BMW wil alles koolstofvezel

Auteur: , 45 Reacties

Gewichtsbesparing is belangrijk, en natuurlijk weet BMW dat als geen ander. Met haar jarenlange pionierswerk, op zoek naar de lichtst mogelijke constructies, is zij een koploper op dit gebied. De lichtvoetige X6M en M5 zijn uiteraard sprekende voorbeelden. Onlangs wisten ze op die laatste zelfs 50kg te besparen! Vooruitstrevend als ze is, gaat BMW nu ook hele auto's van koolstofvezel ontwikkelen.

Koolstofvezel is BMW haar nieuwe wapen in de eeuwige zoektocht naar de lichtste auto. BMW is in zee gegaan met de SGL Group (the carbon company). De twee partijen zijn overeen gekomen dat ze samen heel veel werk gaan maken van het toepassen van koolstofvezel in auto’s. Dan hebben we het niet over een dakje in een M6 of M3, maar over heuze carbon stadsautootjes. BMW wil namelijk haar nieuwe Megacity modellen gaan vervaardigen uit koolstofvezel.

Voor de Megacity modellen wordt het hele ‘concept’ auto overboord gegooid. Via Project-i worden er nieuwe constructietechnieken en materialen bedacht. Het uiteindelijke resultaat moet een hyper-efficiente stadsauto worden. En die krijgen we dan over 3-5 jaar te zien…45 reacties

word dat niet een beetje duur?
Inderdaad, wat gaat dat kosten dan? :O Overigens als het lukt is het wel erg vet!
en de BMW’tjes kosten toch zo al niets, die paar duizend euro extra zal het niet maken op een 320i! omg, dat slaat nergens op, voor een M-exemplaar kan je daar eens over nadenken, maar of de fleet-markt daar nu ook op aan het wachten is, nee dat denk ik niet, ze moeten nu al minder auto voor evenveel geld, dan ga je over een paar jaar iedereen die nu met een 5 berline rijdt met ene 3 berline zien rijden en de mensen met de 3 zullen naar de 1 moeten overstappen, en dat laatste kan dus ECHT niet, nog meer van die kleine gedrochten op straat, nee absoluut onmogelijk, volgend voorstel graag!
Ok ik weet vrij weinig van materialen enzo maar kan iemand mij vertellen of het mogelijk is om het chassis uit koolstofvezel te maken? Meestal zijn die toch nog van staal of aluminium?
@JPM:

Ja dat kan. F1 doet dat bijvoorbeeld. Ik vraag me alleen wel af of dat goed gaat op de lange termijn. Iets zegt me van niet, ivm de rek van carbon….
@JPM: chassis uit koolstofvezel:
Ferrari Enzo:
http://www.ontomax.com/images/car/chassis-ATR.jpg
Porsche Carrera GT
http://www.autobild.de/ir_img/59163921_971562b333.jpg
Mercedes SLR
Een grote accubak van koolstof, met de bestuurder in een duikpak erin, misschien is dat een idee?

OT: graag licht, idd.
Dit is een beetje te vooruit strevend. Carbonfiber is gewoon nog veel te duur, en dat zal het ook wel blijven denk ik
@mrB:
Misschien is het juist zo duur omdat het nu nog geen massa product is. Als BMW er veel geld in gaat pompen kan dat natuurlijk ook betekenen dat het meer voor de ” normale man” gaat worden.
@Donstil:

daar ben ik ergens wel met je eens, maar niet helemaal, want al veel constructeurs gebruiken het al, evenals tuners, mensen in de auto- en motorsport…
dus ergens kan er wel wat in zitten in wat je zegt.
Is dat over de X6M nou sarcastisch of zit de auteur aan de crack?
Aluminium was vroeger ook peperduur.. Koolstofvezels bestaan in verschillende soorten en misschien dat sommige combinaties de gevraagde eigenschappen hebben na hun processen.


You can’t have innovation without risk of failure… en sinds stilstaan toch gelijk is aan achteruit gaan… Ik ben benieuwd wat BMW ons kan bieden over hun verwachte 3-5j + 2j uitstel.
@JPM:
Koolstofvezel is eigenlijk gewoon een kunststof. Kunststof kenmerkt zich dat het op termijn rek vertoont. Ik weet niet hoe lang en wanneer dit zal gebeuren maar ook koolstofvezel zal onder langdurige zware druk rek vertonen.
@jzaero:
de mechanische eigenschappen van koolstofvezels zijn wat vermoeiing en kruip betreft beter dan andere kunstoffen zoals glasvezel etc. Ze bouwen er tegenwoordig vliegtuigen van dus dan zal het ook wel goed genoeg zijn voor autos lijkt me.
dat gaat wel duur worden denk ik…

ff offtopic
ik heb een paar foto’s van de nieuwe 928 van porsche maar ik weet niet waar ik dat moet plaatsen hier, dus doe ik dat maar hier.. hehe

-edit: je mag altijd mailen naar tips, reacties graag on-topic houden-
@Bosnia_love:

leuke foto’s!
Is zeker mogelijk:

http://www.instablogsimages.com/images/2009/01/14/lotus-elise-in-carbon-fiber_V1v7u_5965.jpg

http://www.instablogsimages.com/images/2009/01/14/lotus-elise-in-carbon-fiber_qIjO9_5965.jpg

Techniek van Lotus Elise: verlijmd allu chasis met kunststof panelen… bij dit exemplaar vervangen door carbon fiber panelen… NOG iets lichter dan ’n standaard Elise….

Hier een schematische voorstelling van een doorsnee gewichtsbesparing door gebruik te maken van carbon:
http://4.bp.blogspot.com/_VyTCyizqrHs/SLHgG4vtMRI/AAAAAAAABJg/1_KqNl_HkMU/s1600/carweightsavings.jpg

Maar een volledig chassis uit carbon kan ook natuurlijk:
http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2009/09/clkgtrpairrm_02.jpg

De Bugatti EB-110 was trouwens de eerste productieauto met een chassis uit carbon-fiber:
http://www.ridelust.com/wp-content/uploads/800px-BugattiEB110-500x375.jpg
@JPM Koolstof heeft een lage breukrek 2-5% waarbij aluminium op 5-10% zit maar wat jij bedoelt is kruip, rek over langere termijn. Daar hebben kunststoffen idd last van maar doordat er koolststofvezels in zitten nemen deze de belastingen op en niet de kunststof. Hierdoor is er geen sprake van kruip
@Jordy:
koolstofvezel versterkte plastics vertonen wel kruip alleen niet zo veel.
Bedoelen wij niet eigenlijk de gehele constructie in plaats van alleen de kuip waar de stoelen in komen?
Dit is toch heel wat anders dat dat kuipje :P
http://www.zcars.com.au/images/corvette-zr1-chassis1.jpg

Maar inderdaad, koolstofvezel is zeer sterk en stijf, de Pagani Zonda F is er een voorbeeld van, geen torsieverlies terwijl het dak eraf is gehaald.
Dat plaatje was trouwens om aan te geven welke delen ik bedoelde, ik doelde niet op het feit dat dat een carbon chassis zou zijn, want dat is het duidelijk niet :P ;)
@ allen

Dank ik wist nog niet dat men zo ver was met het gebruik van koolstofvezel. Opzich is dat spul zowel sterker als lichter dan aluminium dus het zou het goed moten doen in crashtests. Kan ik uit jullie reacties opmaken dat de enige reden dat andere auto’s geen chassis’ uit koolstofvezel hebben is omdat het erg duur is?
pagani chinque is toch ook volledig uit carbon gemaakt, zit wel prijskaartje aan maja
@spykerboy: Pagani cinque idd, maar de Zonda F ook al hoor.( is er eigenlijk wel een Pagani geweest die niet volledig uit carbon was? )
@ JPM

Het is zeer arbeidsintensief/tijdrovend. Veel moet (nog) met de hand gedaan worden, daarbij moet er veel gecontroleerd worden.

Daarbij vraag ik me af wat de milieumaffia gaat doen; Het is slecht te recyclen. De vezels verouderen wel, en kunnen moeilijk/niet hergebruikt worden. De hars moet je dan zien te verwijderen oid.
Bij vliegtuigen is dit nu ook al een probleem aan het worden; je wilt zo lang mogelijke vezels gebruiken ipv veel korte (ivm stijfheid, sterkte) Nu worden bij verwerking alles in stukjes gehakt, waar je dus niets aan hebt. Bij massaproductie kan dit mogelijk een probleem worden…
@Ba:
Tegenwoordig werkt men al veel meer met zogenaamde prepregs, wat je kunt zien als koolstofvezel plaatmateriaal. Dit is al dan niet al in de juiste vorm te maken voordat het verwerkt wordt. Koolstofvezel op de ouderwetse manier verwerken is erg arbeid intensief. Maar met slimme technieken waarbij grote panelen al voorgevormd worden om arbeidstijd te verkorten, zou het op den duur best mogelijk moeten zijn om (groot)seriematig koolstofvezel auto’s te produceren.
Nu, vandaag is het nog veel te duur. In de toekomst weegt het wellicht op tegen de gewichtsbesparing die er te winnen is.
opzich is het lichter maken van auto’s een goed idee! Komt meteen de rij-eigenschappen ten goede.. of dit haalbare doelen zijn, daar twijfel ik aan.. maar wel goed van ze dat ze de stap durven te zetten en ervoor gaan! beter als die hybride zooi^^
Super stoer van BMW dat ze toch blijven investeren in goede dingen. Als je naar de site van SGL gaat dan kun je zien wat het bedrijf allemaal maakt, dat belooft veel goeds als BMW hier allemaal gebruik van kan gaan maken.
@ralf:
Helemaal mee eens, BMW blijft toch wel weer telkens verbazen qua techniek.
Koolstofvezels zijn leuk, maar er is nu al een groot gebrek aan productiecapaciteit. Ten tweede een auto van metaal is nog steeds relatief eenvoudig te repareren na een aanrijding, met koolstof wordt dat erg moeilijk. Dit scheurt en/of breekt af bij een botsing, dan is gelijk de auto total-loss…. krijg je leuke verzekeringspremies op je bord als je een koolstofauto wilt verzekeren.
@Kyanite:

dat hangt er vanaf hoe duur koolstofvezel blijft of juist niet blijft;) Als koolstofvezel goedkoper wordt betekend dat dat je gewoon een deel van de auto met nieuwe onderdelen moet behangen;) Maar met al het plastic dat tegenwoordig in een auto zit moet dat vaak toch al;) Ik ken iemand die laatst een kliko aanreed met 60 km/h en daarvan moest toch echt het rechtervoorspatbord vervangen worden, want dat was van plastic én een dragend onderdee, en er zat een scheur in dus…
er zijn al veel studies gedaan die getoond hebben dat onderdelen gemaakt uit koolstofvezel kwa prijs kunnen concurreren met alu of staal als de hoeveelheid hetzelfde is. probleem is echter om die hoeveelheid in dezelfde tijd te produceren…het is niet voor niks dat bij zulke onderdelen veel meer aan de integratie van meerdere onderdelen in een onderdeel gedaan wordt. En bij Ferrari was goed te zien dat bij het chassis van de Enzo meer gebruik gemaakt werd van alu/staal voor de voorkant en achterkant vanwege de repareerbaarheid en vibraties tov het F50 chassis.
@EJS
Dat is nu net het probleem, de productiecapaciteit is nog ontzettend laag. Er zijn maar enkele fabrieken op de wereld die koolstofvezels kunnen maken. Hier zie ik voorlopig ook nog weinig verandering in komen.
Met een auto gemaakt van staal kan je vaak nog gewoon doorrijden ondanks dat er een deuk in zit.

Een rechtervoorspatbord dat een dragend deel is? Dat moet wel een heel vreemde auto zijn geweest. Het binnenwerk achter het spatbord is dragend….
@Kyanite:

Maar zodra er meer vraag komt naar koolstofvezel, zal er ook meer geproduceerd worden, en zullen er meer fabrieken komen;) wat dat betreft dus goed dat bmw besluit om dit gewoon te doen, als niemand het doet gebeurd het nooit;)

En zo vreemd was de auto niet.. een een vijdeurs ’02 renault clio 1.4 16v automaat expression;)

@Chriss

Zonde! Maarja, idd gewoon nieuwe bumper erop als de auto het nog waard is en gewoon weer gaan;)
Yes goed voorbeeld! BMW rules! Gewicht is vijand nr 1 van een wagen ;-)
@super
Ehm nee, alleen in klemverbindingen
@Kyanite

Dat er nu nog weinig fabrieken zijn die koolstofvezels kunnen maken maakt niets uit. Zodra de vraag groter wordt zal het aanbod ook toenemen. Dat is geen obstakel.
@ EJS: ik ken ‘t, ik ben van t winter met onze auto (toen nog een meriva…) met een slakkengang tegen een oude corsa gereden. Resultaat: Corsa had een kapot achterlichtje, onze auto zat de hele rechterhoek los en kapotgescheurd..maja nieuwe bumper en klaar :P
Koolstof heeft een groot voordeel t.o.v alu-frame; het verbuigt niet na een bv kopstaart botsing. De max. impact is groter bij carbon, echter als het dan stuk is, is het nu nog duur en moeilijk te repareren
Ik vraag me serieus af of dit wel echt de bedoeling is..

Het doel van de CF-autos is lichter zijn, en op die manier brandstof besparen. Maar als je brandstof wilt besparen is dit niet de manier.. Als je iets weet van de manier waarop koolstofvezels gemaakt worden, en als je er dan nog rekening mee houdt dat CF composieten niet te recycleren zijn, dan lijkt mij de doelstelling compleet voorbijgestreefd. Een volledige LCA zal wel uitsluitsel brengen, maar het verbaast mij dat BMW daar niets over vermeld..
er was een tijd terug ook een bericht van een Japanse Koolstofvezel leverancier die juist de autowereld ‘tegemoet’ kwam met de boodschap dat wanneer de autoindustrie hun vraag exceptioneel verhoogt zij de prijs exceptioneel kunnen verlagen, waarom hoor je daar nooit meer wat over?

Zeker de pk race van de afgelopen decenium heeft er icm luxe behoefte voor gezorgt dat alle auto’s paar honderd kilo zwaarder zijn geworden en die pk’s zijn gewoon simpel weg veel leuker in een lichte auto…

Persoon heb ik liever 300 pk in een 900 kilo auto dan 600 in 1800kilo auto…
Goed plan! misschien moeten we ook weer wat kleinere auto’s gaan rijden. De afgelopen 40 jaar zijn auto’s steeds groter (en daardoor zwaarder) geworden. Een polo van nu is groter dan een Golf II, dus ik denk dat iets kleinere auto’s ook veel kunnen besparen.
Als je het artikel goed leest dan gaan BMW en SGL, 2 nieuwe fabrieken (investering van 230milj.) bouwen in USA en Duitsland, waarschijnlijk om de productiecapaciteit te verhogen voor de vraag van BMW. Want in eerste instantie is BMW de enigste afnemer/klant! Recyclen van carbon kan wel want het kan nog gebruikt worden voor remschijven en vele andere toepassingen. Over de productie van carbon zullen ze bij de bouw wel goed nadenken over duurzaam produceren want BMW staat er bekend om dat haar fabrieken extreem zuinig en duurzaam zijn. Al met al denk ik dat het een goede stap is, want zoals al eerder vermeldt, iemand moet de eerste zijn!
Tsja ik wol ook wel is wat, maarja… Wie koopt er nou een super lichte koolstofvezel 3-serie van 200 mille?
Kijk, zo hoort het BMW! En nu denk ik, als ze straks mooie lichte auto’s kunnen maken, dan kunnen ze EINDELIJK de volgende stap zetten: een R8 killer! Ik kan niet wachten;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).