CDA: Onbetaalde boetes? Geen nieuwe auto!

Auteur: , 48 Reacties

Het CDA heeft vandaag een opvallend nieuwe voorstel gedaan in de Tweede Kamer: heb je onbetaalde verkeersboetes? Dan mag je geen nieuwe auto kopen! CDA'er Pieter Omtzigt wil dat als je naar het postkantoor gaat om een nieuwe auto op je naam te zetten er wordt gecontroleerd of je nog verkeersboetes hebt openstaan. Als dat zo is moet het onmogeljik worden om een auto op je naam te zetten. Is dat een ramp?

Het lijkt misschien een volslagen krankzinnig plan, maar het idee er achter is dat op deze manier zogenaamde katvangers het leven zuur wordt gemaakt. En voor de mensen die niet weten wat een katvanger is, een katvanger is iemand op wiens naam een kenteken van een voertuig wordt gezet, maar die niet de werkelijke bezitter of gebruiker van het voertuig is. Het voertuig blijft dan vaak onverzekerd en de motorrijtuigenbelasting of verkeersbelasting en eventuele verkeersboetes worden niet betaald. Je kan dan lekker te hard rijden zonder dat je een boete krijgt, want die gaat naar de katvanger (vaak zwervers).

En om dat tegen te gaan wil het CDA dus deze nieuwe regel invoeren. In principe een goed plan lijkt mij zo, alleen hoop ik wel dat ze een bepaalde grens instellen. Het lijkt me namelijk nogal vervelend als je je nieuwe auto op naam wil zetten, maar eerst nog een boete van 30 euro moet gaan betalen aan het CJIB. Wat denken jullie? (via: volkskrant.nl)48 reacties

-edit: check!-
Ik vind het keiharde onzin.
klinkt wel als een goed idee
Goed plan! Gelijk invoeren.
Stel je voor dat ze inkomsten mislopen. :roll:
Goed plan lijkt mij. Zal Nederland een stukje veiliger maken. Want auto’s op naam van ”katvangers” worden ook gebruikt om een winkels in te rijden en leeg te plunderen. Zou goed zijn als dat een keer ophoud. Zorgt voor zo veel schade.
sinds 2001 is het is al onmogelijk om een kentekenbewijs te krijgen als je wegenbelasting of verkeersboetes niet betaalt. Wat voegt dit nou toe? Maar goed, het is dus de trend om alle gegevens aan elkaar te koppelen in een megadatabase die gaat bepalen wanneer jij welke vinger mag uitsteken en wanneer niet. Het is lastig af te wegen of het wenselijk is of niet want op zich is privacy belangrijk maar aan de andere kant misbruiken criminelen en asocialen de privacywetgeving maar al te vaak.
Dit gaat tienduizenden Nederlanders bureaucratische ellende opleveren omdat er een paar idioten via katvangers rondrijden.
Lijkt mij ook wel een goed idee.
Het lelijke eendje
Kan een goed idee zijn voor wanbetalers. De overheid word er alleen maar beter van.
Goed plan! Ik zou ook geen grens instellen.

Wel zou ik kijken naar de uiterste betalingsdatum: als die nog niet vervallen is dan zou dat geen blokkerende reden mogen zijn.

Is er echter ook maar één boete die op dat moment nog niet betaald is en die al te laat is: blokkeren die hap!

Niet alleen voor katvangers maar ook voor die klojo’s die je er normaal alleen bij grote politiecontroles uit pikt…
Interessant verhaal, die katvangers. Het lijkt me op zich wel een goed idee. Het zal wederom voor veel ergernis zorgen, maar in theorie is het een goed idee! :P
Ik heb 1 woord.

Politiestaat.
@Henk:
ja, dat is wel zo, maar bescherming van privacy werkt alleen als het overgrote deel van de mensen zich netjes gedraagt. Des te asocialer/crimineler mensen worden, des te minder zal privacy beschermd kunnen worden.
Veel mensen zitten hier over voordelen te praten. Groot voordeel tegen criminaliteit. Uitgevoerd door de grootste criminelen.

Wanneer gaan mensen nu eindelijk eens beseffen dat het huidige kabinet vooral zichzelf aan het spekken is en inderdaad volledige controle voor ogen hebben.
Dit allemaal onder het mom van veiligheid en andere bla bla. Want het is goed voor de burger(vertaling=staatskas).

Want ja, dat begrotingstekort wat er is ontstaan door stommiteiten waar wij burgers niet om gevraagd hebben, moet natuurlijk gecompenseerd worden door de burgers.

Als ze daar nou wat van geleerd hadden.. Maar nee, natuurlijk niet.
Er zijn nog steeds te veel zinloze geldverslindende zaken waar de meeste burgers het nut niet van in zien.
Daarbij kent men hier het woord deadline niet. Die schijnt nogal variabel te zijn. Totdat jij te laat bent met je belastingopgave..Ik begin steeds meer respect te kweken voor mensen die het systeem belazeren.

Terugnaaien noemen we dat.
@RenesisHP:

“Want ja, dat begrotingstekort wat er is ontstaan door stommiteiten waar wij burgers niet om gevraagd hebben”

doel je daar nu werkelijk op de gevolgen van de kredietcrisis mee?
@super:

Eerder de zinloze uitgaven aan de EU, bankjes redden, oorlogje spelen, etc.
Kredietcrisis is nogal relatief. Eerder een slap excuus in mijn ogen.
Prima idee toch, die boetes gaan mooi de overheids kas in en dan hoeven wij volgend jaar de helft minder belasting te betalen!

of toch niet..
moet geen probleem zijn, ik heb nooit boetes open staan. als ze maar een minimum van 100,- aanhouden want als jij net je 20,- euro boete hebt overgemaakt en het CJIB loopt achter met hun administratie heb je een probleem.
vanochtend op de radio hoorde ik dat het pas vanaf 5 boetes zou gelden? in dit geval, goed plan, anders is het idd idioot dat je geen nieuw kenteken krijgt omdat je ergens een parkeerboete hebt openstaan…
Of je iets fout hebt gedaan richting overheid, zou los moeten staan of je tussen twee privé personen een transactie met een auto toestaat.

Big Brother is watching you.
Sukkels.. gaan ze oude autos kopen.. en dat is weer onnodige vervuiling..
@Niels: Sukkel! Ze kunnen ook geen gebruikte auto kopen, want niet moet ook op je naam gezet worden. Met ‘nieuwe’ auto wordt hier dus ook een gebruikte auto bedoeld. Voor de eigenaar is dat een nieuwe auto.
goed idee!er zijn vast wel bezwaren, maar een boetevrije start van het eigenaarschap lijkt me een prima idee
Ach gut…vadertje staat heeft weer een nieuwe manier gevonden om het leven van de (autorijdende) burger weer een stukje zuurder te maken. Al die overheidsbemoeienis gaat alleen maar extra ambtenarenuren kosten en ons nog verder de bureaucratie injagen…straks mag je geen nieuwe auto meer kopen omdat ze vinden dat je kop te lelijk is
Leuk voor leasemaatschappijen. Die moeten dan wel heel snel alles betalen wat binnekomt voordat ze een nieuwe auto kunnen registreren.
Waar verdien je nou meer aan ? Aan openstaande boetes van rond de € 40 of elke maand 10 auto’s waar bpm wordt over betaald.
Dus als je vorige week bent geflitst, je hebt de acceptgiro nog niet binnen (die komt immers pas over vijf maanden of zo), dan kun je geen auto kopen? Dat gaan de autobedrijven heel leuk vinden (NOT)!
Als je nou meteen je boetebedrag kunt afrekenen bij het Postkantoor dan zou het wel prima zijn. Stel je voor dat je ’s ochtends uit Groningen vertrekt om in Maastricht een auto te kopen en dus meteen op je naam te zetten, maar je net die middag een boete binnenkrijgt. Kan je weer terug…. En zelfs 5 boetes is dan nog mogelijk (als je het een dagje heel bont hebt gemaakt met flitsers en parkeren ofzo), dus wel de mogelijkheid tot meteen betalen. Net als bij die grootschalige politiecontroles of iets dergelijks.
idee is op zich niet gek, maar niet uit te voeren ben ik bang, wat nou als je vorige week bent geflits en je hebt nog geen acceptgiro ofzo in de bus gehad, maar hij staat al wel geregistreert? (de bekeuring)

dan heb je nog niet de mogelijkheid gehad hem te betalen, maar kun je ook geen nieuw auto (bij) op je naam zetten!!

das lastig!
Uitstekend plan. Dit werkt in Roemenie overigens al jaren zo. Zodoende betaald men ook op tijd hun belastingen en ook hun (verkeers)boetes.
goed plan om nog meer geld te stelen van burgers
Gewoon goed plan,
Vind dat er dan wel een minimum bedrag ingesteld moet worden, niet dat je je nieuwe auto niet op naam kunt zetten omdat je een of andere parkeerbon nog niet betaald hebt.
“Het lijkt me namelijk nogal vervelend als je je nieuwe auto op naam wil zetten, maar eerst nog een boete van 30 euro moet gaan betalen aan het CJIB.” Als het echt maar over zo’n kleine boete gaat zou het systeem moeten toelaten dat je dat bedrag rechtstreeks aan de post betaald.
terimadaphudi
De schatkist moet maar een bijgevuld worden!!!!
Ga achter een paar sukkeltje aan die een oma beroven dan boetes incasseren!!!!!!
@ Polygoon

En als ze tenaamstellen bij de dealer dan? Je zal je nieuwe auto maar willen ophalen en heb je toevallig nog een boete liggen van een paar tientjes, lekker balen dan. Als Justitie constateert dat iemand een katvanger is…rijbewijs innemen.
*zucht* dit is weer typisch Nederlandse politiek.
altijd maar nieuwe regels. en als je naar al die regels kijkt zie je dat uit bijna alle regels uiteindelijk wel een beetje geld wordt getrokken door de staat. Blij da ik ga emigreren ik wordt echt gek van dit land.
Prima idee. Niet betalen betekent niet rijden. Dit werkt wel denk ikzelf. Wanbetalers moeten gewoon betalen.
HAHAHA dan heb ik voorlopig geen nieuwe auto hahaha
Ingenieuze plannen om ingenieuze zwartrijders te pakken.

Maak nu eens ingenieuze plannen waardoor de normale man op straat er niet de dupe van wordt…
Ingenieus idee: gewoon de boete innen en bij gebreke direct de plantsoenendienst insturen of eten rondbrengen bij ouderen.

Het is allemaal heel simpel.
Onzinnig idee om het een tiental mensen lastig te maken, maar waarmee vervolgens de gehele bevolking met het zoveelste regeltje wordt opgezadeld. Stel dat je een WOB procedure hebt lopen, dan kun je volgens het CDA geen nieuwe auto kopen. Stelletje losers. Het is bekend wie deze zwervers zijn. Pak ze lekker op zou ik zeggen en ga eens serieus regeren. Oh dat kunnen ze niet, want het zijn CDA-ers.
zwervers kunne geen auto op naam zetten je moet nl. ergens ingeschreven staan..en volgens mij worde je auto papieren gewoon in beslag genomen tot je betaalt
Prof. Dr. Vliegwiel
Voor alle 1-cellige die het niet begrijpen. Dit gaat alleen op voor onbetaalde boetes. Een boete is pas onbetaald als de betaaltermijn is verstreken. Prima idee dus!
@Prof. Dr. Vliegwiel:

Alleen zo jammer dat er nog wel eens iets fout gaat met registraties.

Overigens geld dit vooral voor belastingzaken.

Ik ben verleden jaar 3 maal onterecht belast in 2 maanden tijd(ook weer rechtgetrokken).
We werden bij een grootscheepse controle in Den Haag even verplicht om meteen te betalen. Bedrag zo’n 280euro voor de MX-5..(dat is meer dan een jaar).

Wij wisten dat het niet klopte. Hun hadden daar niets mee te maken. Eerst betalen of de auto in beslag was het motto.

Twee weken later krijgen we een rekening opgestuurd voor de MX-5. Dik 300 euro was de rekening. :|

Ook nu weer eerst betalen, dan pas corrigeren.

Het verhaal van de grootscheepse controle stond nog niet genoteerd. :roll:

Een week daarna een rekening voor de RX-8. In dit geval een kleine 400 euro.

Aangezien ik al bijna 600 euro aan belastingen had betaald, kwam dit niet helemaal gunstig uit.

Dus ruim een week lang in angst gereden.

En dit terwijl je netjes je rekeningen betaald. Dan verwacht je dat dus niet.

Naderhand is het gelukkig verrekend.
Prof. Dr. Vliegwiel
@RenesisHP:

Het CJIB heeft haar zaakjes prima op orde, dus dat zal geen probleem opleveren. Als ik het niet eens ben met een bekeuring ga ik in beroep en anders betaal ik gewoon netjes. Er lopen een heleboel klootzakjes in dit land die het vertikken om een bekeuring te betalen en de dans ontspringen omdat ze niet wonen op het adres waar ze ingeschreven staan. Het lijkt me prima dat we deze klootzakjes gaan aanpakken. Mocht hier onverhoopt een keer een brave burger slachtoffer van worden neem ik dat graag op de koop toe, mede gezien het zeer gemakkelijk is om aan te tonen dat er wel betaald is.
Shit, kan ik die nieuwe S63 AMG niet nemen. :x

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).