Rijtest en video: Skoda Superb Combi

Auteur: , 186 Reacties

Voor de jodelaar die niet meer thuis mag oefenen, daarvoor is de Skoda Superb de perfecte auto. Het woord ruim dekt voor de Superb Combi namelijk niet helemaal de lading.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier!]

Video: Skoda Superb Combi

Gigantisch, dat is ie. Van buiten valt het nog wel mee, de Superb oogt zeker niet als de staats-limousine van een communistische partij. Klein is de Tsjech natuurlijk niet, maar de vormgeving is verre van pompeus of overheersend. Spannend is ie ook niet, maar dat verwacht je ook niet van een Skoda. Netjes en discreet, met een mix tussen VAG styling-elementen en typische Skoda elementen daarmee omschrijf je de Superb het beste. Bij het aanschouwen van de vreemd gestileerde Superb sedan (Twindoor volgens Skoda, de marketingrevolutie is Tsjechie helaas niet voorbij gegaan) moest ik immer een zakje paraat houden, maar met een normale kont blijkt de Superb best te pruimen.

Skoda Superb Combi

Behoudend is de styling wel, maar toch is de Superb (Combi of Twindoor) wel revolutionair. De ruimte binnenin is de namelijk waanzinnig. Dat ik (met mijn 1.95 meter) lekker achter het stuur zit, is inmiddels bij de meeste merken redelijk voor elkaar. Dat ik vervolgens nog goed achter mijzelf kan zitten is heel uitzonderlijk. Alleen in de automobiele topklasse met prijskaartjes beginnende bij een euroton en met namen als S-klasse, 7-serie en A8 kan dat ook. De enige uitzondering is de 5-serie GT, die naast de “twindoor” ook de uitgezakte zestigerskont (zegt dat iets over de doelgroep) met de Superb sedan deelt. Gelukkig is de Combi met een normaal gestileerde derrière gezegend.

Skoda Superb Combi

Voor notoire verzamelaars, koopzieke rommelmarkt verslaafden, goed geoutilleerde kampeerders, vrouwen die voor de zekerheid nog een extra koffertje met outfits meenemen of hobby-verhuizers herbergt de Skoda Superb Combi extreem goed nieuws. Met een inhoud van 633 liter is de kofferbak niet alleen veruit de grootste in de klasse, maar is überhaupt zo’n beetje het grootste wat er op de markt te krijgen is. Alleen mits je geen bezwaar hebt tegen een ster op de motorkap, kun je met de fonkelnieuwe E-klasse estate meer bagageruimte in huis halen. Mocht je het complete instrumentarium van een bigband moeten vervoeren, weet dan dat de bank ook nog plat en dat er dan 1865 liter bagage mee kan. Mocht je daarna even Chinees willen halen voor je bandleden, dan heeft Skoda ook nog eens gedacht aan handige haakjes waar van alles aan gehangen of aan vast kan worden gemaakt. Kortom: spullen en mensen vervoeren; dat gaat wel lukken met de Superb.

Skoda Superb Combi

In de grote VAG-hiërarchie moet Skoda natuurlijk wel goed gepositioneerd worden, maar er is op dat vlak goed nieuws. Bij de eerste generaties VAG Skoda’s werd er duidelijk nog bespaard op het budget voor materialen, maar die tijd is definitief voorbij. Er zal niemand steil achterover slaan wegens het revolutionaire nieuwe design van het interieur, maar kwalitatief steekt het goed in elkaar en het ziet er prima uit.

Een wezenlijk verschil met de hoger gepositioneerde merken binnen het VAG-concern en met sommige concurrenten is het aantal beschikbare opties. Naar opties als adaptieve cruise control, elektronisch regelbaar onderstel of adaptive lighting zul je vergeefs zoeken op de optielijst. Wel; melden de Tsjechen trots dat de Superb Combi de eerste Skoda is waarop keyless go en entry leverbaar is.De poort naar de kathedraal (of achterklep in normaal Nederlands) is ook nog eens met elektrisch bediening te krijgen. En van reguliere opties zoals bekleding, navigatieystemen en lichtmetalen velgen is een ruimere sortering te krijgen.

Skoda Superb Combi

Tijdens normaal gebruik is het onderstel van de Superb heel comfortabel. Dankzij de lange wielbasis en relatief zachte vering handelt de Superb de meeste hobbels fluitend af. Toch zijn er punten die beter kunnen: een lichte neiging tot deinen is hem niet vreemd en ook op oneffen wegdekken maakt het onderstel iets meer lawaai dan je zou verwachten.

Skoda Superb Combi

Voor echt sportief rijden is de Superb wellicht een maatje te groot en te veel op comfort gericht, maar je hoeft een bochtige weg er niet mee uit de weg te gaan. Duik je met te veel enthousiasme (of snelheid) de bocht in dan is de Superb nadrukkelijk onderstuurd. Ook met een zwaar gasvoetje kan de Superb in onderstuur geduwd worden en met de tractiecontrole uit (en ESP nog in waakstand) kon heel makkelijk het binnenste wieltje onbedaarlijk aan het spinnen worden gebracht op de kletsnatte wegen in Italië. Voor diegenen die vooral sportiviteit zoekt is de Superb wellicht niet de beste keuze, maar dat mag gezien de omvang en het ruimteaanbod geen verrassing te zijn.

Gelukkig was er nog de tweede ochtend, nog steeds was het koud, vochtig en glibberig, maar deze keer had ik de sleutels van een andere Superb weten te bemachtigen. Ditmaal met een 4×4 badge op de kont en dus met een vierwielaandrijvingsysteem met vierde generatie Haldex koppeling voor de variabele koppelverdeling. In dezelfde, met natte bladeren bedekte, haarspeldbochten hoefde ik nu niet meer te wachten tot het stuur bijna recht stond om alsnog met beleid op gas te gaan. In plaats daarvan kon het gas al halverwege de bocht naar beneden waarna het Haldex systeem bliksemsnel de optimale krachtsverdeling regelde. Onder normale omstandigheden stuurt het 4×4 systeem 96% van de kracht naar de voorwielen, maar zodra het nodig is gaat meer van de kracht naar achteren. Het resultaat is verbluffend: nauwelijks onderstuur, maar in plaats daarvan een kogelhard uit de bocht accelererende Superb.

Skoda Superb Combi

De 4×4 badge zat namelijk naast een V6 badge geplakt. En die V6 is geen lullig apparaat: 3,6 liter, 260 pk en 350 nm zorgen ook in een forse Superb voor aansprekende prestaties. Als Combi haalt de Superb V6 net de 250 niet (247 km/u is de officiële top) en de sprint naar de 100 duurt maar 6,5 tel. Nu zal die V6 niet echt de verkooptopper gaan worden in de range, de andere motoren zijn in dat opzicht interessanter. De keuze is voorlopig beperkt tot 5 stuks die allen directe inspuiting hebben: twee diesels en drie benzine motoren. Het benzine gamma start bij de 1.4 TSI die dankzij een turbo nog steeds 125 pk en 200 nm biedt. Dieselen kan met twee 2.0 TDI´s, de 170 pk sterke topper met commonrail en een 140 pk als instapper.

Skoda Superb Combi

Behalve in de V6 maakten we de meeste kilometers met de 160 pk en 250 nm sterke 1.8 TSI. Die is een ruime 200 kg lichter dan de V6 die altijd met vierwielaandrijving en DSG-bak is uitgerust. In de dagelijkse rijpraktijk voelt de 1.8 dus helemaal niet zo veel langzamer aan, hoewel uiteindelijk de verschillen wel fors zijn. De 1.8 haalt 218 km/u en de 100 in 8,7 seconden. Da’s vlot en dat is ook exact hoe de Superb 1.8 TSI voelt. Vlot, lekker, geen straf om in te rijden. Kortom: met de 1.8 maak je een hele goede keuze. Voor diegenen die graag vierwielaandrijving of een automaat willen: bij de 1.8 en de sterkste diesel is integrale aandrijving leverbaar en een DSG-bak is er voor het hele gamma behalve voor de 1.4 TSI.

Rationeel gezien lijkt niet veel het succes van de Skoda Superb Combi in de weg te staan. De definitieve prijzen weten we nog niet, maar met een naar verwachting bescheiden meerprijs ten opzichte van de Superb Twindoor blijft het een sterke aanbieding (de Twindoor begint in Nederland bij een ruime 26 mille). Alleen die emoties of het premium-gevoel hè, dat is precies waar het bij de Superb aan schort. Een basis A3 of 116i met wieldoppen heeft het al wel en de Superb heeft het niet. Dus als je daar naar op zoek bent, kun je (voorlopig) je heil beter nog ergens anders zoeken.186 reacties

Als je een gezin hebt met lange kinderen koop je een Ford Mondeo. Net zoveel ruimte achterin.
@Jochempie:
Sorry hoor, maar ik zou liever in een skoda Supurb Combi gezien worden dan in een Ford Mondeo en daar, zijn verdomd veel redenen voor

a) het is een ford

B) kwaliteit in het interieur is er niet

c) hij is lelijk

d) hij is al 2 of 3 jaar oud

e) het is geen volkswagen

f) hij is een stuk kleiner

Zeg nu maar jullie gedachten!
@Jochempie:
Ik kan je garanderen dat de superb echt veel ruimer is.
Als je naar de buitenmaten kijkt dan lijkt het verschil niet groot maar voorin en zeker op de achterbank veel meer ruimte in de superb. Indrukwekkend!!!
@Jochempie: sorry maar ik heb het vergeleken en de mondeo is zeker 1 van de ruimste samen met passat. Maar de superb combi heeft toch echt VEEL meer ruimte.

Ik zou zeggen, probeer het eens.
lekker filmje en die V6 klinkt best goed, hij komt dan wel ook uit de Passat R32 EN de Porsche Cayenne, natuurlijk!
@sven2: dit is de opgeboorde versie die ook in de Passat R36 en Passat CC V6 zit. Alleen met iets minder pk’s.
@Jochempie: ja, dat zei ik toch?
@ sven2: er bestaat geen Passat R32 en in de Cayenne zit ie niet.

punt a is geen argument maar een eigenschap
aan punt b te lezen heb je nog niet in een Mondeo met S-pack gezeten.
punt c. Is ie nou echt lelijker dan een Superb? De S-pack in ieder geval niet.
d. De mondeo kwam inderdaad in mei 2007 op de NL markt. Hij lijkt echter een stuk jonger dan de Skoda.
e. Dus een ferrari wil je ook niet omdat het geen volkswagen is?
f. Hij is 1 cm korter, 1 cm lager een een aantal cm breder. interieurruimte niet kleiner.
@Jochempie: er bestaat zeker een Passat R32 en deze motor zit ook in de cayenne.

daarbij: ik ben een enorme ford hater en een enorme vw liefhebber daarom zullen we punt a weg laten.

b. de ford Mondeo met S-pakket zit nog vol plastiek en is een optie: bij de Supurb is kwaliteit standaard!

C. ja de mondeo is een stuk lelijker, heb je die achterlichten al eens bekeken?

d. hij lijkt echt niet jonger, alleen een beetje bruter mischien omdat hij dichter op de grond staat.

e. ja, eigenlijk wel ja, ik denk niet dat ik snel een lambo of R8 boven ene ferari zou verkiezen.

f. mischien wel ja, maar de supurb weet zijn ruimte beter te benutten en trouwens, dat is toch beter? krijg je hem makkelijker geparkeerd

en nog een nieuw punt.

g. de ford is in prijs/kwaliteit verhouding een stuk duurder dan de skoda!
Hele leuke test! Ook een heel sterk einde in de tekst “Een basis A3 of 116i met wieldoppen heeft het al wel en de Superb heeft het niet.”
Dat is precies wat je teveel op de weg ziet, debielen die een 116 wieldopmobiel rijden en denken dat ze daarmee HET imago hebben…
@Jochempie: Vergeet het maar. De Superb is echt bizar ruim.
@ RubenBaeten: bij de Superb steken de wielkasten veel dieper de kofferbak in dan in de Mondeo. Lijkt me niet echt praktisch..
Ik vind het jammer dat het stigma skoda hier nog steeds zo hangt.

Ik ben intussen alweer een jaar octavia combi rijder en iedereen die met me mee rijdt geeft aan dat het een top wagen is. Zakelijk, strak, degelijk!

Ik zou het echt geen straf vinden om mijn octavia combi in te moeten ruilen voor een SuperB combi. De vraag is alleen of ik voor het prijsverschil niet liever een Octavia combi RS zou rijden ;)
@911GT2:
ja, dat laatste is wel een goede vraag :p en inderdaad, dat is zeker geen schande en ook de Fabia is een top auto!
@sven2

Uiterlijk van de Mondeo wordt door iedereen anders ervaren, ik vind persoonlijk een Mondeo wel een stuk mooier dan dat van de Tsjech. Het argument ‘het is een Ford’ slaat ook nergens op, Ford is met de model-T wel grondlegger van de moderne auto.

Bovendien ben je 15, althans dat staat in je profiel, dus je weet niet eens hoe je een auto moet beoordelen aangezien je er nog niet in mag rijden.

en als je zo veel van VAG houdt, ga je maar lekker naar autoweek.nl
@Roy:
ik ben 20 en zoals je kan zien heb ik punt a weggelaten!
Zijn er verder nog foto’s van de v6 want ik vond hem dr aardig dik uitzien. ben wel nieuwschierig naar pics..
Hoe kan iemand de woorden zakelijk en strak nu aan een Skoda hangen ? BMW is zakelijk en strak. Skoda is oostblok troep.
@Jochempie:
De argumenten die ik zou aanvoeren voor een ofwel een mondeo of wel een superb zijn de volgende:
a. Superb is technisch hoogstaander. turbobenzinemoten, gekoppeld aan 6bakken ipv atmosferische modellen met 5 bakken. Daarnaast is er bij skoda wel een fatsoenlijke benzine-automaat combinatie leverbaar.
b. interieurafwerking. Hoewel ik geen S-pack heb gereden, maar wel een titanium x-pack, vond ik het niet perse lelijk, maar wel slecht afgewerkt. Ik kan met niet voorstellen dat een s-pack andere knoppen op het stuur heeft, maar alles voelt gewoon goedkoop aan. (dus ook bij de S-line) Voor de middenconsole geldt hetzelfde.
c. Exterieur. Ook hier is de afwerking niet optimaal. Bij ik meen de 4 of 5drs zit er achterin een randje waar de parkeersensoren zitten, een soort half open plastic. Dit is zo goedkoop gemaakt dat het gewoon lelijk is. (zie: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_Mondeo_MK4_%28seit_2007%29_Flie%C3%9Fheck_rear.jpg) (en idd, bij een s-pack heb je dat niet)
d.Ruimte is naar mijn mening wel degelijk kleiner (ik heb de combi van de superb niet gereden) maar de achterbank van de superb kent wel degelijk meer beenruimte dan de mondeo. de kofferbak van de superb zal ook groter zijn. De breedte van de achterbank heb ik niet op gelet, ik ga altijd uit van 2 personen op de achterbank. (en ja, als je 3 kinderen hebt is dit wel belangrijk, maar ik heb er niet op gelet)
e. De skoda is stiller. (2.0 mondeo tegen 1.8 superb)
Er zijn nu echter wel leuke acties bij de Ford dealer, maar als een auto waarmee je een proefrit maakt al enige kraakjes heeft, dan geeft dit je geen goed gevoel.
.
Over het uiterlijk valt niet heel erg te twisten. De een vind de skoda mooier, de andere de mondeo. Het is niet zo dat je een multipla met een porsche vergelijkt oid.
Haha ik wil op die “Passat R32” van jou wel een wedje leggen ^^
Nou, allemaal heel erg leuk, maar komt er deze week nog een rijtest om die Priushit, Skoda en Opel door te spoelen?
@RobertDJ:

Ik kan me niet voorstellen dat de Superb meer beenruimte en een grotere kofferbak heeft met maar 1 cm extra lengte t.o.v. de Mondeo wagon. De Superb heeft ook nog eens een lange motorkap.

Exterieurafwerking niets van gemerkt. Wij hebben een Wagon 2.2 TDCI S-pack zonder homotoeters aan de achterkant, dus daar zou ik niets over kunnen zeggen.

De Superb heeft betere versnellingsbakken, dat is zeker. Maar onze 2.2 TDCI is wel wat fijner dan de 2.0 TDI 170 pk van VW.

Onze Fords hebben nog nooit een kraakje vertoond en dat doet onze Mondeo ook niet. Ik weet niet waar je dat vandaan haalt, misschien exemplarisch.

En leuke acties? Wij kochten een nieuwe Mondeo (showroom, 0km op de teller) met 9k euro korting. Kom er maar aan met je Skoda ^^
Daar wil ik ook wel een wedje op leggen… een Passat R36 bestaat wel ja. (denk dat je een beetje in de war bent met een Golf R32, die bestaat wel)
@Cliff:
wat zullen we wedden dat er geen Golf (VI) R32 is?
@NLBUURMAN:

heel veel, er is enkel een golf VI R
@sven2: wat denk je dat ik duidelijk probeerde te maken?
nu weer OT:
lijkt me echt een geweldige wagen, helaas de test nog niet gezien, maar Skoda is lekker bezig de laatste tijd (Fabia = leuk, Octavia = klein beetje gedateerd inmiddels, zelfs na facelift, maar nog steeds prima, Superb sed/hatch = erg ruim, gister weer even in de Skoda dealer geweest, verbaast hoe ruim hij ook al wel niet meer is! (en natuurlijk de nieuwe Yeti die erg grappig is, en JA ik heb hem gezien/in gezeten)
@NLBUURMAN:
ik gaf je toch gelijk, waar doe je moeilijk over?
klinkt alsof skoda wederom goed werk heeft afgeleverd..

en voor de discussie mondeo/skoda.. ik denk dat als je bij beide ook nog wat opties wil aanvinken je beter af bent bij een skoda;) De mondeo rijdt vermoedelijk echter wel beter..
Er is natuurlijk wel een Passat met de 3.2 V6 maar dat is gewoon een Trendline, Sportline of Highline.
De lelijkste auto die ooit door Autoblog is getest. Gefeliciteerd! :P
En nog wat… superb is beter… mondeo is beter… wat een kinderachtige discussies. Het zal best dat de een beter is afgewerkt dan de ander maar over smaak valt nu eenmaal niet te twisten!

Koop gewoon een BMW!
Freude am Fahren!
@ Aiii: ja da’s een Passat Highline met een 3.2 V6, geen R32. Die bestaat niet.
@autoblogger: Jaaaaaaaaaaaaaaaa!
Heel erg bedankt, hier heb ik op gewacht! :P
Ik vond het al in het begin niks voor autoblog dat ze niet de zwaarste motor hadden. :P Maar aan het einde kwam die er toch! :D Die V6 klinkt lekker^^ En leuk filmpje weer!
@Jochempie Kijk ff bij de volkswagen car configurator, er bestaat een passat R36, alleen voor die prijs kan je beter een A5 sportback bestellen;)
@Martijn: @ Jochempje en sven 2 was de bedoeling, rest klopt wel
@Martijn: let op het verschil tussen een 2 en een 6. Er bestaat een R36, geen R32.
3.2 v6 FSI 250 Pk
R36 3.6 v6 FSI 300 Pk

Dat zijn de enigste twee passat 6-cilinders! R32 bestaat niet!
Lekker hoor die V6 was dit een concept uitvoering of is dit het daadwerkelijke eindmodel met die vier uitlaatjes en velgen? Lijkt zo een beetje op een RS uitvoering.
@ jochempie: “De Superb heeft betere versnellingsbakken, dat is zeker. Maar onze 2.2 TDCI is wel wat fijner dan de 2.0 TDI 170 pk van VW.”
Leg dan uit? (ik heb niet zoveel met diesels, maar als je het er toch over hebt, graag wel toelichten)
Die 9 k korting is zeker een mooie aanbieding, maar dat is dan ook een voorraadauto. (zoals vermeld bij leuke acties, maar geen goede maat voor de prijs)
.
owja, en op de foto in mijn vorige post zitten ook geen parkeersensoren, maar nog steeds dat niet mooie randje! (die, zoals ik al zei, bij een OPTIE(s-pack) ontbreekt, omdat je daar een diffuser (look) krijgt.
.
om het idee weg te nemen dat ik je aanvecht ofzo(zo komt het over), de mondeo heeft standaard wel met leder afgewerkt stuurwiel en de superb(kaalste uitvoering) niet. De mondeo daarentegen moet het doen met een 1.6je in de basis, waar de superb een 1.4 TSI heeft met meer koppel dan ford’s 2.0. Verschil is er dus overal, en maar goed ook.
Passat R32 bestaat niet (zoals al vele malen aangegeven), diegene die denken van wel, zijn mogelijk in de war met de golf R32. De Passat kent alleen een R36.
@RobertDJ: De 2.2TDCI van PSA/Ford heeft twee turbo’s, dus meer koppel bij lagere toerentallen. De 2.2TDCI is stiller, heeft 5 pk meer, 70 Nm meer (50 meer zonder overboost)en mag 200 kg meer trekken. Hij verbruikt wel iets meer en doordat de mondeo een stukje zwaarder is is hij 0,3 sec. langzamer naar de 100 dan een Passat variant 2.0 TDI 170 pk.
@sven2, hou asjeblieft je mond over het is een ford want de gemiddelde passat: wieldoppen, geen radio cd speler, geen elektrisch bedienbare ramen achter, geen gescheiden climaatregeling achter (bij een mondeo STANDAARD!)
sorry hoor en dan heeft een ford vaak dat alles met ongeveer een vergelijkbare prijs, het is een schande!
@victortje: ik had het nu wel over de Skoda, die heeft al die zaken wel en waar jij het nu over luxe opties hebt, kan je bij ford de veiligheid ten gronden nemen, iets waar je vw absoluut niet nadelig over mag aanspreken!!!
veder nog even over het filmpje, erg leuk mooie auto hoor! al is het wel typisch VAG design, niet echt uitgesproken en weinig spannend. maar wel lekker als je veel ruimte nodig hebt!
Wauw.
Wat een enorm ding.
Wat mij betreft is dit het definitieve bewijs dat er met Skoda niet meer te spotten valt.
Bovendien is mij nog iets duidelijk geworden:
Als je er het geld voor hebt, en dat heb je altijd in de wereld van Skoda, dan moet je de V6 nemen.
Mjammie, en wat klinkt ie eigenlijk lekker!
Ik vind die discussie hier wel leuk om te zien… Ik ben zelf ook behoorlijk weg van VAG auto’s en dan met name audi. Nu ben ik van daaruit gewend om net dsg bakken te rijden en ik heb ook het genoegen (Hoewel) gehad om een superb met benzine V6 en dsg bak te rijden.

Ik weet niet HOE ze het daar voor elkaar krijgen, maar ik heb nog nooit zo’n waardeloze dsg bak gereden. Om even te vergelijken… ik heb ook vaak in het vorige model gereden; zelfde V6 maar dan handgeschakeld. De koppeling was zo zwaar als van een oude russische tank; het aangrijpen totaal ongevoelig, onverwacht en plots. Tevens waren de remmen ook waardeloos. Kortom; geen fijne auto om mee te rijden. Nu hebben ze het voor elkaar gekregen om een traploos schakelende automaat precies zo aan te laten voelen. Kortom; mij zul je nooit; maar dan ook nooit! in een skoda aantreffen. Alle fords die ik heb gereden waren voor mijn gevoel trouwens qua afwerking gelijk; maar qua rijgedrag een heel ander (beter) niveau.
geweldig hoe hier over en weer gesnauwd word over skoda en ford… ik kan waarschijnlijk ook niet geheel objectief oordelen omdat ik Ford aan de man moet brengen maar toch: Skoda is een product van hoogstaande kwaliteit tegen een redelijke prijs (hoewel ik de prijzen van een beetje fatsoenlijke Octavia ook tegen vind vallen, maar dit geheel ter zijde) iemand die zijn mening geeft is prima want daar is dit reactieforum uiteindelijk ook voor bedoelt, maar sven2; ik vind je wel een beetje erg hoog van de toren blazen met je Ford-Haat afwijking… Of je nou 15 bent of 20 (wat ik me afvraag) dan nog durf ik er een wedje op te leggen dat jij überhaupt nog niet in een Mondeo hebt gereden (laat staan een Superb) je klinkt meer als een type voor een Golf 3 GTI met verschrikkelijk foute velgen die elke zaterdag na 17:00 bij de plaatselijke VW-dealer het terrein op komt om eens lekker voor de showroomramen te gaan staan kwijlen.

zo… mijn gal is weer gespuwd
@sjonnie: Heb lang Fords gereden (mijn pa zelfs een ford sierra 1.8 laser uit 86 op gas, op 420 000 km gekregen) en ben daaran overgestapt op VAG. En hoewel ik wel eens een kraakje in de Ford hoorde, waardeer ik een Ford meer dan een VW Golf. Ik heb zelf vaker in een Mondeo gezeten, en man wat een ruimte.. eens een keer in een 5 deurs.. een st, wederom zo groot, in de achterbak, daar kan je makkelijk een lijk in kwijt. Alleen die motoren, de 5 cilinder turbo, prachtig maar verder… niet mijn favoriet.

Ik zal voor de skoda kiezen omdat deze auto opereert in een markt waar veelal voor gebruiks gemak wordt gekozen. en deze ongekende ruimte biedt. Dan gaat het verder dan de achterbak. Wil ik emotie dan koop ik wel een Alfa of een lancia Delta.
@sjonnie, groot gelijk, ik zelf rijd dan als passagier in een nieuwe mondeo maar een octavia lijkt mij niet de concurrent voor de mondeo. een octavia is meer wat voor een focus en golf, want hij is toch echt veel kleiner.
@Jochempie: de Superb is echt wel groter achterin. Heb in zowel de Mondeo als de Superb gezeten achterin, kort na elkaar, en het is echt een opvallend verschil. Hoe ze het doen weet ik niet (dunnere zetels misschien),maar het is duidelijk merkbaar.

En sven heeft natuurlijk gelijk met zijn punt g: veel auto voor minder geld.
Ik zou een Passat Variant kopen. Is gewoon veel mooier en niet eens zoveel duurder. En ook nog beter waarschijnlijk.. En is echt.

Jullie toch ook, anders ben je dom.
@victortje: Klopt helemaal, ik nam de octavia er even bij omdat ik er laatst in de showroom liep, en ik keek toevallig naar zo’n Octavia stond te kijken.. qua prijs zal de mondeo het wel niet kunnen winnen van de Super…b
@Esprit de Flandre: De Skoda is inderdaad een fantastische aanbieding. Maar een vriend van mij is iets meer dan 2 meter lang, zijn vader ook en in een vorig model Mondeo passen ze goed, een een nieuwe Superb niet.
@Jochempie: dat geloof je toch zelf niet!!! een supurb kan qua beenruimte achterin doodleuk concureren met een (verlengde?) S-klasse, A8 en 7-reeks!!! auto’s die minstens dubbel zo duur zijn als de supurb en ook een stuk groter!!!
@sjonnie: Juist!
@sjonnie

jij hebt helemaal gelijk!
@Flamingo: Ik zou eerder de Superb dan de Passat nemen, iedere Nederlander die je tijdens de zomervakantie in een Passat Variant aantreft is een “lul”: één hand bovenop het stuur, twee kinderen op de achterbank, zonnebrilletje met merkje op z’n neus, heftig zoekend naar een supermarkt die geen Lidl is en er dan uiteindelijk toch ‘moeten’ winkelen. Zo wil ik er niet bij rijden.
haha iedereen is voor sjonnie .:P
lol @sven2,

wat een autokenner zeg. Een Porsche met de 3.2 V(R)6 hahaha… Ach ja, ik zal er niets meer over zeggen .(tenzij ik het echt noodzaak vind)

Tja, de Superb… Van de achterkant lijkt het allemaal exact hetzelfde met de Octavia. En dat is nou niet een van de mooiste stationwagons. Voor de rest zou ik alleen ook een Passat Stationwagon doen, je weet wel, zo 1 met een 3.2 . Of was het nou 3.6? Of R32? Die had je toch alleen in de Golf V? Nou ja, doe dan maar een Passat Stationwagon R36…. ofzo.
@Cliff & SiemAudi

bedankt

@Jochempie:
Dat doen die (zoals jij ze dan noemt:) Lullen toch zelf? het is niet zo dat als je achter het stuur van een passat stapt je ineens evolueert in een Aso…
@sven2: je bent wel een eigenwijs mannetje zeg… Er bestaat geen passat R32. Ga maar eens op de site van VW kijken. Dat de passat ook wel met een 3.2 V6 is geleverd, dat is natuurlijk wel zo, alleen heet ie niet R32.

En in de cayenne is er ooit een 3.2 geleverd, maar intussen is de kleinste motor in de cayenne een 3.6 V6. Dus in de huidige cayenne zit ie NIET.

Get your facts right.
@MDA:

bedankt voor het compliment!!
ik geef toe, er bestaat inderdaad geen passat R32 en ja, ik bedoelde de R36… sorry voor de fout!

@ de rest:

Het 3.2 V6 blok van de (oude) cayenne is wel de zelfde als deze en dat geef ik niet toe

ik geef ook nog altijd niet toe dat de Mondeo een betere auto is dan de Superb!
@sjonnie: met een passat schaf je wel een duur imagoprobleem aan.

@AMG Powerrr: In de Cayenne zit een 3.2 V6. Ook al is het een Touareg met een nieuw huidje en een sportonderstel.

Zou iemand nog een Alfa Romeo 3.2 of 1750 Ti aanschaffen? Prachtige stoelen!
@MDA: oh ja, inderdaad! Na de facelift is het kleinste benzineblok 3,6l groot.
Spiegels zijn anders wel op premium formaat! Het design is echt knap, dit is een enorme auto die dat helemaal niet uitstraalt.

Mondeo of deze? Nou ik vind ze allebei te groot. Als de keuze dan Focus of Octavia moet worden is het een blauw ovaaltje, veel leukere auto.

Ps. deze rijtest kan het einde van Autoweek inluiden, als Autoblog nou ook al gewone auto’s gaat testen en daarbij ook op interieurruimte let, wat heeft de papieren pers dan nog voor bestaansrecht. Wat moeten wij dan nog lezen als we wachten bij de kapper of tandarts?
@Jochempie:

Over het algemeen is de (lease-)Passatrijder idd wel een chauffeur met een flinke egotrip helemaal gelijk;) maargoed;)
@ jochempie, je mondeo is gewoon niet zo ruim als die superb, face it. Een mondeo is zeker geen slechte auto maar de beenruimte kun je echt niet vergelijken met een S-klasse, BMW 7 of A8. Deze blijkbaar wel, dus de conclusie lijkt me vrij duidelijk?
Gehoor geven aan wensen is goed. Dit een paar weken achter elkaar is vervelend.

Please weer iets sportiefs de volgende keer.
@RenesisHP: Dat kan, een sportieve Skoda..
@toyota prius:

Een dik blok en 4wd is voor mij niet automatisch sportief. ;)
@RenesisHP: Hahahahah touche, je voelde hem al aan.. ;)
Ford’s voorwiel aandrijving is wel beter dan de VAG voorwiel aandrijving en de styling zit imho ook wel snor, maar de (oude) benzine-moteren met 5-bak en de afwerking (grote kieren tussen plaatwerk en het (goedkoop aanvoelende) plastic interieur maken het toch niet ‘premium’. Skoda biedt degelijkheid en vrijwel geen zwakke punten tegen een prima prijs … Het is maar waar je prio ligt …
@sven2, toegeven hoeft niet maar kom met redelijke argumenten en niet met het is een ford!
@victortje:

Ik bedoel daar eigenlijk de basiskenmerken mee: hij heeft mischien een leuk rijgedrag, maar een slechte afwerking (en ja met de nieuwe Fiesta is dat al een stuk beter maar niet goed genoeg), slechte, verouderde motoren, dat kinetic desing ( sommige mensen vinden het mooi, ik verschrikkelijk) en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan… bovendien de inruilwaarde, als je een Kuga koopt (om het eens niet over de mondeo te hebben) en je hebt er je eerste kilometer mee gereden is hij nog evenveel waard als een Ka…
Ik kan me bijna niet voorstellen dat de Ford Mondeo groter is dan een Superb Combi. En ik ben t wel eens met de mensen die zeggen dat het interieur bij Skoda beter verzorgd is. Bij ons in de straat staan een Octavia en een Mondeo. En ik kan met de beste wil van de wereld niet zeggen dat de Ford een beter interieur heeft. Glanzend plastic spul overal in die Ford. Ook de achterlichten zitten heel hoog op de sedan versie van de Mondeo. De Mondeo wagon is dan veel beter te pruimen.
Bovendien heeft de Passat een bijzonder fraai interieur, kijk maar:

http://www.moebus-gruppe.de/uploads/pics/VW-Phaeton-interieur-01.jpg

en een Ford hoef ik niet, restwaarde van 0,0 bovendien
@Flamingo:

Dat mooie interieur is ongeveer net zo waardevol als een Panda.

Zo´n aankleding kost je een godsvermogen.
Standaard oogt het heel anders.
Wat een lelijke auto is dit! Een echte vertegenwoordiger krijg vaak een Passat/Mondeo/Laguna maar deze is echt voor de aspirant/assistent vertegenwoordiger.
Echte Su-burb kwaliteit trouwens tijdens de testrit gaat de linker mistlamp uit en aan terwijl de rechter gewoon blijft branden. :)
P.S. Het negatieve imago van deze auto zal hij IMO nooit kwijtraken.
@Flamingo,

dat is het interieur van een Phaeton!

http://static.autoblog.nl/images/wp/Volkswagen%20Passat%20R36%20interieur.jpg

@Jochempie,

Wel een 3.6 he!
(mijn linkje is trouwens het interieur van de Passat met een R-design aankleding.
Je hebt met dat swaffelen naar mijn mening een beetje teveel plezier, Woutertje…roze t-shirt…

Maarrrrrr goed, als je in de markt bent voor één of andere VAG product dan heeft VAG zelf het beste advies voor je; volg de Skoda rijder.

Voel je je niet zo hard genaaid…
Interieur van de Superb is ook leuk. Neigt wat naar dat van de Pheaton hierboven.

http://www.lincah.com/wp-content/uploads/2009/01/2009-skoda-superb-cockpit-interior-picture-588x441.jpg
@ Sven2 ben het helemaal met je eens deze superB is velen maler mooier en een stuk degelijker de kwaliteit van deze skoda ligt ook velen malen hoger dan de mondeo.

ondanks dat ford goed bezig is maar er is nog steeds aan te zien dat het een amerikaans plastic merk is. maar wie weet komen ze ook daar ooit achter ze zijn der ook sinds kort achter dat V8 en V6 motoren niet overal in hoeven dus wie weet.

maar nog even over de SUPERB wat een mooie bak man der staat wel een SKODA logo op maar echt heel heel erg netjes. ( voor dat mensen gaan janke je houdt alleen maar van merken 1 ja dat klopt en 2 skoda heeft bij gewoon nog steeds een naam van kijk arie nou rijde in ze skoda). maar ondanks dat echt mooi ga zou door skoda en verander dat rol logo ook is nieuwe identiteit kan geen kwaad bij deze mooie auto’s van de laatste tijd.
dat plaatje wat ik jullie gaf hierboven van de Passat moeten jullie echt in het groot zien, hier een link (zo mooi!!):

http://www.automobilebox.com/wp-content/gallery/volkswagen/passat_cc_gold_coast_2.jpg
er is maar 1 taxi in de wereld en het is geen skoda.
je zult nu wel denken welk merk is dan een echte taxi


Mercedes-benz

beste auto is en blijft MB
@niek:

waar begin jij nu opeens over?
Ik heb net even de prijsjes bekeken en het is inderdaad zo dat deze Skoda een paar duizend euro goedkoper is dan een Passat. Koop dan inderdaad maar een Skoda met een paar leuke opties..
Je krijgt meer waar voor je geld maar die Passat is gewoon veel meer stijl en dat is voor mij ook heel wat waard. Maar mensen die daar niet zo veel om geven, daar is deze Skoda dan misschien wel voor.
op welk berichtje van “Cliff” reageerde “NLBUURMAN” eigenlijk met zijn: “Wedden dat..”
keigaaf, prima auto en de groene badge staat mooi bij de kleur wit
Bobby Orlando
Aan welke drugs heeft Wouter nu weer gezeten? Die kerel leek wel onder invloed van iets, en het was zeker geen Cola.
Geef mij maar de insignia sports tourer maar. vind ik mooier ;)
@Jochempie en Sven2:

Wat een prachtbak! En wat een ruimte!

Om eerlijk te zijn. Ik rij nu een Focus combi diesel en voorheen een Skoda combi. Die Skoda vond ik vrij stuiterig gedrag vertonen en mijn huidige Ford een stuk comfortabeler (more driveability….so they say :) . Laat me vertellen dat (helaas) de VAG produkten wat stugger geveerd zijn.

Ben ook erg gecharmeerd van de Mondeo station, maar die Suberb lijkt me ook wel wat. Handig voor de kids (+ benodigde spullen) en mijn collecties wat betreft het zakelijk verkeer.

Geef me nu aub echte redenen waarom ik het 1 zou moeten laten staan om de ander aan te schaffen :)
@Joejojo:

Omdat je bij skoda een degelijk, ruim en modern qua design en techniek interieur krijgt, bij ford krijg je ook een ruim interieur, maar het is kleiner, minder goed afgewerkt, minder qua techniek en ook is het niet doordacht!

is dit punt goed genoeg voor je?
@Rob USA: Niet iedereen heeft behoefte aan het hakbijl-design van de Yanks en niet iedereen heeft genoeg geld om een V8 te rijden..
Beenruimte? Ga eens in een passat 32B zitten… dan heb je pas beenruimte! Kortom, VW deed dit 20 jaar geleden al.
@Hardleers: dombo; bedoelde eigenlijk 35i
lullig van die mistlamp voor …de rechter doet het niet..

iets te veel gelet op detail;):P
@joejojo:

Hecht je meer waarde aan een brede kofferbak, ga dan voor de Ford. Bij de Skoda steken de wielkasten erg naar binnen. Hecht je waarde aan beenruimte, neem de Skoda.

De Skoda is de auto die je moet hebben als je een automaat wenst (bestel wel de optionele schakelflippers). Ook voor benzinemotoren moet je bij de Skoda zijn. Die kleine turbootjes zijn echt heerlijk!

De dikste diesel komt van Ford, maar kan alleen gekocht worden i.c.m. de duurste uitvoering.

De Skoda zal vanwege modernere motoren zuiniger zijn.

De Ford ligt ietsjes beter op de weg en kan hogere bochtsnelheden aan. De Ford stuurt wel veel fijner. Maar een echte stuurmans-station is de Mazda 6.

Beide auto’s zijn erg praktisch en stijlvol. Prijstechnisch is de Mondeo iets duurder dacht ik. De Skoda is goedkoper maar standaard niet heel karig uitgerust! En altijd de paraplu in de achterdeur.
@selcuk: dat hoort zo, extra bochtenverlichting. Hebben meer auto’s, waaronder de E-klasse, wat peugeotjes etc.
@Jochempie:
Die bochtenverlichting heeft de Passat ook. Je ziet mij overigens ook liever in een Passat. Jij houdt van het s pack op de mondeo, maar wat vind je hier dan van: de R-Line:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/VW_Passat_Variant_rear_20080315.jpg

Daarnaast vind ik het een beetje raar dat je de Passatrijder een “lul” noemt. Ik zie er nooit één, ook niet in een Mondeo overigens. De “lullen” zitten wat mij betreft in een BMW. En dat je de bagageruimte van de Mondeo Wagon zo denderend vindt is ook raar. Die van de Passat Variant is zo’n 50 liter groter (603 liter). Dus een beetje positiever mag wel.
@Ferdinand1: ‘De “lullen” zitten wat mij betreft in een BMW.’

Van een passaaiberijder beschouw ik dat als een compliment! En nu naar rechts!!!
Wow, als je even objectief kijkt en prive voor de keuze staat voor een station met V6, dan is de keus tussen een A6 quattro/allroad V6 of deze met 4×4 en V6 financieel nog best een lastige…tenzij je er genoeg van hebt natuurlijk :)
@Rob USA… oh… wow… en dan mag ik natuurlijk geen cliche’s er bij gaan halen over domme amerikanen en een gebrek aan moderne technologie bij USA autoproducenten, maar jouw opmerking maakt ze allemaal ineens weer relevant! Meen je dat nou, van die mistlamp die ‘ramelt’… die aan en uit gaat? Echt? Je bedoelt toch niet dat je denkt dat dat een fout is he?
Corner verlichting zegt jou misschien iets? Hoek van de bocht bijlichten met de mistlamp aan de binnenkant van de bocht? Nee? hmmm… domme amerikaan!
@NLBUURMAN: Golf 6 inderdaad niet nee.. maar Golf 5 wel.
Ik ben niet achterlijk hoor!
@NLBUURMAN: Golf 6 inderdaad niet nee.. maar Golf 4 + 5 wel.
Ik ben niet achterlijk hoor!
Stop eens met die kinderachtige fan-boy talk. Meeste hier kunnen deze auto never nooit betalen dus wees eens lief :-)
@M6COUPE:
hoe weet jij dat ik me geen Supurb kan permiteren? daarbij jochempie verdedigd zijn eigen auto… ik zou je mening eens herzien als ik jou was!
He Woutertje,
Volgens mij ben je iets te hard geswaffeld door Ruben. Op 2:39 zeg je dat de 1.8 waar je op dat moment in rijdt geen DSG heeft, maar waarom zitten er dan flippers op je stuur? Heb je soms iets in je ogen gekregen? ;-))))

De auto als je rond de 40K kunt besteden (samen met A4 s-edition)
Ik vind btw de superb combi erg dik met getinte ramen pan dak en 18″ velgen icm de 1.8+dsg absoluut een super kar. Doe er maar een! (110% liever dan een mondeo, passat 318, en misschien zelfs wel dan de A4 120 pk mt)
@Ferdinand1: De Mondeo is van pa, ik beweeg me rond in een studentenwagentje :)

Ik vind de Passat de enige onsympathieke VW om te zien. En die “lullen” zie ik eigenlijk uitsluitend als ik op vakantie ben. Het zijn altijd wel Nederlanders. Je weet wel, van dat volk dat op hun 38e al met de caravan besluit te gaan :)

De Passat R36 is echt een feestnummer, dat is ook voor mij een droomwagen. Maar een Passat Diesel vind ik echt heel zielig. Ik weet niet hoe het komt maar ik kan me niet voorstellen dat er een aardig persoon achter het stuur van een Passat diesel zit.
@Jochempie: whahaha deel die mening over “lullen”, de Nederlanders met een caravan. Anders klinkt het wel heel raar.. Of wat dacht je met de MPV inhalen met 120 km per uur in Duitsland…..
@Jochempie:
Hoezo is een Passat diesel zielig. Dat klinkt echt even raar in mijn oren als: een Mondeo diesel is zielig. Ik zie echt niet wat je bedoeld. Met dit soort auto’s worden afstanden gereden waarbij diesel vaak interessanter is. En daarnaast vind ik de Passat met 2.0 TDI 170 pk heerlijk rijden. Dus een diesel zielig?? Nee. Een Passat zielig?? Nee.
En je begint over de R36. Dat vind ik ook feestje hoor, maar kom je hier nou op vanwege de link die ik gaf? Want dat is gewoon een R-Line, net zoiets als het S-pack.
@Rob USA

Die ‘mistlamp’ waar jij het over hebt doet ook dienst als extra bochtverlichting, daarom zie je bij dat tunneltje er maar 1tje branden. Als je goed hebt opgelet zie je de andere net weer aangaan voor de bocht naar rechts.

Ik vind het geen gezicht, dat is dan bij de veelbesproken Mondeo toch een stuk eleganter opgelost, die heeft namelijk een extra H1 lampje in de koplampunit wat beetje zijwaarts schijnt bij het nemen van een bocht en dat ziet er een stuk beter uit dan die mistlampen gebruiken.
vergelijkingsmongool
Hehe ik dacht dat er nooit een einde zou komen aan de Audi vs BMW discussies. Ik stel voor dat we komende week de Skoda vs Ford erin houden en daarna te beginnen aan Opel vs Vauxhall oftewel linksrijders vs rechtsrijders. Iemand nog andere suggesties?
@vergelijkingsmongool: Of Honda Hybird en Toyota Prius ;)
@vergelijkingsmongool:

Alleen je naam al!

Mensen die dit soort namen gebruiken, weten helemaal niet waar ze het over hebben.

Ik hoop voor je dat je het nooit gebeurd, dat jij (als je groot bent) een zoon of dochter krijgt met het syndroom van Down (mongool). Het kind zou slecht af zijn !

Het lijkt me niet verstandig dat jij je met de discussie gaat bemoeien. Met zo’n naam kun je gewoon niet serieus worden genomen. Alleen jouw mening telt! Denk na man!
@Ferdinand1: ik heb het over de Passats in het algemeen, niet over de plaatjes die jij post. Als je het over sportieve kenmerken gaat hebben kan ik enkel zeggen dat de Ford dealer 20 inch wielen voor de Mondeo levert, doet de VW dealer dat voor de Passat?

http://www.autobild.de/ir_img/59859356_fab24c9406.jpg

Maar goed, laten we verder niet op een kinderachtige manier op de details in gaan, als ik een Passat TDI zie rijden is deze vaak aan het bumperkleven en is de nummerplaat onzichtbaar doordat de auto nooit gewassen wordt. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand in die auto rijdt die gelukkig is met zijn auto of met autorijden in het algemeen. “Ik mocht van m’n baas de V6 niet hebben, ik wilde een rode maar dat mocht niet, moet ik die kinderen weer naar zwemles brengen omdat m’n vrouw een dagje uit met de vriendinnen heeft.” Je weet wel, zo’n bestuurder.
@Jochempie:
Dat is dan echt jou probleem, want ik erger me nooit aan Passat-rijders. Ik heb er overigens ook geen mocht iemand dat gaan denken… (a_buis)
En de velgenmaat heeft boven de 18 inch niks meer met sportiviteit te maken op zo’n soort auto (het zijn geen sportwagens), puur uiterlijk vertoon en een harder weggedrag (harder is niet sportiever). Beetje zielig van je dat je de Mondeo aan het aanprijzen bent mede dankzij de 20 inch. Ik hoop dat er dan ook minstens 245 rubber omheen zit, anders ziet het er niet uit.
Mooie wagen en leuke rijtest. Begin Skoda steeds meer te waarderen.
Volvo_440_turbo
Toen dat mijn broer zijn lease octavia ging bestellen ben ik meegeweest en een toertje mogen gaan doen met de suberb, en dat ding rijdt echt fantastisch! Enkel de knopjes van de stoelverstelling waren wat prutserig en het zicht naar achteren (sedan) was niet echt veel soeps, voor de rest een fijnere auto dan mijn broer zijn vorige lease A4 1.9tdi 115pk van ’94…
Huh, 1.50 rijtest: eenvoudige versie met handbak. Skoda enige merk met flippers aan het stuur in combinatie met handbak ;-) Mooi verdwijnbaar panoramadak ook!! Natuurlijk die V6. Goed verhaal verder. 5 Serie Touring heeft overigens ook voldoende beenruimte maar die begint bij de halve ton.
Skoda… is net als Opel een burgelijke auto waar ik niet in gevonden wil worden.

Ik denk daan aan:
Anwb
Aldi
Zegelspaarders
Garantielikkers
Eurocamp vakantie gangers
Eeuwig wonende thuiskinderen

Bah…
@rob: Jij plaatst jezelf wel heel erg hoog.
Skoda is gewoon het merk voor mensen die veel ruimte willen voor de prijs van een volgepropte hatchback.
Wat rijd jij eigenlijk?
Een R-Klasse?
Mooie wagen die Skoda. Maar dan liever in een gedekte metallic kleur. Hoe zit het met de hoofdruimte achterin? In de Superb Twindoor (?!) zit ik achterin met m’n hoofd tegen het dak. En ik ben maar 1.92 m. De Wagon zal allicht meer hoofdruimte bieden?
Zo’n Skoda zou ik ook altijd in 1 van de goedkoopste uitvoeringen kopen met eventueel 1 of 2 essentiële opties erbij. Dan rij je relatief voordelig en erg comfortabel. Dikke motoren en dure uitvoeringen hebben geen zin, koop dan gewoon een Audi A6 van een jaar oud ofzo.
@jochempie.

een passat is zielig?
ik wil wel eens met mijn 2.0 tdi 170 pk naast die van jou gaan staan, kijken wie er zielig is.

je hebt het over motorische specificaties…

ford heeft een grotere cilinder inhoud.
ford heeft een grotere boring + slag.
ford heeft een grotere compressieverhouding.
ford heeft meer pk.
ford heeft meer nm.

passat is sneller op de 100
passat heeft hogere topsnelheid
passat is stiller
passat is zuiniger
passat rijd comfortabeler (met name grotere afstanden)

en ga nu niet over dat gewicht beginnen, dat scheelt maar 41 kilo leeg. dus waar zit het hem dan in dat de ford zo zielig presteert met een op papier gezien grotere, sterkere, betere motor?

oftewel? wie was er zielig?
@tom: dat bedoel ik, het is de bestuurder die de auto zielig maakt, niet de specificaties. You just proved my point, mate.
@tom: op het moment jij en andere merkgeilers (mezelf meegerekend!)
@wouter: Naar mijn weten is Twindoor slechts de benaming voor de hatchback/sedan-achterklep op de Superb sedan (of hatchback dus).
leg mij eens uit waarom ik zielig zou zijn :)
@MDA/clubtraxx: Dat had ik niet verwacht want ik ken het principe wel want ik had deze zomer op vakantie nog een C5 gehuurd en die had het ook. Maar dacht dat het alleen in het donker werkte. En het had makkelijk gekund aangezien de VAG Golf ook jaren heeft getobt met lampjes die het niet of wel heel erg kort deden.
Om te beginnen het ongevraagd mengen in een discussie waarvan je de inhoud persoonlijk lijkt aan te trekken. Onterecht, want ik heb mijn observaties van Passat Variant-bestuurders niet als de enige waarheid aangevoerd maar wel als veelvoorkomend.

Als je denkt dat je niet zielig bent, waarom steek je dan moeite in het halen van je gelijk? Wat maakt het jou uit wat ik van Passat Variant-rijders vind?
Vrienden, het is de Passat R36…niet de R32. Verder is de Mondeo wel iets meer ‘geslaagd’ dan de Skoda, maar de Skoda is ècht veel ruimer voor de achterpassagiers.
@Megakix: Dat lijkt me ondertussen een redelijk overbodige opmerking, van die R36…
Wow rob (Niet rob-usa), jij denkt wel aan HEEL veel dingen bij een merk. Voor veel mensen is een auto kiezen een kwestie van prijs/uitrusting/uiterlijk.

Niet allerlei vage associaties die misschien een paar mensen hebben. Bij een insignia denk ik echt niet gelijk aan zegelspaarders en aldi gangers (niet dat daar iets mis mee is, je krijgt zegels, kun je ze net zo goed sparen, of niet dan?)
@Jeroen: Nee hoor, rob is zo iemand die tegen de cassière zegt: “Zegels hoef ik niet, ik koop mijn boodschappen zelf.” Sommige mensen vinden klasse en aanzien nou eenmaal belangrijker dan een lage prijs, hoewel de huidige Superb over beide kwaliteiten beschikt.
Golf V heeft de R32, Golf VI heeft de (nog te leveren) R.
@Megakix: Je gaat gewoon rustig door? :P
@Megakix: whe KNOW!
@Bananaflip; je hebt vast gelijk, maar het valt me steeds op, dat er zo weinig autokennis is (als je even snel scrollt)…Dus na wat korte scrollbewegingen geef ik mijn mening over hetgeen ik wèl gelezen heb van de autobloggertjes..
@Megakix: we KNOW!
Het is toch wat he, hoeveel mensen graag willen laten zien dat ze de motoriseringen van VAG inclusief benamingen uit het hoofdje kunnen neerleggen als iemand één enkel cijfertje verkeerd tikt. :roll:
@BananaFlip: eh, sven2 was meerdere malen stellig dat de Passat R32 bestaat.

Overigens was het misschien wel een aardige zet van VW geweest. Want meer dan 50 mille voor een snelle Passat is al veel, laat staan meer dan 60 mille.
@Jochempie: Ik denk het niet. Er zijn ook mensen die graag een rustige maar krachtige V6 in hun luxe aangeklede sedan willen, en als de 3.2 FSI V6 alleen als R32 verkocht zou worden krijgt ie natuurlijk ook weer een harder onderstel en sportievere afstelling van de gehele auto.
Dat geheel terzijde, ik dacht dat het maar een typfoutje was maar dat was het dus niet…
Toch is het al vaak genoeg gezegd.

Anyway, de Superb is een hele goede auto, vind je niet?
Superb is wel degelijk een stuk ruimer dan een Mondeo.Wouter zegt ook neit voor niets dat je voor dit soort ruimte aan een a8,S klasse of 7 serie moet denken

Superb is iets beter afgewerkt(iets mooiere matrialen en kieren zijn iets kleiner.

Design is ieder z’n eigen smaak. Heb dit model Mondeo altijd verschrikkelijk goedkoop en lelijk gevonden(Vorige model vond ik een stuk netter) maar de Superb vind ik ook geen perfecte schoonheid.

Wegligging is van de Mondeo beter maar ja hoevaak ga je met 200 over landweggetjes met je kinderen achterin?(Nooit)
@Bananaflip: de Superb is een goede auto, maar een hele goede aanbieding.
een (nieuwe)auto kopen of leasen is voor de meeste mensen een emotionele beslissing. Gelukkig koopt niet iedereen een modeo, superb of passat want dan zou het wel erg saai worden op straat. Door het aanschaffen van een auto toon je dus wat je belangrijk vindt, en waar je voor staat. Design? zekerheid? restwaarde? milieu? imago? etc.
Zelf heb ik twee maanden geleden voor de Superb gekozen, ik vind dit een mooie auto en niet iedereen is dit met mij eens. Op mijn shortlist stond ook de mondeo en een volvo V70, auto’s in een hele andere klasse.
De keuze voor de Superb is gevallen omdat ik hier voor mijn budget de meeste luxe kreeg, waar ik waarde aan hecht omdat ik 70000km per jaar op de weg zit en dit graag comfortabel wil doen. Dit was zeker ook in een mondeo en in een passat gelukt en in nog veel meer auto’s. De kinderen vonden de ruimte in de Superb geweldig en wilde graag deze met de beige lederen bekleding zoals in de foto’s hierboven en die is het dus in goed overleg geworden.
Ik vind het een geweldige auto en hoop dat ie mij de komende 2,5 jaar blijft bevallen. Helaas was de combi nog niet uit anders had ik zeker deze gekozen.
Om me even in de discussie te mengen, de Porsche cayenne is wel degelijk met deze zelfe v6 leverbaar. De cayenne deelt die motor samen met de q7 en touareg.

Verder leuke auto, als hij een stuk goedkoper wordt dan de passat kan het best nog wat worden.
Wat een gelul over die motor hiero! Zoals Bart hierboven zegt zit dit blok ook in de Touareg, Q7, Cayenne en in de Panamera. Daarnaast ook nog in de Passat R36, Passat CC en in de Eos.

En het leuke is dat het niet eens een V6 is, maar een oldskool VR6-blok dat 300 pk levert, de Eos en Superb hebben een geknepen versie van 260 pk. De SUV’s hebben 280/290 pk. Niks meer en niks minder.
@Tommy2: Helaas, weer een comment met incomplete informatie. De Panamera heeft slechts de beschikking over een 4.8 liter V8 met 400 pk of de twinturbo-versie daarvan met 500 pk.
zullen we nu stoppen na 147 berichten over een Skoda die niemand rijdt om duidelijke redenen …dank alvast .
@Ruben, welk nummer van BrunoXe zit in de aftiteling?
Bij deze moet dan ook gezegd worden dat ik via de Autoblog filmpjes regelmatig leuke artiesten tegenkom. Bedankt daarvoor.
Ongelooflijk veel reacties op deze saaie kar.Er zit wel heel weinig emotie in dit vehikel en het is een skoda,dusssssssssssss
@ Wouter. Een handbak met flippers achter het stuur?? Zal wel in de v6 opgenomen zijn.

Maar is niet mijn soort auto. Vind hem niet echt mooi, heb dan liever de kleine octavia.

@ iedereen. Dacht dat we alleen die soort discussie hadden met de m3, c63 en rs4 hadden. Maar is nu ook al in deze klasse…..
BananaFlip: Dont say that! De instapversie van de Panamera is toch echt deze 3.6 V6, of deze op het moment al leverbaar is of wordt weet ik niet.

Bij de Panamera kan je kiezen uit 3 versies met 300, 400 of 500 pk (3.6 VR6 DFI, 4.8 V8 DFI en de 4.8 biturbo V8 DFI). Dit zou moeten kloppen anders ben ik verkeerd voorgelicht.
@Tommy2: Of er nog een instapversie komt weet ik niet, maar voorlopig is de goedkoopste versie de Panamera S (beetje raar inderdaad) met 400 pk uit een ongeblazen 4.8 liter V8. Staat ook zo op de site.
Prof. Dr. Vliegwiel
Wat een bitchfight en dan ook nog over een Skoda en een Ford!?!

OT: Waarom geen 2.0tfsi met 260pk. Alsof de Skoda rijden zit te wachten op een brandstofverslindende V6. WTF was er mis met dat mistlicht?!
Gewoon een zeer ruime, praktische en degelijke kar! Niet mis mee. Vind hem trouwens ook mooi, die zware dreigende neus… Een auto voor realistische mensen.

En wat zit iedereen te zeiken op dat mistlicht? Is gewoon “corner verlichting” iets waar ze bij andere merken nog nooit van gehoord hebben…
Svenska_Aeroplan_AB
Ideale taxi…

PS: nou mis ik een ‘open-boot-shot’!! Was nou wel eens benieuwd hoe groot de bijna grootste kofferbak is…
Mooie Skoda, voor veel mensen de ideale combinatie van ruimte aan een betaalbare prijs. Hij is ruimer dan de Passat Variant alhoewel hij “een klasse lager” zou moeten zijn is hij dat zeker niet. Hier in België wordt hij ook geleverd met de 1.9TDi pompverstuiver, oude motor dus. Wel jammer natuurlijk want deze verkoopt hier stukken beter omdat het fiscaal interessanter is maar je hebt dan weer die oude luidere motor.

Wat betreft de Mondeo, ben zelf van Genk (FordFabriek), 90% van de mondeo’s die hier rondrijden zijn gekocht omdat ze met Fordkorting gekocht zijn, anders koop je echt wel wat anders voor dat geld.

Voor zij die zomaar uit hun duim zuigen dat de ene wat beter zou rijden als de ander… ga eens testrijden. Niemand die daar moeilijk om doet, althans hier toch niet!

Ciao!
@ Jochempie:
In mijn ogen ben jij de enige discutant hier die zielig’is.
Ja antipathy tegen VAG is duidelijk. Maar waar komt dit vandaan ? Omdat je pa geen Passat in zijn (lease?) budget gebogen kreeg ? Ik heb reeds enige ervaring met auto’s. 40 Jaar oud, inderdaad “zo’n” TDI rijder zoals jij hierboven beschrijft.(geen caravan, wél 220 op de klok tijdens vakantie, twee handen aan het stuur, met de kinders op de achterbank, auto word iedere week met de hand gewassen en 3x in het jaar met de hand gepoetst, bumperkleven doe ik alleen als er weer zo’n idioot in z’n studentenwaggel al 20 km steevast op de rechterbaan hangt met 101Km/u. ) Ook diverse Ford’s gehad. Ford staat zeker op lijn met Skoda en met Opel, maar kan op geen manier vergeleken worden met VW. Het materiaal gebruik van deze merken staat simpelweg niet op hetzelfde niveau. Laatste vakantie een huur Skoda Superb Sedan meegehad (voorloop auto, nieuwe op komst) En ik kan je verzekeren dat de Superb achterin zéker véél groter is als de huidige Mondeo (in welk uitvoering dan ook)Maar mijn is ook erg duidelijk gewoorden waarom de Superb ca.7 mile goedkoper is als b.v. een Passat in een vergelijkbare uitvoering qua luxe en motor. De afwerking én het materiaal gebruik is simpelweg ‘goedkoper’. Meer hard Plastic, meer kieren etc. Daarom precies staat de Superb zeker op dezelfde lijn als een Mondeo. Maar ga eerst zelf eens wat auto-ervaring opdoen voordat je hier al je onzin uitkraamt. Die 9mile korting op ‘jullie’ Mondeo zegt mij alleen maar dat de dealer dat ding aan de straatstene ‘niet áf kón geven’ en dát typeert.
Als je voor weinig geld de beenruimte van een 7-serie, A8 wilt hebben en toch heel goedkoop uit wilt zijn koop je toch gewoon een Daihatsu Cuore?

http://www.autoweek.nl/images/800/9/fd621c2c52106bc1cd57d34fc546cf79.jpg


*heb je helaas niet veel ruimte meer in je kofferbak maar feit is dat je geen superb hoeft te rijden voor beenruimte achterin.
Bedoelde te zeggen: -op de Linkerbaan hangt-, natuurlijk… want de rechterbaan ‘doen’sommige mensen gewoonweg niet…
Volgens Wouter rijd ie in een handbak maar ik zie toch echt schakelflippers aan het stuur. Of zie ik dat verkeerd? Groeten, Jurjen
Ik heb 1x in een superb sedan gezeten in antwerpen ( een taxi uiteraard ) god o god wat een ruimte maar de auto kraakte van boven tot onder en van rechts naar links, nou weet ik dat taxi’s soms flink misbruikt worden en een E klasse 2 maal zo duur is maar ik zou als zakelijke rijder met geld duidelijk voor een leuke E gaan shoppen of inderdaad voor een mondeo / C5 of dergelijke kijken
Wat is er mis met de Superb twindoor kont? Oke wazig achterlichten die niet Skoda zijn, maar de lijn van het ding is toch wel mooi dacht ik zo:

http://i33.tinypic.com/2jfx2th.jpg

Mijn Superb op schaal :)

Ik hoop dus ook dat de combi op schaal komt, ik ben in ieder geval fan van deze auto en die V6 klinkt heerlijk!
En nu nog even de van mijn Superb goed:
http://i33.tinypic.com/2jfx2th.jpg
Zo, heb hem ook even bekeken, het filmpje. Maar die V6 heeft wel een erg gedempt geluid zeg…

Maargoed, om (ook) maar even te klinken alsof ik gesponsord word door Skoda: het is inderdaad veel bang for the buck, en je koopt toch beproefde VAG-technologie. Eigenlijk is dit dus een enorm slimme keus, mits je uitstraling wat minder belangrijk vindt, want dat vind ik hét nadeel van Skoda, nog steeds.
ben toe aan een nieuwe leasebak. Zit de denken aan de 1.4 Bluemotion Passat Variant met DSG, want maar 20% bijtelling. Echter, deze Skoda Combi komt ook in aanmerking. Weet iemand of Skoda ook de BlueMotion technologie gebruikt en of er een Combi komt met 20% bijtelling? En zo niet, wat zou je dan doen, de Passat 1.4 Bluemotion DSG, of een Skoda Combi 1.4 met DSG?
@Bob: Skoda heeft zo’n zelfe soort principe alleen heet het dan GreenLine ipv BlueMotion…

Alleen zou ik niet een 1.4’tje nemen, gewoon de 3.6! :D En als het dan toch percé een 4 cilinder moet zijn dan een 1.8 TFSI of 2.0 TFSI. Met de 1.4 krijg je zo’n sloep nooit fatsoenlijk vooruit. Alleen heb je dan geen GreenLine wat opzich niet erg is want de auto rijdt er alleen maar minder om met die schrale banden en het verlaagde onderstel. Voor de Passat geld hetzelfde trouwens.
@Bob: Skoda heeft inderdaad GreenLine modellen, maar dat zijn uitsluitend diesels.
De huidige Superb hatchback/sedan GreenLine heeft dan een 1.9 TDI, maar wel 25% bijtelling…
Kun je beter voor een 1.4 TSI gaan denk ik, alleen is DSG (nog) niet leverbaar in de Superb Combi.
Dillemma’s…
Vandaag de test van Autoweek online; well done Autoblog! ;)
natuurlijk kun je op elke slak een beetje zout leggen, maar Skoda heeft voor mij alles wat in een auto zoek.
nu rij ik Fabia, maar als het mogelijk zou zijn staat mijn keuze al vast.

groeten
ger van hattum
Leuke test, mooie kar.
Je kunt dus zelfs ook nog de linker- en rechtermistlamp apart inschakelen als ik dat goed zag? ;-)
UPDATE: De prijslijst van de Superb Combi begint bij € 28.200,¬- voor de 1.4 TSI Comfort, voorzien van het groene energielabel B. De 1.8 TSI is als Comfort te koop vanaf € 29.890,- en is optioneel leverbaar met 7-traps DSG-automaat of vierwielaandrijving. In deze gevallen beginnen de prijzen bij respectievelijk € 33.090,- en € 36.390,-. De top van de benzinereeks is de vierwielaangedreven 3.6 FSI V6 Elegance, deze verlaat de showroom vanaf € 51.400,-. De prijzen van de dieselvarianten starten bij € 34.550,- voor de 2.0 TDI 103 kW Comfort. De vierwielaangedreven 2.0 TDI 125 kW Elegance is de topper op de diesellijst en is leverbaar vanaf € 45.300,-.
Skoda troep? Ha nu mijn vierde octavia, eerste 3 ruim twee ton opgezet, nog nooit een probleem ontdekt!
Bovendien komen er erg veel Octavia`s gebroederlijk met Polos en Touaregs uit 1 fabriek. Zouden ze voor de Skoda`s slechtere bouwers inzetten? BULL zie ook;
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article314433.ece/Volkswagen_bouwt_eerste_fabriek_in_Rusland
in het filmpje zit hij vanaf 1 minuut 20 sec ong. in de v6. zie je aan de flippers en de houten strips ipv de allu die in de witte combi zaten.
@k2
Nee, die kun je niet zelf apart aanzetten maar dat zijn de mistlampen met ”corner” functie.
Deze gaan aanbij bepaalde stuurbewegingen en het aanzetten van het knipperlciht.
baghein wendy
leuk al die toffe reacties wij hebben pas een superb combi gekocht vandaar
hij zou pas april geleverd worden
@ Jochempie:
zoals iedereen hier, ben ik een autofan. Ik had eerst nooit echt een hoge pet op van Skoda. Dit alleen wegens zijn image en vaak verouderde motoren. Maar heb laatst in de nieuwe Superb(businessline) gereden. Ik vind het een geweldige auto in zijn klasse. En jochempie ik kan je garanderen dat deze auto vele malen ruimer is dan je o zo “sporfieve” Mondeo.

En jochiempie waarom zouden mensen niet zomaar in ‘1 keer mogen deelnemen aan deze discussie?? Ik krijg het gevoel dat jij het meest gefrustreerd achter je PC zit.. Omdat de skoda gewoon que prijs/kwaliteitsverhouding de ford mondeo flink en flink verslaat.

Om eerlijk te wezen snap ik jou beeld van de Passat rijders niet echt. De passat rijders zitten veel op de weg, daarom word hun auto smerige (logisch toch).
Omdat ze vaker/langer op de weg zitten willen ze niet mee rijden met al die zondag rijders (logisch toch). Waarom rijden zoveel mensen de passat als deze volgens jou qua kwaliteit slechter zou wezen dan de Mondeo. Als jou Mondeo zo goed is als jij zegt, waarom rijden dan al die vertegenwoordiger dan nogsteeds een passat… Sorry.. maar ik erger me een beetje aan jou manier van discusseren Jochempie. Iedereen zijn eigen smaak..

En het vooroordelen over autorijders gaat nergens over. Veel babbels weinig argumenten..

Als vertegenwoordiger, zal ik mij wel prettig voelen in de superb. (maar je moet toch eerst even over het merkimago heen, dat geef ik toe, maar als je ziet wat je krijgt bij de businessline vergeleken de Mondeo. staat de superb ver boven aan)

aaa nu doe ik het zelf ook bitchen op mondeo / superb..

Nou jochempie erger jij je ook al aan mij? Zo ja, doel geluk, iedereen zal hetzelfde voelen bij jou berichten…
wel ik moet zeggen ik kom van bmw en wij hebben nu ook voor de superb combi gekozen.
van mij mag hij eral zijn maarja april is niet meer veraf he.
ja als het om auto’s gaat kunnen wij mannen soms kinderen zijn he?net of de sint moet komen.lol
Wat een kinderachtig gelul hier zeg. Zo wordt deze site nooit serieus genomen. Jammer!
Over de Superb Combi: Wat een fantastische auto! Als er 4 ringen, een ster of een blauw/wit logo voorop had gestaan was iedereen enthousiast geweest. Ik heb 2x gereden in deze auto (1x diesel en 1x benzine) en ben erg enthousiast en sta daarin niet alleen. De kritische mannen van Top Gear hebben deze auto uitgeroepen tot limousine van het jaar 2010 en Autovisie heeft ‘m vorige maand vergeleken met de Volvo V70 (toch decennia lang de maatstaf voor grote stations) en raad eens welke de winnaar was? Na 10 jaar Mondeo (toegegeven die rijdt strakker) ben ik gezwicht voor deze Superb. Wat een ruimte en wat een waar voor je geld. Ik heb net de 1.8 TSI 4×4 Elegance Business Line besteld en kan niet wachten tot ie geleverd wordt. De Superb is gewoon…. superb!
Helemaal eens met Ed. Groeiende kinderen klaagden over gebrek aan beenruimte in onze E-220 break (07), de zoon zeurde alsmaar om mee te gaan naar Skoda dealer, en daar was de deal zo gedaan! Prachtige auto, geweldige DSG bak, superbe panoramadak…. Ik ben geen held met fileparkeren…wordt binnenkort voor mij gedaan!!
Hebben op weg naar Skoda ook nog naar V-70 gekeken maar waren snel uitgekeken vanwege de zeer berkte beenruimte achterin.
Moet helaas nog 4 maanden met dat ding uit Stuttgart rijden, want de Superb laat tot Januari op zich wachten….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).