Cafeïne net zo gevaarlijk als alcohol achter het stuur

Auteur: , 57 Reacties

Diegenen die wel eens een paar "Redbulletjes" achter elkaar achterover sloegen die snappen dat best. Toch is het fijn als het ook nog eens "wetenschappelijk" wordt onderbouwd.

Amerikaanse onderzoekers hebben geconstateerd dat het hoge gehalte cafeine in energy drinks voor problemen kan zorgen. Excessieve consumptie zorgt voor hartkloppingen, ongecontroleerde spiersamentrekkingen en het wegvallen van de concentratie. Allemaal symptomen die ook optreden na (of tijdens) het nuttigen van alcoholische versnaperingen. Een ander probleem is dat de cafeine boost in eerste instantie je wel wakker maakt, maar dat daarna de vermoeidheid weer toeslaat. Een tweede energie-sapje schijnt dan weer geen effect te hebben, alleen de eerste keer krijg je er extra energie door. (via autoexpress)57 reacties

“Excessieve consumptie”
Duh. Excessieve consumptie van water is ook slecht voor je. What’s new… Definieer excessieve consumptie, hoeveel is dat?
Ben benieuwd wanneer de overheid met een blaasapparaat komt voor NRG drinks! :s
dat spul is toch niet te drinken, en de geur alleen al… verbied die zooi maar gewoon lekker en hou het bij een paar koffie op de hele dag
@mrB:
Wat een Klinkiaanse opvatting!!
Laten we dan gelijk ook koffie, alcohol, thee, nootmuskaat, maanzaad en sigaretten verbieden.
Dat verschilt denk ik van mens tot mens. Ik flip hem al na 2 blikjes en krijg precies deze bovenstaande symptomen terwijl er genoeg lui zijn die een tree naar binnen werken op een dag en nergens last van hebben…. moeilijk te meten lijkt me ook…
Wat is dan precies excessieve consumptie? Ik weet zeker dat tot 2 halve liters energy drink zeker geen negatieve gevolgen heeft voor de rijvaardigheid (bij mijn persoontje dan) Ik heb vaak zat juist lange ritten kunnen maken dankzij energy drinks.
Als ik zo’n 800 km moest rijden over Nieuw Zeelandse wegen waar je gemiddeld 70-80 rijdt is een beetje energy drink precies wat mij alert hield.
Inderdaad zeer gevaarlijk. Die darmkrampen en misselijkheid kunnen de concentratie doen verslappen.
De vraag is: is het effect groter dan het “natuurlijk” verschil in rijvaardigheid tussen weggebruikers? Zo nee, dan is het dus acceptabel!
Jaja. Wetenschappelijk aangetoond.

Daarmee wordt meteen de waarde van het onderzoek onderuitgehaald.Het aantal parameteres dat een onderzoek kan beïnvloeden is virtueel oneindig. Evenals de interpretatiemogelijkheden van de resultaten. Hoe is er gemeten? Onder welke omstandigheden? Etc., etc.

Citaat uit “Nietsche en Kant lezen de krant” over wetenschappelijk aantonen:

De waarde van wetenschap is strikt emperisch: er worden bepaalde waarnemingen gedaan. De conclusies die er worden verbonden aan de waarnemingen zeggen vooral iets over de waarnemer.
….. Het is daarom aan te raden om bij ieder bericht in de krant waarin wordt vermeld dat iets wetenschappelijk is aangetoond, één simpele vraag te stellen. Welk belang dient het bewijs?

Einde citaat.

Met andere woorden mooi dat “de wetenschap dit aantoont” maar wat wil men hiermee bereiken? Red Bull verbieden? Cafeïne verbieden in het verkeer? Belasting op cafeïne houdende dranken als koffie, thee, cola, energydrinks verhogen? Zeg het maar…
Ondanks het feit dat “door de wetenschap aangetoond” meestal niks zegt, vind ik het wel buitengewoon eigenaardig dat een aantal mensen dit direct vertaalt naar het mogelijk verbieden van.
Nergens in dit artikel enige hint naar verbieden.
Kennelijk heerst er een soort angst dat de vrijheid om energiedrank te drinken ingeperkt wordt.
(Hetgeen mij overigens helemaal niet zo’n slecht idee lijkt omdat de mensen die je meestal energiedrank ziet drinken, een postuur hebben dat de toevoeging van extra energie niet bepaald rechtvaardigt.)
@Jan Rap:

“(Hetgeen mij overigens helemaal niet zo’n slecht idee lijkt omdat de mensen die je meestal energiedrank ziet drinken, een postuur hebben dat de toevoeging van extra energie niet bepaald rechtvaardigt.)”

Euh?.. :|
Daar gaat mijn dagelijkse dosis koffie….

Godverdomme LAAT ONS MET RUST!!!!!!!!!!!!
raar want ik heb eregens gelezen dat je er een beter reactievermogen van krijgt wat natuurlijk altijd handig is.
Ongeveer tien procent van de verkeersdeelnemers gebruikt geneesmiddelen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Per jaar vallen er naar schatting 70 verkeers- doden en 1.600 gewonden door rijden onder invloed van geneesmiddelen.

http://www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl
Ik denk dat het gevaarlijker is om mij ZONDER koffie de weg op te sturen als MET.

Dus verbied het maar, doe dan, BLUF!!!
Ik garandeer je dat ik de eerste kinderwagen schep die ik zie. (ontoerekeningvatbaar noemen wij dat)
@Oom agent,

Dan is de schade toch te overzien?
Nou dat kan je anders niet merken aan Ken Blok,Meneer Loeb en vriendje Vettel.
Nou ik had een tijd dat ik bij alles wat ik at wel een blikje energie drank open trok. Soms dronk ik 1 blikje per dag. Dus niet overmatig gebruik 1 blik per dag. Heb toen gemerkt dat ik last kreeg van hartkloppingen gewichtsverlies zwakke blaas. Ik dronk 1 blik en ik moest leek wel een liter plassen bij wijze van spreke. concentratie problemen dat kan ik niet bewijzen. Maar heb toen besloten om het niet meer te drinken heb nu nergens meer last van. Ik drink het nu heel af en toe 1 of 2 keer in de maand. dus ik denk dat het zeker wel klopt en zelfs niet bij overmatig gebruik heeft het slechte gevolgen voor je lichaam.
Hiervoor gebruik je beter het Uberman’s sleep schedule. :)
Koffie verkeer?
Was energiedrank ook laatst niet verboden op een school om deze redenen?

@Merry: Je vergeet Markje :(
@Gnermo:
Die hing laats nog in de muur, die probeerd deze theorie te bewijzen ;)
Beschonken Bestuurder
Ik zou eens graag wat cijfers willen zien bij *wetenschappelijke aantoningen* Als ze bijvoorbeeld 10 mensen in een rijsimulator uit 1999 hebben laten rijden voor 2 dagen. Dan noem ik dit niet wetenschappelijk aantoonbaar. Maar als er bijvoorbeeld 10.000 mensen getest zijn voor 1 week lang is het natuurlijk een heel ander verhaal.
Bullshit. Denk eens na, ‘even gevaarlijk als alcohol’ :’)
Ipv zelf even nagaan gelooft men alles. Dont believe everything you read
handig om te weten!! vooral tijdens vakantie ;-)
En nu? Een blaastest voor Red-Bull drankjes? Hoe? :lol:
DoetHetErToe?
Pffrt. Dronk er vroeger verschillende per dag, soms tot wel 8 of zo. Nooit wat van gemerkt. De amfetamines en cocaïne daarentegen werkten doorgaans wél uitstekend! Die Eristoff Flash-dingen zijn trouwens ook de moeite, wel wat aan de dure kant, maar hey, twee vliegen in één klap : Red Bull & alcohol. Olé!
@DoetHetErToe?:

“De amfetamines en cocaïne daarentegen werkten doorgaans wél uitstekend!”

Klopt helemaal,.. Totdat het Te goed zijn werk gaat doen of gaat uitwerken. ;)
het tweede blikje werkt niet? In ieder geval moet je dus met zo’n enorm half literblik beginnen. dan kan je even vooruit. ;)

Ik merk trouwens wel vaker dat mensen zo’n beetje wantrouwig zijn van dit soort drankjes. ik snap het niet echt, behalve dan dat je tanden uit je bek vallen. Ook voor het sporten moet je het niet gebruiken, na een blikje kan je het komende half uur oid niet voor 100% presteren.
over de werking: hangt per persoon af + de hoeveelheid
ben het wel eens met jurrian: bij regelmatig gebruik is de tandarts degene die zijn handen dichtklapt en een Z8 besteld: de zuren in die drankjes zijn funest voor je gebit
DoetHetErToe?
RenesisHP : ja idd, herinner me nog vaag een 206 die door zo iemand op de A12 in de rails werd geparkeerd. Of die ene kerel met z’n A18OCDI die totaal onder de bollen niet doorhad dat de parking van het benzinestation aan de rechterkant afgebakend was met betonnen paaltjes. Dezelfde kerel trouwens die niet eens een maand later diezelfde A180CDI op een serieuze coke-afkick zo nodig tegen een stilstaande R19 moest kwakken en dan maar vluchtmisdrijf pleegde.

Ow ja, juist, it was me :lol:

Ja, het waren leuke tijden inderdaad. :lol:

Moraal van het verhaal : geen drugs gebruiken als je moet rijden beste mensen. Of in ieder geval met voldoende drugs op zak, kwestie van niet zonder te vallen inderdaad. Je wil niet weten hoe freaky het is om plots terug in de realiteit te belanden als je met 160 over de snelweg jakkert.
@DoetHetErToe?:

En ook niet denken dat je niet gaat trippen van het slaaptekort na drie dagen doorhalen. :lol:
DoetHetErToe?
Trouwens, al rijdend lijntjes kappen op je dashboard is ook geen best idee. Voor je het weet ligt alles op je vloermatje en begin je onder het stuurhuis te kruipen om toch nog een beetje van dat poeder te kunnen redden. En dan komt daar zomaar ineens uit het niets een voorligger voor je opduiken. Bende zondagsrijders allemaal.

;)
@ Fiat coupe

Die Nieuw-Zeelandse wegen zijn toch best listig! Ik heb er ook een tijdje gewoond. Daar moet je inderdaad continue alert zijn.

on-topic:
Zo langzamerhand wordt alles gevaarlijk! Straks mag je 24 uur niet meer rijden als je, je teennagels geknipt hebt ofzo.
Eigenlijk is het verkeer maar een enge bedoeling met al die levensgevaarlijke afgeleide mensen om je heen.

IS IEDEREEN AL BANG?

Nee?.. Laat ze dan toch eens oprotten met al die onderzoeken om gefrustreerde huisvrouwtjes nog meer reden tot zinloos zeuren te geven.
DoetHetErToe?
RenesisHP : mijnheer heeft duidelijk ook zijn portie gehad? :lol:

Nuja, we leven nog (en al de rest van de verkeersdeelenemers die toendertijd aanwezig/betrokken waren ook, dus niets aan het handje). Wel jammer van die A180CDI, was een leuke auto. En stevig dat dat ding was, niet normaal.

;)
@DoetHetErToe?:

Deze heer is van mening dat je bijna alles in het leven een keer moet hebben geprobeerd. Dat werkt met recht geestverruimend.

Iets wat de gemiddelde reaguurder nog wel eens kan gebruiken. ;)
Tja, de energiedrank geeft je de kracht om het laatste beetje energie dat je in je hebt eruit te halen.
DoetHetErToe?
RenesisHP : of iedereen al bang is? Als ik/jij/we nog veel ons boekje gaan opendoen krijgen we ze misschien wel zodanig bang dat binnenkort de wegen helemaal voor ons alleen zijn…

But all stupidities aside, je hebt gelijk. Nog even en je moet inderdaad binnenkort 12u aan de kant gaan staan als je een net iets te hard ruikende wind hebt gelaten, kwestie van eventuele ademhalingsproblemen te vermijden of zo. Absurd gewoon. Of als je meer dan een halve liter water gedronken hebt omdat dan het risico bestaat dat je wel ‘ns plots zou moeten plassen.

Nuja, alles komt goed, nietwaar? ;)
DoetHetErToe?
RenesisHP : life, the best drug of ‘em all. Dàt is inderdaad pas geestverruimend… :)
Ik ken mensen die na overmatig roodstier of bullshit(etc) aardig aan de peppy kant zijn. De crash naderhand is ook wel noemenswaardig te noemen.

Wie snapt waar ik naar toe ga?

Ik denk overigens dat andere opwekkende stoffen van deze drankjes niet mag uitsluiten. Dus niet alleen de caffeïne.

Koffie voelt toch net wat anders en de crash is ook een stuk minder.
Gaap. Heb je daar onderzoek voor nodig, om te bedenken dat dat niet goed voor je is? Dat kan je zo wel bedenken lijkt me. Voor zo goed als alles wat je eet en drinkt geldt dat teveel niet goed voor je is.
Beschonken Bestuurder
@ Markus : Jij hebt duidelijk het artikel niet goed gelezen
Bovenstaande effecten zijn trouwens na zo’n 10 blikjes achter elkaar.

Meestal zit je dan al op de toilet. :D

Uiteindelijk is alles gevaarlijk.

Een stoeprand is gevaarlijk..
Aids is gevaarlijk..
Alcohol is gevaarlijk..
Vet eten is gevaarlijk..

Geen zin om verder te gaan.. Want,..

We steken elke dag over.
Neuken massaal onveilig(helemaal in vaste relaties).
Houden allemaal van een drankje, vele van een sigaretje, een snuifje, een whatever je een plezier doet.
Eten gewoon wat we willen.

Laat ons gewoon lekker allemaal leven. Dat doen we al vele generaties en daar schijnen we over het algemeen zelf vrij veel mee te kunnen.

Er zijn altijd uitzonderingen. Soms zelfs gekweekt door de maatschappij.

Dus wat moeten wij met deze info die elk weldenkend mens eigenlijk al wist?

Zijn die mensen daarvoor gaan studeren?
Zijn dit de bullshit dingen die mensen rijk maken en die anderen veel geld kosten?

Waar kan ik die mensjes ompraten? 8)
=>Op het toilet.
In ander nieuws: water is nat shag is duur.
Een blikje energiedrink doet niks meer dan een kop koffie met suiker of een kop koffie met een appel.
Ik ben ook een tydje ‘verslaafd’ geweest aan Energy (10 van de Energy-drinks op het plaatje heb ik al eens geproefd) En ik heb daarna ook inderdaad hartkloppingen gekregen. Maar het ziekenhuis zei dat het niet door de Energy kwam..
concentratie valt zeker weg… Ben er laatst alleen achter gekomen door Amerikaanse energiedrank te drinken, het spul wat in europa verkrijgbaar is heeft niet/nauwelijks effect. Toen ik echter op de mountainbike zat met een Amerikaans cafeinegehalte kon ik geen boom meer ontwijken :o

Europese regels zijn veel strenger als je kijkt naar de toegestane hoeveelheid cafeine per ml…
Ik kan best wel wat red-bull hebben, soms werkt het; soms niet. Maar krijg er geen bijwerkingen van.
energie drankjes zijn net wapens .. totaal ongevaarlijk ..

maar als je de doelgroep van die chemische troep bekijkt ..
dan weten we genoeg ..
@ Dinges
Oom Agent heeft een punt. Er kunnen 10% minder doden vallen door niet te gaan rijden met medicijnen op. Ik woon in een regio met veel versufte bejaarden, en de stommiteiten die ze hier begaan… je vraagt je soms af waarom die mensen überhaupt nog een rijbewijs mogen hebben.
Waar gaat de wereld heen , straks mogen we de kachel ook niet op warm zetten ” want dan worden we ” suf ” en ” slaperig “
@Jaap

Helemaal gelijk, ik zat vanochten ook weer achter zo’n electrische buggy (in de 80 kilometer tunnel) :-S
euthanasie anyone????

Maar er zit wel een groot verschil tussen een blikje redbul en mijn vereiste kopje koffie of een morfine-shot rechtstreeks in je aders.
Er zijn heus wel genoeg mensen die even veel koppen koffie met cafeine drinken wat gelijk staat aan 1 blikje energiedrank.
En wat maakt 1 blikje nou uit? Als je een hele tray ofzo achter elkaar drinkt ben je behoorlijk gevaarlijk bezig gok ik.
Ohja, het is een Amerikaans onderzoek…
Volvo_440_turbo
Toen ik jaren geleden met mijn toenmalige vriendin ’s nachts van Zuid Frankijk kwam had ook heel wat blikjes energiedrank op om wakker te blijven. Toen we op een parking gingen pauzeren ben ik in het slaap gevallen en enkele uren later wakker geworden… gelukkig lag ik zacht :p
Overal zitten wel bijwerkingen aan, om het maar overdreven te stellen. Je kan maar heel weinig tot je nemen zonder dat er schadelijke stoffen in zitten.
Is gewoon bullshit. Ik heb laatst nog een artikel gelezen in Men’s Health over energy drinks. Daar stond in dat het effect van caffeine te verwaarlozen is, je kunt er alleen hoofdpijn van krijgen als je het veel drinkt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).