Audi A5 prototype lichter door aluminium en carbon

Auteur: , 29 Reacties

De Audi A5 heeft standaard een stalen chassis, maar het nieuwe prototype van de A5 is gebouwd op het minder zware aluminium Audi Space Frame (ASF). Dit nieuwe chassis is een concept en wordt nog doorontwikkeld. Naast een lichter chassis, worden in dit prototype delen van de body in carbon uitgevoerd om het totale gewicht van de auto te drukken. Denk aan een carbon motorkap en kofferbak.

Deze maatregelen maken de A5 110 kilo lichter. Dat lijkt misschien niet zo heel veel, maar je kunt het vergelijken met twee slanke dames op de achterbank of je dikke schoonmoeder op de passagiersstoel (omdat ze de instap naar de achterbank niet kan maken). Het A5 prototype met 2.0 TFSI motor weegt 1.310 kilo in plaats van de normale 1.420 kilo.

Hierdoor heeft het 211 pk sterke 2.0 TFSI A5 prototype een vermogen-gewicht verhouding van 161 pk/ton. Ter vergelijking: de huidige 265 pk sterke A5 3.2 FSI V6 quattro, heeft een vermogen-gewicht verhouding die met 172 pk/ton slechts ietsje beter is.

Door auto’s lichter te maken, kun je ook lichtere motoren toepassen zonder (of slechts minimaal) concessies te hoeven doen in de prestaties. Wanneer de auto minder zwaar is, kunnen ook overige onderdelen zoals remmen en transmissie, minder zwaar worden uitgevoerd. Iedere 100 kilo gewichtsbesparing zich vertaalt naar een besparing op het verbruik van 0,3 tot 0,5 liter per 100 kilometer en 8 tot 10 gram reductie van CO2 uitstoot per kilometer. Minder gewicht bevordert ook de rijeigenschappen.

Het A5 prototype is niet bedoeld voor productie, maar nieuwe generatie Audi’s zullen wel profiteren van de ervaringen die met dit prototype worden opgedaan.29 reacties

Klinkt goed, wanneer kan ik er een kopen?
@Hans Lurvink: Het A5 prototype is niet bedoeld voor productie, maar nieuwe generatie Audi’s zullen wel profiteren van de ervaringen die met dit prototype worden opgedaan.

Is niet zo moeilijk hoor, staat gewoon in de tekst.
@Ruben en Hans, denk dat Hans “grappig” wilde zijn ;)
Ik had het gevoel met rijden in een A5 dat ie veel zwaarder was als 1430 kilo.
Dat ding rijdt echt als een baksteen, geen gevoel met sturen ook.

Zo zonde want de A5 is echt een hele mooie auto,
jammer dat ie gewoon niet rijdt zoals ie eruit ziet.
Klinkt allemaal heel leuk.
Als ze de carbondelen maar gewoon mee lakken met de rest van de body.
Anders lijkt het net als of je een sticker met carbon reliëf hebt gekocht bij halfords omdat je er zo graag bij wilt horen….
(of je bent dan zo’n sjonnie in een M3 csl… ;-) )
Want to go faster, add lightness!
Goeiemorgen Hans, pak es een bak koffie!
Carbon lijkt me wat overdreven voor niet dragende delen, maar het idee is uiteraard goed! Misschien gewoon de fabrieksnavigatie systemen ed weglaten, iedereen gebruikt toch hand held dingetjes in die klasse, daar zit ook navi op.
veel gewichtsreductie kan volgens mij gehaald worden uit het vernuftiger in elkaar steken van stoelen. die dingen wegena ltijd bijna evenveel als de persoon die erop zit, terwijl in prototypen altijd van die zwevende hangmatted worden geplaatst. Kijk, het moet wel een beetje zitten natuurlijk maar 40 kilo voor een stoel gaat wat ver.. die electrische verstelling gaat natuurlijk ook nergens over..
Ik drink alleen thee John. En Ruben, neem jezelf niet zo serieus.
minder gewicht is altijd beter als meer pk’s, goede zaak dus.
Zal wel duur zijn, zo’n carbon dakkie….
Wel heel veel moeite voor slechts 110 kg
Wie kan me voorrekenen hoeveel liter brandstof je moet besparen om het uit olie vervaardigde carbon terug te hebben verdiend, VOORDAT je pas echt gaat bezuinigen? En hoeveel CO2 produceer je bij de productie van carbon??

Waarom wordt er nooit naar het hele plaatje gekeken! Gewoon een brochure bij de auto verkopen waarin staat hoeveel CO2 je stukje vlees heeft geproduceerd en mensen aanraden minder vlees te eten! Kunnen we allemaal een Hummer blijven rijden of dikke 5-cilinders in het geval van audi… Zou lekker zijn!
@Gas d’r op!: als dat carbon dekseltje vervaardigd wordt door een ex-voedselbank cliënt, is het maatschappelijk gezien gratis; dat “men” er dan toch geld voor over heeft, is precies wat premium inhoudt ;-)
@ Burka
Ja het probleem is dat de auto op vlak van veiligheid niet mag achteruit gaan. Dus elk stuk dat lichter wordt gemaakt moet even stevig blijven.
Het is zo dat de A5 gewoon aanvoelt als een zware auto met sturen. Daarom heb ik gekozen voor de veel lichtere TT wel met ASF. Als in de toekomst de A5 net zo ‘agile’ aanvoelt als de A5 ben ik verkocht… 3.0 TDI kom maar op!
Audi A5 prototype lichter door aluminium en carbon

MOET ZIJN :

Audi A5 prototype veel duurder door aluminium en carbon
De A5 is idd neus zwaar, vandaar ook dat gevoel met sturen. Daar heeft Audi ook nog nooit een geheim van gemaakt trouwens.

@Joerek,

“Als in de toekomst de A5 net zo ‘agile’ aanvoelt als de A5 ben ik verkocht”

aanvoelt als de TT bedoel je denk ik ;-)
@Phil,

Ook dat, maar verbeteren is niet nodig hoor, want daar is geen aanleiding voor. Ik ga er iig vanuit dat hij ook daadwerkelijk 110kg lichter is….
Geweldig! 100 kilo lichter en wat kost al dat carbon en????

zeker nog is 5000 euro duurder!


stomme duitsers.. de enige manier voor hun om auto’s te verkopen is door er grote motors in te hangen .. dat de de complete auto maar is economischer maken..

\MIschien moeten ze is advies of hulp vragen aan [email protected]! hahahah
Ha! Audi is nog aan het testen maar als het goed is wordt er al in de volgende 5 serie aluminium en carbon gebruikt.
Als mijn informatie klopt krijgt de nieuwe A8 ook dat aluminium spaceframe, en Audi’s streven is om het gewicht van alle versies onder de 1700 kilo te houden.
Ik wens ze succes.
Volgens mij heeft de A8 al jaren een ASF, net zoals de Volvo S80 en vele andere ‘directie bakken’ dat ookal lang hebben.

Alu onderdelen zijn ook niets nieuws, maar het is gewoon relatief duur. Het ‘nieuws’ hierin is dat in de ‘groene strijd’ naast ‘downsizing’ nu ook ‘hi-tech gewichtsbesparingen’ in meer betaalbare auto’s toegepast gaan worden.
Een deel van het probleem is de consument zelf. Die verlangt steeds meer van een auto:

Meer luxe, meer prestaties, meer veiligheid, meer ruimte

Hierdoor moeten autofabrikanten steeds grotere en steeds zwaardere auto’s maken.

Maar autofabrikanten hebben ook boter op hun hoofd:

Hoe vaak hoor je niet dat er geschermd wordt met een nieuw model in de trant van: meer prestaties, meer luxe en meer ruimte?

Kortom, het is een logische, onvermijdelijke ontwikkeling dat auto’s zwaarder worden.

Het verdient wat mij betreft dus waardering als autofabrikanten eindelijk eens wat gaan doen aan gewichtsreductie.

Het zou tijd worden: Lang niet iedereen zit immers te wachten op 211 pk en een balzaal met overbodige luxe.

Overdaad schaadt!
Hadden ze dat prototype niet wat spectaculairder kunnen maken? Dan hadden ze weer een Groen Concept voor op de beursvloer.
@Esprit_de_Flandre: Volgens mij is het gewoon een random foto van de A5
@MattCurlew: Nope, dat zie je fout! Waarom staat er anders ‘Audi Tech Day’ op de kentekenplaat ;)

@Esprit_de_Flandre: waarom een spectaculair uiterlijk geven? Deze auto wordt alleen maar intern gebruikt en ze laten er wat journalisten mee rijden.
@BananaFlip: Lol, De A8 heeft altijd al een aluminium spaceframe gehad…

En ze kunnen de A5 niet veel duurder maken, dan koopt niemand de auto meer. Deze lichte A5 met een 265 pk S3-motor is trouwens even snel als de huidige S5 met V8-motor, dat zegt al genoeg! :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).