Rijtest en video: Porsche Panamera S

Auteur: , 113 Reacties

Een andere sportauto dan de 911 echt succesvol in de markt zetten, lukt Porsche immer nog niet. Met de SUV Cayenne lukt het uitbreiden van de verkopen wel en Porsche heeft nu de Panamera als volgende troef klaar staan.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier!]

Porsche Panamera S

Of die troef stand gaat houden, is een grote vraag. De cursus toekomst voorspellen moeten we nog steeds eens afronden. De reacties van wannabee Porsche rijders, journalisten, maar zeker ook beoogde klanten waren vanaf de eerste spyshots en teasers gemengd. In ieder geval voor nu is er wel een schare enthousiastelingen te vinden die het idee van een grote vierzits Porsche helemaal ziet zitten. Ik neem nadrukkelijk de woorden Porsche sedan niet in de mond, want de Panamera is geen sedan. Strikt genomen is het een hatchback of liftback, maar dat klinkt minder premium dan wenselijk is. Overigens is Porsche daarin niet de enige, want ook de A5 Sportback en 5-serie Gran Turismo zijn hatchbacks.

Porsche Panamera S

Glip je achter het stuur, dan is deze discussie meteen vergeten. Dan resten er slechts nog twee vragen: is de Panamera de naam Porsche waardig? En is de Panamera een zinvolle toevoeging op het bestaande aanbod?

Bij het immer gezellige Porsche Centrum Eindhoven, krijgen we na een paar bakkies koffie de sleutels van de Panamera in de hand gedrukt. Om de potentiële verwarring met de eventuele andere Porsches in je garage te voorkomen, is de sleutel vormgegeven als een Panamera. Natuurlijk grijp ik daarna meteen mis: de keyless-go-sleutelvervangende-omdraai-ding zit links van het stuur, een knipoog naar het raceverleden. Iedere keer na een tijdje zonder Porsches, gaat die sleutel subiet naar de verkeerde kant van het stuur. Gelukkig is de rest van de bediening intuïtief en is het tegelijkertijd een echte Porsche. Zo rijst het dashboard kaarsrecht verticaal omhoog net als in klassieke 911-jes.

Porsche Panamera S

Dat we de Panamera S lenen, betekent wel dat we heel strak in de tijd zitten: de demo is er uiteraard vooral om klanten in te laten rijden. Nu is er één voordeel: de Panamera vergt weinig gewenning, tenminste nadat je de toch vrij kostbare auto uit het kleine parkeerplekje hebt geworsteld waar de vorige proefrijder deze achterliet. De Panamera is net geen vijf meter lang en 1 meter 93 breed en dus niet de allerbeste kandidaat om aan een krap grachtje te parkeren. Toch krimpt de auto verbazingwekkend snel als je er mee op pad bent. Wat dat betreft zijn de Porsche genen direct duidelijk: dit is een auto waar de chauffeur het erg naar zijn zin zal hebben.

Porsche Panamera S

In dit segment telt ook het comfort en *kuch* het ruimteaanbod. Dat dat saai en misschien zelfs Porsche onwaardig is, zal ik direct beamen. De Panamera is echter geen 911 GT3 RS waarmee je alleen op het circuit wenst te boenderen, maar zal wel worden ingezet om iedere dag in te rijden. Of zelfs om je in te laten rijden. Dat kan ook moeiteloos, maar de ruimte achterin is minder riant dan in een S-klasse, 7-serie of A8 die er allemaal ook nog eens in een verlengde versie zijn. Het veercomfort is ook dik voor elkaar, hoewel ik daarmee ook een kritiekpuntje bloot leg. Zelfs met de optionele luchtvering in Sport+ modus zou de Panamera nog ietsje harder en daarmee sportiever mogen zijn.

Porsche Panamera S

Je mist in de Panamera dan ook het ruwe randje wat zijn Italiaanse tegenstrever wel heeft. De Maserati QuattroPorte wordt in zekere zin overklast door de Porsche, maar toch voelt de Italiaan meer als een supercar met vier deuren dan de Duitser dat doet. De Porsche voelt (en is het waarschijnlijk ook) hyper efficiënt en effectief, maar de RS genen zouden ietsje sterker mogen zijn.

Porsche Panamera S

We reden met de Panamera S met PDK bak en achterwielaandrijving, maar vierwielaandrijving of een handbak is ook mogelijk. De vierwielaandrijving misten we ondanks het koude natte en glibberige weer geen moment, de Panamera heeft het niet direct nodig. Voor de wintersporters onder ons kan het echter wel zinvol zijn. Het gevoel over de PDK bak is tweeledig: schakelen doet deze prima en snel, maar Porsche vond het nodig om een bak met zeven verzetten te monteren. En dat betekent dat er veel geschakeld moet worden. De eerste drie versnellingen lijken zelfs aan de korte kant zodat je voor het gevoel te snel al weer een nieuw verzet moet kiezen.

Porsche Panamera S

Gelukkig valt er over de prestaties niets te klagen: de “langzaamste” Panamera is de S met handbak die in 5,6 seconden naar de 100 sprint. Met PDK is dat 5,4 seconden, met vierwielaandrijving en PDK 5 seconden rond en met het optionele Sports Chrono Package Plus gaat er nog eens 0,2 seconden af. De topsnelheid is 285 km/u (of 283 met PDK en 282 in de 4S), niet echt beroerd voor de instapper. De S heeft dan ook al een 4,8 liter grote V8 met 400 pk en 500 nm in het vooronder. Later volgen in ieder geval een V6 en een hybride, maar wie weet zwicht Porsche en komt er ook een diesel (net als in de Cayenne). Voor diegenen voor wie het sneller mag, heeft Porsche ook nog de Panamera Turbo in de aanbieding die er 500 pk en 700 nm uitschopt, 303 km/u haalt en in 4,2 seconden naar de 100 gaat. Een Panamera Turbo S is er nog niet, maar voor de Cayenne wel, dus die variant zien we tzt wel in de prijslijsten verschijnen.

Porsche Panamera S

Nu heb ik het heikele punt over de Panamera nog niet benoemd: de styling. Nu is smaak heel persoonlijk, dus er zullen mensen zijn die de Panamera prachtig vinden. Alleen daar hoor ik niet bij. De voorkant is wel lekker dik, maar ik kan niet wennen aan de achterkant. Het hele design leunt in mijn ogen te veel op de 911 en die lijnen laten zich maar moeilijk vertalen naar een sedan/ hatchback vorm. Gelukkig verschillen smaken en dus vliegen de Panamera’s al als warme broodjes over de toonbank.

Met dank aan Porsche Centrum Eindhoven voor het beschikbaar stellen van de demo!113 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Hier was autoweek dan een stuk eerder mee. Hoedan ook ff kijken die hap.
Ligt het aan mij of ligt de kwaliteit van het filmpje beneden abhd-normen?
mooie auto, rijdt heel lekker. heb met de turbo gereden.maar damn die velgen zijn zo fout! moeten er minstens 20″ worden.
nu pas ik heb er 3 maanden geleden al in gereden
Brrrr.. zo ontzettend lelijk. Voorkant is prima, maar de achterkant…

Ook zo in het grijs, echt van kijk mij ik heb geld maar ben wel heel een ontzettend saai persoon.
KoosSpeeTerreur
Ik vind hem best mooi, maar deze schreeuwt om grotere velgen (misschien dat ie daar ook wat sportiever mee wordt).
Heb er zelf ingezeten in Frankfurt en vond hem achterin toch wel opvallend ruim. Misschien ligt dat aan je verwachtingen vooraf…
In het echt toch een stuk mooier dan op foto’s, jammer dat deze versie zo saai grijs is en van die saaie velgen heeft. Jammer dat het filmpje zo kort is, maar dat is logisch als deze voor de klanten bedoeld is.
geen internet? raar….
bijna de hele wereld (behalve de derde) leeft tegenwoordig dmv internet
ligt het aan mij of zijn die velgen 13″ ofzo?
@Jip:

ja, ze zijn wel erg klein uitgevallen… die hadden gerust een maatje of 2-3 groter gemogen… Bigger = €€€, volgens de Duitsers dan toch…
Het is het allemaal net niet. Ik heb hem ook al een keer zien rijden en hij is zeker niet lelijk maar mooi kan je hem ook niet noemen. Zal ongetwijfeld een goede auto zijn, maar niet voor iemand met karakter en een eigen mening. Wat dat betreft pas hij goed bij de Duitsers.
Heb wel eens betere reviews gezien…….
Moet nog steeds wennen aan ’t uiterlijk van die auto.
Voor echte vlaai moet je trouwens toch echt nog steeds in Limburg zijn..
een schitterende bak!
Ja, ineens heb ik het! Wat me irriteert aan de Panamera: Het ziet er uit als een verlengde 911 (net zoals de Rapide er uit ziet als een verlengde DBS), het probleem is echter nu dat de motor niet zit waar ik hem verwacht. Die kont is dik genoeg voor een brute boxer-motor, maar die zit daar niet! Die zit voor, in de neus die suggereert dat daar net een golftasje in kan. Om weer terug te komen op de Rapide, waarom die wel mooi is; die auto ziet eruit alsof de motor voorin zit en daar ziet die ook.
@Brum:

sorry, maar de designers van Porsche werken nog een beetje, die van Aston Martin helemaal niet, dat zijn daar precies kleuters: leerkracht de tekening maken en de kindjes wat streepjes bijtekenen… en geef mij dan maar de inzet van Porsche, want zo slecht ziet de Panamera er niet uit en zeker niet in Turbo outfit in real live, iemand van bij mij op school kwam overlaats even aangereden in de nieuwe panam!
Vooraan zou je de auto makkelijk met een C6/Z06 kunnen verwarren. Verder nogal een knoppenrommel vanbinnen lijkt me. Doe maar de Quattroporte, liefst van voor de facelift. ;)
Ik heb ook in de Panamera gezeten (helaas niet gereden). Maar wat ik erg mis in deze test is eigenlijk hoe goed het interieur in elkaar zit. Dit is idd geen cirquit racer maar gewoon een snelle luxe snelwegcruiser.

Ik vind het al met al een zeer geslaagde auto. En styling tja, ik heb het persoonlijk weer niet op de maserati en dat is maar goed ook anders zou iedereen een grijze golf rijden. ;)

Laatste puntje van kritiek, ik neem aan dat autoblog toch echt wel meer dan een gemiddeld proefritje mag rijden, dus daar moeten jullie eens wat beter mee omgaan!
@911GT2: wie zegt dat het interieur goed in elkaar zit?
Leuk testje, ik vind de auto nog steeds niet mooi, maar begin hem wel minder lelijk te vinden! Misschien is hij wel mooi als ik em een keer in het echt zie!
Waarschijnlijk zijn de velgen wat kleiner om het comfort wat te verhogen. Wmb mogen ze idd wel een maatje of 3/4 groter.
@mrp: je moet hem echt effe zien ja, ik moest er ook heel erg aan wennen.. ! maar nu vind ik hem best oke
Wat heb jij ook een zware baan Wouter ;-)
De Panamera heeft ‘het’ toch niet hoor…blijf me verbazen over het frommelig ontworpen achterkantje, beetje ‘ikke-ben-3-met-viltstift’ niveau….Grijs…brr….o-100 in 5,6…jemig, dat is de tijd van een goeie Golf VI joh ! Nope, en dan voor die prijs….zou ik toch ècht doorsparen voor de AM Rapide…die is zó ontzettend véél mooier !
Porsche Centrum Gelderland Ruleert.
Bobby Orlando
Wouter praat als een volleerde junk. Het getuigt van weinig respect voor de kijker om zo onduidelijk te spreken.

Toch maar eens een cursus dictie volgen?
@Bobby Orlando:

Ik vond het heel duidelijk, hoor.


@ VonStroke:

Dat zijn exact de twee punten die mij ook opvielen in dit filmpje. Recht van voren met weinig licht lijkt ie erg veel op een C6 (waar overigens niks mis mee is). En er zaten wel erg veel knopjes op de tunnel.

Ik vond het geluid ook niet echt je-van-het. Wel aardig, maar niet superlekker. Aan de andere kant hoeft een auto zoals de Panamera ook niet bij elk toerental te krijsen, dat zou niet passen bij het idee van het ding.
@Bobby Orlando:

Als ik een paar van jouw comments heb gelezen ga ik ook altijd aan de dope.
nou wouter, niet helemaal mee eens. Achterin is het best goed vertoeven (ik ben zelf ook lang). Alleen de instap is lastig…
Ik vind de Porsche Panamera echt een schitterende wagen, alleen vindt de turbo wel het dikst:P En nu ga ik het filmpje kijken
ik vind het nix…..
Wat een mooie auto! Alleen die velgen waren om te janken, dan toch maar 20″.. :D Jammer van de wat korte en eenzijdige review maar wie weet komt er nog een turbo-review.. :D
@Autoblogger: niet om het een of ander, maar ik heb niet het idee (gezien het grootste gedeelte van de dagelijkse comments) dat hier de doelgroep van Porsche wordt aangesproken, ben bang dat daarom Porsche Nederland wat moeilijk een auto uitleent.
Desalniettemin, ik ben blij dat jullie de tests op jullie eigen manier doen (Quote; Sjoerd van Stokkum stijl) en niet die commerciele troep zoals Autoweek/Autovisie o.i.d.
Ik heb ook vertrouwen in een leuk uniek concept rondom Autoblog T.V. waar jullie hopelijk druk mee bezig zijn!
Ga zo door!
@Olleh:

Hier een eenvoudige redenering.
AB heeft een miljoen pageviews per dag. Dus zo´n 1 op 16 van het inwoneraantal.

Daar zitten best wel wat Porscheklanten tussen. ;)
Volgens mij kun je beter de porsche dealer niet noemen, mocht PON namelijk verbinding kunnen maken met internet en dit filmpje zien, krijgt Eindhoven een waarschuwing van PON
@ Sten911

Wat ontzettend gaaf voor jou dat je dr 3 maanden geleden al in hebt gereden
autoweek had de rij-impressie eerder Al in begin july. ik heb zelf de porsche panamera gezien op de nederlanse snelwegen het is wel een mooie auto
@MR2: autoweek had de rij-impressie eerder al in begin July. ik heb zelf de porsche panamera op de nederlandse snelwegen gezien het is wel een mooie auto
Een kort maar zeer leuke review.
@ Bassen,

Waar haal je die mega grote lariekoek vandaan … niet om mijzelf in beter daglicht te zetten of mij beter voor te doen maar ik heb mijn afstudeerstage 1 jaar geleden bij PPI gelopen, Pon Porsche Import, en als daar een ding aan de orde van de dag was, was het wel het onderling uitwisselen van demo auto’s tussen dealer en importeur.Oa voor journalistieke doeleinden. PPI zelf heeft naar mij weten nooit meer dan 3 demo auto’s die pas na de Nederlandse introductie mogen worden uitgeleend, welke van de Panamera geloof ik ergens in september was. Demo’s zitten dan vaak al maanden van tevoren volledig vol geboekt dus uiteindelijk vind ik dat Autoblog er nu mee komt eigenlijk nog wel zeer schappelijk
@Prop: Natuurlijk weet ik dat PON auto’s ter beschikking stelt en ja ik heb ook de nodige (Porsche)contacten.

Echter haal ik uit de video dat ze zonder toestemming van PON een auto bij de dealer hebben gehaald om vervolgens deze te testen, dit is niet toe gestaan en als jij stage bij PPI hebt gelopen zul je dat dan toch ook wel moeten weten.

Je kan trouwens met toestemming van PON elke panamera bij de dealer testen (dit hooft geen speciale demo auto te zijn, na mijn weten)
@ Mr2,

Dat was de persintroductie op uitnodiging .. niet de Nederlandse lancering. ‘als je gelukt’ hebt wordt je als journalist uitgenodigd
Grijs is echt lelijk.
In het zwart gaat het nog wel.
http://www.autojunk.nl/fotos/porsche-panamera-turbo-7/29622/1
Heb hem paar weken terug in het echt mogen aanschouwen en hij ziet er dan een stuk mooier uit als op film/foto.

Zou er ook zeker aan kunnen wennen als hij bij mij op de oprit staat :-)
Ik vind deze auto nou echt helemaal niks, het is van alles wat en van niks alles, als je snapt wat ik bedoel.. Het is een compromis tussen dingen die gewoon niet samengaan..
Wat mij betreft hoeft een rijtest ook niet van een splinternieuwe auto te zijn. Dat een auto nog nieuw leverbaar is, is genoeg. En dan nog wel een beetje in het begin van de levenscurve van het model.

De rijtest vind ik een beetje mager. Vraag me niet het te duiden, maar er lijkt info te ontbreken. Of alle info die genoemd was, was me al bekend waardoor het niet meer interessant is. In dat geval zou ik terug moeten komen op de alinea hierboven… :|
Ligt het aan mij of knipperen die achterlichten steeds?!
Reactie please.
@John:

Dat komt doordat het LED lampjes zijn. Die knipperen altijd op film. Of deze Porsche heeft een klein probleem met de elektronica, maar dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk… (voor de 13-jarige, altijd serieus reagerende autoblog lezertjes, dat laatste zinnetje was sarcastisch bedoeld, daar hoef je dus niet op in te gaan…)
Wat heeft Wouter toch een on-inspirerende nasale k*tstem… Je zou accuut zelfmoord plegen als hij langer dan de 3 minuten die het filmpje duurt tegen je praat…

Maar goed, on topic, mooie auto.
^ Ja, iemand hier op de site heeft dat eens verklaard. De snelheid waarbij de lampjes knipperen is hoog genoeg dat het menselijke oog het niet kan waarnemen, maar de videocamera wel. Wij zien dat vervolgens op film.
2.0 tdi?? moet het niet een 3.0 tdi zijn?
@mb: Nee joh, de 6.0 TDI uit de Q7.
Zou zeker op de hybride versie wachten. Op een of andere manier past dat wel ;-)

OT: is Harm Lagaaij al 67?
Wat ik nooit begrepen heb is dat ze het een Sedan noemen.
Als het raam mee omhoog gaat als je de kofferbak opent, dan is het een 5 deurs.
En dat is het geval bij deze Panamera en toch is het een sedan, die eigenlijk maar 4 deuren heeft.

Maar voor de rest wel een korte rijtest vind ik.
Normaal lult wouter de 10 min wel vol, noemt een plus puntje, een min puntje en gaat vrolijk verder met zijn cijfertjes en gedoe.
@AriM6: Twee domme opmerkingen in één reactie.
Gefeliciteerd.
En bovendien is het allemaal al helder uitgelegd.

Porsche noemt dit een sedan omdat hatchback te goedkoop klinkt en omdat de concurrenten ook sedan heten.
Premiumverhaal, je weet wel.

Het filmpje is kort omdat het geen persdemo was maar een klantendemo, die dus weer gauw ingeruild moest worden omdat er graag potentiële klanten in willen rijden.
En als dealer ga je geen potentiële klanten laten wachten omdat een kale blogger samen met een camerakereltje wat beeld wil schieten.
@BananaFlip:
Ten eerste, dat zij het goedkoop vinden klinken betekent niet dat het niet raar kan zijn.
Ten tweede heb ik niet gevraagd waarom het zo kort was.
ik zei normaal gesproken lult hij de tien minuten wel vol.
Dat houd in dat ik een vergelijking leg tussen de normale testen en deze.

Dit is al de tweede keer dat je bij mij met je soort van “slimme” reactie komt, maar dat terzijde.
Ik vind het echt een mooie auto.
Niet van de zijkant, dan is ie te hoog en dat verpest de lijn helemaal.
De foto waar Ruben zo sexy opstaat, vanuit die hoek is ie het mooist (van achteren).
Van voren zit het ook allemaal wel lekker, ik vind het echt een mooie auto.
Eerst was het wat wennen, maar nu ben ik overtuigd.

Trouwens wel erg raar de instapper op het moment de S is, maar goed.
Er komt vanzelf een V6je, maar ik denk dat klanten altijd voor de V8 moeten gaan.
Hij rijdt dan wel als een Porsche, zonder genoeg peekee’s is het gewicht denk ik echt te hoog.
Verder is dit een hele goed praktische mooie snelle handige stijlvolle auto.
@ autoblogger: Ikke. Het afwerkingsviveau is van een kwaliteit die je niet vaak tegenkomt. Kieren, kraken on onnodige naden zijn niet aanwezig.

Daarnaast wordt er gewoon met fatsoenlijke knoppen gewerkt in plaats van i-drive achtige B*S*.

Maar goed nogmaals het ontbreekt juist aan informatie over het interieurm terwijl dat juist bij dit soort auto’s van groter belang is dan de prestaties. Als je een auto test moet je hem wel testen op de punten waar potentieele kopers hem op selecteren. Daar gaan jullie met je ‘dealer rondje’ wel behoorlijk aan voorbij. Dit noem ik dan ook niet een test maar meer rij-ervaring.

Hebben jullie gestest of hij de waardes haald die opgegeven worden? Hebben jullie de PDK bak echt aan de tabd gevoeld? Hebben jullie een lange rit gereden om te kijken of op lange afstanden het juist niet prettiger is dat hij iets meer op comfort dan op performance gericht is? Als op alle vragen hierboven het antwoord ‘nee’ is Wat ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan beamen denk ik niet dat jullie getest hebben, maar slechts een rondje hebben gereden.

Een auto testen is wel anders, dat is meten en bewijzen. Maar goed… dat is mijn visie.

Ik zou het meer een rijervaring willen noemen dan een test.
@911GT2: Dat is omdat het een klantendemo was en geen persdemo, die dus weer gauw ingeruild moest worden omdat er graag potentiële klanten in willen rijden.
En als dealer ga je geen potentiële klanten laten wachten omdat een kale blogger samen met een camerakereltje wat beeld wil schieten.
@911GT2: kijk onze andere reviews ook eens. Voor feitelijke en saaie info ben je namelijk aan het verkeerde adres. Auto’s zijn emotie en wij “testen” inderdaad anders.

Maar goed, ik begrijp je reactie hoor;)
Kevin van Gorp
Aardige review, Super landweggetje deze rijd ik bijna dagelijks als er file staat rondom Eindhoven. Ideaal met mooie bochten en lange rechte stukken. EN je moet wel oppassen dat er geen tank zomaar oversteekt want je rijd dwars door de het oefengebied van legerplaats Oirschot.
@Kevin van Gorp:

ben ja familie van Corry, Sören en Yvette?
Kevin van Gorp
@ EJS,

nope geen van allen die je noemt
@Kevin van Gorp:

ok;) Just curious:)
Ik vind het wel een lekkere test hoor! Alleen zou ik ook willen weten hoe de PDK bevalt. Dat ontbreekt wel. En je kunt wel zien dat jullie beperkt de tijd hadden.
Maar maakt niet uit. Volgende keer een dubbeltest: Panamera Turbo vs. Rapide! :D
… geen internet … leuke steek :mrgreen:
En die armsteun achterin heb je goed getest :mrgreen:
@ Bassen

Sorry, maar er klopt nog steeds niets van wat je zegt. Het zal ze namelijk jeuken, even makkelijk gezegd.

@ Autoblog in het algemeen

Ik bekijk het filmpje eigenlijk nu pas. Wat bedoelen jullie met dat Porsche Nederland geen internet heeft en wat heeft dat met die Panamera te maken?

Toen ik de auto op de afgelopen IAA voor het eerst IRL zag kon ik nog steeds niet wennen aan het uiterlijk trouwens. Een iets te log voorkomen en met standaard wielen zelfs uit balans
@Prop: Raar dat PR Porsche (H. Steenman)iets anders verteld, zal wel aan mij liggen.
Vlaai, Eindhoven?
is de podcast er al?
@ autoblogger & Bananaflip tis ook geen aanval of zo ;)

Het viel me gewoon op. Ik denk dat intussen met de reputatie van autoblog een dealer best wel een dagje een Panamera kan missen voor een wat zorgvuldigere impressie. Misschien voortaan de importeur direct benaderen?

Feitelijk is het een compliment omdat jullie in mijn ogen inhoudelijk al meer en betere reviews hebben dan bv autoweek, en ook meer humor. Maar dit was wat sumier zeker voor een auto van dit caliber ;)
@911GT2: Inderdaad een beetje overreacting misschien…
@AriM6: Inderdaad een beetje overreacting misschien, maar als er niet veel tijd is om de auto tot je beschikking te hebben is er ook niet veel tijd voor Wouter om een verhaal op te hangen over de desbetreffende auto.
Dat ben je met me eens toch?
@BananaFlip:
Ja daar ben ik het wel mee eens ja.
Maar word het niet eens tijd dat Autoblog nou eens echt auto’s mag gaan testen en niet meer met dit soort dingen te maken krijgt.
Iemand zei het al dat Autoblog in zijn ogen beter schrijft dan Autoweek.
Dan zou het ook fijn zijn als AB eens serieus genomen word en eens een keer gewoon goed de tijd krijgt om een auto te testen
@AriM6: Dat klopt, waarschijnlijk denken de importeurs nog steeds dat autoblog een veel te objectief clubje bloggers is, maar dat is echt al verleden tijd.
Als ze meer serieus genomen worden kan AB ook flink groeien, maar blijkbaar hebben sommige merken nog niet helemaal door dat het internet een veel belangrijker medium is dan alle anderen.
Da’s jammer, want zo komt AB op een twee plaats terwijl een of ander slechtverkopend tijdschrift wel een volledige rijtest mag doen.
de achterkant moet gewoon een stuk dikker. Op de renderings van verschillende tunners zag het er ook beter uit. Eindelijk de auto gevonden die echt mooier wordt door tuning
Jaap BMW650 RRSportV8
De techniek is echt – werkelijk- fantastisch. Van binnen erg mooi. Mij iets teveel knoppen en slecht zicht naar achteren. Hij zal vast heerlijk rijden.

Maar… hij is gewoon lelijk en te goot! De voorkant: ja prima, mooie lange brede lage motorkap. Van opzij: verlengd gedrocht. Kont: dik en lelijk.

En bij een nieuwe auto wil ik meer “oopf” dan nu (ik ben al gewend aan 0-100 in 5.1 sec), dus dan moet het direct de dikste Panamera Turbo worden. En voor die prijs koop ik liever een Maserati.
Steeman
Jaap BMW650 RRSportV8
@John, inderdaad, dat viel mij ook op. Waarom knipperen de achterlichten?
@Jaap BMW650 RRSportV8: Dat is dus ook al uitgelegd onder Johns reactie. :P
Om het nog maar even te herhalen:
De led-lampen knipperen te snel voor het menselijk oog om waar te nemen, maar de camera van Ruben is van een zodanige kwaliteit dat ie de knipperingen wel registreert.
En dat zie je dus op film.
Bobby Orlando
Fijne arbeidersauto.
Hoe vaak ik ‘m ook zie, ik vind ‘m Lelijk.
Een Panamera Hatchback met 2.0l TDI :’)
Auto motor und sport met de Panamera Turbo tegen de Mercedes E63 amg
http://www.youtube.com/watch?v=RFDJRQaeeJ4
“We zaten net op de A2.. 270-275..”

Boefjes! :)
Bobby Orlando
@Benz..: hij was high, waarschijnlijk reed hij 70-75
Ik vind de wagen erg mooi. En voor wie de wagen te groot en lelijk vindt 1 woord: Cayenne.
Wat een lelijke wagen heb hem al in het echt gezien en vind hem echt lelijk! Dat geluid is ook niet goed gewoon alsof er wat voorbij zoemt, echt slecht!
Filmpje is gewoon weer grappig zoals gewoonlijk! :D
@wOoOdy

Leuk filmpje. Bedankt!

Ik vind de Porsche Panamera niet zo mooi maar het zou ongetwijfeld een hele goede auto zijn.
Weer erg leuke filmpjes Autoblog van de VW en deze Porsche! Ga zo door!
ps Kunnen jullie niet een keer de Carrera GT testen? Of is dat te veel gevraagd?
Overbodige wagen en veel te duur. Porsche heeft zoiezo al zijn wagens te duur in de showroom staan en dat is de enige reden, dat ze nog bestaan.. hoe gek dat het ook klinkt. Zoals de andere test laat zien, ben je met de Mercedes beter af en hou je een pak geld in je zak.
@ Bassen

Dude .. een beetje met namen smijten op het internet is niet echt netjes. En dan nog kan ik alleen maar vermoeden dat jij dit verkeerd geinterpreteerd hebt
@Prop: Ok, Dude (overigens is die naam algemeen bekend)
Stukje vlaai? Het is Limburg niet! Hier in Eindhoven kende de groeten krijgen!
Waar ligt Eindhoven? dat is toch Limburg? Of Gelderland. En in die streek zeggen ze dacht ik ook iets van Houdoo?
Wat een lelijke bak! Lijkt wel 15 diumers man haha Binnenin dan wel redelijk gaaf en rijden zal wel oke zijn maar voor dat geld zou ik toch wel elders gaan shoppen :-)
lol @ 15 inch wintervelgjes, wel makkelijk met sneeuwkettingen.


OT

Leuke review, zo kort hoeft niet perse slecht te zijn!
@ autoblogger

ik vindt ook dat jullie hier redelijk de plank misslaan om hem op deze manier te ‘testen’.
dit is puur auto een blokje om nemen, geen rijtest.

kijk is naar de systemen waar Porsche gebruik van heeft gemaakt en het nieuwe interieur etc. Ik wordt er geen snars wijzer van,
wat blijft dat ding lelijk…. Hoe goed ie ook rijd..Dat zeggen Prius rijders ook… Lopen er tegenwoordig chinese ontwerpers rond bij Porsche ofzo.. Er komt de laatste jaren echt niks meer fatsoenlijks uit die tent… Laat ze is bij Maserati of Aston gaan kijken… combineer dan is zo een ontwerp met de rij en motorische eigenschappen van Porsche en dan ben je volgens mij 5 stappen verder…
Sjakie Peters
Stoere mannen hier altijd weer op autoblog, die via de rijke oom van de kennis van hun achterneef even ermee hebben mogen sturen. Interessant om zoiets te vermelden daar slaap ik ook echt daadwerkelijk beter door. Nog leuker als dit 18 jarige kerels zijn die achter het stuur kropen; ervaren meningen van dit soort schumachers in spe zijn natuurlijk van harte welkom!

Schei toch uit klootjesvolk! en besef dat het niet verder zal komen dan een Prius in de lease. Het enige wat je dan met een Porsche kan doen is z’n kontje kussen
Sjakie Peters
Voor de duidelijkheid mijn bericht is geadresseerd aan die knakker die het interessant vond om te vermelden dat hij er 3 maanden geleden in heeft kunnen rijden.
Jaap BMW650 RRSportV8
Aha, dus toch een combinatie van LED hertz en camera frequentie.
Jaap BMW650 RRSportV8
Nou Sjakie, wat een afgunst. Laat een man zijn droom hebben, ook al lijkt die onbereikbaar. Zonder dromen geen ambitie, zonder ambitie geen creativiteit, zonder creativiteit geen innovatie, zonder innovatie geen vooruitgang. En zonder vooruitgang geen stoere auto’s, maar inderdaad alleen maar lelijke hokken zoals die Prius.
Ik heb vrijdag een tijdje voor en achter een zwarte Panamera 4S gereden, met grote antraciet grijze velgen, en ik kan jullie zeggen: zeer indrukwekkend!!!
Sjakie Peters
@ Jaap

Was natuurlijk een ludieke opmerking die met een knipoog moet worden opgevat.
Kijkend naar het geflikker van de lampjes begrijp ik meteen waar het probleem met epilepsie patienten vandaan komt.
Die schijnen nogal te kunnen flippen door de Ledjes.
Het spijt mij te moeten zeggen dat deze keer Porsche qua design de plank heeft misgeslagen.
Vlaai is trouwens van origine een Limburgse delicatesse…
Jaap BMW650 RRSportV8
@ Sjakie Peters
Oh gelukkig maar ;)
AB! Ik mis de slippende achterbandjes?
Die vlieg vind het ook al op een hoop stront lijken!
@BananaFlip: Er zijn inmiddels genoeg importeurs die dit wel doorhebben. Onze grote maatjes bij Porsche behoren echter niet tot die groep. Gelukkig zijn wij dan eigenwijs genoeg om een andere manier te zoeken, ook al kleven daar dan weer wat nadelen aan (klantendemo = minder tijd voor video-opnames).
Ik zie net voor het eerst zo’n Panamera in het wild. Man, man, man wat een lelijk hok is dat zeg! Kolere, en dat zeg ik niet snel, kolere. Hij is zo mogelijk nog lelijker dan de 1e generatie Cayenne.
Leuke rijtest ik vind de panamera echt lelijk en dan hebben jullie hem nog in de lelijkste uitvoering die ik ooit heb gezien zeker die velgen.
In het echt valt het beter mee en komt hij vooral imposant over.
Doe mij maar een quatroporte

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).