Beursnieuws: Genocide op TomTom-aandeel

Auteur: , 44 Reacties

Gisteren werd TomTom op de beursvloer al bruut afgeslacht toen bekend werd dat big 'ol Google zich ook op de navigatiemarkt gaat storten. Het aandeel TomTom leverde toen in één dag een vijfde van z'n waarde in. Ook vandaag zijn TomTom beleggers nog niet van de schrik bekomen en op moment van schrijven staat het aandeel, na een half uurtje handelen, 11 procent lager.

Daarmee is TomTom veruit de allergrootste daler op de Amsterdamse beurs. Begin oktober was het aandeel nog 12 euro waard, eergisteren nog 10,50 en momenteel schommelt de koers rond 7 euro. Hoe gaat dit aflopen voor onze Nederlandse navigatiekoning?

Google’s navigatieplannen…
Google navigatie44 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
U heeft uw bestemming berijkt…
@Merry: berijkt? verrijkt? bereikt? Nederlands blijft een lastige taal he ;-)
@roadronner:
Ik ben ook maar een boer
dit is weer een verhaal van klein vs groot,

w8 even,en google neemt tomtom over, dat is denk ik hun strategie op het moment.
Als je dit al genocide noemt, mag je het aandeel van ING wel eens bekekijken.
Raar is dat he het ene moment maak je super veel winst en het andere moment ben je niks meer waard.
Dom volk die beleggers. Een kik van het almachtige Google en ze beginnen meteen te piepen en massaal het aandeel te dumpen. Google wil zoveel. Op internet zijn ze de baas maar daarbuiten betwijfel ik.
Das kut.. heb het begin oktober gekocht voor 12,69 per aandeel… afijn, je kunt niet altijd winnen :(
een beetje overdreven misschien, het is toch ook niet zo dat die telefoon van google de hele wereld al verovert heeft? al is dat android besturingssysteem wel erg prettig. dus tenzij google ze gratis weg gaat geven heeft tomtom niet zo heel veel extra te vrezen als je het mij vraagt.
Ik ben echt niet overtuigd van hun navigatie systeem. Zo iets werkt mischien in America maar hier in Vlaanderen zal het wel andere koek zijn.
@jurrian
Ik heb die google telefoon en die is vooralsnog een stuk duurder dan een tomtommetje. Trouwens ik gebruik vaker google maps om mn weg te vinden, want volgens mij moet ik in amerika waar ik nu woon nog extra betalen voor die gps ook
Ik raad iedereen het boek: “What would Google do” eens te lezen…
Ik dacht gisteren: zal ik AB.nl hierover tippen? niet gedaan.

anyway ik roep al sinds tijden hier op AB.nl dat TOMTOM allang dood is.
TomTom is ook veel te veel gestegen de laatste tijd. Niet zo slim van je Marc! Ik zou mijn aandelen nog even houden, want als het zo laag staat komen er graag kopers en stijgt het fonds weer.
Prachtig concept maar een fatsoenlijke internetverbinding is wel een eis.

Aangezien je in grote delen van het amerikaanse platteland, evenals grote delen van Nederland, geen eens G3 connectivity hebt (of het is brak) gaat het realtime downloaden van map-data dus de mist in.

Dit is precies de reden waarom ik kaarten gewoon op m’n device bij me wil hebben.

Ik vind het een prachtig en krachtig concept maar de beroerde internet-connectivity buiten de grote steden maakt dat het nog niet praktisch inzetbaar is.

Beurs-specultanten zijn geen techneuten, snappen het niet en laten een soort paniek-reactie zien nu.
@Dirk:

Ik maak nu al heel veel gebruik van google maps op mijn HTC met windows mobile. zelfs met het “oude” GPRS laden de maps met voldoende snelheid.
@ [email protected]
Ik had al een aantal ritjes gemaakt met het aandeel TomTom. Van 9 naar 10, van 10 naar 11 en toen dacht ik, nadat ze richting 13 gingen nog een klein ritje te maken.
Helaas ging het naar beneden.

Heb net het pakket aandelen vergroot, aangezien ze die -11% DR verlies weer aan het wegwerken zijn, en om mijn totaal verschil naar beneden te brengen…
Komt heus wel goed hoor met TT. Maar zodra ik quitte sta.. Bye Bye Tom Tom
@ Merry en roadronner: ik zag het eigenlijk als woordspeling, maar dan blijkt het toch niet zo bedoeld te zijn.
@RobTWo:
Nog een keer, ik ben maar een boer…
allemachtig, je mag straks wel een glasvezelverbinding naar je telefoon om van Amsterdam naar Jipsingboermussel te rijden…
Hij bufferd de hele route aan het begin. Als je er niet te veel van afwijkt is het niet erg als je af en tie je dataverbinding verliest.
Beetje kortzichtig, werkt dus alleen op een android telefoon en je hebt dus idd perse een internet verbinding nodig. Dat is naar mijn inzien geen concurrentie voor een dedicated systeem met opties als HD traffic en ingebouwde kaarten waarbij gebruikers zelf updates kunnen doorgeven. Dan heb ik het nog niet eens over flitspalen algemeen POI beheer e.d. ;)
@SDM:

onbeperkt internet op je foon kost nu iets van 5 euri per maand. over een jaar is dat nog maar een euro per maand. en over 5 jaar heb je gratis internet op je foon bij 2 pakken boter. De nieuwste versie werkt nu alleen op android maar er zal heus wel een ipone/windows variant op komen zoals nu al bij googlemaps het geval is. verkeersinfo heeft googlemaps nu al en flitspalen/POI zullen volgen. Mark my words.
De commercial van Google is opgezet als een contrast met de “klassieke GPS”. Toch zijn er -naast voordelen- ook nadelen aan het Google-systeem:

* veel mensen willen een eenvoudige GPS, geen smartphone die stukken meer kost
* het constant versluizen van data is inefficiënt en kostelijk. Terwijl driekwart van de wegen nooit verandert, zit je permanent alles te “updaten”. Klinkt als: “dom”.
* nood aan een permanente dataconnectie creëert naast extra kosten ook praktische problemen: je hebt die connectie niet overal en het massaal uitsturen van data-stralen zou wel eens erg nadelig voor onze gezondheid kunnen zijn.

Daarnaast evolueert de klassieke GPS ook:

* Tomtom geeft je ook real-time verkeersinfo, indien je dat wil (HDTraffic). Daarnaast is er nog het razendsimpele maar toch handige TMC.
* Rijstrooknavigatie is ook beschikbaar bij de nieuwste Tomtoms.
* Tomtom Mapshare laat toe heel snel de wegenkaarten bij te werken.
* zoekfuncties vullen de beperkingen van preloaded POI’s aan.

Ik denk dus niet dat TomTom al verslagen is.

Nog een tip: waarom creëert TomTom geen eigen hotspots in wegrestaurants/tankstations/treinstations/enz. waar je TomTom zich (indien je dit instelt) automatisch kan bijwerken via het internet?
@bmw:
wat ik in mijn omgeving zie, mensen die een externe navigatie hebben, hebben die vooral voor incidenteel gebruik. en waarom zou je dan nog betalen voor navigatie?

Vorige week een mobiel voor mijn vriendin gekocht. een Nokia 6700 CLASSIC m.a.w. het meeste basic toestel en zelf die heeft internet en navigatie ondersteuning.
@Laue: geef jij je vriendin nooit je afgedankte Nokia? Vrouwen bellen en sms-en alleen joh…
@El Futura:
Ik ben benieuwd. Volgensmij is iPhone bezit wel ongeveer 50/50 qua mannen en vrouwen.
Zeer nice die nieuwe feature van Google. Nu nog wachten op de Android 2.0 update en navigeren maar.
@Laue: das waar, daar had ik niet aan gedacht. Er is dus zeker een markt voor Google, maar of tomtom nu angstig moet worden? Alleszins moeten ze blijven vernieuwen!
Heel indrukwekkend. Exit TomTom. Ik heb volgend jaar een nieuwe gsm nodig, en het leek me altijd al zo onnodig duur en ingewikkeld om 2 apparaten te hebben. (En je hoeft je niet meer druk te maken over diefstal van je TomTom, bovendien hebben verreweg de meeste auto’s een gebrek aan ruimte/vakjes/mogelijkheden om navi’s e.d. op te bergen, van dat probleem ben je dan ook mooi verlost).
Bij Nokia en de iPhone moet je nog betalen voor navi software dacht ik? Die zullen ook wel balen van deze actie van Google.
Google komt toch ook met een gratis besturingssysteem? Voor mensen die genoeg hebben van de torenhoge winstmarges van Microsoft?

Ontstellend goed en echte verbeteringen teweeg brengend bedrijf. Zal echt geen goedkoop ding worden die nieuwe smartphone van ze, maar ik gun het ze!
Iedereen vergeet dat deze Maps nog steeds internet nodig heeft. Zonder internet werkt het gewoon niet. Voor het buitenland is TOMTOM nog steeds nr1 keus.
@Relief:

Inderdaad , stel je eens voor wat al dat data roomen kost als je naar het buitenland navigeert voor je vakantie enz.
@8: voor navigeren naar het buitenland kun je de kaarten van te voren bufferen. Ik geef toe dat ik dit jaar €3,43 extra kosten kwijt was bij mijn vakantieweekje berlijn. (dat is inclusief mail dagelijks lezen)
Je moet je huiswerk beter doen Dennis. Tom Tom heeft gisteren zijn 3e kwartaal cijfers uitgebracht. DAT, in combinatie met Google’s nieuws, bracht de koers op val.
De beurs emotioneel? Hoe kom je erbij :)
Ik zou me kunnen voorstellen dat TomTom al lang bezig is om hun systemen aan autofabrikanten te slijten als standaard optie.
Op deze manier slaan ze twee vliegen in 1 klap: afzet garanderen voor je produkten en je marktpositie handhaven.
TomTom is wel een begrip in navigatiesystemen; hoe lang zal het duren eer Google werkelijk geintegreerd is voor Europa?
De praatjes van die Google snoeshaan vullen bij mij geen gaatjes, zuivere marketing meer niet !
Tsja, daar sta je dan met je data abo in het buitenland. Betaal je ineens 10€ per kb.
En die smartphones hebben een accu die binnen een dag leeg is, dus ben je op je bestemming, telefoon leeg. Nee er zullen nog wel wat verbeteringen nodig zijn voordat het kan concurreren met tomtom
@relief & mc: goed punt: zo is je android toestel ineens flink duurder dan een tomtom :-)
denkt toch dat Android een geduchte concurrent voor tom tom zal worden. Alles in één toestel, en GRATIS maps, natuurlijk word de lokale provider er wel rijker van
Hoe denkt men dat Google gaat verdienen aan het aanbieden van ‘gratis’ navigatie ehm ?? Tomtom boort nieuwe markten aan door inbouwnavigatie deals te sluiten met autofabrikanten, deals met Vodafone voor live ondersteuning etc. Google heeft voor google maps geshopt bij het dochterbedrijf van Tomtom, dus voorlopig valt het nog wel mee. Beurs is veel sentiment en grote partijen maken daar gebruik van.
@iedereen: leest gij allen, een keer den boeck: Planeet Google (van Randall Stross). Heb hem juist uit, en is wel interessant.

@bmw: “het constant versluizen van data is inefficiënt en kostelijk. Terwijl driekwart van de wegen nooit verandert, zit je permanent alles te “updaten”. Klinkt als: “dom”.”

Dat is de manier waarop Google nu eenmaal werkt, en het is zijn sterkte. Schijfruimte en versluiscapaciteit genoeg daar. YouTube kost een miljoen per DAG (!) aan bandbreedte, maar toch blijven ze het doen. Veel winst hebben ze er nog niet op gemaakt, maar ze zijn er gerust op dat dat wel komt.

@MRStephan: “Hoe denkt men dat Google gaat verdienen aan het aanbieden van ‘gratis’ navigatie ehm ??”

Niemand geloofde dat ze zoveel geld konden verdienen met simpele tekstadvertenties (4.6 miljard winst in 2007) maar ze doen het toch maar. Winst komt er wel, maar het zal nog wel even duren.

En dat internet op GSM komt rapper op gang dan je zou denken. Breedbandverbinding is nu ook de norm, terwijl 10 jaar geleden (bij de start van Google) nog bijna niemand dat had.
@Esprit_de_Flandre: Uiteraard, maar betrek het nu op de navigatie. Hoe gaan ze daar uiteindelijk iets aan verdienen? Advertentie inkomsten? Dat je continu onderweg wordt gewezen op winkels die misschien in jouw interesse liggen omdat Google ook trackrecords heeft van je internet gebruik? Ik moet het nog maar zien gebeuren, dat TomTom nu zo hard wordt gestraft op dit nieuws is volgens mij vooralsnog onterecht.
Vrijdag 30 oktober 12.30 uur. Aandeel noteert nog maar 6,80 euro.
Even wat strategisch nieuws naar buiten brengen, en voor je het weet krijg je 30% korting op de aandelen van het bedrijf dat je wilt overnemen. Dit gaat echt te ver, al die aandelenhandel, een pot nat.
03-11-2009
Beste mede denkers, natuurlijk wordt er een spel gespeeld.
eerst de emmesie met dank aan het omhoog brengen van banken en analisten voor het aandeel.
Nodig om zoveel mogelijk binnen te halen met emmesie.
Daarna afbouw door banken na 4 maanden(wel behoorlijk overdreven).
Maak de deelsom,huidige koers weer op normaal.
Voordat de emmesie was geplaats,was de overname kandidaat
reeds bekend !!!!
Immers google is gediend met een zo laag mogelijke prijs.
Door de overname van atlas door tom-tom, zullen bepaalde rechten vast gelegd door atlas betaald moeten worden.
Een goed doordenker gelukkig te vinden op dit forum begrijpt dat een overname van bovengenoemd internetbedrijf
zeer waarschijnelijk is.
Let wel het is geen garantie, maar wel zeer aannemelijk.

willem

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).