Abarth 500 R3T

Auteur: , 29 Reacties

Tijdens de 51e San Remo Rally heeft Abarth een nieuw model onthuld waarmee het merk verder wordt uitgebreid. Met de 500 R3T zal Abarth vanaf 2010 deelnemen aan de populaire rallysport, hetgeen een aanvulling vormt op het Europese en Italiaanse kampioenschap waarin Abarth momenteel rijdt met de Assetto Corse.

Met de Abarth 500 R3T keert het merk van de Schorpioen terug in de discipline waarin het meer dan 30 jaar succesvol actief was. In 1977 startte de eerste editie van het Autobianchi A112 Abarth Kampioenschap, gevolgd door verschillende kampioenschappen met de Fiat Uno, de Uno Turbo, de Cinquecento, de Seicento, de Punto Kit Car en Super 1600, de Stilo en de Panda Kit Car.

De rallyuitvoering van de Abarth 500 is gehomologeerd voor R3T-klasse, een categorie bestemd voor auto’s met een supercharger en een maximum cilinderinhoud van 1.600 cc. De Abarth 500 is uitgerust met een Garret GT 1446 turbocharger en de 1.368 cc motor levert een vermogen van 180 pk (132 kW) bij 5.500 tpm. De aandrijving bestaat verder uit een sequentiële 6-versnellingsbak met klauwkoppeling en sperdifferentieel, een dubbele plaatkoppeling en speciale aandrijfassen. De set-up van het onderstel kan worden aangepast aan de wensen van de coureur door de instelbare racedempers met koolstof veren en een ringmoer. Ook het camber kan worden versteld.

De 17-inch velgen zijn afkomstig van OZ en worden voorzien van banden in de maat 19/62-17. Het remsysteem met vier remschijven wordt geleverd door Brembo, waarbij de voorste remmen zijn geventileerd en de achterste remmen gebruik maken van een gescheiden remsysteem. Ook wordt een hydraulische handrem gemonteerd.

De Abarth 500 is uitgerust met een doorgelaste rolkooi die is geïntegreerd in de carrosserie en een door de FIA gehomologeerde bestuurdersstoel met 6-puntsgordel. Met een leeggewicht van 1.080 kg voldoet de Abarth exact aan de minimumgewichtseis van de FIA binnen deze categorie en alle voorgeschreven veiligheidseisen.29 reacties

Het verbaasd me dat dit ding niet een wheeliestop afbeeld met zoveel gewicht op de voorkant.
Gaaf autootje, mis enkel nog de oversized oliekoeler zoals deze op de oude abarth zat.
die oliekoeler op de oude abarth’s was nodig omdat het luchtgekoelde motoren waren (in principe werden ze door die mega oliekoeler dus olie gekoeld)
gelukkig heeft deze schijfremmen, want de oude abarthjes haalden 200+ kmh met trommeltjes rondom…
Kek bakkie hoor! Fiat wederom World Rally Champion zoals met de 131 Abarth?? :)
19/62-17..

Wat een rare bemating, is de 19 hier ook in inch?
en een huge spoilert moet er ook nog op.
Schijnwerpers d’raf en voor de deur zetten graag :)(of doe eigenlijk maar een esseesse met deze striping en dakhapper enzo ;))

Is dit trouwens een FWD of AWD? Ik neem aan FWD, maar weet niet zoveel van de verschillende rallyklasses…
1080 kg, 180pk, dat zijn nog net geen Lotus-getallen. Lekker!
vet bakkie!!

wel lelijk dat van die 4 lampen ziet dat ze er op geplakt zijn :(
Maar is dit dan een 4wd versie zoals voorspeld werd?
man ik ga nog eens kotsen van al dat fiat/abarth 500 gedoe.
ik word wel zo schijtziek van die fiat 500.. elke uitvoering mag mij gestolen worden.. doe mij maar een mini ofzo, dat rijdt tenminste nog een beetje
Holy shit. Het is ze echt gelukt om een nieuwe badass te maken.
De rallyuitvoering van de Abarth 500 is gehomologeerd voor R3T-klasse, een categorie bestemd voor auto’s met een supercharger en een maximum cilinderinhoud van 1.600 cc. De Abarth 500 is uitgerust met een Garret GT 1446 turbocharger…

Is het nou een supercharger of een turbo?
Verder wel een gaaf bakkie!
WAT LELIJK die lampen voorop iel ik kan er niet naar kijken
:shock:
Aha! dat was de fotoshoot begin deze week in de Abarth-factory!
Ben uitermate benieuwd wat de prestaties zullen zijn met dit karretje tov de concurrenten in z’n klasse… Onverhard etc… de 500Abarth was tot zover enkel te vinden op track, nl Trofeo 500Abarth.
koreantaxiproductions
lekkere fiat!
@Franqie
Waarschijnlijk mag compressor en turbo allebei zolang het maar enkel geblazen is(?).
Wat een ontzettend cool ding. Zijn die verstralers ook particulier te verkrijgen??
Dit is niet echt bijzonder meer, toch? 180 pk, terwijl de Trofeo 500 Abarth al 190 pk heeft en de Romeo Ferraris 260 en laatste de Hamann 500 Abarth 265 pk.. Als fabrikant zou ik dan zelf niet met een ‘simpele’ 180 pk versie komen. Voor de straat, ok, maar voor rally’s? Zal wel met de restricties te maken hebben. Ik wacht op de race versie van Romeo Ferraris met 320 pk! :D
Hebben!
Laat ze toch es een keer de achterbank er uit slopen en een blok op de achterwielen pleuren a la clio v6…ik zie door de bomen het bos niet meer met al die “speciale” uitvoeringen van de 500
Sportiva-Italia : dus hoe meer pk, hoe beter de auto ?
@johhny m: Nee, absoluut niet, maar ze hebben al de 190 pk Trofeo, dus dat zal heus niet slecht rijden. Daarom vind ik het vreemd dat ze met een versie komen met minder vermogen, maar zoals ik al aangaf: dat kan te maken hebben met de klasse waar ze in gaan rijden. Ik ken die reglementen niet, maar geef toe: een 500 met 320 pk is op z’n minst een hele belevenis.

Vergelijk het met de oude AC Cobra: die was in eerste instantie ook niet bedoeld om 400 pk of meer te hebben, maar kijk wat men er allemaal mee doet. Ja, dat zijn 99 van de 100 keer replica’s, maar een goeie coureur kan dat denk ik best hebben. Het zou voor de meesten een dodenrit worden, maar voor de racerij is 320 pk in zo’n bakje geweldig.
Yes, I like! :D
19/62-17 17 inch dus. 19 zal wel 190 breed zijn en 62 zal wel 620 mm als zijnde de totale hoogte van het wiel incl.bandhoogte boven en onder en dus de velg zijn.
17 inch x 2,54= 43,18 dan blijft er dus zo’n 19 cm voor de band over…(boven en onder..) 9,5 cm boven en 9,5 cm onder..50 % van 19 is 9,5 cm..
Grappig berekend he ?
Dus komt het overeen met 190/50- 17″ als dat al zou bestaan in de normale maten ( 195/45-17 en 205/40-17 inch banden ken ik wel..).
FGA zou beter Lancia eens terug in de Rally duwen…
Die schijnwerpers kunnen dus echt niet, dat is meer wat voor een Hummer. (Qua grootte)
die schijnwerpers zitten er echt niet voor de show op

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).