Nieuwe techniek maakt goede kopie autosleutels

Auteur: , 58 Reacties

„Het wordt nu mogelijk dat klanten de originele sleutels van hun auto inleveren en zeggen dat de wagen gestolen is. Dat geldt ook voor autoverhuurbedrijven.”

Aldus een beveiligingsexpert van een grote leasemaatschappij in de Telegraaf. Bij lease- en autoverhuurbedrijven schijnt grote onrust te zijn ontstaan over een nieuw apparaat waarmee men autosleutels inclusief de ’transponder’ (het zendertje met unieke code) kan kopiëren.

Een sleutel kopiëren kan natuurlijk al langer, maar sleutels kopiëren inclusief de unieke chip en het zendertje was tot op heden vrijwel onmogelijk. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) bevestigt het nieuws en maakt zich zorgen. Volgens het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) zou de nieuwe kopieertechniek niet goed werken voor Duitse auto’s zoals BMW, Mercedes en Volkswagen. Bij deze merken kan alleen een kopie worden aangemaakt door de merkdealer, dat zijn één van de voordeeltjes als je “premium” rijdt.58 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Één van de voordeeltjes als je “premium” rijdt?! Hahaha!
Die laatste zin bewijst voor mij dat dit een reclamestuntje is van Volkswagen
Vraag me sowieso af wat er zo lastig aan kan zijn geweest om het voor elkaar te krijgen, iemand met beetje kennis van chips e.d. kan zo’n printplaatje toch makkelijk namaken en een chip identiek kopieren? Enfin, ik zal wel te gemakkelijk denken :p

Er zijn wel meer mogelijkheden om je auto op te geven als gestolen en er met de verzekeringsduiten mee vandoor te gaan, dit is gewoon één van meerdere problemen, ik kan er niet van wakker liggen eerlijk gezegd.
‘Bij deze merken ( BMW, Mercedes en Volkswagen ) kan alleen een kopie worden aangemaakt door de merkdealer, dat zijn één van de voordeeltjes als je “premium” rijdt’.

m.a.w. Bij Audi zou het wel werken ( niet premium zoals het bericht aangeeft ):D
gelukkig rijd ik premium. Nieuwe Sleutel voor mijn auto was enorm duur. Nu weet ik waarom haha.
Een manier om diefstal te voorkomen is je bezit beveiligen. De andere is de dieven oppakken. Driemaal raden…
Die laatste zin klopt niet want bij de peugeot bedrijfswagen van iemand die ik ken kon de sleutel ook alleen door de fabrikant gekopieerd worden
@Laurens:

het gaat denk ik niet zozeer om diefstal, meer om verzekeringsfraude volgens mij in dit geval.. kans dat je je sleutel zomaar kwijt raakt en gekopieerd wordt is nogal klein.
Pfoeh blij dat ik Premium rijd dan… Was al even bang dat mijn Duiste sleutel niet goed zou zijn..
Dank voor laatste zin..
Bij geen enkel merk kun je voor je nieuwe auto sleutels laten bijmaken, anders heeft standaard startblokkering ook totaal geen zin…
@Autoblogger: het mag wel wat minder Deutschland Über Alles..
@w0o0dy: don’t shoot the messenger.
@autoblogger: als het zou kloppen dan geen probleem… maar ook bij Peugeot, Fiat en verder ieder merk waarin ik de laatste jaren heb gereden kun je alleen via de dealers MET sleutels EN codekaartje aan een andere sleutel komen. Volgens mij is het een eis bij scm1 beveiliging, die weer noodzakelijk voor een all-risk dekking bij vrijwel alle verzekeringen.
en vw’s waren altijd al super eenvoudig te jatten, en dus nog steeds.
@Joshua

Ook diefstal…men maakt een proefrit onderweg ff de sleutel bijmaken en als de auto bevalt later weer “ophalen”.
Die “kopieercodes’ worden meestal na een jaartje of 3 vrij gegeven zodat elke beunhaas deze kan kopieren. ook de premium merken. Niets aan de handen mensen gewoon doorlopen.
Ja, en ik ben mn sleutels meestal 3 keer per week uit het oog verloren natuurlijk….
*koopt meteen BMW voor het veilige premium gevoel*
BTW waarom geen artikeltje over de aflevering van Peter R de Vries gister?

btw, waarom was er geen reminder voor?
edit: je moet ook proberen om het eens zelf te onthouden
ik rijd B250 GTO, zit daar al zo’n chip in?
Hmm, ik twijfel hierover hoor; zo’n transponder is niet echt universeel, per merk zijn er flinke verschillen.

In een sleutel zit een unieke code die nooit over de lucht wordt gestuurd; er worden alleen maar berekeningen over de lucht gestuurd die zijn gemaakt mbv de code. Om die reden is het nooit zomaar te klonen (behalve bij oude systemen, van vóór 1995-2000; die sturen wel telkens dezelfde code door de lucht).

Moet nog maar eens zien wat hier precies waar van is… maar ik vermoed dat het alleen om de oudste typen sleutels gaat waar gewoon een code door de lucht wordt gestuurd.
Volkswagen. Bij deze merken kan alleen een kopie worden aangemaakt door de merkdealer, dat zijn één van de voordeeltjes als je “premium” rijdt.

jan1666 ruimt de thee op die over zn hele bureau ligt.

volkswagen premium? leef je onder een steen ofzo!? net ald de opels kadett, schroevendraaieertje en klaar.
De vraag is nog: Is deze techniek gemakkelijk te verkrijven door autodiefjes?
Met het chassisnummer én het sleutelnummer kan je bij een willekeurige dealer van dat merk een nieuwe sleutel bestellen….. techniek die laatste jaren aardig wat is toegepast zonder dat er veel ruchtbaarheid aan werd gegeven.
Criminele organisatie brak in bij dealers kopieërde alle benodigde gegevens van de af te leveren nieuwe auto’s (er werd niets ontvreemd), lieten vervolgens een dealer in Polen of Bulgarije een nieuwe sleutel bestellen en een weekje na aflevering werd de nieuwe auto van je oprit weggehaald.
Sinds wanneer is VW premium? Moet de auto dan minimaal een bepaald aantal dagen per jaar onterecht bij de garage staan om het predikaat premium te krijgen:?: Nee, lekker dat de markdealer een kopie kan maken. Moet goede business voor ze zijn denk ik zo. Zeker als de auto er elk jaar wel een paar dagen staat.
@Sorcerer:
Inderdaad. Als je een klein beetje cryptografische basiskennis (Kerckhoff, smartcards, RFID) hebt, weet je dat dit allemaal wel mee zou moeten vallen. Als deze kopieermethode op nieuwe auto’s blijkt te werken, dan is sprake van een ontwerpfout of verkeerde zuinigheid van de fabricanten.

Aangezien leasemaatschappijen en verhuurbedrijven bijna alleen maar nieuwe auto’s hebben rondrijdenn hoeven ze zich m.i. geen zorgen te maken. Ik vermoed iets met een storm en een glas water
Sleutel is toch sowieso ouderwets? :P
Maarja, ik rij dan ook geen Duitse bak.
En de technologie achter een VW/Audi/Skoda/Seat sleutel is niet hetzelfde dan…maak dat een ander wijs.
Kan ik die kastjes gewoon op ebay kopen ofzo? ik zie hier mogelijkheden voor een goed businessplan.

Maar dat het kan wist ik allang, ik heb het namelijk gezien in een film!
@papa: Jij gelooft waarschijnlijk ook dat de “beam me up scotty” techniek al beschikbaar is?? ;)
Ik weet nog wel zoiets wat zorgelijk is.
ik was laatst op de sloop voor mijn auto een ander koplamp te halen.
de motor kap was dicht en de deuren waren op slot. ik pakte mijn eigen sleutel en kreeg de auto die op de sloop stond gewoon open :S
Ik zeg merk en type er niet bij voor eigen en andere veiligheid. ik vertel er wel bij dat de auto uit eind jaren 80 / begin 90 komt
@ Bart_V

dat is niet zo vreemd hoor, als je eens kijkt hoe simpel slotje in elkaar zaten vroegah. Ik heb een golf 1, als ik een willekeurig slotje van een golf 1 of 2 op de sloop haal heb ik die in 5 minuten zo “geprogrammeert” dat mijn sleutel erop past.
die Ferrari sleutel is lelijk!!!!!!!
@edit

Ik was het niet vergeten, maar anderen miss wel, en aangezien er meestal wel een tv tip oid gemaakt wordt voor dit soort dingen viel het op dat dat deze keer niet het geval was.
de sleutels van een jaren 90 suzuki alto zijn ook zo universeel als maar kan. die gebakjes kun je nog met een lollystokje starten.
Vraag me wel af hoe veilig die “keyless-go” systemen zijn, iemand daar ervaring mee?
@autoblogger: ff de laatste regels aanpassen want zoals gezegd gelden dezelfde regels en procedures bij andere merken, not premium very common.
Hetverwondertmeniet
Sleutels (en USA tankpassen) met een TI RFID chip zijn al sinds 2005 bewezen onveilig. Kennelijk is de huisgemaakte techniek van een paar slimmeriken nu commercieel verkrijgbaar.
http://securityevaluators.com/content/case-studies/tiris/index.jsp

Nu maar wachten tot de Anonieme Thuis Oplader voor de OV chipkaart op Marktplaats verschijnt..
open krijg je een auto mss wel, maar gestart… (Elektronische WegfahrSperre steekt hier al erg lang een stokje voor!)

en dan nog, zien ze een laptop liggen slaan ze toch gewoon je ruit in zeker… who needs key’s?
@ M-lover:
Duurde het lang om dat woordje op te zoeken in je premium handleiding? Of was “startonderbreking” niet Deutsch genoeg?
Lol @ mineraal

prachtige opmerking :D
“… en zeggen dat de wagen gestolen is.”

En dat is vanaf dat moment nog waar ook.
HA HA HA Volkswagen premium ? het merk is niet premium je betaalt wel ongeveer het zelfde bedrag van een premium merk.
De sleuten’s van Kia en Hyundai kunnen ook niet zomaar nagemaakt worden alleen maar door de dealer ik ben pas nog gewwest voor mijn kia pro_ceed voor een sleuten maar hun hadden echt me auto nodig op die sleuten te installeren de dealer douwd de sleuten in een computer en moet zijn code invoeren en dan pas zijn de gegevens op de sleuten over gezet.
idd, vw premium?
golf 5 is anders debiel snel weg ;)
singaaltje vangen doet wonderen..helaas.
*Bliep bliep*

Hey, er gaan 5 auto’s open….Coooooollll x)
dus dit werkt wel voor een ferrari of spyker :D *gaat op zoek naar iemand met een ferrari en jat sleutel in restaurant en legt later weer terug*
@Kia,

Als de sleutels van Kia en Hyundai net zo goed zijn als jouw grammatica heb ik nog een rede gevonden om er geen te kopen.
@ Jack: ook wel lache reply :-)
@Mineraal: Weet je wat ook wel lachen is? Dat de genoemde duitse merken (mercedes, mini, bmw en vw) ruim twee keer zo vaak gejat worden als het gemiddelde… leuk joh, premium!
@w0o0dy: maar ook de autodief weet dat hun afzetmarkt nou eenmaal liever een Mercedes, Mini, BMW, VW of Audi heeft dan een Logan of Prius.
@mashell: tja, maar dat gelul over voordeeltjes van premium is daarmee wel gelijk naar de prullenbak en als beveiliging helpt het dus geen ruk dat je de sleutels niet zomaar kan namaken…
Wat is tegenwoordig nog veilig? Bedenk iets en een ander zal er wel weer wat op vinden. Ik leef niet in de illusie dat men het 100% waterdicht kan maken. Hoogstens kunnen we de criminelen vertragen. Om ze dan vervolgens weg te zien rijden….met je auto….kan je tenminste afscheid nemen…Ook wel wat waard.
Ach, heb eens meegekregen dat na een autoinbraak wat serienummers uit de boekjes misten. De sleutels waren dus na de nep-inbraak al besteld. Dus uiteindelijk werkt/zit er overal wel een mannetje die in het weekend een codesleutel bijbeunt. Daar kan geen beveiliging tegenop.
Een exacte kopie maken van de sleutel en transoonder is voor alle merken een fluitje van een cent. De afstandsbedieing kopieren is een stuk lastiger…
„Het wordt nu mogelijk dat klanten de originele sleutels van hun auto inleveren en zeggen dat de wagen gestolen is. Dat geldt ook voor autoverhuurbedrijven.”

Lekkere open deur. Dat was toch al lang zo? Bedoel, voorheen kon je auto ook gestolen worden zonder de originele sleutels.
Mijn crosspolo enkele maanden geleden (met startblokkering) van oprit gestolen (zonder originele sleutels).
Schuurman Markelo
Je kunt via http://www.autosleutels.com zien op merk, type en bouwjaar eenvoudig zien wie en waar bij jou in de buurt je autosleutel en transponder kan maken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).