LOL-onderzoek: hond slechter voor milieu dan SUV

Auteur: , 59 Reacties

Nee, dat verzinnen we niet zelf. Dat beweren de schrijvers van het boek Time To Eat The Dog. Daarin wordt de carbon-footprint van verschillende dieren vergeleken met auto's en dergelijken.

Zo is een kat even milieubelastend als een VW Golf, twee hamsters even bedreigend voor de ozonlaag als een jaar lang plasma-TV kijken en een goudvis net zo erg voor het milieu als twee mobieltjes. Dit concludeert het Nieuw-Zeelandse stel Robert en Brenda Vale. In een brei aan cijfers en feiten zetten zij uiteen hoe ontzettend SLECHT dieren zijn voor het milieu. Want wist je dat een middelgrote hond per jaar 164 kilo vlees en 95 kilo graan vreet? Precies, en wij maar krom liggen voor Vadertje Staat als we een beetje vervoer proberen aan te schaffen.

Daarom tekent Autoblog bij deze bezwaar aan en komt met een aantal terechte wetswijzigingen voor viervoeters en ander dierlijk gespuis. Zo eisen we een verbod op honden die in handtasjes passen, mogen coyotes nooit meer meeliften achter grills en dienen alle katten aangelijnd binnenshuis blijven. Niet dat deze regels ook maar iets bijdragen aan het milieu. Maar ach, dat doet de huidige regelgeving toch ook niet? (Bron: Newscientist.com)

En vlees dient men te eten uit principe.59 reacties

dus… ik moet mijn hond wegdoen en een SUV kopen? nee dankje :)
LOL, maar wat doen paarden dan? Wij hebben er namelijk vier :D
Mensen, je moet niet lachen..

Dit is dus serieus.

95% van alle uitgestoten CO2 op de aarde komt uit de oceaan, van algen.
4% van andere organismen (inclusief mens)
0,01 % van de auto’s (Ja, dat wisten de hippies hier niet he?)

De getallen kunnen een beetje fout zitten, maar het klopt ongeveer. Vind de juiste tabel momenteel niet.

Btw, als we de ozonlaag willen redden moeten we de koeien doden? Die pompen 5 keer meer broeikasgassen uit dan wat dan ook onder de vorm van methaan.
Weet jij hoeveel de afdruk van een mens is? Time for cannibalism!

Op zich wel een grappig onderzoek ja :p
Rick dos…waar zit je !
Een X5 EN een hond !
De wereld gaat kapot door JOU alleen !!

(Overigens zijn het twee hamsterS, maar dat is effe mierenneuken ;-) )
eindelijk heb ik een reden om te vertellen als iemand mij vraagt waarom ik honden haat..
Tijd voor BPM op huisdieren en aankoopsubsidies voor koeien! (Koeien eten immer alleen gras en zijn dus automatisch GOED voor het milieu! (…))
Geniaal!
laat dit soort filmpjes nu eens aan de overheid zien
Dus, minder hondenbelasting voor chihuahua’s en andere kleine kutbeesten en extra belasting voor St. Bernards etc?

Het ergste daaraan is nog dat ik het me prima kan voorstellen.
en trouwens wat boeit het milieu mij…. ik ben dan toch al dood.
Een slooppremie voor een ieder die zijn hond euthanaseert en inruilt voor een zuiniger model lijkt me ook een goed plan! Ik verwacht een initiatiefwet morgen. Cheert, aan het werk jongen, ga eens kamervragen stellen!
@Mardec: Dus jij gaat zeggen dat een organisme dat aan fotosynthese doet (6xCO2 + 6xH20 –zonlicht–> 6xO2 + C6H12O6) voor 95% van onze planeet zijn CO2 productie zorgt…

Heb jij toevallig dat onderzoek nog liggen want dan moet ik direct mijn visie op bepaalde dingen veranderen
@Duidelijk:
Lijkt me idd sterk van wat hij zegt, volgens dat sommetje van jouw, CO2 + water + zonlicht = zuurstof + glucose,
zijn de organismen die aan fotsynthese doen, dus bomen en dat soort dingen, juist goed voor het milieu ..
Toch ..?
Een KOE. Een koe ademt 4 keer zoveel (methaan , wat slechter is als co2..) uit per jaar als een auto die 80.000 km rijdt .
even off-topic; kan je je profiel ook aanpassen? mijn leeftijd ed kloppen niet.
En hoe zit het dan met mensen die een hond van hun werkgever gebruiken (zoals politie-agenten of bewakers)? Bijtelling naar 14 en 20 procent voor de zuinigere exemplaren? En daarom heeft Tamagochi al een plug-in-hybride-huisdier uitgevonden.

Overigens zijn honden ook steevast vierpootaangedreven… moet dat nou echt, ze gaan toch zelden van de begaanbare paden af in onze samenleving?
@ Duidelijk

Godvergristus, ja, ik snap wat je denkt als je elke dag in de file staat tussen die uitlaat dampen. Maar die oceaan is groot, heel erg groot. En de algen familie is ook groot, heel erg groot! Ach, ik wil niet zeggen dat het 95 % is, maar wel veel, heel erg veel!
Om ook nog even toe te voegen dat er ook andere dissimilatie processen in die kleine organismen plaatsvinden…
Een hond is wat dat betreft nog steeds zuiniger dan een mens, dus laten we wat mensen wegdoen en laten we beginnen met de dikkerds…
@MRStephan: Hé ! Gaan we persoonlijk worden ;-)
lol @ bmw :lol:
en konijnen dan? ik gaf de mijne altijd 1x p week eten :P heb ‘m maar aan mijn broertje gegeven, want ik had er geen zin meer in.
Lang leve de Chinezen. Die eten ze toch?
Volgens mij zijn wij, mensen, nog slechter voor het milieu. Let’s go for a green suicide!
Eigenlijk stoot alles veel uit. Bij auto’s is het toevallig direct, maar indirect zijn er veel ergere vervuilers. Denk maar aan autoblog… Hoeveel kost het om alle digitale info naar alle bezoekers te sturen, en om die alsmaar aan te vullen. Eigenlijk zou ik deze reactie dan ook niet moeten plaatsen, maar dan maak ik jullie niet bewust, dus doe ik het maar wel, voor het grote geheel… :mrgreen:

@autoblogger: Lol, goed teruggevonden! Dennis, je bent helderziend…
Daarom pleit ik er voor om alle toeristen uit Amsterdam te weren. Honderdduizenden die maar CO2 uitstoten en methaan uitpoepen. En ze zitten nog aan onze vrouwen ook.

Met zo’n maatregel wordt de stad schoner, rustiger en sfeervoller, in plaats van al die automobilisten te pesten. Maar ja, dat linkse bestuur heeft een bord voor de kop…
Straks gaan ze nog beweren dat Sinterklaas slecht voor het milieu is. Omdat hij elk jaar met een oude stoomboot tussen Spanje en Nederland heen en weer vaart en omdat hij ook nog paard rijdt.

Maar wat moeten we dan met die hondjes? Tot puppy zacht toiletpapier verwerken zoals Page dat doet?
@mashell: Je hebt een punt.. Sinterklaas op een hybride boot! Weg met die stink stoom boot!
@Thijsj

Konijnen zijn carbon-footprint goede huisdieren, zolang je ze weliswaar tijdig stooft.
en als je een hond doodrijdt met je auto ..
ben je dan een hippie ??
@lincoln: Nog beter je rijd een hond dood met een Toyota Prius? Dat maakt je dan… een boom knuffelaar?
Hoe zit het met de verhouding je-weet-wel-kater en Solex? Welke moet ik opeten?
Om mijn footprint te verkleinen heb ik zojuist besloten om geen pita meer te eten na 12.00 uur ’s avonds. Winderig dat ik daarvan wordt, damn.
Ik zeg het nog maar een keer: de zon heeft een veel grotere invloed dan alle andere dingen…

Verder is zuinigheid wel een deugd; zuinig omgaan met energie scheelt knaken + op termijn hebben we sowieso een olietekort.

Dus! Gewoon zsm besparen en op positieve manier stimuleren en niet op negatieve manier alleen maar verbieden!
Mensen zijn nog erger, dus auto’s? Geen probleem!
@ mardec
mag ik jouw bron eens lezen, daar klopt namelijk HELEMAAL niets van.
planten (en algen vallen daar ook onder) gebruiken CO2 voor fotosynthese, met andere woorden, ze nemen CO2 op in plaats van dat ze dat uitscheiden. Misschien eerst eens nadenken voor je iets post.
In the land of the blind….
Gaat wel bergaf met Autoblog, sorry maar ik heb het idee dat de honger naar nieuws het niveau lekker naar beneden haalt.
Steeds meer onzin berichten. Ook een auto kopen van een of andere “bekende” nederlander … kinder die auto’s moeten salueren…etc. wat een onzin
@stek: onzin inderdaad, ik ga mn abo op het NRC ook opzeggen!
http://weblogs.nrc.nl/klimaatblog/2009/10/26/liever-een-suv-dan-een-hond/
@autoblogger: Citaat van die site: “Maatregelen tegen klimaatverandering gaan over meer dan het gebruiken van spaarlampen. Ze dwingen tot ons ‘tot het maken van keuzes die net zo moeilijk zijn als het opeten van je eigen hond.’ “.

Dat zie ik Femke nog niet doen…
Dus als een hippie écht milieuvriendelijk wilt zijn, moet hij eerst al zijn dieren afmaken en dan zich zelf?

ik stem voor :P
@ C6R

Een koe (maar ook andere dieren zoals varkens) stoot zeer veel methaangas uit (ruften en schijten), dat is een broeikasgas dat een veel grotere invloed heeft (1000x meer dan CO2) op de opwarming van de aarde. Ook wordt er tropisch regenwoud gekapt voor sojaplantages om voer te produceren. Dus een koe is juist zeer schadelijk. Daarom zijn honden en katten ook zo schadelijk. Niet zozeer door hun eigen uitstoot, maar doordat ze vlees eten of een ander dier.
@jon86: Joh echt? Ik probeerde slechts de kortzichtigheid van de millieu maffia te illustreren!

Een hybride verbruikt (soms) minder benzine en moet dus wel goed voor het milieu zijn.
Een koe eet alleen maar puur natuur gras (in theorie en in de reclame althans) en moet dus ook wel goed voor het milieu zijn, toch? Subsidie please!
Sinds de industriele revolutie is de CO2 concentratie in de lucht duidelijke omhoog gegaan. Dat is iets dat men simpelweg kan meten. En ja, auto heeft daar op latere tijd aan bijgedragen. Door dit eenvoudig feit in vraag te trekken maken de tegenstanders duidelijk wat hun bedoelingen zijn. Ik ik ik en de rest kan stikken.

Als er discussie is, is het over de vraag of de verhoogde CO2 de oorzaak is van de klimaatveranderingen (op zich ook een feit). Maar liever voorzichtig, we hebben maar een aarde. Nog een andere discussie is wat eraan gedaan moet worden.

En dus ja, vleescomsumptie is ook een belangrijke oorzaak tot CO2 uitstoot, of het nu een mens of een hond is…

PS: van al die koeien en varkensstront, en die van ons, en van ons afval, kan je biogas maken waarop onze auto’s kunnen rijden (ipv dat de CH4 etc recht in de atmosfeer gaat). Lijkt me slim, niet?
Er is inderdaad een hoop kortzichtigheid en onwetendheid over de milieuproblematiek. Het is veel complexer dan de meeste burgers en politici denken. Hybrides zijn inderdaad geen oplossing, de grootste stappen moeten ook niet in het verbruik van de auto’s gemaakt worden (het is wel fijn voor de portemonnee) maar in het productieproces. Maar 12% van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door autoverkeer, dus het klinkt misschien wel leuk als je daar de CO2 uitstoot halveert, maar de totale CO2 uitstoot neemt dan maar met 6% af. De regering gebruikt de auto als melkkoe, terwijl ze wel twee kolencentrales bij laten bouwen die gelijk zijn aan de uitstoot van 2 miljoen auto’s. Als je echt iets wil doen, moet je bij de industrie zijn. Bijvoorbeeld iets bedenken op de productie van cement. Daar komt echt heel veel CO2 bij vrij. Neem bijvoorbeeld China, alleen al de CO2 uitstoot van de cementproductie is groter dan de totale CO2 uitstoot in héél Europa.
@jon86: Eensch! Maar vooral wat minder vlees eten, lijkt me een vrij eenvoudige en effectieve oplossing!
Ik eet ook weinig vlees, dus daarmee heb ik mijn alfa 156 ruimschoots gecompenseerd :)
ik ken er nog 1… de homo sapien… overal waar die zijn verdwijnen bomen. damn faggots!!!
http://www.ustream.tv/recorded/1391917

The great global warming swindle. Kijk en geniet.

Daarin komt er heel duidelijk naar voor dat de opwarming vd aarde niet aan de mens ligt, maar dat het een natuurlijke cyclus is die zich herhaalt.
@ mardec
jij sukkel, algen produceren zuurstof (!) geen CO2, doe je huiswerk eens beter man, of je moet die O weg halen in je comment dan klopt het wel :roll:
Belast die dieren
Auto’s moeten VEEL goedkoper…
Nederland is VEEL te duur..
@bartholomeo

Dit is echt de grootste crap die ik, als geoloog in spé, heb gezien. Het is ook totaal niet representatief voor de meeste, goede, wetenschappers. Natuurlijk wordt het klimaat vooral beïnvloed door niet anthropogene invloeden. Maar dat is op geologische tijdschaal, oftwel miljoenen jaren. Op de schaal van mensenlevens is er wel degelijk een CO2 én CH4 probleem. Ik zal ook toegeven dat er misbruik wordt gemaakt van klimaatverandering door overheden en politici om hun voor hun eigen politieke agenda of beleid. Maar er is wel degelijk een klimaatprobleem. Dan blijft als enige vraag, of we als mensheid er uberhaupt iets aan kunnen doen.
Wat een flauwekul.
Een mens is natuurlijk de allergrootste vervuiler want die vreet kilo’s vlees geïmporteerd per vliegtuig én rijdt met auto’s op benzine en vliegt met kerosine. De mens vervoert ook containers vol Sinterklaasspeelgoed vanuit China in schepen die op vreselijk vervuilende AFVALolie varen.
Het lelijke eendje
4 paarden? ik heb er 500 in mijn wagen!
Daarom rijd ik in dikke bakken en heb ik geen huisdieren. :)
@ Duidelijk

Ik heb mij misschien fout verwoord.

Algen zijn idd niet aeroob. Wanneer de algen afsterven worden ze door aërobe bacteriën afgebroken. Dit proces vraagt tevens veel zuurstof. Dus organische materie + O2 -> CO2 + H2O

En dit is die massale hoeveelheid CO2 die ik bedoel.

En ik hoop dat je weet dat algen overdag foto synthese doen. ‘S nachts doen ze gewoon het omgekeerde .. Dus zoveel CO2 halen de algen niet uit de lucht.
@mardec
algen zijn net de grootste zuurstofbron van onze aarde.
@ mardec
waar denk je dat die algen hun koolstof (C) vandaan halen tijdens hun levensfase? Uit de lucht (CO2), er is sprake van een koolstofkringloop. Planten halen hun energie uit fotosynthese, hierbij wordt onder invloed van zonlicht water en CO2 uit de lucht gehaald en omgezet naar glucose. Hiervan wordt de plant opgebouwd. Als een plant sterft en verrot/verbrand wordt komt de CO2 weer terug in de lucht. Het kan wel zijn dat algen veel CO2 uitstoten, maar diezelfde CO2 hebben ze eerder al opgenomen. Dus netto is hun CO2 uitstoot 0.
Geen dieren maar mensen zijn het probleem. Kan wel een aantal volken bedenken wat aan een endslossung toe is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).