SARTRE werkt aan zelfstandig rijdende auto’s

Auteur: , 54 Reacties

Maak kennis met de toekomst, waarin we als slaven achter elkaar aan mogen rijden...

SARTRE is een project van de Europese Unie voor de ontwikkeling van technologie waarmee voertuigen autonoom over de snelweg kunnen rijden. Zoals een treintje dus, alleen mag iedereen in zn eigen premium-mobiel blijven zitten. Deze technologie kan namelijk doorstroming en reistijd verbeteren, het aantal ongevallen terugdringen, het brandstofverbruik beperken, etc etc.

Volvo schetst voor ons een toekomstbeeld van road trains: Iemand rijdt ’s morgens weg van huis en sluit – na te zijn ingevoegd op de snelweg – aan bij een aantal andere auto’s, die in een ‘treintje’ op slechts enkele centimeters van elkaar op normale snelheid rijden. Na een paar minuten kan hij of zij het stuur loslaten en bijvoorbeeld de krant lezen, telefoneren of tv kijken, terwijl de auto volledig veilig zichzelf bestuurt en zelfs brandstof bespaart.

Onderzoekers stellen dat dit binnen tien jaar realiteit kan zijn, rond die tijd is de BPM misschien ook afgeschaft. Het klinkt als een soort nachtmerrie: een technologie waarmee auto’s volledig zonder tussenkomst van de bestuurder kunnen rijden. Autonoom, wat wil zeggen dat de auto zelf accelereert, remt en stuurt, en samen met andere voertuigen met dezelfde techniek een treintje kan vormen. De eerste auto’s met deze techniek zullen vanaf begin 2011 al op testcircuits rijden. Zij zijn voorzien van een navigatiesysteem en een zender-ontvanger die met het voorste voertuig communiceert. Aanpassing van de bestaande wegen is niet nodig. Filmpje!

SARTRE killed the car

PS: SARTRE staat voor Safe Road Trains for the Environment. Het wordt gedeeltelijk door de Europese Commissie gesubsidieerd. Ricardo UK Ltd heeft de leiding over SARTRE, waaraan ook de volgende bedrijven en instanties meewerken: IDIADA en Robotiker-Tecnalia uit Spanje, het Institut für Kraftfahrwesen Aachen (ika) uit Duitsland, het SP Technical Research Institute uit Zweden, Volvo Car Corporation en Volvo Technology uit Zweden.54 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zelfbestuurder
Dan koop ik in iedergeval geen Volvo.
Waardeloos systeem natuurlijk en dit gaat er net als de elektrische auto’s NIET komen.
totdat ze erachter komen dat ze een afslag moeten hebben ;p
Ik vind het een goed idee voor bijvoorbeeld tijdens spits uren bij drukke stukken. Op deze manier krijg je gewoon veel meer auto’s in hetzelfde tijdsbestek over de snelwegen. Maar dus ook alleen voor op snelwegen, niet dat we nooit meer zelf mogen sturen.
Als dit werkelijkheid gaat worden voorspel ik een hoop zelfmoorden.
voor woon-werk zou ik hier absoluut geen bezwaar tegen hebben. Er valt toch geen eer te behalen uit sportief rijden in de randstad tijdens de spits, ga ik liever tukkie doen of krantje lezen en als het dan ook nog eens brandstof bespaart…
als je dit een goed idee vind kun je net zo goed de bus of trein pakken.
@GOD:

Als jij een bus kan vinden die je van deur tot deur brengt, vertrekt waarneer jij wilten niet oevral heen rijdt waar niet naar toe hoeft, dan wel ja. Anders kan het zeker voordelen hebben, zeker als et druk op de weg is (dus bijna altijd :) )
Kijk eens naar het filmpje, hoe chill slipstreamen achter een vrachtwagen, extra extra zuinig :)
Ja natuurlijk. Volvo.
Heb dat bedrijf nooit vertrouwd!
Volvo-fanboys mogen al stukjes schrijven hier op AB, nu dit weer.
In het geheim is dat bedrijf en z’n aanhang bezig aan een Orwellian wereld.

En jullie maar denken dat het de regering is die zich daar mee bezighoud…
@Rick dos:

Dat doet Mercedes ook. ;)
@RenesisHP:

Niet waar. Mercedes-fanboys die op AB stukjes schrijven hebben we verbannen. N’est-ce pas, Sacha? ;)
@Rick dos:

Inderdaad. Gedegradeerd tot camping-boy(denkt aan new kids). ;)
@Rick dos: Nog effe en je hebt een Volvo chip onder je huid. Dan loop je om 0715, automatisch naar je auto om te gaan werken…
@toyota prius:

Precies! Revolte! I say!
@Rick dos: Morgen avond bij de MC Donalds van Harderwijk om 1930, bespreken we ons strijd plan. Je kan mij herkennen aan een witte prius met Gumball 3000 bestickering.. Ik sta op de parkeerplaats…
@toyota prius:

Wedden dat jullie niet ver gaan komen. Je mist een aantal miljardjes. ;)
@RenesisHP: Wil je ons sponsoren? ;) Mag je ook komen…!!!
@toyota prius:

In tegenstelling tot jou heb ik een hele hoge brandstofrekening. Dus ehh, waarvan? :P
@RenesisHP: Mmmmm oke, dan wordt het een lening bij AFAB…
@toyota prius:

Ik ben niet zo van de AFAB. Doe mij maar gewoon FAB. ;)
@RenesisHP: Dan verkoop je toch gewoon de auto..??? ;)

Maar leuke klassieker… dat deuntje blijft weer dagen in mijn hoofd hangen… ;)
Prima idee, snap echt niet waarom je file zou willen rijden. Het gaat traag maar je moet toch opletten en het is kut voor je knieën als je een beetje oldtimer handbak met diepe koppeling hebt.
Is valt zoals ‘super’ zegt inderdaad geen eer aan te behalen en zoals je op file experimenten hebt gezien kun je op een rimpelloze weg binnen minuten een file verwachten omdat een of andere angsthaas in plaats van zijn koppeling in te drukken of het gas een beetje los te laten vol op de rem trapt omdat zijn voorganger een beetje te dichtbij komt.
natuurlijk als petrolhead ben je hier tegen, maar heel eerlijk, voor de autoweg is dit geen slecht idee, zolang ze het maar niet in duitsland doen:P
Het echte autorijden (en genieten van) doe je hier toch niet op de autoweg.
Dit is de toekomst of we nu willen of niet.
Ik zelf ben hier absoluut een voorstander van voor op de snelwegen. Zit zelf vaak op de weg, en ik zou het best waarderen van mijn auto als hij op vrijdagmiddag vanzelf 50 blijft rijden op de A50 terwijl ik relax even mijn mail kan checken. Begrijp me niet verkeerd, auto rijden was mijn eerste liefde en we zijn al ruim 11 jaar samen. Maar ik ben niet verliefd geworden op 100 km lang 120/130 rijden op een snelweg.
Ik denk alleen dat dit allemaal niet zolang hoeft te duren. Volgens mij is een combi van inteligente cruisecontrol waar mercedes mee werkt, en lane departure control van b.v. een Lexus al een aardige stap op weg.
Wat als je dan een platband krijgt?
Dit toekomstbeeld lijkt steeds dichterbij te komen.

Saaie bedoeling. :?
“wilt en niet overal heen rijdt waar je niet naar toe hoeft”

zo dus :) :) gaat altijd fout stukken toevoegen
Dit in een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen op mijn dak. En ik kan elke dag gratis het land doorkruisen terwijl ik werk…

Lijkt me prima. En als ik goesting heb om eens echt auto te rijden, dan neem ik toch gewoon het stuur over…
Mao

ken wel van die busjes maar daar wil je niet inzitten ;)
STELLETJE IMBECIELEN OOK!!
pak dan gewoon het openbaar vervoer.
Nu weten we tenminste weer hoe men over automobilisten denkt.
Met dank aan @GOD(dit klinkt wel heel erg creapy).

http://www.youtube.com/watch?v=Cq35G0XXujc
@RenesisHP:

Whaha die clip :) die kende ik nog niet. Die rokende schoenen :)
Klinkt wel goed, maar kan ik dan ook een éénpersoons auto kopen voor alleen woon werk verkeer? Kan heel erg schelen in de breedte en kun je weer meer rijbanen aanleggen op het al gelegde asfalt..
@ RenesisHP

precies dat busje ja, je kent je klassiekers goed respect ;)
goed zoals ik het hier op dat filmpje zie is het nog niet het doem scenario.

Je ziet dat je vrijwillig de keuze hebt om de rij in te schieten en achter een vrachtwagen te gaan bumperkleven.
In dit geval zou dat inderdaad een goede optie kunnen zijn. Hoeveel mensen zijn er immers al die sneaky achter een vrachtwagen proberen handsfree te bellen. Voor deze mensen perfecte uitkomst. Ik zal mocht dit in de nabije toekomst ingevoerd worden er toch voor kiezen om zelf te rijden.

Zolang dit systeem niet verplicht wordt en de mensen de mogelijkheid geeft om zelf te kiezen zie ik er wel het nut van in.

Zou dit systeem ook de bob kunnen vervangen ?
SARTRE klinkt als de naam van de organisatie van de villain uit een James Bond film. Positief aan dit alles is dat de Volvo C30 volgens het filmpje een heel populaire auto wordt in de toekomst ;)
Ik kan er slechts een woord voor bedenken: eindelijk.
Erg is dit! Straks moeten we echt nog als robots gaan leven bah! Misschien wel tijd om nu nog effe een lekkere vette M3 of een 911 te kopen voor het te laat is :-)
Wel een goed idee voor op de snelweg, kan de maximum snelheid ook omhoog.
Dit gaat absoluut komen, misschien niet binnen afzienbare tijd, maar het komt er aan… En ook al ben ik een autorijder pur sang, ‘s-ochtends onderweg naar je werk in de auto nog lekker ff doorslapen is niet verkeerd :-)
Dit komt er gewoon NOOIT! En waarom niet Carlo vragen jullie dan? Omdat er veel te veel mensen zijn die auto willen rijden ipv afgezonderd in een treintje. Pak dan de trein! Een auto is voor veel mensen meer dan een vervoersmiddel, het is passie, plezier en een workout. En dat zal in een treintje rijden nooit kunnen vervangen! Zodra dat hier wel gebeurd, koop ik een eigen eiland en mag iedereen bij mij komen rijden;) (Uiteraard zonder automatische versnelling!!)
@Cantago:
jij rijdt zeker nooit tijdens de spits?
@ cantago

Als het een eiland van een beetje formaat is met leuke wegen (en vrouwen) meld ik me hierbij alvast aan :D
Als je denkt aan alle vrouwen/oudjes/… die gewoon niet (veilig) kunnen rijden, is dat wel een goed idee. Voor mensen die graag met een auto rijden daarentegen… Maar je zult ook niet verplicht zijn om dat systeem toe te passen, toch?
Logische ontwikkeling. Ik ben niet van de PlayStation generatie, dus zal wel wat Autobloggen in de treinauto :-)
Hebben ze dit systeem niet een 15-10 jaar geleden ook al eens geintroduceerd? Kan me herinneren dat er ook een stuk over in KIJK heeft gestaan.
Oude wijn in nieuwe vaten dus….
Technisch moet het kunnen, maar het gaat nooit werken. Zelfs een relatief simpel protocol als Bluetooth wordt door iedere fabrikant anders ingevuld. Iedereen kent de ellende die daar het gevolg van is wel. No way dat ik mijn leven in handen geef van dit soort techniek.
Als hulpmiddel (signalering) is het natuurlijk prima.
Geweldig zo’n systeem. De eerste zin van het artikel is typerend voor de mindset van de schrijver, want… -is- het al niet zo dat we als slaven achter elkaar in een treintje moeten rijden?!

Mijns inziens wel. Ik rijd wekelijks zo’n 1400 km in nederland, en kan mededelen dat door files, flitsers en agressie de lol van het autorijden al compleet vervlogen is. Door de vele flitsers zit ik toch niet rustig achter het stuur als ik te hard rijdt, dus houdt ik me netjes aan de snelheid. Door files schiet het toch niet op en wordt het treintje rijden letterlijk verwezenlijkt, enkel op een lage snelheid. En door agressie en associaal weggedrag van anderen moet ik verplicht alert blijven.

De huidige snelweg is een keurslijf, waar je verplicht je hoofd bij moet houden en je tijd zit te verdoen. Dan heb ik liever een keurslijf waarbij ik vervolgens mijn aandacht kan vestigen op iets anders.

Dus kom maar op met dat automatisch rijden. Alle voordelen van betere doorstroming zijn mooi meegenomen. Misschien blijkt het wel zo betrouwbaar dat we de max snelheid omhoog kunnen gooien naar 200 ofzo.
Als dat er echt zo snel komt, dan moeten wij autoliefhebbers maar naar Afrika gaan oid. Daar hebben ze genoeg oude auto’s en zal zo’n systeem nog wel op zich laten wachten. En is deze techniek in te bouwen in oudere auto’s? Anders wordt het zo’n chaos op de weg. En wat te denken van oude auto’s die het tempo van de treintjes niet bij kunnen benen?
In principe is dit best een goed systeem voor woon werkverkeer voor mensen die niet van auto rijden houden.
Maar als er iets gebeurt vooraan? Via de communicatie zullen alle auto’s remmen maar wat als de laatste kale bandjes of versleten remblokken heeft? Dan heb je zo gelijk een flinke ketting botsing omdat niemand op tijd reageert want de ene zit z’n krant te lezen en de ander een tukie te doen. Ik zie dit persoonlijk nog niet komen in de nabije toekomst.
als het niet verplicht is om met z’n alle de polonaise te lopen vind ik het best
correctie: polonaise rijden
Waarom bouwen we dan niet gewoon een enorm netwerk van lopende banden zoals op schiphol? Zelfs met overdekking komen die goedkoper uit, en je zal weinig files over houden.


Alsnog, van mij mag dit SARTRE zo lang mogleijk uitgesteld worden. Ik wil later zelf nog kunnen bepalen wat een auto doet…
@HDM:
misschien als je het filmpje beter bekijkt kun je zien dat je gewoon aan en uit kunt haken. Maar goed, alsof je in de spits kan bepalen wat je zelf doet. Stapvoets rijden (als je geluk hebt) of panisch zitten turen of er niet opeens iemand voor je op de rem staat omdat er een file (ont)staat. Geef mij dan maar dit systeem, kan ik relaxed internetten, krant lezen of tukkie doen, als ik dan echt zelf wil rijden zoek ik wel ergens buiten de spits een leuk weggetje op.
autobandventieldopje
tis tog werkelijk te mooi om waar te zijn! Zie alle voordelen ervan…alle randdebielen die niet kunnen autorijden kunnen ’t overige verkeer niet meer hinderen.., je kan je zonder rijbewijs van a naar b laten vervoeren….lekker ijksoud biertje erbij…of gewoon óngestraft stomdronken achter ’t stuur kruipen na een gezellig nachtje…topsnelheid op 300km/pu instellen en met 5 uurtjes in Zuid-Frankrijk zijn…lekker potje neuken met je allerliefste schatje..uitgeslapen op je werk arriveren…of ’s ochtends heerlijk ontbijtje in je auto eten met krantje erbij…in een cabrio versie heerlijk rondtuureluren en naar mooie omgeving /vrouwen kijken zonder gevaar…nog fff doorgaan?..niet stressen om stoplichten,,files..agressieve medeweggebruikers, eerder aangegeven flitspalen/boetes..die worden gewoon ontweken..geen eigen auto meer nodig..het witkarsysteem of autodeel systeem kan echt slagen..en priveauto’s kunnen compleet anders worden ingericht..als minicocoon…nooit meer kinderen naar school brengen..die worden veilig afgezet op plaats van bestemming..geen openbaar vervoer meer nodig dus treinen(+ infrastructuur)..bussen , trams en taxi’s kunnen worden afgeschaft en alle chauffeurs zullen zich helaas moeten omscholen..wel heel groot arbeidsproleem..maar er is genoeg ander werk te verichtten…tzal daarom nog wel eventjes kunnen duren voordat dit systeem volledig geintregeerd zal zijn in onze maatschappij…maaaarrr zo af en toe lekker zelf politiek incorrect onverantwoord hard racen in zo’n ouderwets milieuonvriendelijk klassiek scheurijzer zal altijd de echte autoliefhebber blijven aanspreken..en velen (auto)harten sneller doen kloppen. Amen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).