Saab 99 met 700 pk is Autoblog sleeper van het jaar

Auteur: , 51 Reacties

Als we zo'n prijs zouden hebben tenminste. Deze Saab 99 uit 1969 had oorspronkelijk niet meer dan 85 pk, maar werd door een maffe Zweed voorzien van een dikke turbo en het quattrosysteem uit een Audi 100. Het resultaat: 700 pk aan allevier de wielen, in een auto die eruit ziet alsof je hem net uit de garage van je opa hebt gereden. Een veel leukere manier om supercars bij het stoplicht te pesten is er volgens mij niet.

Origineel hanteerde Saab een rare setup waarbij de krukas aan de voorkant van de motor zijn kracht afleverde (!), dus om de boel aan de Audi aandrijflijn te kunnen hangen werd de motor 180 graden gedraaid. Alles werd danig verstevigd, waarna de eigenaar er een Garrett GT40 turbo en dubbele Dell’Orto carburateurs opschroefde. De 600 pk die dat opleverde vond hij een beetje magertjes, dus bestond stage II uit elektronische ontsteking, een Holset HX50 turbo en een VEMS stand-alone engine managementsysteem. En nu doet dit kleine Saabje de kwartmijl in 9,8 seconden, 0,3 seconden sneller dan een Bugatti Veyron. Eeuwige faam en bloemen voor die man. (bron: savarturbo, via jalopnik)

Saab 99 met 700 pk
Saab 99 met 700 pk

En omdat jullie dit vast wel met eigen ogen en oren willen meemaken, hier een videootje van de Super-Saab in actie.51 reacties

Hahaha, lekker supercars pesten ^^
Supervet alleen had ik voor zo’n projectje wel ff een andere auto uitgezocht dan een saab.
Geweldig! Zou de auto nog streetlegal zijn? Dat zou een geweldig iets zijn bij het stoplicht :P
Het zou je hobby maar zijn..
HEFTIG, ja dat moet hier wel in hoofdletters! Ja die Zweden houden er wel van, zie ook hier (Volvo 740, ‘slechts’ 530 pk): http://www.autogekken.nl/?p=1170

@Kaje: nee joh, juist zo’n Saab, want die is lekker undercover.
Kwam ik supercars maar tegen bij ’t stoplicht :(
@Zephyr: nou, als ik die met mijn 855R bij het stoplicht tegenkom…, rij ik heel rustig weg ;).
Haha, prachtige manier op supercars te pesten idd.. zeker dit model saab, dat er ook nog echt opa-achtig uitziet ook!
haha, met één hand! 700pk!
“Deze Saab 99 uit 1969 had oorspronkelijk niet meer dan 85 pk, maar werd door een maffe Zweed voorzien van een dikke turbo”
Dus de originele motor zit er hier nog in..? Al danwel stevig onder onder handen genomen.. :shock:
@Mr_Yigit: Wist jij niet dat je door alleen een turbo te monteren al 723% meer pk’s uit een motor kan persen?? Onder welke steen kom jij vandaan?!
zozo 0,3 sec sneller al DE VEYRON
check die ruitenwissers bij de laatste dragrace.. waaien bijna van t voorruit af! hehe lekker hoor..
Ja.. hoe kun je nu van 85 naar 700pk met een paar verstevigingen, caburateurs, en een dikke turbo??

Er zal vast wel iets meer aan gedaan zijn.
Bij de dragrace verderop in ’t filmpje maakt die 911 een valse start. Ik geloof dat Saabje ‘m nog inhaalt ook. Nog eens ff terugkijken.
@Mavada: 911 ?? dat was toch zeker een supra
Er staat toch duidelijk dat er een Audi 100 blok in gehesen is met het quattrosysteem. De wagen is aangepast op de aandrijflijn van dit blok (omdat het blok de krukas achter het blok heeft liggen ipv ervoor zoals in de standaard motor van de saab).

Hier is toch een garret GT50 op gekomen met nog wat zooi en daarna vervangen door nog een betere turbo.

Althans, zo lees ik het?
Nee Joshua, er staat dat de aandrijflijn van de 100 komt, maar over de motor zelf wordt nergens gesproken.
@Joshua: De motor is een Saab-motor. Ik weet niet of het ook het originele blok uit de 99 is.
Sleeper van het jaar? Van het decennium! Wat ongelofelijk vet! Super super. Medailles voor die man, onderscheidingen, ridderordes.

Saab blokkies zijn de shit.
@bozewolf: Mee eens, met de woorden: “Sleeper van het jaar? Van het decennium!”, wat een pracht project..! Zo’n type auto, waar je het niet van verwacht..
700 pk aan allevier de wielen? 4 x 700 = 2.800 pk? :D Geintje…

Mooi dom trouwens een dragrace vanuit stilstand! :S Als je de auto kapot wilt hebben moet je dát doen idd. Ze hadden beter een rollende start met een beginsnelheid van ca. 50 km/u kunnen doen, overleefd de auto het ook nog.
@Tommy2: Gezien de aard van het project denk ik niet dat de eigenaar vies is van sleutelen. De uiteindelijke concoctie van ouwe auto en bizar vermogen lijkt me ook niet garant te staan voor ultra-degelijkheid.

Ik denk dan ook niet dat de eigenaar daar een zier om geeft….
Willem vd Velde
Dit zijn de betere winterprojectjes, welke er in Zweden wel meer van zijn, supergek zijn die lui!
e28 bestuurder
Het blok is wel een saabmotor. Gezien het kleppendeksel is dit het T16 blok uit een 900 aero van omstreeks 1993. Zijn de laatste echte saabmotoren welke gemakkelijk grote vermogens aan kunnen. Net als die 5 cylindermotoren in de volvo 850, gemakkelijk te upgraden zonder grote aanpassingen.
lekker optrekken inderdaad … ik zie al die sukkels in hun GT2s en 3s met opengevallen mond al staren … (maar ik denk wel dat de GT2s en 3s eigenaars niet willen ruilen). Uitstekende teaser … Doe dat maar eens met een DAF 44 of 55 ….
Mooie actie dit! Geweldig! Het motorblok is niet het originele, maar de motor van een latere Saab 900 16 klepper turbo, zoals te zien is op de foto’s (voor een saabkenner), met waarschijnlijk de nodige interne aanpassingen (zuigers, drijfstangen, etc). De aandrijving is van een Audi 100 zoals er bij staat, wat het omdraaien van het blok noodzakelijk maakte, dat ligt bij een Saab van dit model standaard achterstevoren (vliegwiel aan de voorzijde).
Lijkt me sterk als dat het ex-Triumph blokje is. Overigens lag bij de R4 het blokje ook in de lengte achter de bak. DS idem dito. Soort middenmotor, heel normaal bij voorwielaandrijving in die tijd. Dat Audi het zo dom deed/doet…
Leuk maarrr, zoals een dik uitziende wagens uitgerust moeten zijn met veel pk’s moet een snelle auto er ook weer dik uitzien. Laat deze auto er nou niet echt dik uitzien.
Zo ben ik er op de rijksweg eens geprovoceerd door een Lada met dikke V8 maar ik hapte lekker niet. Oftewel zit je voor niks in zo’n USSR hondehok. :)
@Rob USA:

Je snapt de principes van “hobbyist”, “sleutelaar met verve” en last but not least “sleeper car” toch wel?
Haha! Prachtig gewoon.
Die man is echt briljant!
Vooral erg goed dat ie de stalen velgen eronder heeft gelaten :P .
Die man weet waar het om draait in het leven! Er is meer in het leven al die glitter en glamour die sommigen graag ten toon spreiden. Dit is een totale vernedering van de gevestigde waarden! Die ma
Die man weet waar het om draait in het leven! Er is meer in het leven al die glitter en glamour die sommigen graag ten toon spreiden. Dit is een totale vernedering van de gevestigde waarden! Hij droogt de Veyron en al de rest droogjes af met zijn originele Saab van’69 !
@Buyck:
Snap jij het woord “origineel” wel?
@Bozewolf: Tuurlijk maar ik ben dan meer in voor bv de 2010 Camaro met een LS9 ZR1 motor erin dat is pas een sleeper.
Ga maar is naar de site garaget.org , dan kijk je je ogen uit naar alle gestoorde creaties die die Zweden tijdens de winter in hun schuurtje een beetje in elkaar monteren :D
Dit is echt de allergaafste vorm van tuning die er is! Als je de auto zo ziet denk je… niks aan de hand! Maar sneller dan een veyron over een kwart mijl? WOW!
@Cantago:
sneller dan een Veyron op de 1/4mile is niet echt indrukwekkend te noemen een standaart 1969 Dodge Daytona is sneller dan de Veyron op de 1/4mile
ik hoop dat ze er ook gelijk andere ankers onder hebben gegooit:P
Goh, en ik tuf dagelijks in een 99 rond, leuk om te zien at het echt sneller kan. Is 1 van de meest stijve auto’s uit die tijd.
Ow yeah, dit is pas tuning!
Svenska_Aeroplan_AB
@ zwerverroodbaard: yep, coole site! zit ik regelmatig op…

Zweden zijn wat dat betreft knettergek! Kom dit soort dingen regelmatig tegen, vooral in de suburbs van de grote steden. Wordt ook vooral met Saabs en Volvo’s gedaan omdat die blokken dat gewoon kunnen hebben.
mwa sleeper van het jaar? Ehm, check this out…
1650pk in een Mazda RX7 (bijna stock uiterlijk)

Deel 1
http://www.youtube.com/watch?v=5t7DHsD0CDU

Deel 2
http://www.youtube.com/watch?v=KB1Wrv0SiyQ
Willem vd Velde
Tsja, origineel is de rx7 al een sportauto, dus mensen verwachten er altijd IETS van, de saab niet, dus saab nog steeds sleeper van het jaar ;)
Als het gaat om het predikaar “Sleeper van het Jaar” zou ik graag nog even deze 240 met 600 pk willen aandragen: http://videos.streetfire.net/video/Volvo-240-600-pk-700_74384.htm
@Mavada het is volgens mij een supra hoor. die een valse start maakt.
zie trouwens net dat het geen false start was maar een trage reactie van die saabrijder.
@xslaak: thanx voor je aanvullingen, verrek een Supra, leuk.
En dan een sprintje trekken tegen een Veyron. Dat moet er vreemd uitzien :D
..ja,ja en vliegen kan ‘ie ook; wel 320 in z’n achteruit.
Yeah right ! Saab en andere sprookjes !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).