Gespot: Limited Edition deel IV

Auteur: , 43 Reacties

In week 13, 17 en 22 - een hele tijd geleden! - was al te zien dat een gelimiteerde oplage weliswaar zeldzaam is, maar dat het aantal beperkte oplages bijzonder groot is. Ieder merk heeft er wel eentje op de markt gezet. Dan wel is het een echte toevoeging aan het gamma, dan wel - in de meeste gevallen - is het een beetje interessantdoenerij zonder verdere inhoud.

Aston-Martin DB9 LM (124 exemplaren)

Veel gelimiteerde oplagen zijn niet zo zeer bijzonder op zichzelf, maar voornamelijk referenties naar het verleden. Bentley bracht de Le Mans Series uit op basis van de Arnage, Continental R, T en Azure om overwinningen op Le Mans uit het verleden te vieren; de Arnage en Continental Diamond Series werden op de markt gebracht om te vieren dat Crewe al 60 jaar productiecapaciteit bood. Aston-Martin doet hier vrolijk aan mee. De DB7 Zagato en de AR1 zijn gelimiteerde oplages als aparte versie met Zagato-koets, de DB9 LM en de AMV8 N400 refereren dan juist weer naar circuit-succes. In juli 2007 boekte Aston-Martin overwinningen op Le Mans, die direct gevierd werden door de DB9 LM uit te brengen. Deze zijn allemaal in Sarthe Silver uitgevoerd, en aangekleed met het Sports Pack, rode remklauwen, en een verchroomde grill. Dit is allemaal niet zo heel goed te zien op het afgebeelde exemplaar, maar later deze week kunnen jullie genieten van een exemplaar dat extra bijzonder is.

Aston Martin DB9 LM - Foto Jim Appelmelk


Audi RS6 C5 Avant Plus (999 exemplaren)

Deze beperkte oplage heeft iets meer te vertellen dat enkele onopvallende details. Weliswaar is de auto alleen te herkennen aan de matzwarte grill, en dakdragers, en tevens aan de anthraciete velgen (heldere lak graag!), maar het belangrijkste zit voorin. De 4,2 liter V8 biturbo motor is namelijk gekieteld. 450 pk werd op die manier een symbolische 480 pk, te verdelen over alle vier de wielen. De topsnelheid van 250 km/u nam toe tot 280 km/u. Uiteraard is dat niet toe te schrijven aan de 6,7% vermogenswinst, maar aan het bijstellen van de begrenzer. Met 450 pk haal je de 280 km/u namelijk óók echt wel. Sterker nog, in de praktijk blijk je met een geheel originele, onaangepaste RS6 Avant de 270 wel te kunnen aantikken. Er zit een tolerantie in de begrenzer. Dit gaat voor wel meer Duitse auto’s op. Als men er dan op wordt gewezen dat het “herenakkoord” wordt overtreden, is het antwoord steevast: “Wir haben es nicht gewußt!”.

Audi RS6 Avant Plus - Foto Jim Appelmelk
Audi RS6 Avant Plus - Foto Jim Appelmelk
Audi RS6 Avant Plus - Foto Jim Appelmelk
Audi RS6 Avant Plus - Foto Jim Appelmelk
Audi RS6 Avant Plus - Foto Jim Appelmelk


Nissan Figaro (20.000 exemplaren)

De introductieslogan van van de Figaro was “Back te the future”. Dit retro-gestyleerde dwergautootje, doch geen zogenaamde kei-car (kleine Japanse auto die aan bepaalde afmetingseisen voldoet in verband met fiscaal voordeel), werd in 1991 gebouwd. Hij had jaren ’50/’60 vormen maar was aan details duidelijk herkenbaar als begin-jaren-90-product. Er werd aanvankelijk aangekondigd dat er 8.000 zouden worden gebouwd, maar vanwege de grote vraag kwamen er 12.000 stuks bovenop. Er werden vier officiële kleuren geleverd om seizoenen te symboliseren. De grijsblauwe kleur draagt de naam “Lapis Grey”, de groene kleur heet “Emerald Green”. Zeldzaam is Topaz Mist, een soort beige. Daarvan werden er maar 2.000 gebouwd. Ten slotte was er Pale Aqua, een groenblauwe pastelkleur. Er rijden genoeg exemplaren rond in andere kleuren en tinten, zoals het afgebeelde zwarte exemplaar. Een roze Figaro ben ik ook eens tegen gekomen in Londen. Daar rijden er redelijk veel rond omdat alle Figaro’s met rechts stuur geleverd zijn. De afgebeelde exemplaren zijn er dus drie uit zeer weinig met Nederlands kenteken.

Nissan Figaro - Foto Jim Appelmelk
Nissan Figaro - Foto Jim Appelmelk
Nissan Figaro - Foto Jim Appelmelk
Nissan Figaro - Foto Jim Appelmelk
Nissan Figaro - Foto Jim Appelmelk
Nissan Figaro - Foto Jim Appelmelk
Nissan Figaro - Foto Jim Appelmelk


Rolls-Royce Phantom Black (25 exemplaren)

BMW’s grote verkoopsucces van de Phantom werd veelvuldig uitgemolken door gelimiteerde oplagen. De Black is er één van. Andere uitvoeringen zijn de Centenary (35 stuks) en de Silver (25 stuks). Van deze versies is de Phantom Black de enige die in Nederland bekend is. Twee keer zelfs. Het exemplaar met Luxemburgse kentekens was in het bezit van John Wolbers, maar is in de mega-veiling na het proces verkocht voor slechts €138.700, wat neerkomt op €191.146,48 inclusief BTW en veilingkosten, maar nog zonder de BPM. Veel mensen hadden immers niet door dat het om een gelimiteerde oplage ging. Het is zelfs een unicum, want het is de enige Phantom Black met een rood interieur, geheel op verzoek van de directie van Rolls-Royce. Maar… Is het dan eigenlijk wel echt een Phantom Black? Weet je… Al die gelimiteerde oplagen… 9 van de 10 keer slaan ze nergens op!

Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk
Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk
Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk
Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk
Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk
Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk
Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk
Rolls-Royce Phantom Black - Foto Jim Appelmelk


Smart ForTwo Ten Gold Edition (10 exemplaren, alléén Nederland)

Smart Center Amsterdam liet 10 exemplaren van deze gouden Brabus Smart vervaardigen om het tien jarig bestaan van het merk te vieren. Let op: de tien exemplaren zijn niet over de hele aardbol verspreid, maar slechts over 0,008% ervan. Ze worden gekenmerkt door zwarte, 17 inch monoblock Brabus velgen onder een gouden koets. In het interieur is deze gouden kleur terug te vinden in de stiknaden in het zwarte leder en alcantara. De auto wordt nog eens gekenmerkt door items van Brabus zoals een voorspoiler, sideskirts, en een dubbele uitlaat. Verwacht echter niet de power van de knaloranje Brabus Ultimate 112, want deze gouden Smart is eigenlijk groen. Het heeft een A-label en maar 14% bijtelling, 71 pk is echter nog steeds meer dan voldoende voor dit kleine wagentje.

Smart ForTwo Ten Gold Edition - Foto Jim Appelmelk
Smart ForTwo Ten Gold Edition - Foto Jim Appelmelk
Smart ForTwo Ten Gold Edition - Foto Jim Appelmelk


Volkswagen New Beetle RSI (250 exemplaren)

Wat er met sommige auto’s gebeurt is onverklaarbaar. In de archieven van 2002 (!!!) vond ik nog foto’s van een New Beetle RSI, een gelimiteerde oplage die niet alleen gekenmerkt wordt door een gigantische achterspoiler, maar óók nog daadwerkelijk een bijdrage aan de techniek levert. Voorin ligt een heuse V6 met een inhoud van 3,2 liter. Het maximum vermogen is 224 pk. Hij haalde 225 km/u. Ondanks de nieuwprijs van f.106.683, werden alle 250 exemplaren verkocht. Er staan er 7 op Nederlands kenteken, maar ze zijn alsnog héél moeilijk te spotten.

Volkswagen New Beetle RSI - Foto Jim Appelmelk
Volkswagen New Beetle RSI - Foto Jim Appelmelk
Volkswagen New Beetle RSI - Foto Jim Appelmelk
Volkswagen New Beetle RSI - Foto Jim Appelmelk

Ik ben te bereiken per e-mail. Donderdag, vrijdag, en tevens zaterdag zijn er meer gelimiteerde oplagen te zien.43 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Hier in Den Haag rijd ook zo’n Figaro rond, gek dingetje
Staat zelfs op Marktplaats te koop :D
kijk eens naar de josse indigo’s op de site: daar zijn er maar 34 van gemaakt ;)
@lala: bedoel je deze ;-)
Deze zijn van 2001, heb ik er een middag mee gereden.3 straten verderop staat nog een New Beetle met RSI look, weet niet zeker of het er eentje was..

Zal eens kijken voor jullie :)
wat een verschrikkelijk ding is die beetle, ik kan me heel slecht inbeelden wie dat zou kopen. Weet iemand trouwens hoe dat zit met die nieuwe klassieke nummerplaatjes? als je auto van een bepaalde leeftijd is krijg je gewoon zoiezo een blauw witte plaat??
Er staat hier in Apeldoorn al zeker een jaar zo’n Beetke RSI te koop bij een autobedrijf. Wel fraai, maar wel erg duur als je het vergelijkt met een even sterke Golf R32 uit die tijd…
het meest opvallende aan die AM LM is het motor geluid. Volgens mij heeft ie straight pipes of zo maar het is een stuk bruter dan de gewone DB9
als je een klassierker hebt (25 jaar of ouder) kan je een blauw witte plaat aanvragen, standaard krijg je gewoon de geel zwarte
@matthis: Dat is het hem juist, die Figaro is nog geen 25 jaar oud. Volgens de rdw komt hij uit 1991. Dus hoe komt hij dan aan donkere platen..? :?
volgens mij staat die phantom black bij Milano in dordrecht te koop, voor 185.000 ex BPM a 55.000, althans als dat de enige is met rood leer, dan moet het wel….
Figaro is de baas!!
Kijk dit:
http://www.youtube.com/watch?v=cArlesEF0bU
@Race_Kees: LOL! @4:37 PvdA’er John Leerdam. Sommige politici doen ook alles om in de schijnwerpers te komen :D
Robin Clarkson
@Race_Kees: Bedankt Kees!
Leuke foto’s! Wat houdt die Black van de RR verder in? Dat is ie zwart is maar dat is diegene die er naast staat ook
Yes! de Figaro. Mooi autootje. Leuk dat er in Nederland exemplaren rondrijden. Wordt vast een klassieker.
@MattCurlew:

Dit is de omschrijving zoals ie te koop staat, overzichtje van de uitrusting: staan ook wel wat foto’s van de binnenkant op de wesbite.

PHANTOM BLACK EDITION, NETTO EXPORT PRICE EX TAX/BPM € 158.823,- restant bpm +/- € 55.000,=, 1 of 25 build, this is nr. 1 specially build for the board of directors of rolls royce, the only 1 in this configuration, and for the use of promotional purposes of the stuttgart motorshow!!. Diamond black metallic, individual bordeaux leather interior with black piping, Lounge Seats with Coolbox, Rear TV-Screens, DVD-Changer, Silver Clock Fascia, Thicker Steering Wheel, Theatre Configuration, Black Tulip Veneer, RR Inlays Picnic Tables, Exhaustpipes to be visible, Voice Recognition System, Universal Remote Control, RR-Logos, 21″ Wheels, Black Edition Instrument Panel, org. dutch car, 1 owner, mint condition
mijn hemel die Nissan :(
Maar wel weer leuk al die saaie auto’s gespot in NL.
Zeker die ‘premium’ Audi…….een pakezel en dan een limited edition maken, moet niet gekker worden.
thanks!
Dat was alweer een tijd terug dat ik iets hoorde van die hele leuke Nissan Figaro! Grappig om te zien dat er zeer resent nog een aantal hierheen zijn gekomen!

Die youtube video erg leuk! en wat de heldere koplampen op het grijze exemplaar betreft, die passen eigenlijk wel erg goed. De auto is retro maar zeker gezien de leeftijd zeer modern. Hij past dan ook goed bij het begin van deze eeuw en dus het moment dat helder glas “in” werd. Ja wat mij bereft, doe die grijze maar!

De RSI, ik vind hem geweldig en hij staat dan ook in mijn 1:18 collectie gelukkig! Ik wist alleen niet dat hij zo zeldzaam was en dat er “zoveel” in Nederland waren. Ik dacht dat het er maar één was, aangezien er ooit eens iemand met zo’n auto in de Autoweek stond. Hij had deze uit de USA gehaald omdat de auto hier nooit was geleverd en het zou het enige exemplaar zijn. Nou niet dus kennelijk, iemand had het al veel eerder gedaan gezien het kenteken!
Van de RSi zijn niet exact 250 exemplaren gemaakt.
Test RSi’s en andere RSi’s kregen allemaal de nummer 000 op de middenconsol.
Deze wagens zijn later compleet gedemonteerd en in onderdelen verkocht.
VAG Hield wel een veilingen zodat je hele containers kon opkopen, alleen wist je niet wat erin zat, er zaten ook wel eens complete W12 motoren in met onderstel en al, maar ook soms onderdelen van een RSi.
Alles compleet in nieuwstaat :D
vind die rooie gallardo intressanter dan zo’n rs6
Laat er bij Milano nog een RR staan met rood interieur en ook op speciaal verzoek van de directie van RR zelf. Voor 192.000 plus 55000 bpm mag je hem hebben.
Ohh en dat is dan nummer 1 in de serie!!!!!! zijn er dan twee in Nederland?
Geert Schoots
Die Figaro is echt blits, nooit geweten dat dit retro karretje bestond. En al helemaal gaaf als je die in Nederland kunt vinden.

Ik hoop nog steeds dat iemand in Nederland ooit een museum begint voor kleine auto’s. (http://www.microcarmuseum.com)
@Geert Schoots:
Weet je waar deze meneer Bruce Weiner een groot deel van zijn auto’s vandaan heeft?? Precies, een verzamelaar uit ons eigen Drenthe
19.000 van die nissan figaro’s staan volgens mij in London daar stikt het van die dingen
Als je er een (of meerdere) wilt spotten, moet je eens naar Twente komen.

Alleen in Enschede staan er al 3 op kenteken, 1 in Hengelo en 1 in Borne. Verder staat er een roze RSI in Oldenzaal.
ligt er in die RSI een gewone V6 of de VR6 uit de R32???
@Jax: Heb je het nu over de Figaro, of over de RSI? De Figaro heb ik hier trouwens nog niet gezien, nu ik sinds een aantal weken in Enschede woon. Komt nog wel dan.
@Citrofiel, gewoon bestellen en de boete voor lief nemen?
@Jimmie: Goed mogelijk. Die boete zal niet snel komen, ik denk niet dat veel agenten weten dat deze auto zoveel nieuwer is dan dat hij eruit ziet.
@ massarati:
JA die:D mn vader had r vroeger één (zilver), bijna alle 34 indigo’s die bestaan staan in Zweden of NL, en voor 90 % fzo uit volvo onderdelen gemaakt, geweldig geluid… (L) Is deze niet van bluekens?
@lala: ik weet niet van wie die is geweest, via een vriend hadden we deze een dag mee. Zit inderdaad een 3.0 v6 Volvo motor in, dat reed behoorlijk door. Dat er maar 34 van gemaakt zijn wist ik niet, ik heb er ook nog een aardig filmpje van ergens…
HERBIE !
@Knokkespotter: Herbie met een facelift en aan de steroide.
Hele hele mooie editie van Gespot! En toen ik die Gallardo op de achtergrond zag was ik helemaal verkocht;)
De laatste keer dat ik in Nederland was zag ik nog een Opel Kadett E Limited Edition .. die mis ik nog in het rijtje ;)
Ik zie die Figaro letterlijk elke dag… zo zeldzaam kan die niet zijn…

Nu een S-Cargo….
Prachtige foto’s van die Rolls!

@JanC: Dat is flauw he.
Figaro’s zijn verschrikkelijk zeldzaam, je hebt gewoon mazzel als er iemand in de buurt woont die er eentje bezit.
mn pa heeft sinds kort een nissan figaro die beige kleur waarschijnlijk over anderhalve week op halen
De Nissan Figaro is dus van Rene Froger’s vrouw.
Er staat er eentje te koop op Marktplaats, voor EUR 4.750,-. Mooi dingetje uit 1981. Deze heeft een 1 liter motor. Froger had het over 800 cc.

http://auto.marktplaats.nl/oldtimers/392756833-de-mol-en-froger-gezien-in-de-nissan-figaro.html?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=31696

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).