Porsche wil meer duidelijkheid over slavenarbeid

Auteur: , 50 Reacties

De Duitse autobouwer Porsche wil meer duidelijkheid krijgen over de dwangarbeid die ten tijde van nazi-Duitsland zou zijn voorgekomen. De verwijzingen naar het gebruik van honderden slavenarbeiders moeten nog dit jaar worden uitgezocht, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Volgens Porsche-archivaris Dieter Landenberger ging het automerk er van uit dat er slechts “een kleine kring” van een vijftigtal dwangarbeiders was. Ondertussen blijkt dat het er veel meer zijn geweest. In een boek van de economiejournalist Ulrich Viehöver wordt gesproken over 300 man. Porsche wil de zaak nu opnieuw laten onderzoeken, eerst met eigen vakmensen en daarna door externe deskundigen.

PS: Onder de reeds bevestigde dwangarbeiders zaten vooral Polen, Russen, Nederlanders, Vlamingen, Belgen, Tsjechen en Italianen…50 reacties

joa joa..

natuurlijk moeten ze eerst een paar jaar de boel onderzoeken.
vraag je ze bijvoorbeeld iets over een overwinning in een historische race ergens in 1930 ofzo dan weten ze precies waar je het over hebt :lol:
Bijzonder oninteressant dit. Hadden we anders verwacht?
Laten we nou eens ophouden met die WO2 onzin en is naar de toekomst kijken.
@Antoon: Wat er gebeurde in WO2 is zéér zeker géén onzin…. dat Porsche -eindelijk- zelf gaat kijken wat er destijds is gebeurd is naar de wellicht nog levende overlevenden niet meer als het minste wat men kan doen.
Ze kunnen beter uitzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat er dieselmotor in Porsche’s liggen.
Maar ik zou het verleden het verleden laten en voor uit kijken want als we alles wat “fout” geweest moeten achterhalen kunnen we bijna iedereen die WOII heeft meegemaakt in de cel gooien.
En wat gaat Audi doen als ze weten dat het er meer zijn?ze kunnen er toch niks aan veranderen.
die duitsers met hun “anti-nazi regime” obsessie zijn misselijk makend ..

zag laatst op Canvas een duitse docu over een kleinkind van een ss,er die helemaal de grond ingetrapt werd (figuurlijk) omdat zijn opa bij de ss zat ..
walgelijk gewoon ..
…vlamingen,Belgen,….

Als vlamingen geen belgen zijn, wat zijn Belgen dan? vragen, vragen, vragen.
@Antoon, niet iedereen kwam er zo goed vanaf als jij. Jij werd later geboren, anderen werden tewerkgesteld of erschossen.
@lincoln, naam van docu? Benieuwd of’t zo ongenuanceerd lag.
@august ..
was in de trant van “wist je dat je opa dit en dat” ..
heel irritant die bewijsdrang dat de hedendaagse Duitser zich afzetten tegen wat er ooit plaats vond door volstrekt onschuldige mensen een schuldgevoel aan te praten ..

die geforceerde anti-houding draagt nix bij aan het heden ..
Snoop_Deville
Sinds wanneer horen Vlamingen niet meer bij Belgen ?
@Snoop, och, dat is al jaren zo. De meesten hebben dit per brief vernomen.
Krijgen de overlevende slavenarbeiders van toen een Porsche 911 cadeau dan ( ter compensatie ) ?
@Majinstar: Wat denk je zelf? Zou jij een auto willen hebben van een bedrijf wat jou en mede-dwangarbeiders letterlijk afbeulde, waar vrijheid een droom was en normaal eten een illusie? Een bedrijf dat bewakers had die je bij het minste of geringste een nekschot konden geven (en dat ook hebben gedaan)? Ik heb familie die een jappenkamp hebben overleefd, die zelfs nu nog ABSOLUUT niets Japans in huis willen hebben, laat staan een japanse auto.
Wij zouden ook wel eens excuses kunnen aanbieden, aan iedereen eigenlijk wel…
Oprakelen van een heel vervelend verleden zoveel jaar na dato is nooit leuk, maar een logisch gevolg van het feit dat ze het in al die jaren nog niet voldoende gedaan hebben… Ik bedoel als je 64 jaar na de oorlog nog niet weet of je het nou over 50 of 300 dwangarbeiders hebt…

Check ook VW:
http://archief.netwerk.tv/player.php?id=10897&start=00:00:00&end=00:00:00
@C6_R: Je slaat de spijker op z’n kop.
Sinds wanneer zijn vlamingen geen belgen meer?
die splitsing is er dus nog altijd ni door eh..
Als wij dan, ter compensatie, goedkoper Porches kunnen kopen vindt ik alles best. ;)
@ C6 R En wanneer heb je genoeg gedaan dan?

@ 406_v6 Ik zeg niet dat ik WO2 of wat daar in gebeurde onzin vindt. Zeer zeker niet zelfs. Ik ben het alleen niet eens met de aandacht die dit onderwerp altijd maar weer krijgt. Het was vast verschrikkelijker dan ik me ooit voor kan stellen ( hoop ik ), maar meer dan 60 jaar na dato kunnen dit soort dingen ook met de betrokkenen opgelost worden ipv breed uitgemeten in de media. Wat dat betreft wordt er teveel aan het verleden gehangen en te weinig naar de toekomst gekeken. Iets wat ik als jammer betitel.
@Antoon: Wanneer er genoeg is gedaan? Geen idee, dat lijkt me niet aan mij, maar een zaak van de nabestaanden (zullen er niet veel meer van over zijn) juristen ed.
Maar blijkbaar is er tot nu toe nog niet genoeg gedaan, anders zou zo iets als dit nu niet meer leven…
@C6_R ne @Antoon: Waarschijnlijk is er nooit genoeg gedaan; het nazi-verleden is een nogal gevoelig onderwerp in Duitsland, en dat van VW en Porsche al helemaal door de nauwe banden die die bedrijven met de nazi’s hadden. Dus als nota bene een Israelische krant met zo’n bericht komt (namelijk dat het aantal dwangarbeiders bij Porsche minstens 6 keer zo hoog was dan altijd wordt beweerd), dan kan Porsche niet anders dan daarop reageren.
Ik vind dat de Duitsers heel goed met hun oorlogsverleden om gaan. Ze ontkennen niet wat er is gebeurd, zijn niet meer bezig met schuld vraag (is al lang verwerkt) maar kijken puur naar de feiten, hoe voorkom je dat het weer gebeurd, en waar zie je dat je als collectief volk nog een schuld hebt t.o.v. nabestaanden.
Alle respect voor de Duitsers in dezen.

@ 406_v6; jou houding daarentegen vind ik bedenkelijk.
@Guan: Wat vindt je zo bedenkelijk dan?
Dat: (hoop ik) staat er trouwens niet lekker. Ik bedoel uiteraard dat ik me niet in kan beelden hoe erg het geweest is.
Als de Joden zozeer op geld uit zijn. Wanneer krijgen de Palestijnen een vergoeding voor hun verloren grond. Wanneer stoppen ze om met tanks door de bezette gebieden te rijden? WO2 duurde 5 jaar, Israël-Palestina duurt nu al 30 jaar en van vrede of terugtrekking is nog geen sprake. Als je in een glazen huis woond moet je geen stenen beginnen gooien.
@Majinstar,
Een speciale reeks de 911 SS (SuperSports)
Oke oke… Maar wat maakt het voor verschil naar vandaag/morgen toe dat er net dat beetje meer volk dwangarbeid uitvoerde?

En voor de rest voledig eens met Eric… joden doen net hetzelfde met Palestina maar gebruiken WO2 om dat te verdoezelen…
@Duidelijk:
wat een gelul, stoppen joden palestijnen dan in gaskamers?
@ 406_V6:

Als je anti blijft zal de wereld nooit veranderen en uiteindelijk zoals Porsche verder gaat moeten mensen dat ook gewoon doen. In dat geval is een compensatie wel zo rechtvaardig. Tuurlijk zal het nooit al het leed vergoeden, maar het gaat dan ook om het gebaar van spijt.

@ Eric: :D ;)

Ook om de exclusiviteit te waarborgen maakt Porsche er vast 1945 stuks, met een speciale lak bestaande uit de kleuren zwart,rood en geel ( horizontaal ).
@Majinstar: Ik ben/blijf niet anti, vondt alleen jouw vraag ongepast; de mensen die ik ken (én heb gekend) die in WO2 een concentratiekamp hebben overleefd hebben het NOOIT over (materiële cq. financiële) genoegdoening gehad, alleen maar over oprecht spijt betuigen. (en juist dat hebben de meeste duitse bedrijven te lang NIET gedaan naar hun voormalige dwangarbeiders.
@eric
@duidelijk
Laten we deze discussie nou niet oprakelen, de joden en palestijnen hebben maar 1 oplossing en dat is dat ze simpelweg met elkaar moeten samenleven, zolang dat niet kan zal dit conflict door blijven gaan en zoals het conflicten betaamt vallen er aan beide zijden slachtoffers….

Ot: Nou hup geef alle overlevenden en nabestaanden een fatsoenlijke porsche cadeau doen om het leed te verzachten
@Eric: Wat bazel jij nou? Als je denkt dat dit opgerakeld word door een paar Joodse medemensen die op geld uit zijn dan snap je helemaal niks van het hedendaagse Duitsland. Ik zou zeggen: ga eens een echte KRANT lezen, man!
@Potver7:
Zoek maar op google waar alle miljoenen heen zijn die VW aan de dwangarbeiders heeft betaalt een paar jaar geleden. Veel geld is blijven “hangen” alvorens het bij de nabestaanden van de slachtoffers terecht kwam. EN ja, ik lees wel kranten die dagelijks raporteren over de kwestie Palestina. 30jaar beste AB’er, 30 jaar. Wie in ’70 geboren is kan zich geen dag voor de ogen halen zonder dat er een tank in het bezette gebied rond reed.
^Niet meer spelen lijkt me een gelukkiger woordkeus…
Jah, maar veel Duiste jongens zijn na de oorlog in koele bloeden achet de bosjes met een Colt .9 in het hoofd geschoten omdat de papier afwikkeling en het overplaatsen naar kampen te veel tijd en werk kosten.
Dit waren jongens van 17 t/m 23 jaar oud.
Die hadden geen keus, die moesten het leger in anders werden ze zelf in kampen gezet.
Is dat de vrijheid waar we het nu over hebben, er is een hoop gebeurt in die tijd en nu is het makkelijk oordelen.
Maar ook niet iedere NSB’er was een slechte man/vrouw en niet alle “verzetstrijders” waren helden toen ze na de oorlog hoofdjes aan het kaal scheren waren van mensen die ze voor de oorlog ook al niet mochten.
Wij zijn Nederlanders en met stipt boven aan de lijst van slapste volk die er rond loopt, dus laten we nou niks over Duisters zeggen…
@Merry:

Juist! Tegen het einde van de oorlog zijn er door beide partijen ongelooflijk ‘foute’ acties begaan. Het onderscheid tussen goed en kwaad is zeker niet zo eenvoudig te maken.

Heel goed dat Porsche een schoon geweten wil, nu vraag ik mij wel af of dit betrekking heeft op de Volkswagen productie of de productie van Porsches. Gezien de ontwerpersrol van Ferdinand Porsche.
Zullen we weer gaan discussieren over auto’s en aanverwante zaken. Politiek-historische discussies kan je beter voeren als je elkaar onder ogen ziet. Op een forum wordt het een iets te lastige discussie. Voor je het weet loopt het uit de hand.

Laten we zeggen: respect voor Porsche dat ze in ieder geval eerlijk proberen te zijn en het juiste proberen te doen.
@Susp1cious: respect voor Porsche dat ze in ieder geval eerlijk proberen te zijn en het juiste proberen te doen. Na 64 jaar en naar aanleiding van ophef die is ontstaan na een publicatie van een journalist. Dat is geen initiatief, dat is een reactie. En in mijn ogen het minste wat je kan doen, ook al zullen er ondertussen nog maar erg weinig direct betrokkenen in leven zijn…
Goed initiatief van Porsche om hun naziverleden te onderzoeken. Want dit is de manier voor de Duitsers om hun nationaal-sociaalistische geschiedenis te verwerken en om internationaal te tonen dat het Duitsland van nu niet meer dat van de jaren 30 en 40 is.
(…)Vlamingen,belgen(…)
we zijn vree goe bezig autoblog…
En dan? Wat doe je er nu nog aan?
Zullen we deze discussie verplaatsen naar geschiedenisblog.nl en weer over vette karren gaan praten..?
Ik snap dat Porsche als politiek correcte reactie wel een onderzoek moet uitvoeren, maar erg nuttig vind ik het niet. Er zijn wel ergere dingen gebeurd in WOII dan dwangarbeid. En wat willen ze hiermee eigenlijk bereiken? :?
@ C6_R,

Van dat onderzoek was ik niet op de hoogte. Dankjewel voor de informatie. Geeft een andere kijk op de zaak.
Toch blijf ik van mening dat we het hier beter over mooie auto’s kunnen hebben.
Voor andere discussies en dingen hebben we al genoeg platformen in NL.
Mooi laat ze ook gelijk onderzoek doen naar de mensen die slavenarbied moeten doen om zo’n ding te kunnen bekostigen…
@Rick dos .. ouderwets ijzersterk en bondig ..
Dit is “politiek correct”.en natuurlijk totaal zinloos Iedereen weet toch dat alle industrie en zeker de zware industrie 100% voor de oorlog werkte.Dat in 1944 ondanks bombardementen en gesneuvelden zo’n beetje het meeste oorlogstuig van heel de 2e WO gemaakt werd. zegt toch al genoeg.Hoeveel sportwagens denk je dat Porche in die tijd gebouwd heeft?
Italianen? Die waren toch juist “vriendjes” van de Nazi’s?
Ik ben van mening dat een onderzoek overbodig is, ze hebben al Palestina als compensatie gekregen en onvoorwaardelijke steun van de VS. Alsof dat niet genoeg is.
“Bijzonder oninteressant dit. Hadden we anders verwacht?
Laten we nou eens ophouden met die WO2 onzin en is naar de toekomst kijken.”

W02 onzin? Er zijn tijdens die weerzinwekkende oorlog enkele miljoenen mensenlevens verloren gegaan. Denk daar maar eens over na, voordat je dergelijke onzin post.

Shame on you.. :?
@Benz.. .. symbool-politiek is weldegelijk onzin ..
er was oorlog ..
er is oorlog ..
er komt oorlog ..

naderhand wordt dan nog effe gekeken wie er “goed” of “fout” waren ..
(zie .. winnaar/verliezer) ..
en dan mag de verliezer sorry zeggen ..
meer is het niet ..

o,ja .. en geld (de opper-God van eendracht en tweespalt) komt ook nog effe langs ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).