Video: 500pk Volvo Amazon

Auteur: , 42 Reacties

"It’s like a snake on a hot summer day, it really doesn't want to go where the driver wants to go". Maar het gevoel, en de rijbeleving die je hierin mee krijgt...

Als niet alles op de goeie plek (of vast) zit wordt de snelheidssensatie alleen maar groter. Met een moderne auto kan je 120 op de snelweg, 130 op de snelweg of 200. Het maakt allemaal niet zo gek veel uit. In een klassieker moet je werken, en heel dapper zijn om hard te gaan. Ook als er allemaal moderne techniek in is gestopt. Juist als dat er in zit, want meestal blijft de motor dan ook niet ongewijzigd.

Het idee achter deze auto is niet heel anders dan bij die goeie ouwe Saab 99. In uitwerking verschillen de twee enorm. Deze Volvo heeft geen 700pk, en ook geen awd. Alle 500 paarden aanwezig worden naar de achterwielen gestuurd en hoeven slechts 1080kg van de plek te duwen. De Saab gaat hard, maar de Volvo wil met je spelen. Weliswaar op een behoorlijk gewelddadige en agressieve manier, maar dat houdt het alleen maar spannend. Bovendien ziet dit er toch veel lekkerder uit dan die Saab? (via Jalopnik)

500pk Amazon42 reacties

Oeh, die velgen zijn FOUT!
Verder juich ik zulke projecten stiekem wel toe :mrgreen:

Ik kan niet wachten tot Kevski-Style de cilinderkop van de Morris onder handen kan nemen! :)
@Klassiekerrally:

Hahahah, jij bent wel heel erg :P
Eén of andere pipo hier op AB roept altijd dat ze zo autominded zijn aan de andere kant van de plas.
@Rick dos: wie ?

de handling kan je net zo goed een 1 geven (helt vreselijk over) wat volgens mij rijd dat ding net zo crap als mijn fiesta
@Bart_V: “helt vreselijk over”? ehm waar? Dat nerveuze gekwispel en het zagen aan het stuur in de bochten geeft aan dat de auto moeite heeft met de snelheid, maar de auto reageert in feite accuut op iedere input….
Wat is dat tegenwoordig k*t dat je je naam en mailadres soms weer in moet vullen…

@Bart_V:

Het begint met; Rob…
@Bart_V:

Ik dus…. :P
lijkt me wel grappig om een volvo amazon te zien langs knalle met 250 of zo
ik had er tock wel een ander monteurke in gelegd :) kwestie van nog harder te gaan, of steek es nen v12 in nen lotus exige zou nie slecht zijn.
@ddr:

slecht zeker nie ma een V12 da past daar nie in oor!
Mjah wat een schijtidee! Het is gewoon een ouwe frikandel met een opgefokte tegenwoordige motor erin :|
Die Saab is JUIST leuk omdat ie er niet uitziet, snap dat dan! ;-) Maar dit is ook behoorlijk bijzonder.
@RubenBaeten: Inderdaad!


Maar dit is ook een prachtig project. Ben het wel met Klassiekerrally eens dat deze velgen er echt niet onder kunnen. De originele of in ieder geval meer ingetogen velgen zouden hieronder veel beter staan.
Remconversie lijkt erg geslaagd, voor de rest is het allemaal nogal uit balans. Too much. Een gewone Amazon is al fun genoeg, weet ik uit ervaring. Met een B20, pk of 100, eventueel heel licht aangepast (andere dempers, heel iets verlaagd, mooie set Minilites eronder), is gewoon ouwerwets sportief rijden. Vergeet niet zo’n Amazon weegt maar 1100 kg. Dit is, zoals de commentaarstem zegt: een slang, zeer onvoorspelbaar giftig ding.
Het blijft een prachtige auto. Al zou ik zelf liever de station versie willen (hier is kont wat raar van). Ach als ik ooit eens geld heb… ;)
Wat Mavada zegt dus ;)
-edit: nutteloze bijdrage-
@ RubenBeaten:

Wat is da nou weer voor onzin als je een dikke meid ziet met een beugel, pukkels, rood krul haar en een mega bever op d’r…mjah je weet wel, dan zeg je toch ook niet “Die meid is JUIST leuk omdat ze er niet uitziet dat is bijzonder” :?
Zullen we er een serie van maken? Hier een volgende kandiadaat voor Sleeper of the week…. Een Jeep Cj-7
http://www.youtube.com/watch?v=rDLyw4_dNHc

En nu ff een stoplichtsprintje tegen een Testarossa, lol
http://www.youtube.com/watch?v=YjDHne15RVw
deze amazone is gewoon fantastich,ik vindt dat wel tof retro style,en die velgen zijn nog toffer.
@ WOoOdy:

Haha kijk dat zijn leuke filmpjes, geweldig gewoon lachen zoiets :D
Persoonlijk vind ik deze (zie: http://www.autoblog.nl/archive/2009/05/06/koenigsegg-ontwerper-werkt-aan-moderne-volvo-p1800 ) toffer dan deze opgefokte poepdoos!
Tsja,

motor is niet modern, is een Volvo B23 blok, laatste keer gegoten in 1984. Voor sommige mensen misschien een tractorblok, maar wel een met veel potentie (1000 pk en meer is er al vaker mee gehaald, niet slecht voor een 4 pittertje). Past echt nog wel in de stijl van de Amazon.

verder:
Voordeel om het bij een 4 cilinder te houden is dat deze niet zo heel zwaar is (vergeleken met een V8 ofzo) en de motorruimte van een Amazon is niet zo groot en ongunstig voor een V motor (plaatsing draagarmen/vooras).

Wegligging van deze is inderdaad wat vreemd, alhoewel ik graag zou zien hoe veel andere auto’s van toen en van nu reageren op 500+ pk. Vergeet niet dat de Amazon vroeger behorlijk wat overwinningen heeft behaald in de rallysport. Is veel fun mee te beleven.
@botje: Niet per se. Het V8-blok van Rover is heel licht, vermoedelijk niet zwaarder dan de B-blokken van Volvo. Is ook regelmatig ingebouwd in Amazons. Zie hier een pic, van NL Ama ook nog: http://carphotos.cardomain.com/ride_images/1/2279/3201/5696600024_large.jpg
@botje:
“Tsja,

motor is niet modern, is een Volvo B23 blok, laatste keer gegoten in 1984. Voor sommige mensen misschien een tractorblok, maar wel een met veel potentie (1000 pk en meer is er al vaker mee gehaald, niet slecht voor een 4 pittertje). Past echt nog wel in de stijl van de Amazon. ”
de volvo ‘redblock’ is voor de laatste keer geïnstalleerd in een volvo 740 (de allerlaatste achterwielaangedreven volvo) in 1998 (zelfs na de S90/V90), oké, het kan zijn dat het een B20 was, dat weet ik niet, maar ik denk niet dat volvo dit motortje 14 jaar op het schap had liggen ;-)
Nog steeds de mooiste volvo imo…maar die velgen zien er gewoon echt niet uit, wel echt een bruut ding!
voor een oude auto ishet best wel oke
Leuke Volvo, gisteren heb ik er ook enkelen een poepje laten ruiken met mijn ‘sleeper’, een recente 5-reeks die eerst kwam bumperkleven en me een beetje later de weg afsneed bij het rechts inhalen, dit toen ik van luxemburg kwam, ben hem vervolgens voorbijgeknald, de man probeerde diverse malen te volgen nadat ik even werd opgehouden door het verkeer maar de sukkelaar kon niet volgen :p

Gisterenavond nog een Scirroco 2.0 TSFI achter mij gehouden, wel lachen :p
Mooi bruut gezicht! Al peins ik er niet over om iets dergelijks met de mijne te doen; lekker origineel houden. Wel een keer op een stille polderweg eventjes 160 gereden met mijn originele B18-blok. En hij had nog over onder het pedaal. Qua stuurwerk moet je dan wel echt scherp opletten, want ze zijn zeer zijwindgevoelig. Hij slijt er denk ik ook flink van. Met mijn nieuwe B18-blok houd ik ‘m dus gewoon lekker onder de 110; kom je tussen Amsterdam en Den Haag prima méé hoor! Met al die files ;-)
Hmmm, als iemand nog eens een projectje op wil starten met een amazone: Stuur maar een email! 1 van de auto’s die toch wel mijn hart heeft gestolen vanwege de uitstraling van het beestje….
Prettig toch, als je klassieker ‘goed met het verkeer me kan komen’? :P
Machtig mooi ding… Onhandelbaar als de pest, dat wel, maar wel een gaaf project. En inderdaad: dit is een originele Volvo motor.
Willem vd Velde
Oud filmpje maar nog steeds leuk, heb hier zelf ook een amazon staan, en een 2,3 liter 16V motor waar een turbo op gezet zal worden… Handling wil ik wel verbeteren, dit is namelijk waardeloos, gaat wel hard, maar daar heb je echt stierenballen voor nodig kwa lef.
@Willem vd Velde: Daar hebben ze in Zweden heel fijne handling kits voor. Ik ken nog een Amazon turbo, op een B21 in dat geval. Die doet het heel verdienstelijk tijdens de jaarlijkse Elandrun.
^ Dat past ook maar net :)
Willem vd Velde
@ Mavada, Rover v8 blok is leuk, maar zoveel vermogen komt daar ook niet uit, origineel 160 pk, dan moet je ook alweer met turbo’s beginnen voor meer dan 300 pk, en daar is geen ruimte voor, hij is heel smal tussen de bovenste draagarmen, 48 cm als ik het me goed herinner.

Die handling kits ben ik wel benieuwd naar, maar ik denk dat de voorwielophanging gewoon compleet nieuw ontworpen moet worden aangezien ik ook zo’n 500 pk wil halen. Daar gaat hij wel op gebouwd worden althans. En hij moet een beetje alleskunner zijn, die 500 pk moet op de dragstrip natuurlijk ook tot z’n recht kunnen komen.
@Willem vd Velde: als je dan het blok hebt, kan je dan ook niet de ophanging van een 740/760 gebruiken? Met wat kleine aanpassingen en een wat lagere veren/demperset blijft dat prima op de weg.

In ieder geval worden de 740’s heel erg vaak aangepast tot dergelijke vermogens :-)

Heb zelf niets verlaagd, maar wel bilstein-dempers (B6) op de voorwielen, en dat blijft perfect stabiel op hogere snelheden. Als het hobby-budget het weer toe laat wil ik ipd stabilisatorstangen monteren, een niet-overhellende auto bij 180-220km/u moet dan gegarandeerd lukken. Weliswaar haalt mijn B230F nu maar 170km/u.

Klinkt als een ontzettend gaaf project in ieder geval! Foto’s en info zijn altijd welkom!
Dit zijn de echte auto’s :P

Je moet is gaan rijden in een Volvo Amazon met 1,8ltr motor met enkele carburateur en dan vervolgens in dit beessie stappen. Dat zal het zelfde zijn als van driewieler naar F16 :)
Willem vd Velde
@Alwood, mcpherson poten is inderdaad wel een idee, maar een echte sportwagen heeft dubbele draagarmen :P
Maar ff serieus, heb die optie nog niet bekeken hoe het met de ruimte zit, het is eerder gedaan, dat wel.
Die foto’s zullen nog wel even op zich laten wachten, ik heb meerder projecten staan welke eerst gedaan moeten worden. Maar tzt zal ik wel eens wat sturen ;)
een datson 510 dat is pas snel
hier een linkje http://www.youtube.com/watch?v=lGNn9lcduyk
OffTopic. een drift datson 510 dit is wel op forza 3. maar toch
http://www.youtube.com/watch?v=I58jmG5NnDc
Ooit zou ik ook graag eens een Amazone opknappen!
Prachtige auto vind ik het, stevig blok er in en gaan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).