Bijtelling Youngtimers naar 35%

Auteur: , 65 Reacties

De belasting op auto's van de zaak die ouder dan 15 jaar zijn werd in het huidige stelsel gebaseerd op de dagwaarde. Even leek het erop dat die regel geschrapt zou worden, maar het wordt nu toch weer anders.

Natuurlijk moeten de zakelijke rijders van youngtimers meer gaan betalen, want belastingverlagingen daar doen we niet meer aan. In het oorspronkelijke plan zouden ook voor auto’s ouder dan 15 jaar de bijtelling weer op basis van de nieuwprijs worden gedaan. Zo zou je dan voor bijvoorbeeld een BMW 525i uit 1991 per jaar 4305 euro belasting moeten betalen. En dat is vrij fors voor een auto die voor 2500 euro aan te schaffen valt.

Van de zotte dus en dat hebben ze nu in Den Haag ook ingezien. Mede dankzij Wouter van Embden en zijn website www.bijtellingyoungtimer.nl worden de plannen nu zeer waarschijnlijk aangepast. Voor auto’s tussen 15 en 25 jaar gaat een nieuw bijtellingstarief van 35% gelden over de dagwaarde.

Jeah! Suggesties voor leuke, originele en aansprekende youngtimers zien we graag in de comments terug!65 reacties

Belachelijk! Nu kan ik me al helemaal geen auto permiteren :(
Jaap BMW650 RRSportV8
Belachelijke graaiers daar in Den Haag.
Heb net mijn Volvo 780 Bertone Coupe uit 1988 weggedaan en maar goed ook. 35% over 115.000 gulden (aanschafprijs) is nog steeds heeeel veel geld.
@Hoflander: 35% over de DAGWAARDE ….. :( (dat is in jouw geval ca. € 9000,-) ;)
Hallo Mota, Jaap!!?
L-E-Z-E-N

Gaat dus niet door, blijkbaar had de betreffende minister niet helemaal door wat dit betekende voor een hoop ondernemers en daarom is het teruggedraaid door het voorstel van de bovenstaande ondernemer, iets wat voor het eerst in de geschiedenis van onze politiek is gebeurt schijnt
Werdt met dt , goed mannen :P
het zijn echt piepjes daar. Hebben ze al nagedacht of ze de oldtimers ook nog even gaan belasten extra? :) doe er gewoon 20 procent bovenop dat slikt iedereen toch wel in Nederland. En dan gek opkijken als mensen “een grote afstand” tussen politici en hen ervaren. Als politicus is het toch zaak om positieve dingen te doen en te zorgen dat dit nederland structureel wordt gewijzigd om voorbereid te zijn op de toekomst. Ga niet op z’n christelijks lopen moraalridderen en tegelijk centenschrapen om je weer goed te voelen over je rachtige daad. Deze regering is al zo’n fail wat moet er wel niet van het volgende worden?
35% over de DAGwaarde. Wel goed lezen!
Jaap BMW650 RRSportV8
Sowieso zou bijtelling over de dagwaarde moeten zijn, ook voor nieuwere auto’s. Na een jaar is de kop er af, en dat scheelt ondernemers en burgers een hoop. De overheid moet maar meer snoeien in de eigen kosten. En bijvoorbeeld niet de operationele kosten van rekeningrijden zogenaamd op 5% houden terwijl dit 10% wordt.
dit is op zich een prima reparatie, ware het niet dat de verhoging naar 35% nergens op gebaseerd is, anders dan politiek

maar ok, wat maakt het uit, beter 35% over dagwaarde dan 25% over de nieuwwaarde…

maar het is niet zuiver, zuiverder zou zijn om altijd bij te tellen op dagwaarde en het percentage afhankelijk te laten zijn van de milieubelasting, ook voor nieuwe auto’s, dan zie je het rendement van de goede oude auto’s terwijl de echte klassiekers dan hopelijk ook niet meer zakelijk gebruikt worden, want een mercedes uit 1975 vervuilt natuurlijk een stuk meer dan eentje uit 1990
35% is nog steeds significant meer dan 25%

Wie stopt roofridder Ernst Cramer in zijn kruistocht tegen de youngtimer?
Suggesties voor youngtimers:

Volvo 850 voor de veearts.
BMW 3 en 5 serie (met beschaafde velgen en zonder plastic) voor de junior accountmanager.
Oude Renault Espace voor de koerier.
Oude Mercedes E natuurlijk voor de taxichauffeur.
Nu we eruit zijn dat het dus 35% over de DAGwaarde van de auto is, is mijn suggestie: Jaguar XJ, prettig zakelijk rijden, en 35% over bijna niks (dagwaarde), is werkelijk weinig!
Een BMW E36 M3 heeft een prettige dagwaarde.
Jaguar XJ dubble six
Jaguar XJ uiteraard
@jaapbmw650..helemaal mee eens, een regeling voor alleen de youngtimers is natuurlijk niet geldig voor een auto uit bijvoorbeeld 2005…Stel je wil de Maserati Quattroporte kopen (jaja, ik heb een gezin) voor ca. 50.000,- euro uit begin 2005; de nieuwprijs is bijna 200.000,-. Vriend de Fiscus zegt dan dat ik bij 52%IB 26.000 euro aan bijtelling moet betalen…!!! Kortom, na een termijn van 4 jaren lease van deze auto ben ik aan de overheid dus ruim 100.000 euro kwijt…en de auto kostte slechts 50.000…

Stap dus nooit in een medium youngster die grote afschrijvingen heeft genoten (zoals die Maserati, of een S-Benz), want dan ben je de hele dikke sigaar…

Kortom, bijtelling is reëel als het over de dagwaarde / marktwaarde gaat…althans, reëler ;-)
@youngtimer; groot verschil hoor, 35% over dagwaarde òf 25% over nieuwwaarde…hoewel mijn rekenmachine uit Japan komt, kan ik denk ik wel duidelijk maken dat er een verschil is..
Mercedes Benz W124 500E…Hopelijk wel met tankpas van de baas ;) Goed dat ze over de dagwaarde gaan tellen ipv nieuw-waarde, dat was toch een totaal onlogische redenering.
Daimler Double Six…
Het beleid in NL inzake autobelasting is echt helemaal gestoord. Alsof die +15jaar-auto’s onze grootste zorg zijn. Stimuleer verstrenging van de uitstootnormen bij de EU en baseer je belasting op het… brandstofverbruik. Heel eenvoudig, aan de pomp. Wie gaat deze waanzin ooit een halt toeroepen? Of is dit gewoon een manier om belastingen naar de overheid te laten vloeien?
De verhoging van 25 naar 35% betekent volgens de indiener (Ernst Cramer van de ChristenUnie) van het amendement: “een verbreding van de grondslag, maar tegelijkertijd een extra prikkel voor vergroening.” Dat laatste is natuurlijk weer fraai staaltje Haags redeneren. Maar goed, dankzij de prima lobby, is de grootste schade voor youngtimerende ondernemers voorkomen. Zie ook http://www.autogekken.nl/?p=1290
Svenska_Aeroplan_AB
Gratis tip: Saab 900 Turbo Cabrio. Is nog echt autorijden, je bent sneller dan elke lease-diesel, 4 seizoens-cabrio, gaat nooit kapot, vrijwel altijd airco, abs, airbags, leer, etc., in de zomer bruin worden in de file, super-uitstraling richting klanten…

Koop een goeie voor 10 mille, dagwaarde richting fiscus zet je op 6.000,- en je rijdt een van de leukste auto’s erg goedkoop!
@Svenska_Aeroplan_AB: Hmmm Saab 900 cabrio, nog een keuze, maar bedankt. Vind ik een van de leukste cabrio’s. Wat een keuze, wat een keuze… Ga er maar een nachtje over slapen..

@Mavada: Wees niet bang, hybride werkt aanstekelijk.. over een paar jaar staat er ook zo’n glimmende Prius voor je deur… ;)
J.W. van Stuijvenberg
Ze zijn echt gek geworden. Nog even en ze gaan alle autoboeken verbranden op het binnenhof en mensen met een auto die niet het A label heeft verplichten een zwarte ster te dragen…
de mooiste zijn denk ik al voorbij gekomen: 850 T-5R, 500E, en lekkere dikker jags. Ik alleen nog een mooie oude 635 csi.
@Wouter van Embden .. supergefeliciteerd met je overwinning ..

wat jij geflikt hebt is echt een prestatie ..
-edit: caps lock terror-
@Bodycount: luister naar kasper!! :P
Willem vd Velde
Dit is bijna te mooi om waar te zijn… De gemiddelde auto van 15 jaar en ouder koop je voor minder dan 10.000 euro…
@ Bodycount
Je tekst klopt niet, maar het plaatje wel.
Ik zou zelf iets Italiaans zoeken, vanwege de lage restwaarde. Een Lancia Kappa, met alcantara interieur of iets dergelijks.
@Jorrit: Doe dan een Lancia Thema Ferrari ;)
35% valt eigenlijk hardstikke mee. Ik had verwacht dat ze er dan gelijk 50% ofzo van zouden maken. Meevallertje. :) Of ze verwachten dat ze hiermee meer geld binnenharken…
Ik wilde net een Daf 66 gaan kopen en deze zakelijk gaan rijden. Dag waarde 850,-

Dan wordt het toch weer gezellig.

Maar ja om hier nu 20000km per jaar mee te gaan rijden?
Dit valt echt wel mee, een prima regeling. Voor een beetje een youngtimer van circa 5.000 euro ben je nog ruim onder de 100 euro kwijt per maand aan netto bijtelling. Kom ik aan met m’n huidige auto van de zaak: 1179 euro bruto per maand! haha…
Niet alleen kijken naar de bijtelling!!!
Loop je alsnog leeg op brandstof kosten en reparatie/onderhoud…
@Mike: Kan meevallen, want die kosten zijn aftrekbaar.
Peter - italia
Een cossie zakelijk rijden zou mss dan niet echt interesant zijn… tenzij je profi rallyrijder bent mss.
zolang ze je maar geld kunnen aftroggelen!!
Valt mij op dat ene boel mensen, last hebben van hun ogen. Specsavers loopt redelijk wat inkomen mis.
Het is te verwachten dat er wat met de regeling ging gebeuren. Men moet wakker worden en inzien dat het land, nogal een schuld heeft en dus ergens geld vandaan gehaald dient te worden. Dus met deze regeling mag men in hun handjes klappen..
Ik ben er ook blij mee, kan ik toch mijn langverwachte youngtimer aanschaffen.. Als mijn bedrijfsresultaat het toe laat.

Maar bijvoorbeeld heb ik bij een bedrijf een MB 230CE BJ 91, gezien in een prachtige kleurstelling met 65 ooo km op te de teller (een MB500E is nog wat duur, dagwaarde he) de auto is werkelijk een plaatje om te zien… Dagwaarde 10 a 12000 euro. daar dan 35% over :)
Als ik een nieuwe VW Golf zal nemen, en ik ga dan niet voor de budget uitvoering, dan ga je er al ruim overheen.
Wat is stijlvoller?? En leuker om in te rijden?
ik heb ineens weer zo n pijn in m n reed?
reets
@jemoeder: Dan moet je ook op je autostoel gaan zitten ipv je versnellingspook…
Wel jammer dat een hybride 15 jaar niet haalt, want dag waarde zit wel goed, met accu bakkies ;-)
@Laurens: Das zo’n Honda.. Insight, in 2014 een youngtimer…
@toyota prius: dat ding rijdt (hoop ik) ook nog wel een beetje met een simpel loodaccu’tje ter vervanging van dat dure batterij pack. Tenminste, vaak zit een 12V systeem er toch al in, om de auto bijvoorbeeld ook te kunnen starten met hulpkabels, en voor de radio etc.. De Prius hybride, is echter over en uit, zonder 400Volt (oid). Gelukkig ook maar, ik ga nog wel eens naar een klassieke auto bijeenkomst :-)
@Laurens: Hahahaha, Laurens je bent op 2017 mijn ere gast bij het eerste Toyota Prius youngtimer treffen.. ;)
@toyota prius: koop het ding dan, ik daag je uit…
@Laurens: Hahahaha, je maakt voor mij de keuze wel heel erg lastig.. ;)
bmw 860 lijkt me een leuk voorstel
Ha! Mag m’n Maserati Ghibli uit 1993 toch op de zaak blijven. Vreesde al dat ik ‘m weg moest doen naar prive en voortaan zelf de benzine en onderhoud moest betalen.
Geweldige peer die Wouter, heb net wat naar ‘m overgemaakt om ‘m te steunen, want die lobby heeft ‘m wel wat tijd gekost die hij niet aan z’n eigen zaak kon besteden
We zijn niet allemaal sukkels hoor in Den Haag.
mijn pa: Visa 2 cilinder
audi A8 natuurlijk!
BMW e28 525e, zuinigere 6 cilinder bestaat er niet, en qua trekkracht ook ongeevenaard. 1 op 12 rijden en dan toch niet voor joker rijden.
Jaap BMW650 RRSportV8
@ Megakix, inderdaad. En we weten dat Camiel meeleest.

De bijtelling is bedacht omdat een auto van de zaak, die je privé gebruikt wordt gezien als extra salaris. Je hoeft immers zelf geen auto te onderhouden. Deze regel kan ik nog wel in meekomen.

Maar houd het dan ook fair en kijk naar de werkelijke dagwaarde van de auto die wordt meegegeven. Nu is het gewoon graaien.

Met het huidige beleid zorgt de overheid ervoor dat auto’s na 3 jaar lease al worden weggedaan. Dat kun je niet echt duurzaam noemen. De bijtelling moet dus op basis van de dagwaarde worden gesteld.
Dit is toch ongeveer de laatste topic waarvan je verwacht dat de er in Prius opduikt… Maar nee hoor, weer die hybridinges :-(. Ik begin een beetje een Priushater te worden. Tenminste wel als maat der dingen. Fijne auto? Simpel 850 T5 estate, mijn R is te nieuw (1996).
Hoeveel geld? SCHANDALIG! Wat haat ik dit land af en toe zeg, bah
Een Saab 9000 TURBO16S 2.3 CS voor de ijverige student die graag een potje golft.

Een Chevrolet Caprice voor de gepensioneerde pastoor.

Een Lexus LS400 voor de eigenaar van de plaatselijke foto winkel.

Een Citroën XM V6 Ambiance break voor huisarts
BMW 325ti compact
betekend dit dus dat voor een skyline van 10000 +-3500 belasting perjaar gaat betalen? O.o
@Osca: Nee dat wordt bij je salaris opgeteld. dus mocht je 70000 euro per jaar verdienen, verdien je nu opeens 73500. En dan afhankelijk van belastingschijven ed, betaal je een x bedrag per maand.
Wordt er ook nog iets goedkoper volgend jaar? Leuke ideeën daar in Den Haag.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).