegen verrassend: de bruine auto is keihard in opkomst en brengt nu al 1,6% meer op dan gemiddeld!

Felle kleuren als paars, oranje en rood doen het ook al niet goed bij de Nederlandse autokoper, en zelfs blauw is op zijn retour: -1,4% ten opzichte van het gemiddelde. Verder blijkt dat er voor een metallic-kleur 2% meer gevangen wordt dan voor een kleur zonder glittertjes.

De leeftijd van de autokoper blijkt tevens bepalend voor de kleur waarin een occasion wordt uitgezocht. In het algemeen geldt letterlijk: hoe grijzer de koper, des te grijzer de auto. Zelfs meer dan de helft van de autokopende 65-plussers kiest een grijs exemplaar uit. Bij jongere bestuurders zijn zwart en geel weer populairder. Uit deze cijfers blijkt ook dat je nooit je vrouw een kleur moet laten uitzoeken: die gaan namelijk vaak voor het lekker hard afschrijvende rood, oranje, geel en, inderdaad, wit.

Witte occasions doen het niet zo goed46 reacties

k heb een zwarte… :P
Wit is voor een klusbus.
Ivoorwit is echter schitterend.

Het probleem is dat er heel veel standaard witjes gekocht zijn de laatste tijd zonder iets extra. Speciale witje blijven vast wel coulant. Die bijzondere witjes kosten ook vaak meer als een metaalic lak. de saaie witjes waren juist zonder meerprijs.
Wrappen met zo’n folietje dan maar?
Laat dat blauw nog maar even dalen, ik ben op zoek naar een mooie blauwe dus Gooooo blauw! :P
De oude levenswijheid voor de okkasiebrache blijft dus gelden: Met een witte blijf je zitte…
wat zijn we ook een stel saaie mensen zeg…
Ik heb een wit met zwarte auto… en nu?
Logisch.. het is/was overduidelijk een trend dat overkwam waaien van de iPod, televisies en weet ik veel wat. Trends zijn niet voor niets trends.. die verdwijnen weer

Moet zeggen dat ik sommige auto’s nog altijd erg mooi vind in het wit maar een aparte zilveren (dus niet std zilver) kleur staat ook nog altijd fraai en sportief
Goed nieuws voor mijn bruine E32!
ik heb candy white, is dat beter? ^^
Wacht even….bruin +1,6% en blauw -1,4% ???
Ja maar meer dan de helft van die witte auto’s zijn combo’s of andere bedrijfswagens(stations) die worden bijna altijd in wit afgeleverd.
Deze auto’s zijn dan 3/4 jaar oud en helemaal maar dan ook helemaal op en is het dus niet zo gek dat ze niet veel opleveren.
En witte Honda type-R kost nog steeds veel geld net als een witte Nissan 200SX of Skyline.Maar dat zijn ook wel even andere auto’s dan een oud bedrijfswagentje.
Ja, wit is helemaal niet meer koel.
Ik had een hele partij witte pakken met puntmutsen laten maken maar ik krijg ze niet kwijt in Rotterdam. Toch maar eens in een boerengat proberen.
De kleur wit op de Scirocco en de kleur op de Caddy is exact hetzelfde! If you dont believe me, go see the dealer.
Ik heb net een Ford Fiesta in het zwart gekocht ;)
Goede keus dus.
Willem vd Velde
Ik wil die focus wel in het wit hebben hoor, geen enkel probleem mee.
Heerlijk onderzoek, dat eenvoudig onderuit gehaald kan worden: de witte auto’s die te koop staan zijn uit de tijd dat veel kopers metallic lak maar onzin vonden.
Volgens mij zit hierin een kleine misrekening. Veel witte auto’s zijn ex-overheidsvoertuigen die via De Domeinen verkocht worden, zoals politieauto’s, GVB, RET, DHW, waterschappen auto’s ed.

Deze verkoopprijs is altijd beduidend lager in prijs dan die van auto’s die via de dealer of een autohandelaar verkocht worden.

Martijn
Ik vraag me af of dit witte ook geldt voor bijv. een auto als de Porsche 911.
Dit is natuurlijk logisch. Totaal uitgeklede (lease) auto’s zijn vaak wit omdat dat een kleur zonder meerprijs is. Dat soort kale auto’s zonder velgen, radio, airco etc etc zijn onverkoopbaar.
Met een WITTE (occasion..) blijf je ZITTE.
Met andere woorden dé kleur als het zakelijk door de recessie wat minder gaat en je bang bent voor je curator…
Kom op mensen, een witte Golf 1.6 is natuurlijk walgelijk, maar een witte coupe, sportwagen, etc. geweldig (en niet echt nieuw, in de jaren 50 waren veel klassieke sportwagens wit van Mercedes, BMW t/m Jaguar).

Volgens mij kloppen deze gegevens ook niet qua percentage, gezien ik ergens las dat wit in de VS de meest verkochte kleur was in 2008 en 2009. Zou dus veel hoger moeten liggen.
Wit Metallic :D
De aloude spreuk uit de automotive:
Met een witte blijf je zitten.
De sportwagens van BMW uit de jaren 50?
Lol, ik denk spontaan aan die mooie driewieler lol ;)
De reclame op autoblog wordt steeds verfijnder… prima hoor!
Ja ik heb een zwarte RAV4. Inmiddels al weer 7 jaar oud, maar als hij in de was staat heeft hij nog steeds uitstraling. Zwart is chic, behalve als hij vies is natuurlijk (wat hij in 90% van de tijd is…)
Krijg nog steeds waanzinnig gave reacties op mijn Pearl White GT-R !
Als vrouwen gaan voor kleuren als rood, oranje en wit en daar tweedehands een overschot aan is, dan zijn vrouwen blijkbaar erg nadrukkelijk aanwezig bij de aanschaf van een nieuwe auto en houden ze zich veel minder bezig met afdankertjes. Respect.
En …jawel hoor daar komt tie weer: Een BRUINE BMW X1:

http://www.erikbennink.nl/wp-content/gallery/bmw-x1-preview/bmw_x1_01_1280.jpg
Wit is hip op bepaalde auto’s bijv een Scirocco/C30. Dat handelaren vervolgens een oude witte Opel Astra station aanprijzen met “Jha heel erg hip nu meneer”. Of ze zijn zelf zo dom of denken dat van hun klanten.
@Remco, wie heeft die auto eronder gescheten?
Bij Hessing zeggen ze: Met ’n witte blijf je zitte
:P
Is die man die er zo trots naast staat, de eigenaar? Geen reclame voor dat soort auto’s ;-)
Wie kiest er nu voor een eigen wagen een kleur op basis van herverkoopwaarde? Of zowieso – als autoliefhebber zie je toch helemaal niet naar een herverkoopwaarde? Een auto koop je omdat je die auto wil. Niet omdat je hem wil verkopen…
@KoFFiE: toch raakt die man die ernaast staat, het ding niet kwijt, nadat hij de benzine niet meer kon betalen…

Het voordeel van de juiste kleur, is dat je je hele leven in je droomauto kunt RIJDEN.
Hij staat er al 4 keer in maar nog niet helemaal juist:

Mè un wittù blèdde zittù
Dat kan wel kloppen over dat grijze auto’s kopen. Mijn beide oma’s hebben ook een grijze auto en zijn ook grijs.
Als je gewoon de gemiddelde prijs per kleur bekijkt ga je natuurlijk geen betrouwbare resultaten krijgen.. Zwart is gemiddeld duurder omdat bijv een groot deel van de hogere segment leasers zwart is.

Wit kan heel goed goedkoop zijn omdat de witte auto’s die nu 2dehands worden verkocht gewoon goedkope modellen zijn.. bestelbussen of instappers.

Ik wil eerst de gebruikte criteria wel is zien.
Wat kost een paintjob?
The Honda Spirit
mijn persoonlijke favoriet…NH-538 of Championship white(type R)
@ SimonMC

500 tot 1000 euro zou ik zeggen. Dus je doet er zeker geen slechte zaken mee hem te laten spuiten..
@Mardec: 500 tot 1000 Euro?Klinkt als een goede deal dan !
Ik vind het toch opvallend dat wit zoveel afwijkt van het gemiddelde, terwijl een extreme kleur als oranje dat veel minder doet. ‘Verdacht’ zou ik bijna zeggen.
Er staat ook te veel grijs in de optielijsten. Vroegah, toen ze nog echte kleuren maakten, was dat wel anders, zoals bij bijv. Mercedes-Benz: 568 Signaalrood, 888 Beryll, 691 Lichtgelb. Of BMW: Imola Red, Dakar Yellow, Estoril Blue, dat waren kleuren! En niet te vergeten Cream Yellow en (ik meen dat het zo heet) Flamrot bij Volvo op de 850 (T5)R’s.
Een mini in de kleur pepper white vind ik heel niet gek. En levert ook bij de verkoop nog best wel wat op. Eens dat sommige auto’s in het wit mooi zijn en mooi blijven. Maar die zijn in de minderheid.
Ik vind het schokkend dat 80% van de tweedehands auto’s zwart, grijs of blauw zijn. Is Nederland dan verworden tot zo’n saai depressief gekleurd vinex land? Kom op mensen, kleur brengt lol in je leven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).