Wereldkaart: rechts vs links rijdende auto’s

Auteur: , 62 Reacties

Er zijn zelfs landen die eerst rechts reden, maar dat nu liever links doen. Zoals Samoa bijvoorbeeld.

Hierboven zie je een wereldkaart met de rijrichtingen van alle landen, en de veranderingen die er sinds 1858 hebben plaatsgevonden. Tevens staat hier een handige Google-map met markers, zodat je kunt zien bij welke grensovergangen de rijrichting verandert… wel even opletten dus!

Legenda

Vragen? Een complete historie vind je hier! (via jalopnik)62 reacties

wow!! dat zijn er toch wel vrij veel landen die rechts rijden!! :O

P.S.: ohh, klein opmerkingetje, het is “… van rijrichting verandert..” ;)
edit: dank u, is inmiddels gefixt
Vraagje: als je aan zo’n grensovergang komt waar je moet veranderen van rijrichting, moet je elkaar dan kruisen of zijn daar bruggen voor?
@Esprit_de_Flandre: dat staat oa in de laatste link
http://www.brianlucas.ca/roadside/

In Namibie bijvoorbeeld: At the border between Namibia (left-side driving) and Angola (right-side driving), there are customs on the Namibian side but none on the Angolan side (at least at the border). One drives through customs on the left side of the building (the road is split, with the customs building in the median). Then, at the gate (at the exact border), there are two one-way driveways (one on the left/west going north into Angola, one on the right/east going south back into Namibia). On the north side of the gate, these driveways intersect with a two-way street where people drive on the right. There were few cars at this border (but many many pedestrians).
@esprit

daar heeft een tijdje geleden het maandblad quest een artikel over gewijd!

er bestaan verschillende manieren maar de meest relevante blijft de rotonde waar je van rijrichting verandert wanneer je de rotonde verlaat :)
Hehe spanje staat als linksrijdend ingekleurd :P
@Relief:

bij de kleur van spanje staat …,now drives on right
Maaruh…. Waarom rijden we eigenlijk rechts dan?
Hoe is dat ontstaan?
@Dana: check dit linkje: http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/rechtsrijden.htm

(met dank aan wf in het samoa topic;)
Doet me eraan denken dat telkens ik een rechtsgestuurde auto zie, vind dat dat er zeer bevreemdend uitziet. Vinden jullie dat ook?
@Tombnolz: Ja dat vind ik ook! En buiten dat, zijn de meeste mensen op de wereld ook rechtshandig, wat het schakelen ook gemakkelijker maakt wanneer het stuur links zit lijkt mij.. En omdat je de 1ste en 2de versnelling vaak gebruikt lijkt me een linksstuur ook beter, aangezien de 1 en 2 dan relatief dichtbij je zitten met schakelen, en bij een rechtsstuur juist ver van je af.. Of worden versnellingsbakken dan ook in spiegelbeeld gemaakt? Heb zelf nooit in een auto met rechtsstuur gereden vandaar..
@troublesome88: Het schakelen maakt eigenlijk geen verschil hoor, het is een kwartiertje wennen en dan gaat het soepel ;) Zelf vind ik het stuur rechts zelfs prettig. Aangezien in rechts ben hou ik op deze manier altijd mijn rechterhand aan het stuur tijdens het schakelen. Het is alleen wel echt wennen tussen de ruitenwisser en richtingaanwijzer :P
@troublesome88:
de 1 en 2 zitten nog steeds aan de bestuurderskant; dus ook omgedraaid. Richtingaanwijzer etc. wen je snel genoeg aan omdat ze nog steeds aan de “buitenkant” zitten.
@super: Nee super dat heb je verkeerd, het patroon van de versnellingsbak blijft uiteraard hetzelfde, want anders moeten ze heel de versnellingsbak van links naar rechts ombouwen. Maakt niet uit welke auto je zit het is altijd deze volgorde(van linksboven naar rechtsonder)1 3 5 2 4 6
@relief
De kleur waarmee spanje is ingekleurd is paars, niet blauw, different rules etc. dus

Ot: in afrika weten ze ook niet wat ze willen
Ah na 200% inzoomen zie ik het nu ook. Ik ook met mijn Kleurenblindheid :P
Gekke surinamers
Afrika is wel gekleurd zeg! ;)
Dat krijg je als je als continent verdeeld bent over een stelletje machtsbeluste kolonialisten. Schizofreen continent.
Ik herinner mij nog dat Zweden in één klap omschakelde van Links rijden naar Rechts rijden. En de ongemakken van de eerste onwennige maanden, rijden op een rustig eenbaansweggetje en dan uit een reflex de verkeerde kant op uitwijken als er een tegenligger aankomt.
En wanneer die tegenligger geen Zweed was, maar een Nederlander (zoals ik), week die dus in zijn reflex naar dezelfde kant uit….
@ autoblogger: graag gedaan ;)
@ Karel: in Zweden is door die omschakeling een lange periode (weet niet meer precies hoe lang, maar volgens mij was het iets van een jaar) het aantal aanrijdingen veel lager geweest dan de jaren ervoor: alleen omdat mensen beter geconcentreerder aan het auto rijden waren.
In Zweden hebben ze ook alle bussen en trams in 1 x aan armere links rijdende landen verkocht (zie kleuren in Afrika) omdat de deuren van deze voertuigen van de ene op de andere dag aan de verkeerde kant open gingen….
@wf: ongetwijfeld waar, maar ik herinner mij nog als de dag van gisteren twee van die bloedstollende ervaringen die ik beschreef.
Ze zijn beide zonder verdere ongelukken afgelopen (dankzij het feit dat er voldoende uitloop was aan de kant van de weg), maar het was niet fijn.
Wat grappig, er is een enorme overlap met dit kaartje en die van de Britse kolonies. Of zou dat geen toeval zijn?
haha, eigenlijk is het toch maar bar onhandig dat het per land verschilt.. als we nou overal links gingen rijden(is handiger als rechts omdat er minder landen hoeve over te schakelen), dat zou meteen in en exporeren van auto’s makkelijker maken, en productieprocessen iets goedkoper..
@EJS: alleen de blauwen rijden nog links, de rest rijd rechts. In principe dan, want in Nederland wordt er op de snelweg immers ook links gereden.
@iedereen:

ik bedoelde natuurlijk andersom als dat ik zei:P
@Karel: ik kan het me goed voorstellen! Trouwens leuk om er meer over te lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dagen_H vol met leuke weetjes (er is bijvoorbeeld op de dag van de wissel een grote tv show uitgezonden om zoveel mogelijk mensen binnen te houden)…
Gaaf kaartje om te zien zeg!
@EJS
Ik meen toch echt dat de meeste mensen rechts rijden, dus waarom veranderen naar links?
Mensen die links rijden rijden aan de verkeerde kant.
De wereld is als geheel nog lang geen eenheid. Als we zelfs nog niet met zijn allen kunnen besluiten aan welke kant we rijden, hoe moeten we ons dan met zijn allen verdedigen tegen een buitenaardse aanval?! :shock: ;)
lichtblauw= is heel slim:)
Apart dat er welgeteld 1 land is in de hele wereld die van rechtsrijdend naar linksrijdend is geswitched (boven zuid afrika)
Euh, best Blog team…

“Zoals Samoa bijvoorbeeld” is dubbelop. Het is of “Zoals Samoa” of “Samoa bijvoorbeeld” of “Bijvoorbeeld Samoa”. En om helemaal op de vierkante millimeter te urineren maakt het eigenlijk deel uit van de vorige zin…
Overigens, ik rij regelmatig in de UK maar heb totaal geen problemen met het links rijden.
Vooral op de ‘roundabouts’ is het zelfs makkelijker: het verkeer komt daar van rechts en niet van links! Men rijdt daar met de klok mee.

In het kader van de week van de geschiedenis een beetje historie (in een notedop, met zevenmijlslaarzen):
Het links rijden heeft een logische achtergrond, rechts rijden, met het stuur links’ niet. Vroeger, toen er nog meer met paard en wagen werd gereden, reed heel de wereld links, omdat de koetsier rechts op de bok zat. Dat heeft ook weer een achtergrond, want met rechts werd altijd het wapen vastgehouden (dus vanaf de middeleeuwen is men gewend links te rijden).

Wij rijden historisch gezien dus aan de verkeerde kant en de linksrijders aan de juiste!
@Emerald_Green_Jag: Hee leuke achtergrond informatie.. Maar je vind het links rijden niet veel moeilijker? Maar een vraag, rij je dan in een eigen auto? Of een Engelse auto? Lijkt mij een crime, als je dan in een Engelse auto met een hand schakel bak gaat rijden.
@toyota prius: nee ik rij over het algemeen in mijn eigen auto (da’s een automaat dus helemaal makkelijk! :-) ).
Als je in een rechtsgestuurde auto stapt, zit je de eerste keer in je portier te schakelen, ja, maar dat leer je snel genoeg af. Iedere keer je deur moeten dichtdoen gaat ook vervelen :-)
Je hebt daar van die weggetjes waar twee autos maar net langs elkaar kunnen, met aan weerszijden geen bermen maar muurtjes (fells). Daar heb je als linksgestuurde wel het voordeel dat je drommels goed weet waar zo’n fell begint, maar je weet niet hoever je van de middellijn bent.
Het commentaar dat ik wel eens van Britten krijg is dat ik wel heel erg links rij, maar ja: better safe than sorry.
@Emerald_Green_Jag: Ik kan mij er iets bij voorstellen. Ja, ik ben nogal visueel ingesteld. Enje deur dicht doen op een drukke autoweg.. mmm kan mij indenken dat het gaat vervelen.. O ja, de wereldberoemde fells. Ziet er prachtig uit, maar lijkt mij, dat het wel eens het zicht ontneemt.. Maar in welke regio rij je dan voornamelijk?
@toyota prius: Ik ben (bijna) overal geweest: In Engeland moet ik nog een paar counties rechts van de Pennines en boven Londen van mij lijstje wegstrepen, in Wales het zuidelijk deel, in Schotland het deel boven Sutherland en ik zou Ulster (Noord Ierland) nog een keer willen bezoeken.

De fells vind je voornamelijk in Noord Engeland (Cumbria, North/South Yorkshire) en the Scottish Border area, maar ook in counties als Lancashire.

Overigens is het rijgedrag op de autosnelwegen echt totaal anders dan in Nederland. Daar heb je ook notoire rechtsrijders maar men rijdt toch veel meer gedisciplineerd dan hier.
@Emerald_Green_Jag: Ja, maar om nog verder te gaan in de geschiedenis: De Romeinen reden rechts… Ik weet wel totaal niet waarom hoor, het stond niet op Wikipedia ;)
Peter - italia
ik kan india nou niet echt links of rechts rijdend noemen…
daar geld de regel: als de tegemoet komend voertuig groter is dan de jouwe, dan ga jij aan de kant… ongeacht aan welke kant je rijd.

oh… enalsof ze in rome rechts rijden ;)
www.onlinekamaustrabeurs.nl
Rijden ze in Suriname links!? Nooit geweten
@www.onlinekamaustrabeurs.nl:
Klopt in Suriname wordt er links gereden.
Ong 40% van de auto ongelukken worden veroorzaakt door toeristen uit NL (meestal blikschade maar goed)
het gaat erom aan welke kant van de straat je rijdt, niet waar je zit in je auto. anders klopt er niks van die kaart
@Emerald Green Jag: “Dat heeft ook weer een achtergrond, want met rechts werd altijd het wapen vastgehouden (dus vanaf de middeleeuwen is men gewend links te rijden).” Bedoel je dan dit (http://www.autoblog.nl/archive/2009/09/24/rukkende-trucker-uit-nederland-maakt-ongelukken) wapen? En zou het dan veiliger geweest zijn mocht hij links gereden hebben? ;-)
@Scorso: “bloody Romans, what have they ever done for US?” ;-)

@bmw: hmm, nee, meer een ‘goedendag’, lans of slagzwaard…
@Scorso: nee, de Romeinen reden waarschijnlijk links… De theorie is dat er wegen zijn gevonden waarvan aangenomen kan worden dat er veel zware ladingen (stenen) vervoerd werden van de ene plek naar de andere (lees: van een groeve naar de bouwplaats van een tempel). De sporen van die weg zijn aan 1 kant dieper dan aan de andere kant op basis waarvan aangenomen wordt dat de Romeinen (net als iedere andere zwaardvechter) het liefst links reden.

Het is te danken aan Napoleon dat wij tegenwoordig rechts rijden. Als onderdeel van zijn drang tot verandering en om zich te onderscheiden van het Britse rijk voerde hij dit door.
Nog meer gekkigheid… tijdens de Chinese Zhou Dynastie (1100 voor Chr.) werd er voorgeschreven: de rechterkant van de weg is voor de heren, de linkerkant voor de dames en karren gaan door het midden.

Leuk overzichtje hier: http://www.i18nguy.com/driver-side.html
Het links en rechts rijden komt van Dhr Napoleon: voordien reed iedereen links, want aan de linkerzijde stap je bij een paard op…… De karren waren te groot en de koetsiers zaten links; door rechts te rijden keken ze elkaar aan. Links of rechts: links is enkel origineel :)
Versnellingsbakken worden niet in spiegelbeeld gebouwd, dat lijkt me onzin. Ik heb van mijn oom vernomen, die zowel in Australië als Nieuw Zeeland heeft gereden in rechtsgestuurde auto’s, dat de richtingaanwijzer wel verschilt per auto. Dus die zit dan soms op dezelfde plek als bij ons, soms aan de andere kant.
Afgelopen maand ben ik voor het eerst met de auto naar Engeland geweest. De eerste minirotonde vanaf de boot in Harwich (daar bij de Lidl..) was even wennen… daarna was ik binnen 10 minuten gewend aan linksrijden. Je kunt de TomTom ook instellen op waarschuwen in linksrijdende landen, maar dat was niet echt nodig. Scheelt wel dat mijn kersverse vrouw naast me zat, dan heb je een paar extra ogen. Ben nog nooit op de verkeerde weghelft terechtgekomen. Het enige dat lastig blijft is als je een voorrangskruising nadert en je moet links en rechts kijken of er wat aankomt. Dat bleeft steeds goed nadenken: wie komt op welke richting op welke baan?
Roundabouts zijn juist gemakkelijk als je maar op de juiste baan voorsorteert.
@Mean_Green:
hmm, misschien heb je gelijk wat versnellingsbakken betreft. Weet je, ik heb jaren lang links (met rechts stuur) gereden en doe het nog bij tijd en wijlen maar de omschakeling is zo’n automatisme dat ik het eigenlijk niet eens zeker meer weet hoe de versnelling/richtingaanwijzers etc. nou precies zitten.


Weet je wat pas irritant is? In azie hebben ze van die semi-automatische motorfietsjes (125cc) waarbij de rotatierichting van de versnellingen is omgedraaid (naar beneden is hogere versnelling en omhoog is lagere versnelling) Een paar keer bijna verongelukt toen ik tijdens het inhalen met volle toeren naar een lagere ipv hogere versnelling schakelde.
edit: 1e “op” = “uit” in voorlaatste zin…
Op Cyprus rijden ze ook links. Dit is op de getoonde kaart nagenoeg niet te zien.
Heb ook wel een aantal keer in Engeland gereden (wel altijd met mijn eigen auto), maar het valt erg mee. Vind het altijd moeilijker om weer terug in Nederland juist te rijden. Met name de snelweg komt dan onnatuurlijk over. Enige nadeel van het stuur links, zijn de kruisingen. Dan moet je steeds langs je medebestuurder kijken.
Blijf het een raar verschijnsel vinden dat ze in sommige landen Links rijden terwijl de rest van het continent rechts rijd zoals Guyana en Suriname, maar ook die eilandjes naast China, indonesië enzo… Zou dit allemaal met vroegere colonies te maken hebben?
Links rijden is helemaal niet moeilijk. En met een rechts-gestuurde auto is het nog heel natuurlijk ook. Het enige waar je echt mee uit moet kijken: voorrangsverkeer van rechts als je zelf rechtsaf moet slaan…
De meeste landen zitten wel logisch bij elkaar. Alleen suriname en Guinea niet en ook Thailand is een beetje een aparte. Het is daar oppassen als je van land wisselt dat je wel de goede kant opkijkt bij het oversteken :)
@Jan-Willem:
Dat komt omdat Suriname eerst een kolonie van Engeland was en daarna hebben ze dat geruild met Nederland voor NY.

Wat voor regels had Spanje dan ..?
Leuk topic! Ik heb kort in Namibië gewoond. Links rijden ging goed zolang er verkeer om je heen was (als voorbeeld). Maar er zijn ook voldoende verlaten wegen waarbij ik na een bocht wel eens rechts ging rijden. Een tegenligger maakte daar snel een eind aan. :)
Beetje off-topic. Ik heb mezelf zo moeten herprogrammeren om het daar andersom te doen dat ik nu nog automatisch links loop en rechts uitwijk op trottoirs in NL. Niet handig.
Wat is het probleem? ik rij altijd in het midden :-P
Oh vandaar dat ze altijd zo naar me toeteren als ik in Engeland rijd. Nooit geweten!
India moet lichtblauw gekleurd zijn daar reed men vroeger rechts ja,ik wist het zelf ook niet , ook tijdens dat Engelsen daar zaten maar de Engelsen veranderde het naar linksrijden, kijk maar in oude films daar hadden autos links stuur en reden rechts
verder vind ik India wel dom dat ze links gaan rijden, buurland China rijdt rechts , als India ook rechts reed konden ze snelwegen openen en dan zou de economie heel sterk zijn gestegen en dan was India ook als China die bijv meer dan 400.000 Audi’s per jaar verkoopt en dat aantal blijft stijgen en India maar 10.000 stuks en dit jaar rond de 12.000

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).